Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 15 августа 2021, вопрос №47038 150₴

Контракт с Держ.служба спец.транспорту України

Здравствуйте, хочу подписать контракт с Государственной службой специального транспорта, бывшие ЖД войска. Сохраниться ли средняя зарплата с предприятия?

Ответы юристов (16)

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Доброго дня!

    Згідно зі ст. 1 Закону України "Про Державну спеціальну службу транспорту":

    "Державна спеціальна служба транспорту є спеціалізованим військовим формуванням, що входить до системи Міністерства оборони України, призначеним для забезпечення стійкого функціонування транспорту в мирний час та в особливий період."

    Збереження робочого місця за громадянами України, які підписують контракт із ЗСУ, відбувається згідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, де вказується, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності та у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.

    Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”. Такі гарантії зберігаються і за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

    Часовими рамками збереження робочого місця та виплата такого середнього заробітку не обмежується.

    Фактично Ви маєте право на дві зарплати одночасно, цивільну та в ЗСУ.

    Також за Вами зберігається і право на щорічну відпустку на цивільній роботі.

    Щодо розміру зарплати: Розрахунок середньої офіційної заробітної плати відбувається в порядку, який зазначений у Постанові Кабінету Міністрів від 08.02.1995 №100 “Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати”. Обрахування здійснюється за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана виплата. В даній ситуації такою подією буде день зарахування Вас до списків особового складу військової частини.

    Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час, а якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, то середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. При цьому в постанові також чітко вказується, які кошти включаються до обрахування – це як основна заробітна плата, так і різного роду доплати та надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років, тощо).

    Для того, щоб зберегти робоче місце та середній заробіток на цивільній роботі, Вам необхідно подати заяву у відділ кадрів про увільнення від виконання посадових обов’язків, а також надати документальне підтвердження факту вступу на військову службу. У вашому випадку таким підтвердженням буде слугувати копія контракту.

    • Максим Клиент 2 года назад

      Спасибо, как составить заявление, на какие статьи ссылаться?

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

        Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

        Обов'язково надайте заяву в 2-х екземплярах (приклад нижче). Один екземпляр забирає відділ кадрів, а на другому екземплярі проставляється підпис уповноваженої особи, печатка підприємства). Другий екземпляр заяви забираєте собі (як доказ того, що ви повідомили вашого роботодавця). Якщо відмовляються приймати таку заяву - її потрібно буде надіслати цінним листом з описом вкладання та повідомленням про вручення на юридичну адресу підприємства

        Приклад заяви:

        Директору ТОВ «Назва»

        ПІБ

        Ваша посада

        ПІБ

        Заява

        Прошу увільнити мене від виконання посадових обов’язків на час проходження військової служби, на період від «__»__ 20__ р. із збереженням посади та середньої заробітної плати відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю України

        До цієї заяви додаю:

        -копію контракту на військову службу.

        дата підпис (ПІБ)

        • Максим Клиент 2 года назад

          Спасибо, если возникнут вопросы, я обращусь)

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Також зверніть увагу на наступне (на випадок порушення роботодавцем ваших прав).

        Згідно з положеннями ч. 7 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        Крім того, за порушення гарантій та пільг, встановлених вищенаведеними законами, визначена відповідальність згідно ст. 265 КЗпП.

        Як діяти у разі звільнення працівника, що проходить військову службу?

        Для поновлення працівника на роботі необхідним є зверненням до суду. Працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. У разі пропуску строку з поважних причин суд може поновити ці строки. (статті 233, 234 КЗпП).

        Також працівники можуть при подачі позову просити стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу відповідно до статті 235 КЗпП.

        Враховуючи зазначені вищі гарантії та судову практику, суди стають на сторону працівника та задовольняють позовні вимоги про поновлення працівника та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу (наприклад, ухвала Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 11.09.2017 у справі № 161/8802/16-ц; постанова Верховного Суду (далі - ВС) від 12 грудня 2018 року у справі № 336/5687/16; Постанова ВС від 03 липня 2019 року у справі № 683/319/17).

        ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/60/2009#Text):

        25. Про дату набрання чинності контрактом, а також про продовження строку контракту у першому і другому його примірниках робиться відповідний запис, який засвідчується підписом командира (начальника) військової частини та скріплюється гербовою печаткою.

        26. Контракт укладається у двох примірниках, підписується сторонами контракту та скріплюється гербовою печаткою військової частини.

        Один примірник контракту зберігається в особовій справі військовослужбовця, а другий - у військовослужбовця.

        Контракт про проходження військової служби є підставою для видання відповідного наказу по особовому складу про зарахування особи до Державної спеціальної служби транспорту та призначення її на відповідну посаду чи продовження військової служби.

        • Максим Клиент 2 года назад

          Спасибо за информацию!)

    • Максим Клиент 2 года назад

      Подскажите пожалуйста, ещё такой вопрос, сам контракт я подписываю 30.08 а приказ будет 01.09. Военнослужащим я буду считаться со дня подписания или со дня приказа?

      • Савченко Олександр
        33.3%
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Военнослужащим я буду считаться со дня подписания или со дня приказа? - з дня набрання чинності контрактом (у вашому випадку - з дня зарахування до списків особового складу військової частини).

        ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/60/2009#Text):

        23. Контракт про проходження військової служби набирає чинності:

        5) з дня зарахування до списків особового складу військової частини:

        із громадянами, прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі з військовозобов'язаними, які проходять збори, та резервістами під час мобілізації;

        25. Про дату набрання чинності контрактом, а також про продовження строку контракту у першому і другому його примірниках робиться відповідний запис, який засвідчується підписом командира (начальника) військової частини та скріплюється гербовою печаткою.

        Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n851):

        Стаття 24. Початок, призупинення і закінчення проходження військової служби. Час та місце виконання обов’язків військової служби

        1. Початком проходження військової служби вважається:

        2) день зарахування до списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) - для громадян, прийнятих на військову службу за контрактом, у тому числі військовозобов'язаних, які проходять збори, та резервістів під час мобілізації;

      • Адвокат Евгений Александрович
        33.3%
        Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Добрий день, Максим!

        Статтею 119 Кодексу законів про працю України передбачено, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

        Відповідно до Указу Президента «Про положення про проходження військової служби відповідними категоріями військовослужбовців» від 07.11.2001 р. № 1053/2001 контракт про проходження військової служби у Збройних Силах України – письмова угода, що укладається між громадянином України і державою, від імені якої виступає Міністерство оборони України, для встановлення правових відносин між сторонами під час проходження військової служби. Контракт укладається у двох примірниках, підписується особою, яка вступає на військову службу або продовжує військову службу за контрактом, і посадовою особою Збройних Сил України, скріплюється гербовою печаткою військової частини, органу військового управління, установи, організації, військового навчального закладу і зберігається у кожної із сторін. Контракт є підставою для видання наказу по особовому складу про зарахування особи до Збройних Сил України.

        Всього доброго, успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Максиме!

    ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/60/2009#Text):

    2. Громадяни проходять військову службу у Державній спеціальній службі транспорту (далі - військова служба) в добровільному порядку або за призовом.

    У добровільному порядку громадяни проходять:

    військову службу (навчання) за контрактом курсантів (слухачів) у вищих військових навчальних закладах, а також закладах вищої освіти, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, Міністерства оборони України, Державної спеціальної служби транспорту (далі - військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти);

    військову службу за контрактом осіб рядового складу;

    військову службу за контрактом осіб сержантського і старшинського складу;

    військову службу за контрактом осіб офіцерського складу.

    З громадянами, які добровільно вступають на військову службу, укладається контракт згідно з додатками 1 і 2.

    3. Громадяни, які добровільно вступають на військову службу (далі - військова служба за контрактом) або призиваються, проходять обов'язковий медичний огляд у порядку, що затверджується Міністерством оборони України за погодженням із центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров'я.

    4. Громадяни, які вступили на військову службу за контрактом або за призовом, складають Військову присягу на вірність Українському народу в порядку, визначеному Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України.

    5. Громадяни, які проходять військову службу у Державній спеціальній службі транспорту, є військовослужбовцями Державної спеціальної служби транспорту (далі - військовослужбовці).

    Згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у т. ч. шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізосіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Держбюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

    Фактично це означає, що особа має право на дві зарплати одночасно, цивільну та в ЗСУ. Також за такими особами зберігається і право на щорічну відпустку на цивільній роботі.

    Розрахунок середньої офіційної заробітної плати відбувається в порядку, який зазначений у Постанові Кабінету Міністрів від 08.02.1995 №100 “Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-95-%D0%BF#...).

    Обрахування здійснюється за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана виплата. В даній ситуації такою подією буде день зарахування до списків особового складу військової частини особи, яка уклала контракт про проходження військової служби. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час, а якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, то середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. При цьому в постанові також чітко вказується, які кошти включаються до обрахування – це як основна заробітна плата, так і різного роду доплати та надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років, тощо). Не враховуються виплати за виконання окремих доручень, або ж одноразові виплати, такі як компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, компенсаційні виплати на відрядження і переведення, тощо.

    Для того, щоб зберегти робоче місце та середній заробіток на цивільній роботі, працівникові необхідно подати заяву у відділ кадрів про увільнення від виконання посадових обов’язків, а також надати документальне підтвердження факту вступу на військову службу. Наприклад, таким підтвердженням може слугувати копія контракту.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    1. Згідно зі ст. 1 Закону України "Про Державну спеціальну службу транспорту":

    "Державна спеціальна служба транспорту є спеціалізованим військовим формуванням, що входить до системи Міністерства оборони України, призначеним для забезпечення стійкого функціонування транспорту в мирний час та в особливий період."

    2. Статья 119 КЗоТ обязывает работодателя сохранять место работы, должность и средний заработок за работниками, которые:

    — призваны на срочную военную службу во время действия особого периода;

    -- приняты на военную службу по контракту, в том числе путем заключения нового контракта на прохождение военной службы, во время действия особого периода

    Как долго сохранять? До окончания особого периода или до дня фактического увольнения с военной службы. Аналогичные требования выдвигает ч. 2 статьи 39 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе» от 25.03.92 г. № 2232-XII.

    Теперь разберемся, действует ли особый период сейчас? Верховный Суд* и Минобороны**. в этом вопросе единогласны: особый период в Украине продолжает действовать. Отмена его действия произойдет путем издания отдельного указа Президента Украины. Пока соответствующего решения Президент не принимал.

    * См., например, постановления ВС от 20.06.2018 г. по делу № 631/1919/16-ц // reyestr.court.gov.ua/Review/75042758, от 20.06.2018 г. по делу № 323/1252/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/74963434, а также письмо ВС от 13.07.2018 г. № 60-1543/0/2-18.

    ** См. письма Минобороны от 18.10.2016 г. № 322/2/6917 и от 20.10.2016 г. № 316/1/906.

    На сегодняшний день сформировалась следующая правовая позиция***. Установленные в ст. 119 КЗоТ гарантии (см. выше) по своей сфере действия распространяются на всех без исключения работников независимо от того, работают они по срочному или бессрочному трудовому договору. Частью 6 ст. 119 КЗоТ сделано исключение лишь в отношении лиц, которые занимали выборные должности в органах местного самоуправления и срок полномочий которых истек.

    *** См. постановление ВС от 13.06.2018 г. по делу № 813/782/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/74671222

    Действующее законодательство не предусматривает возможности расторжения трудовых отношений с работником, призванным на военную службу, ни при каких обстоятельствах.

    За работником, призванным (поступившим) на военную службу во время действия особого периода на срок до его окончания или до дня фактического увольнения с военной службы, работодатель обязан сохранять средний заработок (ч. 3 ст. 119 КЗоТ). Его исчисляем в соответствии с Порядком № 100*** исходя из выплат за последние два календарных месяца работы, которые предшествовали месяцу начала военной службы.

    *** Порядок исчисления средней заработной платы, утвержденный постановлением КМУ от 08.02.95 г. № 100.

    Работнику, который работает и имеет запись в трудовой книжке о приеме на работу, запись о прохождении военной службы по призыву во время мобилизации или на особый период в трудовую книжку может не вноситься (см. письмо Минсоцполитики от 04.04.2018 г. № 156/0/22-18 и постановление ВС от 25.07.2018 г. по делу № 761/33202/16-ц // reyestr.court.gov.ua/Review/75581024).

    выводы

    • Расторгать трудовые отношения с работником, призванным на военную службу, нельзя ни при каких обстоятельствах.
    • За работником, призванным (поступившим) на военную службу, работодатель обязан сохранять средний заработок во время действия особого периода на срок до его окончания или до дня фактического увольнения с военной службы.
    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    Відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

    Працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу» і «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

    Згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у т. ч. шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізосіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Держбюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Максим!

    Да, сохранится, при подаче в отдел работы с кадрами, заявления, с приложением к нему копии контракта.

    Так, статьей 119 Кодекса законов о труде Украины установлено, что за работниками, призванными на срочную воинскую службу, воинскую службу по призыву лиц офицерского состава, воинскую службу по призыву во время мобилизации, на особый период или принятыми на воинскую службу по контракту, в том числе путем заключения нового контракта на прохождение воинской службы, во время действия особого периода на срок до его окончания или до дня фактического увольнения сохраняются место работы, должность и средний заработок на предприятии, в учреждении, организации, фермерском хозяйстве, сельскохозяйственном производственном кооперативе независимо от подчинения и формы собственности и у физических лиц - предпринимателей, у которых они работали на время призыва.

    Исчисление средней заработной платы таким работникам производится в соответствии с нормами Порядка, исходя из выплат за последние два календарных месяца работы, предшествующих месяцу призыва (приема) работника на воинскую службу.

    Абзацем первым пункта 3 Порядка установлено, что при исчислении средней заработной платы учитываются все суммы начисленной заработной платы в соответствии с законодательством и условиями трудового договора, кроме определенных в пункте 4 Порядка.

    Согласно абзацу второму пункта 3 Порядка суммы начисленной заработной платы учитываются в том месяце, за который они начислены, и в размерах, в которых они начислены, без исключения сумм отчисления на налоги, взыскание алиментов и т.п., за исключением отчислений из заработной платы лиц, осужденных по приговору суда к исправительным работам без лишения свободы.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Спасибо, как составить заявление, на какие статьи ссылаться?

    Хххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Никакого заявления составлять не требуется.

    Предоставьте работодателю Приказ из военкомата о зачислении Вас на службу по контракту.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Здравствуйте, хочу подписать контракт с Государственной службой специального транспорта, бывшие ЖД войска. Сохраниться ли средняя зарплата с предприятия?

    да сохранится - заявления писать не нужно - можете только предоставить приказ о службе

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Подскажите пожалуйста, ещё такой вопрос, сам контракт я подписываю 30.08 а приказ будет 01.09. Военнослужащим я буду считаться со дня подписания или со дня приказа?

    Военнослужащим Вы будете являться с того числа, которое будет в приказе о зачислении Вас на службу по контракту.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України