Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 09 августа 2021, вопрос №46685 250₴

Виписка колишньої дружини з моєї власної квартири

Доброго дня,

Минулого місяця подано справу до суду про РОЗЛУЧЕННЯ.
Справа уже призначена судді, однак ще не вказана дата засідання суду.

Жінка на даний момент уже пару місяців проживає у її батьків у їх будинку у іншій області із дітьми.
У жінки ще є її власна квартира "А" (однак вона там не прописалась, її вона здає в оренду).
У мене є моя власна квартира "Б", куплена ще до одруження, і у моїй власній квартирі "Б" прописана жінка (а до неї також прописані наші діти).
(Житлова площа квартир "А" і "Б" одинакова)

Тобто 100% власником квартири "Б" є я, але жінка (із приписаними до неї нашими дітьми, молодшими 6 років) має прописку у цій квартирі "Б".

Питання 1: у випадку якщо жінка приїде до моєї квартири "Б" і захоче зайти всередину та поселитись насильно (із скандалами та поліцією), як я можу цьому перешкодити? На чиїй стороні буде поліція (на стороні власника квартири "Б" чи прописаної мами із дітьми, яка у власності має іншу квартиру "А")?

Питання 2: добровільно жінка із квартири "Б" не планує виписуватись, як можна її виписати з квартири "Б", щоб вона зробила собі прописку у свою квартиру "А" під час або після процесу розлучення?

Дякую!

Ответы юристов (9)

    Савченко Олександр
    16%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вікторе!

    Житловий кодекс УРСР прямо говорить, що «припинення сімейних відносин з власником будинку (квартири) не позбавляє їх права користування займаним приміщенням» (ст. 156 ЖК). При цьому фізичне видворення і подальший недопуск колишнього/колишньої до житла, викидання його/її речей та заміна вхідних замків не приводять до юридичного позбавлення права особи на проживання у цьому житловому приміщенні.

    За таких обставин варто вдатися до примусового виселення колишнього подружжя. Це можна зробити лише на підставі рішення суду. При цьому є декілька інструментів судового захисту, у яких варто розібратися. Але попередньо слід закцентувати, що наведені механізми застосовуються лише у разі, коли вселення чоловіка/дружини відбулося до житла, яке є особистою приватною власністю другого з подружжя.

    Безпосередньо виселення:

    Житловий кодекс передбачає, що виселення члена сім’ї, у т.ч. колишнього, можливе лише в окремих випадках (ст. 116, 157 ЖК). Отримати судове рішення про виселення вдасться, якщо колишній чоловік/колишня дружина:

    1. руйнує або псує житлове приміщення,
    2. використовує приміщення не за призначенням
    3. порушує правила співжиття і цим робить неможливим для інших проживання з ним/нею в одній квартирі чи в одному будинку.

    При цьому для успішного виселення у всіх трьох випадках вказані дії колишнього/колишньої обов’язково мають бути систематичними. Крім того, мають бути докази, що до колишнього подружжя вживалися заходи попередження або громадського впливу, які виявилися безрезультатними (наприклад, його/її поведінка була предметом розгляду органів поліції, прокуратури, суду, громадських організацій, ОСББ тощо).

    З огляду на це, на практиці довести підстави для виселення колишнього/колишньої досить непросто.

    Позбавлення права користування житлом:

    У судовому порядку власник житла також може позбавити колишнього/колишню права користування своєю квартирою або будинком. Для цього передбачені інші підстави, ніж для виселення (ст. 405 ЖК). Так, колишній/колишня вважаються такими, що втратили право користування житлом, якщо:

    1. він/вона не проживають у житловому приміщенні більше року; та
    2. відсутні поважні причини такого непроживання за адресою приміщення.

    При цьому власник житла може надавати суду будь-які докази на підтвердження того, що колишній/колишня не живуть у його квартирі або будинку понад рік. Це можуть бути акти обстеження умов проживання, показання свідків, докази, що свідчать про утворення колишнім/колишньою нової сім’ї в іншому місці, перевезення майна в інше житлове приміщення, виїзд в інший населений пункт тощо.

    Та навіть якщо колишній/колишня вже більше року відсутні за місцем реєстрації, суд може визнати поважними причини такої відсутності. Поважними вважаються у т.ч. зміна власником замків та фактичний недопуск особи до житла, а також тимчасовий виїзд особи у зв'язку з роботою, навчанням або з метою лікування, призов на військову службу, взяття під варту або засудження до арешту, обмеження чи позбавлення волі.

    Припинення сервітуту:

    Але що робити, коли колишній/колишня фактично проживають у будинку чи квартирі іншого з подружжя і добровільно з’їжджати не збираються? Якщо вони при цьому не псують житлове приміщення і не порушують правила співжиття, але все одно продовжувати жити з ними під одним дахом немає ніякого бажання? Вихід є, і він звучить як «припинення сервітуту».

    Загалом припинення сервітуту — досить новий інструмент у судовій практиці при розгляді справ про виселення/позбавлення права на користування житлом. Цікаво, що він передбачений не Житловим, а Цивільним кодексом України (ст. 406 ЦК).

    Суть його полягає в тому, що один з подружжя заселяється у житло іншого внаслідок укладення шлюбу. Саме на цій підставі особа набуває особистий сервітут — право користуватися житлом свого чоловіка/дружини. Але розірвання шлюбу між подружжям об’єктивно є підставою для припинення такого сервітуту, який виник у зв’язку з реєстрацією шлюбу. Тому після розлучення колишній/колишня втрачають право проживати в житлі іншого з подружжя, а отже, їх правомірно можна виселити. У такому разі при зверненні до суду варто вимагати виселення колишнього/колишньої саме у зв’язку з припиненням сервітуту. Належною підставою для цього буде офіційне розірвання шлюбу між подружжям.

    При цьому у всіх трьох випадках суд безпосередньо не здійснює зняття особи з місця реєстрації — цим займаються спеціалізовані органи реєстрації (центри надання адміністративних послуг, виконавчі органи сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням житла). Саме до них власник житлового приміщення має звернутися з рішенням суду про виселення або позбавлення права на користування житлом, яке вступило в силу, та відповідною заявою про зняття особи з реєстрації її місця проживання.

    Отже, є різні правові механізми для вирішення спору про примусове видворення колишнього чоловіка чи колишньої дружини зі свого житла. Саме належний вибір на користь норм про виселення, позбавлення права на користування житлом чи припинення сервітуту стане запорукою успіху у відстоюванні свого права на користування власним житлом.

    Питання 1: у випадку якщо жінка приїде до моєї квартири "Б" і захоче зайти всередину та поселитись насильно (із скандалами та поліцією), як я можу цьому перешкодити? На чиїй стороні буде поліція (на стороні власника квартири "Б" чи прописаної мами із дітьми, яка у власності має іншу квартиру "А")? - поки не має відповідного рішення суду (у вашому випадку вважаю, що це має бути припинення сервітуту), дружина має законне право проживати у вашій квартирі, так як в ній прописана.

    А тому поліція цим займатись не буде, лише порадить звернутися до суду для вирішення цивільного спору.

    Питання 2: добровільно жінка із квартири "Б" не планує виписуватись, як можна її виписати з квартири "Б", щоб вона зробила собі прописку у свою квартиру "А" під час або після процесу розлучення? - потрібно після розлучення подавати позов про припинення сервітуту та визнання особи такою, що втратила право користування майном.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    6%

    Доброго дня, Вікторе!

    У будь-якому випадку Вам краще дочекатись набрання рішенням суду про розлучення законної сили, оскільки прямо зараз жінка має законне право користуватися Вашим майном, як мінімум тому що вона прописана у ній.

    Поліція ніяким чином не вплине, і не зможе тим більше видворити жінку з нерухомості.

    Після розлучення, у випадку якщо дійсно добровільно виписуватися вона не буде, є сенс подати позову до суду про визнання такою, що втратила право користування квартирою.

    У випадку наявності запитань, звертайтесь!

    Карпенко Андрей Владимирович
    16%

    Добрый день!

    Ст.41 украинской Конституции гарантирует право владения частной собственностью, а также предопределяет нерушимость этого права. Ст.316 ГК Украины определяет, что правом собственности является право отдельного лица на имущество, которое оно осуществляет по своей воле в соответствии с законами Украины. Ст.379 ГК Украины предусматривает, что жильем физического лица является жилплощадь, предназначенная для постоянного проживания на ней.Ст.28 ГК Украины определяет такую жилплощадь как объект частной собственности. Ст.319 свидетельствует о том, что собственник имеет право распоряжаться своим имуществом по собственному усмотрению, помимо этого права собственника могут быть отменены или ограничены в соответствии с законами Украины.После заключения брака, лицо, которому не принадлежат права на жилплощадь, приобретает право на ее использование. Это право гарантируют ему ст.405 ГК Украины и ст.64 Жилищного кодекса.При этом, после расторжения брака это лицо теряет свое право на использование квартиры, поскольку теряет статус члена семьи. Ст.64 ЖК предусматривает, что членами семьи являются супруг(а), дети и родители.

    Но если брак расторгнут, и у собственника жилплощади нет желания проживать сбывшей второй половиной, то говорить о нем, как члене семьи, нет смысла.

    Собственнику квартиры необходимо подать иск о выселении из квартиры бывшего члена семьи и снятии его с регистрации. При подаче заявления необходимо опираться нач.1 ст.405ГК Украины, которая предусматривает предоставление права на проживание только членам семьи.

    Также необходимо делать посыл на ст.406 ГК Украины, которая предусматривает прекращение права проживания для лиц, которые в следствии расторжения брака потеряли статус члена семьи. Помимо этого, ст.391 ГКУ предусматривает устранение помех в осуществлении собственником права пользования и распоряжения жилплощадью. Суд обязан удовлетворить такое заявление и выселить бывшего члена семьи без предоставления другого места жительства, так как у него в собственности есть своя квартира.

    Для того, чтобы выписать человека из квартиры с помощью суда, необходимо собрать следующие документы:

    • оригинал квитанции об оплате судебного сбора;
    • копии вашего паспорта и кода;
    • копии паспорта и кода ответчика (если имеются);
    • документы, подтверждающие ваше право собственности на квартиру;
    • если ранее обращались в ЦПАУ – письменный ответ с отказом в выписке;
    • документ, подтверждающий, что данное лицо не проживает в квартире в течение такого-то времени;
    • справка о составе вашей семьи.

    Выводы:

    1. Пока Ваша бывшая жена прописана в квартире, она имеет право на проживание в ней.

    Снимайте ее с регистрации в судебном порядке.

    Если Вы поменяете замки и ее не впустите в квартиру, то полиция (даже если будет вызвана) не занимается вопросами вселения-выселения (это прерогатива суда).

    2. По вопросу снятия бывшей жены с регистрации, обращайтесь с иском в Суд.

    Гончаренко Константин
    16%

    Доброго дня!

    З квітня 2016 року реєстрацією та зняттям з неї не займається Державна міграційна служба України, натомість, цим займаються: органи місцевого самоврядування – переважно в селах та смт; Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) – міські відділи та їх райони.

    Станом на 1.07.19 р. Є 3 варіанти зняття людини з реєстрації в помешканні:

    • добровільне звернення;
    • за рішенням суду;
    • згідно свідоцтву про смерть.

    Перший варіант передбачає:

    Необхідно звернутися в ЦНАП або інший державний орган з такими функціями за місцем проживання або за адресою, де людина збирається зареєструватися. Заповнюється заява на зняття з реєстрації встановленого зразка, до якого додається квитанція про оплату адміністративного збору та необхідні документи:

    документ, у який вносяться відмітка про зняття з реєстрації;

    військовий квиток або посвідчення про приписку.

    Другий варіант передбачає: ( подається позов до суду про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням з наступним обгрунтуванням):

    У судовому порядку з чітких підстав:

    член сім'ї не проживає в квартирі тривалий час і свідки (сусіди) можуть це підтвердити; мешканець був зареєстрований з порушенням українського законодавства; мешканець колишній власник нерухомості, який відмовляється зніматися з реєстрації після завершення угоди.

    Можна зняти з реєстрації через суд, якщо він без поважних причин не проживав в квартирі протягом року – для членів сім'ї (родичів і тих, з ким велося спільне господарство), або півроку – для інших осіб.

    У судовому порядку знімаються з реєстрації мешканці, які: не мають законних прав на проживання за адресою; визнані безвісно відсутніми; оголошені померлими; порушують правила спільного проживання; використовують жиле приміщення не за призначенням; псують майно або квартиру.

    Третій варіант передбачає:

    Подачу документів до органів реєстрації з додаванням свідоцтва про смерть мешканця і таким чином реєстратор проводить всі необхідні дії.

    Поки рішення суду про розлучення не набуло законної сили ваша дружина може проживати у вашій квартирі, як тільки рішення суду буде винесено то на наступний день ви маєте повне право подати позов до суду про зняття з реєстрації вашої колишньої дружин у вашій квартирі, так як ніяких прав на неї вона не матиме.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    16%

    Доброго дня, Віктор!

    1) Поліція ні чий бік займати не буде. Вони максимум, що зроблять - це порадять всім учасникам конфлікту звертатись до суду. Вони наполегливо уникають всіх спорів, з ознаками цивільно-правових.

    Особиста моя порада- це зміна замків, та вивезення речей за містом фактичного мешкання зареєстрованих. Але тут будь-те обережні, адже спору по опіки на дітьми у вас не має, як я розумію, щоб в подальшому це не вплинуло на вашу справу в опіці над дітьми.

    2) Піднімайте питання зняття з реєстрації місця проживання в судовому порядку. Але перед цим важливо проаналізувати ваше законне право на це, наскільки саме зараз можна йти цим шляхом.

    Звертайтесь, через контакти на сайті.

    Костромина Виктория
    2%

    Питання 1: у випадку якщо жінка приїде до моєї квартири "Б" і захоче зайти всередину та поселитись насильно (із скандалами та поліцією), як я можу цьому перешкодити? На чиїй стороні буде поліція (на стороні власника квартири "Б" чи прописаної мами із дітьми, яка у власності має іншу квартиру "А")?

    пока Ваша супруга зарегистрирована - она имеет право проживать

    через 1 год Вы имеете право ее снять с регистрации

    Питання 2: добровільно жінка із квартири "Б" не планує виписуватись, як можна її виписати з квартири "Б", щоб вона зробила собі прописку у свою квартиру "А" під час або після процесу розлучення?

    она или сама снимается с регистрации или Вы через суд через 1 год

    обращайтесь через сайт или найдите мои контакты- проконсультирую и помогу подготовить документы, с ув. Виктория Костромина

    Шишкин Алексей Юрьевич
    12%

    В первую очередь вам необходимо завершить процесс расторжения брака. Это произойдет в любом случае если дело уже рассматривается в суде. Для того чтобы ваша супруга получила повестку в суд, не зависимо от ее фактического места проживания, вам необходимо предоставить суду ее номер телефона, тогда она получит СМС уведомление о времени проведения судебного заседания. Даже ее неявка не помешает суду принять решение о расторжении брака. По смыслу нашего семейного законодательства ст. 24 Семейного кодекса Украины брак основывается на добровольной основе, принуждение к браку не допускается. Поэтому если кто то хочет расторгнуть брак, то суд этот иск удовлетворяет однозначно. После вступления решения суда в законную силу вам надо будет обратиться в суд с иском о прекращении права пользования квартирой вашей бывшей супруги, как лица, которое уже не является членов вашей семьи. Это на мой взгляд единственный законный способ ее выселения из вашей квартиры. Тем более у нее есть где проживать либо в квартире, которая ей принадлежит, или у родителей.

    Крикун Сергій  Павлович
    16%

    "ПРАВИЛА реєстрації місця проживання" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    "Зняття з реєстрації місця проживання

    26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:...

    рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи,

    інших документів, які свідчать про припинення:...

    підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів).

    Зняття з реєстрації місця проживання на підставах, визначених в абзацах восьмому та дев’ятому цього пункту, (наведений мною вище абзац э дев'ятим - прим. авт.) здійснюється за клопотанням уповноваженої особи спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту або за заявою власника/наймача житла або їх представників.".

    Отже прямо передбачено право власника житла на зняття особи з реєстрації місця проживання в до(без)судовому порядку на підставі інших визначених законодавством документів, яким є, як я вважаю в даному випадку, рішення суду про розлучення. При цьому, як я вважаю, слід подавати заяву про зняття з реєстрації саме однієї (колишньої) дружини, без дітей. У випадку відмови органу реєстрації - або скаргу до райвиконкому, або позов до суду про зняття з реєстрації та виселення, знову ж таки, однієї (колишньої) дружини.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня! Якщо дружина не хоче знятися змісця реєстрації у Вашій квартирі Ви маєте право подати позов про визнання особи такої, що втратила право користуватися вказаним майном. Для цього потрібно не менше 6м. її відсутність за місцем реєстрації, тобто зняття може бути або добровільним або за рішенням суду. Якщо на час реєстрації в Вашій квартирі ви їй забороняєте входити в приміщення Вона має право визвати поліцію та ви зобовязані впустити її в приміщення, але якщо у Вас на той момент буде позов з відміткою суда про визнання особи втратившої право користування приміщенням, поліція не зможе їй допомогти та зазначить, що це ивільні правовідносини і суд повинен по ним приймати рішення.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України