Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 07 сентября 2021, вопрос №48398

Штраф 800 грн требуют в военкомате за не своевременное получение приписного

Здравствуйте, сыну исполнилось 18 лет в июне 2021, он в сентябре пошел в военкомат стать на учёт и получить приписное. Ему там сказали, что нужно было это сделать до исполнения 18 лет. И за это штраф 800 грн. Правомерно ли это? Сын поступил на дневное отделение консерватории. Мы многодетная семья.

Ответы юристов (2)

    Кайдашов Виталий Сергеевич
    Кайдашов Виталий Сергеевич 2 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 15 лет опыта

    Згідно положень статті 14 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», приписка допризовників до призовної дільниці проводиться щорічно — в період з січня по березень. Приписці до призовних дільниць підлягають усі юнаки, яким у цьому році виповнюється 17 років. Приписка допризовника здійснюється військкоматом за місцем проживання.Для прописки, людині надсилають повістку, в якій повинна бути вказана конкретна дата в який саме день необхідно прийти.Крім того, важливо відзначити, що обов'язок подавати інформацію військовим комісаріатам про вищевказаних осіб , яким виповнилося 17 років, покладається на всі підприємства, фірми, організації, установи освіти, їх керівників, а також, органи місцевої влади (сільські, міські та селищні ради і тд). І за недотримання цього обов'язку передбачена відповідальність. Тому, необхідно звернути увагу на те, з чиєї вини не було проведено приписку. Якщо порушення правил і ухилення від обліку в РВК сталися з Вашої вини, то в цьому разі дійсно закондавстовом передбачена відповідальність, так стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення правил і ухилення від обліку у військовому комісаріаті передбачає притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850 грн).

    Проте, слід зазначити що КУпАП передбачає окремі штрафи на посадових осіб органів влади, керівників підприємств, організацій, установ, які своєчасно не повідомили в військкомат інформацію про наявність потенційних призовників.Тобто необхідно більш детально з'ясувати, чому склалась така ситуація. Будемо раді вашому зверненню.Стосовно навчання Вашого сина, то згідно ст. 17 Закону України «Про ВОіВС», студенти навчальних закладів мають право на відстрочку від призову, однак дана категорія громадян призовного віку все одно підлягає військовому обліку. Крім того, навчання в ПТУ або ВНЗ не звільняє студента від обов’язку явки за викликом до військкомату (хоча повістки під час навчання приходять досить рідко).

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте!

    Да, он нарушил правила воинского учёта, за что предусмотрена административная ответственность по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 510 грн. до 850 грн..

    Всего доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України