Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 24 августа 2021, вопрос №47579

дистанцiйний збiр документiв i подача до суду щоб виписать не проживаючу людину.

скажiть, будьласка, якi документи треба зiбрати, аби виписати людину, яка нiколи не проживала в квартирi? людина тiльки прописана, власником квартири не являeться. чи можна зiбрати документи i подати до суду дистанцiйно?
дякую за вiдповiдь.

Ответы юристов (3)

    Охременко Артем Вікторович
    Охременко Артем Вікторович 2 года назад

    Юрист, г. Кропивницкий, 13 лет опыта

    Доброго дня!

    Треба подати позов до суду (ТІЛЬКИ ТАК) - Позовна заява про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням.

    Законодаче підгрунтя:

    Відповідно до ст.391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

    Згідно ст.400 ЦК України недобросовісний володілець зобов'язаний негайно повернути майно особі, яка має на нього право власності або інше право відповідно до договору або закону, або яка є добросовісним володільцем цього майна. У разі невиконання недобросовісним володільцем цього обов'язку заінтересована особа має право пред'явити позов про витребування цього майна.

    Статтею 150 ЖК України встановлено, що громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати інші не заборонені законом угоди.

    Конституцією України (ст. 41) та ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася 17 липня 1997 року відповідно до Закону від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів №2, 4, 7 та 11 до Конвенції», закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд учиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

    Відповідно до ст.7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації проживання здійснюється, у тому числі, на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її такою.

    Таким чином вирішення питання про зняття особи з реєстраційного обліку залежить, зокрема, від вирішення питання про її право користування житловим приміщенням відповідно до норм житлового та цивільного законодавства.

    Права власника житлового будинку, квартири визначені ст.386 ЦК України та ст.150 ЖК України, які передбачають права власника використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім’ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд.

    Відповідно до ч.1 ст.386 Цивільного Кодексу України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності.

    Згідно з ч.2 ст.386 Цивільного Кодексу України, власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Звернення до суду із даною позовною заявою про виселення – є однією із форм захисту власником своїх прав.

    Висновок:

    • звертатися до суду має власник житлового приміщення;
    • ПІДСТАВИ, які дають право звернутися до суду з позовом для отримання рішення про примусове виселення людини з житлового приміщення НАПИСАНІ ВИЩЕ.
    • ДОКУМЕНТИ :

    Немає конкретного переліку документів які необхідно подавати до суду.

    Обовязково необхідні:

    - паспорт та ідентифікаційний код власника житлового приміщення;

    - документи що посвідчують право власності на житлове приміщення;

    ДАЛІ подати документи що посвідчують втрату особою правва користуватися приміщенням (наприклад документи про розлучення и т.п.). В кожному конкретному випадку подаються свої документи.

    У разі виникнення додаткових питань звертайтесь через функціонал сайту або детальніше опишіть ситуацію тут!

    ЩОБ ЗНАТИ ЩО ЗА ДОКУМЕНТИ ПОДАТИ НЕОБХІДНО ЗНАТИ СИТУАЦІЮ

    З повагою Охременко Артем!

    Охременко Артем Вікторович
    Охременко Артем Вікторович 2 года назад

    Юрист, г. Кропивницкий, 13 лет опыта

    Доброго дня!

    Читав Ваші уточнення!

    1. Моя думка як юриста - СТО ПРОЦЕНТІВ це для Вас небезпечно!

    Немає гарантії, що вони її продадуть так як Вас це влаштовує або не переоформлять квартиру взагалі на іншу людину і по факту Ви до вказаної квартири взагалі ніякого відношення не матимете!!! Таких випадків по Україні багато!

    Довіреність, вона на то і довіреність, що Ви повинні довіряти людині!

    2. Дистанційно подати позов, щоб зняти з реєстрації можна!

    Тільки через угоду з адвокатом!!!

    І ТІЛЬКИ ТАК!!! НЕ ЧЕРЕЗ ДОВІРЕНІСТЬ!!!

    Документами, що підтверджують факт не проживання може:

    - запит адвоката та відповідь з Прикордонної служби (митниці) щодо перетину кордону дочкою та не повернення в України;

    - пояснення сусідів;

    - довідка з ЖЕКу, що лише зареестрована, однак не проживае (таку довідку дають).

    Мій номер вказано на сайті! Є Вайбер, Вотсапп, Телеграм, можете писати туди.

    З повагою Охременко Артем!

    Охременко Артем Вікторович
    Охременко Артем Вікторович 2 года назад

    Юрист, г. Кропивницкий, 13 лет опыта

    Відповідаючи на звернення:

    Питання ДУЖЕ СЕРЙОЗНЕ!!!

    ПО ДОВІРЕНОСТІ ВОНИ МАЮТЬ ПРАВО РОБИТИ З КАРТИРОЮ ВСЕ ЩО ЗАВГОДНО ВІД ВАШОГО ІМЕНІ!!!

    А яка у такому разі поліція? ВИ їм видали довіреність добровільно! (Вони могли б розказувати, що передали Вам грошові кошти) При чьому з-за кордону Ви б робили це через посольство! Самі б пішли і написали довіреність!

    Я НЕ ВИКЛЮЧАЮ ВАРІАНТУ - Вказані особи роблять все щиро та дійсно мають намір Вам допомогти. Таке теж може бути.

    Відповідаючи на питання чи можуть Вас обманути у такому випадку - ТАК МОЖУТЬ ОБМАНУТИ, але МОЖУТЬ І НЕ ОБМАНУТИ.

    Вирішувати Вам, однак порада юриста - АБО ДОВІРЕНІСТЬ НА ВАШУ ОСОБУ КОМУ ВИ ДОВІРЯЕТЕ (яка знаходиться за місцем знаходження квартири та яка дійсно буде діяти у Ваших інтересах), апродавайте за свое присутності.

    З повагою Охременко Артем!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України