Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 сентября 2021, вопрос №49133

Список документів для отримання відстрочки від армії за сімейними обставинами.

Які документи потрібно надати воєнкомату для отримання відстрочки від призову на підставі: "призовник має бажання отримати відстрочку від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, непрацездатних батька і матір, тобто пенсіонерів, призовник є єдиною дитиною в сім'ї". Згідно з п.1 ч.2 ст.17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Ответы юристов (7)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю!

    Відповідно до п.1 ч.2 ст.17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством.

    Згідно абзацу 17 ст.1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого статтею 26 цього Закону пенсійного віку, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону. Положеннями статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» визначено умови призначення пенсії за віком.

    До документів, які можуть підтверджувати непрацездатність особи, можна віднести свідоцтво про народження призовника, пенсійне посвідчення (матері або батька), довідка про склад сім’ї, довідка МСЄК (медико-соціальної експертної комісії) та інші.
    Владислав Клиент 2 года назад

    Спасибі за відповідь, але потрібно уточення. Свідоцтво про народження призовника, пенсійне посвідчення батька, довідка про склад сім’ї, довідка МСЄК матері, чи буде цих документів достатньо для отримання відстрочки? Які інші документи може потребувати воєнкомат?

    • Дубовенко Володимир Володимирович

      На мою думку вищевказаних документів достатньо, тим більше у Вас наявні не тільки пенсійні посвідчення, а і висновки МСЄК у вигляді довідки. В будь-якому випадку, згідно ч.5 ст.16 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», Ви маєте право оскаржити рішення призовної комісії до призовної комісії вищого рівня або до суду в порядку, передбаченому законом. Щодо непрацезданості батьків як підстави для вістрочки від призову на строкову військову службу частково йдеться мова в рішенні Чернігівського окружного адміністративного суду від 14.05.2021 року по справі №620/6621/20, в якому вказано, що "не користування військовослужбовця правом відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами не може бути підставою відмови у достроковому звільненні військовослужбовця зі строкової військової служби за тими самими сімейними обставинами". В цій справі особа вказувала про непрацездатність батька, що підтверджувалося пенсійним посвідченням та довідкою, що особа потребувала постійного стороннього нагляду. Хоча на даний час рішення оскаржується в апеляційній інстанції, можна зробити певний попередній висновок про ті докази (пенсійне посвідчення, довідка), які беруться судом до уваги при розгляді подібних спорів.

    Владислав Клиент 2 года назад

    Довідка МСЄК є про те що мати має інвалідність 3 групи, тобто вона не потребує постійного стороннього нагляду.Я хочу отримати відстрочку тільки на основі наявності непрацездатних батьків. Чи буде у такому разі свідоцтва про народження призовника, пенсійного посвідчення батька, довідки про склад сім’ї, довідка МСЄК матері про інвалідність 3 групи, достатніми, або воєнкомат може вимагати ще якісь документи?

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Формально непрацездатності батьків, з огляду на їх пенсійний вік, достатньо для отримання відстрочки, проте я не можу гарантувати 100% прийняття районною призовною комісією територіального центру комплектування та соціальної підтримки рішення про надання відстрочки, тому і вказував на можливість оскарження рішень комісії (в адміністративному порядку).

    Владислав Клиент 2 года назад

    Чи може суд відмовити у надані відстрочки на підставі, що батьки мають достатню пенсію и не потребують матеріальної допомоги?

    • Дубовенко Володимир Володимирович

      Суд може прийняти, фактично, будь-яке рішення, оскільки здійснює оцінку доказів за своїм внутрішнім переконанням. Якщо говорити про судову практику, то судових рішень по аналогічним справам (в яких рішення комісії оскаржується відповідно до п.1 ч.2 ст.17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу») не багато, майже немає. Слід дочекатися рішення апеляційної інстанції по справі №620/6621/20, про яку я зазначав вище, оскільки саме там суд першої інстанції дійшов висновку про набуття "статусу" непрацездатної особи з огляду на досягнення пенсійного віку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України