Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 27 сентября 2021, вопрос №49562

Вступление в наследство части квартиры

Добрый день.
В квартире было прописано пять человек, мать, отец и трое сыновей (они же участвовали в приватизации).
Отец умер в апреле, то есть в октябре истекает пол-года.
Никто из сыновей на часть отца не претендует.
Нотариус сказала, что нужно оформить три отказа от сыновей, только тогда она сможет принять заявление на наследование от матери.
Или можно ничего не подавать, так как отцовская часть квартиры автоматически распределяется между прописанными на момент кончины.
Сомнительно...
Подскажите, правдива ли информация о распределении доли отца?
Ранее не оформленная собственность отходила государству.
Спасибо.

Ответы юристов (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пані Катерина!

    Відповідно до частини 1 статті 1268 Цивільного кодексу України (Далі – ЦК України) спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, частини 3 статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Частиною 1 статті 1269 ЦК України визначено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Деталізація вищезазначених норм знаходить своє відображення також у Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5 (Далі – Порядок №296/5). Зокрема, положеннями підпунктами 3.21 та 3.22 пункту 3 глави 10 розділу II Порядку №296/5 передбачено, що спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу, він не заявив про відмову від неї. У разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця було зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем. Тобто, оскільки всі спадкоємці були зареєстровані разом з спадкодавцем в квартирі, нотаріус цілком логічно вимагає подання ними заяви про відмову від спадщини. Адже спадкоємці (брати), згідно з положеннями чинного законодавства, вважатимуться такими, що прийняли спадщину та можуть звернутися до суду з метою захисту своїх прав, пов’язаних з прийняттям спадщини. Крім того, судова практика щодо питання автоматичного прийняття спадщини є достатньо неоднозначною, наприклад, Верховний суд в постанові від1 липня 2020 року по справі № 222/1109/17 вказує, що «сама по собі відсутність реєстрації місця проживання спадкоємця за місцем проживання спадкодавця є підтвердженням того, що спадкоємець Особа 2 не проживала зі спадкодавцем Особою 3, яка була її матір’ю, на час відкриття спадщини». В постанові від 19.05.2021 року по справі № 937/10434/19-ц Верховний суд дійшов висновку, що «державна реєстрація позивача у спірному житловому будинку сама по собі не є беззаперечним доказом його постійного проживання на момент смерті матері за адресою реєстрації».

    Згідно с положеннями частин 1 та 3 статті 1267 ЦК України частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

    Щодо питання отримання спадщини державою, то як і раніше у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою (положення частини 1 статті 1277 ЦК України). Відповідно до частини 3 статті 1277 ЦК України спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

    Як висновок, рекомендую спадкоємцям, які не бажають приймати спадщину, подати заяви нотаріусу про відмову від спадщини на користь іншого спадкоємця - їхньої матері.

    Танача Юлія  Антонівна

    Добрый день, Екатерина!

    Отказ нотариуса в принятии заявления от матери не корректен. Нотариус обязан принять заявления всех лиц, которые хотят наследовать, не ставя условия.

    При этом рекомендация оформить отказ от сыновей в пользу матери вполне уместна - при наследовании вчетвером квартира не увеличится, семья просто переплатит три цены за оформление.

    Вся квартира в процессе приватизации поделена на 5 частей, после смерти отца мать и сыновья наследуют только ту часть, которая принадлежала отцу. Остальные доли - не меняются.

    Если все наследники были прописаны с отцом на день его смерти - действительно, можно никуда не ходить, они будут считаться фактически принявшими наследство и каждый унаследует 1/4 от доли отца. Но повторюсь, в процессе оформления наследства семья переплатит три цены за свидетельства о праве на наследство и регистрационные действия.

    Не оформленная собственность отходила государству по Гражданскому кодексу УССР, по действующему Гражданскому кодексу Украины имущество, в случае не принятия наследства никем из наследников, может быть признано выморочным ( передача в коммунальную собственность) исключительно в судебном порядке.

    Удачи Вам!

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Через те, що матір та три сини спадкодавця зареєстровані в тій квартирі разом з померлим, вони можуть успадкувати частку батька автоматично не подаючи заяви нотаріусу. В таких випадках практикується відмова від спадщини, оформлена в нотаріуса.

    Можете звертатись до мене для надання різноманітних правничих послуг з цього та інших питань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти документів юридичного характеру тощо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України