Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 26 сентября 2021, вопрос №49520

Какой результат суда

Здравствуйте! Подали на развод, после первого суда дали месяц на раздумывание, на второе заседание и третье не пришли, вот результат на сайте. Что это значит, что без нашего присутствия развод утвердили? И где тогда взять свидельство о расторжении брака?

Ответы юристов (3)

    Юсько Іван Михайлович

    Доброго вечора, пані Анна.

    Так, рішення про розірвання шлюбу вже є. Якщо не отримали копію рішення поштою, то Вам варто написати заяву до суду про видачу копії рішення суду, якщо рішення набрало законної сили (пройшов 30-ти денний строк на апеляцію).

    Свідоцтва про розірвання шлюбу вже не видають.

    У разі потреби додаткових консультацій - звертайтесь через мій особистий профіль.

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пані Анна!

    Відповідно до частини 7 статті 15 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» про державну реєстрацію розірвання шлюбу та про розірвання шлюбу, здійснене в судовому порядку, робиться відмітка в актовому записі про шлюб. У разі розірвання шлюбу в судовому порядку рішення суду, яке набрало законної сили, надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення. Відповідно до частини 3 статті 115 Сімейного кодексу України розірвання шлюбу, здійснене органами державної реєстрації актів цивільного стану, засвідчується Свідоцтвом про розірвання шлюбу, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили. Згідно з положенням частини 1 статті 273 Цивільного процесуального кодексу України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

    Пунктом 3 глави 3 Розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 № 52/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 24.12.2010 № 3307/5), визначено, що рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене судом після набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", надсилається судом до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб. Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який отримав рішення суду про розірвання шлюбу, повинен у день його надходження зробити відмітку про розірвання шлюбу на лицьовому боці актового запису про шлюб, зазначивши дату і номер рішення суду, повне найменування суду, яким ухвалено рішення, а також внести відповідні відомості до Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Після цього не пізніше наступного робочого дня відділ державної реєстрації актів цивільного стану надсилає повідомлення (додаток 9) до архіву органу державної реєстрації актів цивільного стану, у якому зберігається другий примірник актового запису про шлюб, який у строк, що не перевищує семи робочих днів з дня отримання повідомлення, проставляє у ньому відповідну відмітку.

    Тобто, Вам необхідно отримати копію рішення про розірвання шлюбу (якщо Вам його не надсилали) і відповідне рішення, після набрання ним законної сили, буде тим документом, який підтверджує розірвання шлюбу (оскільки свідоцтво не видається). В подальшому, наприклад, після повернення дошлюбного прізвища особа звертається до відповідних органів для заміни паспорта саме з рішенням суду про розірвання шлюбу.

    Анна Клиент 2 года назад

    чтоб не было расторжения что нужно сделать


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України