Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 23 сентября 2021, вопрос №49358 100₴

Чи можна підписати контракт на службу в армію, якщо вже отримано повістку на строкову службу?

Доброго дня. Сину 21 рік. У липні цього року закінчив університет. В зв"язку із зміною місця проживання, син став на військовий облік по новому місцю реєстрації. Військомат відразу ж вручив повістку. Медкомісію пройшов 15 вересня. В армійські лави має піти 5 жовтня. Чи можна в період до 5 жовтня підписати договір на контрактну службу і не йти на звичайну строкову службу? Чи не буде ніяких проблем з воєнкоматом та чи не понесе син якесь покарання? Зазначте буль ласка законодавчі норми. Дуже дякую.

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    Гражданин, решивший служить по контракту, должен обратиться в местный пункт отбора контрактников, где он получит подробную консультацию по всем вопросам, связанным с поступлением на военную службу и ее прохождением.

    Здесь же определяются возможные военные должности для обратившегося и оформляется соответствующая рекомендация для предоставления в военный комиссариат (ВК)

    Далее будущий военнослужащий должен с паспортом подать заявление в местный отдел ВК.

    Важно! Оно рассматривается начальником, после чего назначаются мероприятия, позволяющие определить уровень подготовки и медицинское состояние претендента. После их прохождения принимается решение о возможности военной службы для данного гражданина.

    Успешно прошедшему все испытания человеку выписывается военный билет, с ним заключается контракт, после чего его направляют в военно-учебную часть для прохождения интенсивной общевойсковой подготовки, во время которой командованием изучаются личные, физические и профессиональные качества контрактника, а также его способность к лидерству.

    По окончании учебы он отправляется на место основной службы.

    Основные требования при отборе

    В ВСУ на контракт на позиции рядовых и сержантов принимают возрастную категорию 18 – 60 лет:

    • военнослужащих рядовых и сержантов, которые проходят военную службу по призыву во время мобилизации;
    • военнослужащих рядовых и сержантов, которые проходят срочную военную службу;
    • граждан призывного возраста, которые имеют высшее, профессионально-техническое, полное или базовое (9 классов) образование;
    • военнообязанных, резервистов, которые не имеют военных знаний, сержантов, старшин и офицеров, а также женщин с соответствующим образованием в возрасте 18-60 лет (во время мобилизации на период, когда в стране идут военные действия).

    На военную службу по контракту принимают если:

    1. По состоянию здоровья кандидат на военную службу пригоден по медицинским показателям и показателям профотбора.
    2. У претендента на прохождение военной службы отличная физическая подготовленность и психологическая устойчивость.
    3. Есть общеобразовательный уровень.
    4. Присутствует мотивация к военной службе.
    5. Сложившийся уровень идейных ценностей, моральных и профессиональных качеств.
    6. Нет судимостей и совершения тяжких преступлений.
    Необходимые документы

    Основанием для учета граждан в качестве кандидатов являются их заявления в военные комиссариаты, а на граждан, обратившихся с просьбой о приеме на военную службу по контракту непосредственно в воинские части, – запросы командиров этих воинских частей в военные комиссариаты.

    Заявление гражданина, изъявившего желание поступить на военную службу по контракту, может быть возвращено военным комиссаром (командиром воинской части) по основаниям, предусмотренным Положением о порядке прохождения военной службы (п. 5 ст. 5), с предоставлением ему по его просьбе копии этого решения.

    В заявлении граждане, изъявившие желание поступить на военную службу по контракту, указывают:

    • фамилию, имя, отчество, число, месяц и год рождения;
    • место жительства;
    • наименование федерального органа исполнительной власти, с которым он (она) желает заключить контракт;
    • срок, на который предполагается заключение контракта.

    Вместе с заявлением граждане должны предъявить документ, удостоверяющий их личность и гражданство, и представить:

    • заполненную по установленной форме и подписанную анкету поступающего на военную службу по контракту;
    • автобиографию, написанную в произвольной форме;
    • заверенную в установленном порядке копию трудовой книжки;
    • заверенные в установленном порядке копии документов, подтверждающих профессиональное или иное образование;
    • заверенные в установленном порядке копии свидетельств о браке и о рождении детей;
    • фотографию размером 3х4 см – 1 шт. (только гражданам женского пола);
    • копию свидетельства о рождении;
    • служебную характеристику с последнего места работы (учебы);
    • выписку из домовой книги.

    С целью проверки анкетных данных и получения достоверных сведений о привлечении кандидата к уголовной или административной ответственности, назначении наказания, не связанного с лишением свободы (условное осуждение, исправительные работы, лишение права занимать определенные должности, возложение обязанности возместить причиненный ущерб и другие наказания, в том числе связанные со злоупотреблением спиртными напитками, употреблением и распространением наркотиков) на каждого кандидата направляется запрос в местные органы внутренних дел.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%B...

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 21 березня 2002 р. № 352Київ

    Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом

    111. З особових справ громадян призовного віку, які не проходили строкової військової служби і мають вищу, фахову передвищу, професійну (професійно-технічну), повну загальну середню або базову середню освіту, яких в установленому порядку відібрано кандидатами для прийняття на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військова служба за контрактом), у районному (міському) військовому комісаріаті формується окрема картотека.

    До особових справ зазначених призовників додаються заяви про їх бажання добровільно вступити на військову службу за контрактом із письмовою згодою на обробку персональних даних та у випадках, визначених законодавством, письмової згоди на проведення спеціальної перевірки відомостей про нього та рішенням військового комісара районного (міського) військового комісаріату щодо їх зарахування кандидатами для прийняття на військову службу за контрактом або запитом командування військових частин щодо проведення роботи з вивчення їх особистих якостей та оформлення необхідних документів.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    Звісно можна.

    Контракта служба - це такий же обов'язок, як і за призовом.

    Підстави - це п.3 ст. 1, п.2. ст.2, п.2 ст. 15 та ст.19 ЗУ Про військовий обов'язок і військову службу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/print

    Але головне це зробіть ДО 05 жовтня!

    Звертайтесь, якщо залишились питання.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    КОНТРАКТ УКЛАСТИ МОЖНА, але якщо звільнетесь раніше то можуть відправити на строкову службу:

    в законодавстві йде мова про можливість відправлення військовослужбовця-контрактника після його звільнення на строкову службу.

    Мова йде про військовослужбовців, які проходили службу за контрактом, і підлягають звільненню, якщо вони:

    - взагалі не проходили строкову військову службу раніше;

    - проходили строкову військову службу, але не повністю (наприклад, вислужили 12 місяців з необхідних 18 місяців і ще під час строкової служби уклали 6-місячний контракт).

    Норма права, яка регулює дані правовідносини, міститься у ч. 6 статті 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»:

    Військовослужбовці, прийняті на військову службу за контрактом із числа військовослужбовців строкової військової служби та громадян призовного віку, які не проходили строкову військову службу, в разі розірвання контракту направляються для проходження строкової військової служби, якщо вони не вислужили встановлені строки строкової військової служби, за винятком випадків, передбачених пунктами "б", "г", "д" чи"з" частини шостої статті 26 цього Закону.

    Це означає, що такі військовослужбовці після їх звільнення з контракту будуть відправлені дослужувати строкову військову службу при умові, якщо вони не вислужили необхідні строки військової служби.

    Згідно статті 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»

    «Строки строкової військової служби в календарному обчисленні встановлюються:

    - для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, - до 18 місяців;

    - для осіб, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освітиспеціаліст або магістр, - до 12 місяців».

    Однак при обрахуванні залишку, який необхідно буде дослужувати, потрібно враховувати коефіцієнт 2:1, що означає, що 2 місяці служби за контрактом прирівнюються до 1 одного місяця строкової служби.

    Такий принцип розрахунку закріплений у абз. 2 п. 195 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, яке затверджене указом Президента Укрїни від 10.12.2008 № 1153/2008:

    «До строку строкової військової служби зазначених військовослужбовців зараховується тривалість військової служби за контрактом із розрахунку два місяці військової служби за контрактом за один місяць строкової військової служби».

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    50%

    "ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008/para...):

    "II. Військова служба за контрактом

    13. На військову службу за контрактом приймаються:

    громадяни відповідно до статей 19 і 20 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу";...

    18. Перший контракт про проходження військової служби укладається:

    з військовослужбовцями, прийнятими на посади рядового складу, - строком на 3 роки;...".

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n328):

    "Стаття 19. Загальні умови укладення контракту на проходження військової служби

    1. Військовослужбовці, які проходять кадрову або строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби, військовозобов'язані, а також жінки, які не перебувають на військовому обліку, укладають контракт про проходження військової служби за контрактом з додержанням умов, передбачених статтею 20 цього Закону...

    Стаття 20. Прийняття на військову службу за контрактом

    1. На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби:

    особи рядового складу, які проходять строкову військову службу або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, резервісти, військовозобов’язані, які не мають військових звань сержантського, старшинського і офіцерського складу, особи віком від 18 років, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту, та не досягли граничного віку перебування на військовій службі - на військову службу за контрактом осіб рядового складу;...".

    Таким чином, умовою укладення контракту є проходження особою строкової служби, тобто після призову на строкову військову службу. Крім того, як зазначено в наведеній ст.19 Закону, контракт укладається з військовослужбовцем, тобто, знову ж таки, після призову та прийняття присяги - отримання статусу військовослужбовця. За цей намір укласти контракт покарання не може бути - лише сприяння та подяка. Вважаю за належне подати на ім'я військового комісара заяву про бажання укласти контракт, яка буде додана до особової справи призивника або подати рапорт про бажання укласти контракт після прибуття та зарахування до особових списків військової частини

    Адвокат Евгений Александрович
    50%

    Добрий вечір, Наталія!

    Так, це можливо, але це треба зробити до дати явки в тцксп (військкомат), тобто до 05 жовтня поточного року, по що треба подати заяву до тцксп (військкомату), з приєднанням до неї копії контракту.

    У іншому випадку, треба подати заяву до тцксп (військкомату) щодо неможливістб явки на вказану дату, з наданням довідки з лікарні про те, що він захворів, що є законною поважною причиною для неявки.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

    8. Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:... у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;... ".

    "10. У разі неявки призовника без поважних причин за викликом відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом".

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    Деякі призовники замість строкової служби обирають контрактну. Такі випадки не часті, але мають місце. Ці молоді люди бачать у контрактній службі більше переваг. Нагадаємо, за законодавством на контрактну службу можна йти з 18 років, як і на строкову призивають з 18-ти. Перший контракт укладають на три роки. Строкова служба – півтора року. Але ж контрактник отримує грошове забезпечення не менше 10 тис. грн та чималий соціальний пакет.

    Згідно зі статтею 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» для громадян України, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, установлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

    • для осіб рядового складу - 3 роки;
    • для осіб сержантського і старшинського складу - від 3 до 5 років;
    • для курсантів вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів - час навчання у вищому військовому навчальному закладі або військовому навчальному підрозділі вищого навчального закладу.
    Строки служба за призовом:

    Для громадян України, які призвані на військову службу, встановлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

    • для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, - до 18 місяців;
    • для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, - до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію;
    • для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, - на строки, визначені рішенням Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

    У разі настання особливого періоду:

    1) для військовослужбовців, у яких закінчився строк військової служби, встановлений цією статтею, військова служба продовжується понад встановлені строки:

    2) для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується понад встановлені строки:

    3) в особливий період (крім проведення мобілізації та введення воєнного стану) для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом та строк контракту яких закінчився, військова служба може бути продовжена за новими контрактами на строки, визначені частиною четвертою цієї статті, крім випадків, визначених абзацом другим частини третьої цієї статті.

    Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби:
    • у зв'язку із закінченням строку контракту;
    • за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби;
    • за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;
    • у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів - у разі неможливості їх використання на службі;
    • через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких встановлено Кабінетом Міністрів України;
    • через службову невідповідність;
    • у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі, позбавлення військового звання чи позбавлення права займати певні посади;
    • у зв'язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку;
    • у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням (за бажанням військовослужбовця);
    • у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;
    • у зв’язку з набранням законної сили судовим рішенням, відповідно до якого військовослужбовця притягнуто до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення, пов’язане з порушенням обмежень, передбачених Законом України "Про запобігання корупції";
    • у зв’язку з неможливістю переведення на іншу посаду у разі безпосереднього підпорядкування близькій особі;
    • у зв’язку із встановленням за результатами спеціальної перевірки, яка здійснюється під час доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці України, відомостей, які не відповідають установленим законодавством вимогам для зайняття посади (прийому на військову службу);
    • у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем - жінкою, яка має дитину (дітей) віком до 18 років;
    • у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частинами третьою та четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади";
    • у зв’язку із закінченням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу за новим контрактом військовослужбовцями, які проходили військову службу за контрактом, укладеним на умовах, передбачених абзацом другим частини третьої статті 23 цього Закону.
    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго дня

    Щодо вашого питання

    Іноземці та особи без громадянства раніше не судимі та які перебувають в Україні на законних підставах, можуть бути прийняті на військову службу за контрактом до Збройних Сил України на посади рядового, сержантського і старшинського складу, з випробувальним терміном два місяці.

    Основними (вимогами) під час відбору та прийняття на військову службу за контрактом є:

    вік до 45 років (в особливий період – до 60 років);

    стан здоров’я та придатність за медичними показниками;

    фізична підготовленість та професійно-психологічний відбір.

    Тобто до дати зазначеної у повістці необхідно подати заяву до війскомата про встут за контрактом на війскову службу.

    Громадян, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом необхідно:

    1. Прибувають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем обліку (реєстрації) для співбесіди та підбору посади (військової частини), або до військової частини для отримання рекомендаційного листа (у разі необхідності).

    2. Надає до територіального центру комплектування та соціальної підтримки такі документи:

    заяву громадянина щодо вступу на військову службу за контрактом;

    рекомендаційний лист військової частини (за наявністью);

    письмову згоду на збір та обробку персональних даних;

    письмову згоду на проведення спеціальної перевірки відомостей

    (за потребою);

    копію паспорта громадянина України (копію ІD - паспорта громадянина України);

    копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

    службову характеристику з місця роботи або навчання;

    копію документу про народження;

    копії документів про освіту;

    копію документу про шлюб (розірвання шлюбу);

    копії документів про народження дітей;

    довідка про трудову діяльність (копію трудової книжки);

    довідку з МВС України про відсутність судимості або її погашення;

    копію військового квитка (для військовозобов’язаних);

    фотокартки 9х12 – 1 шт., 3х4 – 2 шт.

    3. Прибуває до закладу охорони здоров’я за направленням територіального центру комплектування та соціальної підтримки для проходження

    військово-лікарської комісії (отримує довідку ВЛК, щодо придатності

    до проходження військової служби за контрактом);

    надає до територіального центру комплектування та соціальної підтримки: примірник довідки ВЛК; картку медичного огляду; сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду; довідки про: відсутність перебування на обліку у психоневрологічному, шкірвенерологічному та тубдиспансері; про відсутність вагітності (для жінок); про визначення групи крові та резус-належності; результати аналізів на ВІЛ, сифіліс, гепатитів “В” та “С”

    і результати інших досліджень.

    4. Проходить в обласному територіальному центрі комплектування

    та соціальної підтримки (районному територіальному центрі комплектування

    та соціальної підтримки) професійно-психологічний відбір.

    5. Очікує виклик з територіального центру комплектування та соціальної підтримки для убуття до військової частини (навчального центру), готує решту документів, які додаються під час оформлення особової справи.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України