Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 29 серпня 2021, питання №47871 150₴

Планую придбати металевий гараж, чи можу я здавати його в оренду без відкриття ФОП і що для цього потрібно?

Є можливість не дорого придбати металевий гараж в гаражному кооперативі. Які документи для цього потрібно?
Також хочу здати його в оренду. Що для цього потрібно?
Дякую!

Відповіді юристів (8)

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вам необхідно укласти договір купівлі- продажу нотаріальний, отримати ключі та техпаспорт на комунікації гаражу.

    Після посвідчення угоди, Ви можете як власник передати в оренду ваше майно уклавши з орендарем договір оренди , де прописати та погодити всі умови та акт приймання-передачі майна орендарю.

    платежі отримувати у встановлену договором дату на рахунок банку.

    далі щорічно ви подаєте декларацію "про майновий стан та доходи , де зазначено доходи від оренди, згідно квитанції органу ДФС за місцем реєстрації сплачуєте податки:

    ПДФО - 18%

    ВЗ-1,5%

    Якщо таку декларацію подавати щорічно ФОП НЕПОТРІБЕН

    Подавати можна онлайн на сайті податкової кабінет платника.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    __________ ___________ ______________
    20%

    Добрый день!

    Всё зависит от размера получаемого дохода и его частоту, конечно же, если вы сдаете в аренду имущество, было бы неплохо регистрироваться субъектом предпринимательской деятельности.

    По общему правилу, если вы не СПД, то любой доход подлежит налогообложения по ставке 18% + 1.5% военный сбор.

    Но опять таки, это общее правило (так следует делать, если полностью соблюдать закон).

    Но в целом, если доход планируется не большой от данной сдачи в аренду, то регистрироваться как ФОП ради одного гаража конечно же не стоит.

    Для оформления права собственности потребуется получить:

    1. справку о членстве в ГСК и об уплате паевого взноса;
    2. справку, которая свидетельствует, что строение сооружено хозяйственным способом и введено в эксплуатацию;
    3. техническую документацию из Бюро технической инвентаризации.
    4. договор купли-продажи.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Богдан!

    Придбати гараж, Ви маєте право лише у його власника, тобто у особи саме на її ім'я повинно бути свідоцтво про право власності на гараж, або договір купівлі-продажу гаража з витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також повинен бути технічний паспорт на гараж.

    Оформлення договору купівлі-продажу нерухомості, відбувається у нотаріуса, який повинен його почвідчити.

    Купуючи гараж, перш за все, потрібно впевнитися, що його продавець дійсно є власником цього гаража: у нього має бути свідоцтво про право власності, а ще краще витяг про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

    Таке свідоцтво видається власнику, як індивідуального гаража, так і гаражного боксу в гаражно-будівельному кооперативі (ГБК).

    Юридично гараж – це будівля або приміщення, призначене для зберігання автомобіля. В залежності від того, який вид гаража потрібно оформити у власність, залежить процедура надання документів. Види гаражів: металевий; капітальний.

    В першу чергу треба зазначити, що володіння гаражем у кооперативі не має нічого спільного з правом власності на гараж.

    Для того, щоб повністю розпоряджатися гаражем і мати право його продавати та іншим чином відчужувати, необхідно зареєструвати його в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    Необхідною умовою отримання права власності на гараж, розташований у гаражному кооперативі, є реєстрація такого кооперативу як юридичної особи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

    Умовами отримання права власності на гараж, розташований у гаражному кооперативі є:

    • гаражний кооператив зареєстровано як юридичну особу;
    • відомості про наявний гаражний кооператив внесені до Реєстру прав власності на нерухоме майно;
    • зареєстроване речове право на земельну ділянку, на якій розташований кооператив;
    • документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси;
    • перелік фізичних та юридичних осіб, кошти яких залучалися для будівництва, або затверджений загальними зборами кооперативу список членів кооперативу;
    • документ, що підтверджує прийняття об’єкта в експлуатацію.

    Ці документи, потрібні для оформлення права власності автовласника на гараж, повинні зберігатися у голови кооперативу.

    Коли Вы станете власником гаража, Вы маєте право сдавать його у оренду, без реєстрації як фізична особа-підприємець.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, Богдане!

    Ні, ФОП відкривати необов'язково.

    Достатньо укладення договору оренди, після того як ви отримаєте у встановленому порядку право власності на гараж!

    Потім уже для повної відкритості та законності оренди, Вам необхідно буде подати податкову декларацію та задекларувати дохід від оренди!

    Успіхів!

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Богдане!

    1) Є можливість не дорого придбати металевий гараж в гаражному кооперативі. Які документи для цього потрібно? - відповідно до статті 657 Цивільного кодексу України, договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Порядок посвідчення нотаріусами договорів купівлі-продажу нерухомості регламентований Законом України «Про нотаріат» та Порядком № 296 «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України». Відповідно до статті 42 вищевказаного Закону, нотаріальні дії вчиняються після їх оплати, а також після сплати в бюджет держави податку з доходів фізичних осіб та в день подачі всіх необхідних документів.

    Для продавця:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер
    2. Свідоцтво про шлюб (якщо нерухомість набувалась/набувається у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на продаж);
    3. Правовстановлюючі документи;
    4. Експертна оцінка нерухомості;

    Для покупця:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер;
    2. Паспорт та ідентифікаційний номер дружини/чоловіка покупця (якщо таке має місце);
    3. Свідоцтво про шлюб (якщо нерухомість набувається у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на купівлю);

    Відповідно до підпункт 1.2 пункту 1 глави 2 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 документами що посвідчують право власності:на житловий будинок, квартиру, дачу, садовий будинок, гараж, інші будівлі і споруди, що відчужуються, може бути підтверджено, зокрема, одним з таких документів або їх дублікатів:

    • нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу, пожертви, довічного утримання (догляду), ренти, дарування, міни, спадковим договором;
    • свідоцтвом про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів (аукціонів); свідоцтвом про придбання заставленого майна на аукціоні (публічних торгах);
    • свідоцтвом про право власності на об'єкти нерухомого майна; свідоцтвом про право на спадщину; свідоцтвом про право власності на частку в спільному майні подружжя;
    • договором про поділ спадкового майна; договором про припинення права на утримання за умови набуття права на нерухоме майно;
    • договором про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно;
    • договором про виділення частки в натурі (поділ); іпотечним договором, договором про задоволення вимог іпотекодержателя, якщо умовами таких договорів передбачено передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки;
    • рішенням суду;
    • договором купівлі-продажу, зареєстрованим на біржі, укладеним відповідно до вимог законодавства, за наявності відмітки на ньому про реєстрацію відповідних прав тощо.

    2) Також хочу здати його в оренду. Що для цього потрібно? - необхідно укласти договір оренди, реєстрація ФОП необов'язкова.

    Власники нерухомості можуть здавати в оренду своє майно як фізична особа або як суб’єкт підприємницької діяльності, тобто фізична особа - підприємець.

    Якщо забажали стати фізичною особою – підприємцем, то доцільно зареєструватися в одній із груп платників єдиного податку та виконувати податкові зобов’язання за правилами обраної групи відповідно до вимог ПКУ.

    Розмір плати за користування житлом визначається орендодавцем та орендарем. А розмір податкового зобов’язання з отриманого орендодавцем доходу від здачі житла в оренду обчислюють на основі орендної плати, зазначеної в договорі.

    Проте слід зазначити, що сума податкового зобов’язання не може бути меншою за мінімальну суму платежу за повний чи неповний місяць оренди.

    Якщо ж громадянин не є суб’єктом підприємницької діяльності, тобто підприємцем, та здає квартиру, будинок чи навіть кімнату в оренду, довгострокову або подобову, то він сплачує з отриманого доходу ПДФО у розмірі 18 % та 1,5 % військового збору.

    Органи місцевого самоврядування щороку визначають мінімальну суму орендної плати. Для цього застосовується Методика визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затверджена постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253. Розрахунок проводиться виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органами місцевого самоврядування, на території яких ця нерухомість розташована.

    Орендодавець в поточному році сам обчислює і сплачує податок щокварталу. Сплатити ж податок за правилами ст. 170 ПКУ необхідно впродовж 40 календарних днів, після останнього дня звітного (податкового) кварталу.

    Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    У разі потреби - звертайтеся через контакти в моєму профілі.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    Для начала необходимо выяснить, что юридически представляет из себя данный гараж.

    Если право собственности на гараж ранее не оформлялось, и "гараж" до сих пор представляет из себя лишь членство в гаражном кооперативе, то переоформление происходит без участия нотариуса, путем выхода из членов авто-гаражного кооператива (АГК) предыдущего владельца и вступление в члены АГК нового. Обычно оформляется путем написания соответствующих заявлений о выходе и о принятии в члены кооператива и утверждается на общем собрании. Порядок оформления может отличаться от вышеизложенного в каждом конкретном АГК в зависимости от того, как данная процедура прописана в его уставе.

    Если же гараж представляет собой уже оформленный объект недвижимости (т.е. право собственности на него оформлено нынешним или предыдущим собственником), то купля-продажа такого гаража оформляется в том же порядке, что и купля-продажа любой недвижимости - путем нотариального оформления договора купли-продажи.

    Точный перечень документов, необходимых для сделки в Вашем конкретном случае, Вам составит нотариус после изучения имеющихся у продавца документов на гараж.

    Привожу Вам лишь ориентировочный (!) список:

    1. Паспорта + коды сторон договора.

    2. Правоустанавливающий документ на гараж (в зависимости от года возникновения права собственности и пути возникновения этого права таким документом может быть: свидетельство о праве собственности, справка АГК с подшитым к ней регистрационным свидетельством БТИ, свидетельство о праве на наследство, договор купли-продажи, мены, дарения, решение суда и т.п.)

    3. Технический паспорт на гараж.

    4. Если гараж принадлежит на праве общей собственности супругов и/или покупатель состоит в браке, то необходимо оформление заявления о согласии супруга (супруги) на продажу/покупку гаража. Для оформления согласия - второй из супругов со своим паспортом, кодом, свидетельством о браке.

    5. Оценка стоимости гаража, выполненная субъектом оценочной деятельности.

    6. Возможно, потребуется информационная справка из БТИ о собственнике и технических характеристиках гаража.

    7. Если гараж представляет собой отдельностоящий объект, а не находится на территории гаражного кооператива - извлечение из Гос.земельного кадастра о земельном участке, на котором он расположен. К гаражным боксам, расположенным на территории АГК этот пункт не относится.

    Еще раз подчеркиваю, что вышеприведенный перечень документов лишь ориентировочный.Рекомендуем взять документы на гараж (или их копии) и подойти к нотариусу для предварительной консультации, на которой нотариус составит список необходимых именно в Вашей конкретной ситуации документов и сориентирует по стоимости оформления договора, а также тем налогам и сборам, которые возникают.

    Учтите некоторые особенности покупки гаража: указывайте фактическую, а не оценочную, стоимость. Занижение этого параметра приводит к значительным рискам для покупателя, так как при признании сделки незаконной в судебном порядке продавец вернет обозначенную в соглашении сумму; детально изучите техпаспорт и правоустанавливающие документы на соответствие фактической постройке – конструкция, размеры, этажность и прочее. Если эти параметры не идентичны «на бумаге» и в реальности, то откажитесь от проведения сделки или попросите продавца о переоформлении официальных бумаг надлежащим образом; изучите документы на земельный участок (расположение, размеры и прочее); изучите при покупке гаража в ГСК его устав на предмет перехода прав собственности.

    Как купить гараж в кооперативе

    Для регистрации права обственности необходимо обратиться к органам местной власти и предоставить документы: договор купли-продажи гаража; техническую и кадастровую документацию на имя покупателя; заявление по форме и квитанцию об уплате сбора за регистрацию; паспорт и код. В течение 1-5 дней документы проходят проверку, после чего на руки заявителю выдается извлечение, подтверждающее право собственности на гараж. Для регистрации права обственности необходимо обратиться к органам местной власти и предоставить документы: договор купли-продажи гаража; техническую и кадастровую документацию на имя покупателя; заявление по форме и квитанцию об уплате сбора за регистрацию; паспорт и код. В течение 1-5 дней документы проходят проверку, после чего на руки заявителю выдается извлечение, подтверждающее право собственности на гараж. Если гараж является собственностью ГСК, то в рамках его приобретения вы покупаете не само имущество, а членство в кооперативе. Таким образом, заключая договор с участником кооператива, вы занимаете его место, а он выходит из ГСК. Чтобы вступить в кооператив, кроме заключения сделки подайте заявление.А чтобы стать владельцем гаража после покупки членства в ГСК объект еще нужно приватизировать. Это возможно только после оплаты всех взносов. Обратитесь с вопросом приватизации к органам власти со следующими документами: справка, подтверждающая членство и уплату всех взносов; технический паспорт объекта; копия акта о передаче земли в распоряжение кооператива; паспорт и код.

    Чтобы переоформить гараж из ГСК после приобретения членства в нем, придерживайтесь следующего порядка действий: возьмите в кооперативе справку о членстве и документ, подтверждающий выплату всех взносов, а также копию акта на право использовать землю; закажите технический паспорт объекта, обратившись в БТИ или частную лицензированную компанию; обратитесь с заявлением и собранным пакетом бумаг к органам местной власти через Центр предоставления админуслуг.

    Главный нюанс сделки - отведена ли земля под гараж либо весь гаражный кооператив. Отправьте запрос в орган местного самоуправления (отдел отвечающий за парковки) и проясните этот момент.

    Изначально Ваш продавец должен быть членом данного кооператива, земельнй участок должен быть отведен в пользование, аренду либо кооперативу либо самому продавцу. Договор купли- продажи правильно будет оформить у нотариуса.

    После оформления права собственности, можете заключать договор аренды.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Богдан!

    Так, можливо. У вас же один ваш приватний гараж, і це ж здача не з метою підприємництва на масовій основі.

    Головне вірно оформити договір з вашим орендарем, без натяку на діяльність ФОП.

    Звертайтесь.

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    У першу чергу треба зазначити, що володіння гаражем у кооперативі не має нічого спільного з правом власності на гараж. Поки Ви – член кооперативу, гараж Ваш, але з припиненням членства, припиняються і всі права на гараж. Для того, щоб повністю розпоряджатися гаражем і мати право його дарувати, продавати та іншим чином відчужувати, необхідно зареєструвати його в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    Необхідною умовою отримання права власності на гараж, розташований у гаражному кооперативі, є реєстрація такого кооперативу як юридичної особи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

    Для реєстрації права власності на гараж заявнику необхідно мати наступні документи:

    документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси; документ, що підтверджує прийняття об’єкта в експлуатацію, у разі якщо будівництво об’єкта здійснювалося після 5 серпня 1992 року; довідку кооперативу про членство особи в кооперативі та внесення таким членом кооперативу пайового внеску в повному обсязі; технічний паспорт на гараж.

    Державна реєстрація права власності проводиться у строк, що не перевищує п’ять робочих днів із дня подання заяви до Державного реєстру прав. За державну реєстрацію справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Власник гаража у підсумку має отримати витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Державна реєстрація права власності на самостійний гараж можлива лише у випадку, якщо такий гараж відповідає ознакам нерухомої речі. Металеві гаражі та гаражі без фундаменту не є такими, оскільки їх переміщення не знецінить конструкцію.

    Слід зауважити, державна реєстрація нерухомості здійснюється за «заявницьким принципом», тому власнику або уповноваженій ним особі необхідно звернутись до управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради, Центру адміністративних послуг «Віза» чи його територіальних підрозділів, або до інших акредитованих суб’єктів, із заявою про державну реєстрацію нерухомості.

    Однак індивідуальне гаражне будівництво може здійснюватися громадянином на спеціально наданій для цієї мети земельній ділянці – для індивідуального гаражного будівництва. У такому випадку для державної реєстрації права власності на новозбудований гараж подаються:

    1) документ, що засвідчує прийняття в експлуатацію побудованого об’єкта;

    2) технічний паспорт;

    3) документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси

    Щодо здачі гаража в оренду, реєстрація ФОП необов'язкова, тобто законодавство не містить приписів обов'язкових до виконання, але у випадку фіксування орендних відносин подбайте про оподаткування а саме сплати ПДФО у розмірі 18 % та 1,5 % військового збору, які необхідно сплачувати відповідно до ст. 170 ПКУ необхідно впродовж 40 календарних днів, після останнього дня звітного (податкового) кварталу.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України