Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 27 августа 2021, вопрос №47801 150₴

Проходження воєнних зборів

Доброго дня, чергове запитання від мене (сподіваюсь, що останнє) - чи призивають на воєнні збори обмежено придатних до воєнної служби?








Ответы юристов (11)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Доброго дня!

    Нажаль обмежена придатність до військової служби не дає підстав для звільнення від зборів:

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу"

    Стаття 30. Звільнення від проходження зборів

    1. Від проходження зборів звільняються (крім резервістів):

    1) працівники Збройних Сил України та інших військових формувань;

    2) працівники підприємств, установ і організацій цивільної авіації, які безпосередньо забезпечують перевезення, обслуговування та ремонт повітряних суден і аеродромної техніки;

    3) плавучий склад суден морського і річкового транспорту та суден рибної промисловості в період навігації;

    4) особи, які працюють у сільському господарстві, а також зайняті на підприємствах з ремонту сільськогосподарської техніки, - в період посівних і збиральних робіт, за винятком перевірочних зборів;

    5) науково-педагогічні (педагогічні) працівники закладів вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) та загальної середньої освіти - в період, коли у цих закладах проводяться заняття;

    6) студенти (курсанти невійськових) закладів фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною, дуальною і вечірньою формами здобуття освіти - на весь строк навчання, а студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за заочною та екстернатною формою здобуття освіти, а також аспіранти та докторанти - в період екзаменаційних сесій;

    7) вагітні військовозобов’язані-жінки;

    8) особи, звільнені з військової служби, - протягом року після звільнення в запас, за винятком перевірочних зборів;

    9) військовозобов'язані, які мають дітей віком до трьох років або трьох і більше дітей віком до 16 років;

    10) військовозобов'язані - у зв'язку з депутатською діяльністю;

    11) військовозобов'язані, заброньовані за органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та воєнний час;

    11-1) військовозобов'язані, які уклали контракт про перебування у резерві служби цивільного захисту, - з метою підготовки резерву служби цивільного захисту;

    12) студенти, які навчаються у вищих і середніх духовних навчальних закладах;

    13) священнослужителі, які займають посаду в одній з релігійних організацій, що діє за статутом (положенням), зареєстрованим у встановленому порядку;

    14) кандидати в народні депутати України, зареєстровані в установленому порядку, за їх заявою - до дня опублікування результатів виборів включно.

    2. В окремих випадках, за наявності інших поважних причин і подання військовозобов'язаними відповідних документів, рішення про звільнення від проходження зборів приймається відповідним районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, де вони перебувають на військовому обліку.

    3. Резервісти звільняються від проходження навчальних та перевірочних зборів у порядку, встановленому положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві.

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    2. В окремих випадках, за наявності інших поважних причин і подання військовозобов'язаними відповідних документів, рішення про звільнення від проходження зборів приймається відповідним районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, де вони перебувають на військовому обліку.

    спробуйте звернутися до війскомату з проханням звільнити від проходження зборів у зв'язку з станом здоров'я.

    • Олег Клиент 2 года назад

      Так в статті 30 немає і пункту про повну непридатність до воєнної служби. Чи я щось не розумію?

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    ІНСТРУКЦІЯ з організації і проведення навчальних зборів з військовозобов'язаними у військових частинах і установах Збройних Сил України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1162-09#Text):

    1.5. Військовозобов’язані можуть бути звільнені від проходження зборів відповідно до вимог статті 30 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    3.3. Військовозобов’язані, які призиваються на навчальні збори, підлягають медичному огляду, що проводиться відповідно до вимог Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800 (зі змінами) (далі - Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

    За результатами медичного огляду в особові справи офіцерів запасу вкладають оновлені картки медичного огляду відповідних військово-лікарських комісій, а в списках військовозобов’язаних, які складаються у трьох примірниках (додаток 3), роблять відповідні записи із зазначенням результату медичного огляду.

    чи призивають на воєнні збори обмежено придатних до воєнної служби? - стаття 30 Закону не містить такої підстави для звільнення від призову. Однак, за результатами медогляду Вас можуть і не направити у військову частину (тобто, звільнити від проходження зборів).

    Корисна інформація - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9E%D1%8...

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Олег Клиент 2 года назад
      стаття 30 Закону не містить такої підстави для звільнення від призову.

      Ок, а якщо людина непридатна в мирний час? Стаття 30 також цього не містить. То що, її також призивають?)

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/conv#...):

        1.2. Військово-лікарська експертиза - це:

        медичний огляд допризовників, призовників; військовослужбовців та членів їхніх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строковоївійськової служби); військовозобов'язаних...

        20.5. Щодо військовозобов'язаних, резервістів, які призвані на збори і визнані ВЛК непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, обмежено придатними до військової служби або потребують відпустки за станом здоров'я, одночасно приймається постанова "непридатний для подальшого проходження зборів".

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый вечер!

    1. Разделом 3 абз. 3 п.3.2. Приказа Министерства обороны Украины «Об утверждении Положения о военно-врачебной экспертизе в Вооруженных Силах Украины» предусмотрено, что повторный медицинский осмотр военнообязанных, находящихся в запасе 1 и 2 разрядов, ранее признанных годными к военной службе или негодными к военной службе в мирное время по состоянию здоровья, а также военнообязанных плавсостава ВМС Украины проводится один раз в 5 лет ВВК военных комиссариатов, а лётного состава - ЛЛК военных комиссариатов.

    Таким образом, если Вы относитесь к категории военнобязанных запаса 1 и 2 разряда, военнобязанным плавсостава ВМС Украины, вы обязаны проходит медкомиссию один раз в 5 лет.

    2. Порядок прохождения учебных военных сборов резервистами и военнообязанными регламентирован статьей 29 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе". Обязанность прибыть по вызову на сборы следует из положений вышеуказанной правовой нормы.Даты начала и окончания, а также термины проведения учебных сборов военнообязанных и резервистов определяются соответствующим приказом командира воинской части (ч.1 ст.29 ЗУ "Про ВОиВС"). Перенести сборы на иную дату можно, но это решается индивидуально.

    Наказание за уклонение военнообязанного от учебных, специальных или проверочных сборов предусмотрено ч.2 ст.337 Уголовного кодекса. Цитата статьи: "ухилення військовозобов'язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів - карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців".

    3.

    КТО ВОЕННООБЯЗАННЫЙ В УКРАИНЕ

    Военнообязанный в Украине – это лицо, которое пребывает в запасе для следующих целей: комплектования Вооруженных Сил Украины, других военных формирований на особый период; для осуществления работ по обороне государства.

    ДО СКОЛЬКИ ЛЕТ ВОЕННООБЯЗАННЫЙ ПОДЛЕЖИТ УЧЕТУ

    Законом Украины «О военной обязанности и воинской службе» (закон о военнообязанных) установлено, до какого возраста военнообязанный в Украине пребывает на воинском учете.Предельный возраст военнообязанного в Украине для пребывания на военной службе – 60 лет вне зависимости от воинского звания. При этом военнообязанные делятся на два разряда по возрасту:первый разряд — до 35 лет;второй разряд — до 60 лет.Для офицерского состава, который находится в запасе, установлены следующие разряды:

    ПЕРВЫЙ РАЗРЯД:младшие офицеры — до 45 лет;старшие офицеры:майор (капитан 3 ранга), подполковник (капитан 2 ранга) — до 50 лет;полковник (капитан 1 ранга) — до 55 лет;высший офицерский состав — до 60 лет;

    ВТОРОЙ РАЗРЯД:младший и старший офицерский состав — до 60 лет;высший офицерский состав — до 65 лет.

    ЧТО ОЗНАЧАЮТ РАЗРЯДЫ И ЗАЧЕМ ОНИ НУЖНЫ:

    Вышеописанные разряды установлены для того, чтобы определить, кого из военнообязанных мобилизовать в первую очередь. Не случайно критерием для разграничения по разрядам является возраст, поскольку более молодой организм может выдерживать большие нагрузки и, соответственно, при проведении мобилизации должны призываться сначала 1-разрядники, а уже потом – военнообязанные из второго разряда.Переход из разряда в разряд происходит с достижением определенного возраста автоматически. Вместе с тем, еще раз обращаем ваше внимание, что возрастные границы разрядов лиц рядового и офицерского состава отличаются. Поэтому при определении своего разряда исходите из того, к какому из составов вы принадлежите, какое звание вам присвоено, после чего определите разряд с учетом возраста.

    Перечень лиц, которые могут быть призваны на военные сборы, определен Законом № 2232*.

    * Закон Украины «О воинской обязанности и военной службе» от 25.03.92 г. № 2232-XII.

    Как и раньше, в него входят (ст. 1, 2 Закона № 2232):

    военнообязанные — лица, находящиеся в запасе для комплектования ВСУ и других военных формирований в особый период, а также для выполнения работ по обеспечению обороны государства; резервисты — лица, которые проходят службу на основании контракта в военном резерве ВСУ, других военных формированиях и предназначены для их комплектования в мирное и военное время.
    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Для звільнення від проходження військових зборів можно наголошувати на наступне:

    Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/print)

    20. Постанови ВЛК

    ...

    г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

    ...

    20.5. Щодо військовозобов'язаних, резервістів, які призвані на збори і визнані ВЛК непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, обмежено придатними до військової служби або потребують відпустки за станом здоров'я, одночасно приймається постанова "непридатний для подальшого проходження зборів".

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый вечер!

    Закон Украины "О воинской обязанности и военной службе": предусмотрено:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 30. Звільнення від проходження зборів

    1. Від проходження зборів звільняються (крім резервістів):

    1) працівники Збройних Сил України та інших військових формувань;

    2) працівники підприємств, установ і організацій цивільної авіації, які безпосередньо забезпечують перевезення, обслуговування та ремонт повітряних суден і аеродромної техніки;

    3) плавучий склад суден морського і річкового транспорту та суден рибної промисловості в період навігації;

    4) особи, які працюють у сільському господарстві, а також зайняті на підприємствах з ремонту сільськогосподарської техніки, — в період посівних і збиральних робіт, за винятком перевірочних зборів;

    5) науково-педагогічні (педагогічні) працівники вищих, професійно-технічних і середніх навчальних закладів — в період, коли у цих закладах проводяться заняття;

    6) студенти вищих навчальних закладів з денною і вечірньою формами навчання — на весь строк навчання, а студенти вищих навчальних закладів із заочною формою навчання і такі, що здають іспити екстерном, а також аспіранти та докторанти — в період екзаменаційних сесій;

    7) військовозобов’язані-жінки, за винятком перевірочних зборів;

    8) особи, звільнені з військової служби, — протягом року після звільнення в запас, за винятком перевірочних зборів;

    9) військовозобов’язані, які мають дітей віком до трьох років або трьох і більше дітей віком до 16 років;

    10) військовозобов’язані — у зв’язку з депутатською діяльністю;

    11) військовозобов’язані, заброньовані за органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та воєнний час;

    11-1) військовозобов’язані, які уклали контракт про перебування у резерві служби цивільного захисту, — з метою підготовки резерву служби цивільного захисту;

    12) студенти, які навчаються у вищих і середніх духовних навчальних закладах;

    13) священнослужителі, які займають посаду в одній з релігійних організацій, що діє за статутом (положенням), зареєстрованим у встановленому порядку;

    14) кандидати в народні депутати України, зареєстровані в установленому порядку, за їх заявою — до дня опублікування результатів виборів включно.

    2. В окремих випадках, за наявності інших поважних причин і подання військовозобов’язаними відповідних документів, рішення про звільнення від проходження зборів приймається районним (міським) військовим комісаріатом, де вони перебувають на військовому обліку.

    3. Резервісти звільняються від проходження навчальних та перевірочних зборів у порядку, встановленому положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві".

    Для получения освобождения от военных сборов, Вам необходимо своевременно подать в военкомат заявление, с приложением копий свидетельства о рождении детей. или других оснований

    Якщо Ви визнані рішенням ВЛК обмежено придатним то згідно Наказу Міноборони № 402 відповідно до положення про ВЛК пункт 20.5:

    Щодо військовозобов'язаних, резервістів, які призвані на збори і визнані ВЛК непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, обмежено придатними до військової служби або потребують відпустки за станом здоров'я, одночасно приймається постанова "непридатний для подальшого проходження зборів".

    Вам необхідно звернутися до комісії ВЛК З ЗАЯВОЮ про видачу вказаної додаткової постанови про непридатність до проходження зборів резервістів- письмово поштою направити заяву.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Олег!

    "...чи призивають на воєнні збори обмежено придатних до воєнної служби?"

    - Не призивають на військові збори, обмежено придатних до військової служби.

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказМіністра оборони України14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    ПОЛОЖЕННЯпро військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    "I. Основи організації військово-лікарської експертизи

    1. Загальні положення

    1.1. Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

    20. Постанови ВЛК

    20.1. Постанови ВЛК приймаються колегіально, більшістю голосів. У прийнятті постанови голова та члени ВЛК не залежні і у своїй роботі керуються цим Положенням. У разі незгоди голови або членів комісії з думкою інших членів їх окрема думка заноситься до протоколу засідання ВЛК. Члени ВЛК зобов'язані дотримуватися вимог Положення.

    Голова або члени ВЛК відповідають за прийняте рішення та видачу документів про встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень (контузій, травм або каліцтв).

    20.2. Постанови ВЛК згідно з цим Положенням розглядаються, затверджуються, контролюються, а за необхідності переглядаються відповідною штатною ВЛК.

    20.4. За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

    "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";

    "обмежено придатний до військової служби".

    За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

    "обмежено придатний до військової служби";

    "придатний до військової служби".

    20.5. Щодо військовозобов'язаних, резервістів, які призвані на збори і визнані ВЛК непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, обмежено придатними до військової служби або потребують відпустки за станом здоров'я, одночасно приймається постанова "непридатний для подальшого проходження зборів".

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо комісія для вас визнала обмеження тільки для служби, і про збори не зазначено, ви можете бути до зборів залучені.

    Між сборами та службою- є юридична значима різняця. І комісії при встановлення обмеження (часткове/повне) про це добре знають.

    Якщо залишились питання, звертайтесь


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України