Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 29 сентября 2021, вопрос №49680 100₴

Чи мають право кредитори забрати нерухомість в якій тільки прописаний боржник?

Мій брат взяв кредит в оналйн компанії, будучи на цей момент у Польщі. Зараз колектори дзвонять його родичам і погрожують що заберуть дім в якому прописаний боржник, (але не являється власником). Чи мають вони на це право, і як поступати в такій ситуації?

Ответы юристов (10)

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Назар

    ні, звісно. За свої борги ви відповідаєте тільки своїм майном з чого б воно не складалося.

    Якщо за вашим ім'ям та ідентифікаційним кодом не зареєстровано жодного об'єкту майнових прав, то арешт буде накладено на невизначений перелік майна.

    Водночас, відсутність нерухомого майна не означає що виконавец не прийде за вашим місцем проживання або реєстрації і не почне описувати наявне в квартирі майно.

    Є додаткові питання? Натискайте "Звернутись"

    Назар Клиент 2 года назад

    "Невизначений перелік майна" що мається на увазі? Майно яке належить боржнику? Чи і майно яке знаходиться в домі інших прописаних осіб?

    • Рибінцев Сергій Сергійович

      зокрема, так.

      виконавець просто буде чекати коли будь-яке майно у вас з'явиться (дарування, спадкування) і в реестрі вже буде арешт.

      а щодо майна в квартирі він також має право описати ВСЕ наявне там майно. Потім будете подавати позови доводячи що різні телікі, комп'ютери і подібне не ваші.

      До речі державні виконавці з цим не заморачуються, а ось приватні виконують рішення судів і таким чином

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Назар!

    "Мій брат взяв кредит в оналйн компанії, будучи на цей момент у Польщі. Зараз колектори дзвонять його родичам і погрожують що заберуть дім в якому прописаний боржник, (але не являється власником). Чи мають вони на це право, і як поступати в такій ситуації"?

    Порушення зобов'язання - невиконання зобов'язання (нездійснення боржником жодної з передбачених у зобов'язанні дій) або виконання з порушенням умов, визначених його змістом (неналежне виконання - часткове невиконання будь-якого обов'язку за зобов'язанням або виконання, що не відповідає тим або іншим умовам зобов'язання) (ст. 610 Цивільний кодекс України (далі - ЦК України)).

    Грошове зобов'язання – це зобов'язання по сплаті певної грошової суми, яке повинно припинятися шляхом його належного виконання. Стаття 625 ЦК України встановлює, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов'язання.

    Якщо Ви не були поручителями і житловий будинок не перебуває у заставі під взятим кредитом, то аідповідальність несе лише боржник - Ваш брат, своїм власним майном, тобто якщо він не є власником житлового будинку, а є в ньому лише зареєстрований, то на житловий будинок не може бути накладено арешт з метою стягнення в рахунок боргу.

    При цьому, процедура арешту та стягнення на майно боржника відбувається в рамках виконавчого провадження, на підставі рішення суду, а не за вманням колекторів.

    Арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника. Арешт на рухоме майно, що не підлягає державній реєстрації, накладається виконавцем лише після проведення його опису.

    На погрози, втручання в особисте життя та вимагання коштів зі сторони колекторів, Ви маєте право звернутися з заявою до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за втручання в особисте життя за статтею 182 Кримінального кодексу України та вимагання за статтею 189 Кримінального кодексу України.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Якщо брат тільки прописаний в будинку і не являється його власником ніхто не має права забрати цей будинок, прописка не надає такого права.

    Зробити щось з майном (арештувати та реалізувати) можливо лише за рішенням суду. Колектори чинять на батьків психологічний тиск, а це незаконно. У Вас є можливість звернутися до поліції з заявою щодо дій колекторів, дуже добре, якщо у Вас будуть докази, наприклад, можна записувати телефоні розмови з погрозами від них.

    Також раджу відслідковувати чи подали на брата до суду за цим посиланням Судова влада України (court.gov.ua).В полі «сторона по справі» вводьте ПІБ брата та дивіться чи звертались МФО до суду за його кредитами. Якщо МФО звернуться до суду то потрібно написати гарний відзив на їх позовну заяву, краще щоб це зробив професіонал.

    Пам’ятайте, чинити психологічний тиск на Вас та Вашу родину ніхто не має права.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ангеліна
    50%
    Ангеліна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день. Кредитори не мають права забирати нерухомість, власником якої Ваш брат не являється.

    Крім того, взагалі звернути стягнення на нерухомість боржника не так швидко і легко. Для цього кредитори можуть піти двома шляхми:

    1) кредитори можуть звернутися з позовом до суду про стягнення заборгованості з Вашого брата. Судовий процес може тривати значний проміжок часу. В разі винесення судом рішення про задоволення позову та набрання ним законної сили кредитори отримують в суді виконавчий лист, який направляють приватному виконавцю чи в органи державної виконавчої служби. Після цього виконавець відкриває провадження, накладає арешт на рахунки Вашого брата і все рухоме і нерухоме майно. В разі непогашення братом боргу виконавець має право звернути стягнення на його майно (в разі наявності взагалі майна, зареєстрованого на Вашого брата), продати його на торгах і з виручених коштів погасити борг.

    2) кредитори можуть піти до нотаріуса для отримання виконавчого напису - це документ, який прирівнюється до рішення суду. Є один нюанс. Виконавчий напис видається нотаріусом лише на підставі нотаріально посвідченого договору. Зрозуміло, що Ваш брат взяв кредит онлайн, і договір нотаріусом не посвідчувався. Однак, є недобросовісні нотаріуси, які в порушення закону видають виконавчі написи. Виконавчий напис направляється виконавцю. Далі процедура така сама, як в минулому пункті.

    Отже, можливе стягнення лише на майно, офіційним власником якого є Ваш брат. Факт його реєстрації в будинку не робить його власником.

    Для моніторингу ситуації можете періодично перевіряти інформацію на таких сайтах:

    - сайт Судової влади https://court.gov.ua/fair/ - вбивайте в графу пошуку "Сторона по справі" ПІБ брата, так Ви дізнаєтесь про всі судові справи, учасником яких є Ваш брат. В разі подачі кредиторами позову до суду, Вам буде про це відомо;

    - Автоматизована система пошуку виконавчих проваджень - https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors - вбивайте в графу пошуку "Боржник" дані вашого брата, так Ви дізнаєтесь всі виконавчі провадження, де боржником є Ваш брат.

    Крім того, зверніть увагу, що відповідно до Закону України "Про споживче кредитування" кредитодавцю, новому кредитору, колекторській компанії при врегулюванні простроченої заборгованості забороняється здійснювати обробку персональних даних третіх осіб, у тому числі близьких осіб споживача, які не надали згоди на обробку їхніх даних.

    Ви та/або Ваш брат можете направити кредитору офіційне звернення з вимогою припинити телефонувати Вам, оскільки Ви не надавали згоду на обробку своїх персональних даних.

    Також Ви можете направити скаргу до Уповноваженого з прав людини про порушення кредитором Закону України "Про захист персональних даних" і викласти фактичні обставини Вашої ситуації.

    Додатково можна направити скаргу до Національного банку України про порушення кредитором Закону України "Про споживче кредитування" з проханням провести перевірку, і в разі встановлення підстав - позбавити кредитора ліцензії.

    Успіхів!

    Крикун Сергій  Павлович
    30%

    Закон України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15#Text):

    "Стаття 2. Свобода пересування та вільний вибір місця проживання в Україні...

    Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду

    1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала...".

    Закон України "Про споживче кредитування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1734-19#Text):

    "Стаття 25. Вимоги щодо взаємодії із споживачами та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимоги щодо етичної поведінки)

    1. Взаємодія кредитодавця, нового кредитора, колекторської компанії із споживачем, його близькими особами, представником, спадкоємцем, поручителем, майновим поручителем або третіми особами, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит та які надали згоду на таку взаємодію, при врегулюванні простроченої заборгованості може здійснюватися виключно шляхом:

    1) безпосередньої взаємодії (телефонні та відеопереговори, особисті зустрічі). Проведення особистих зустрічей можливе виключно з 9 до 19 години, за умови що особа, з якою здійснюється взаємодія, не заперечує проти проведення з нею зустрічі та попередньо надала згоду на особисту зустріч під час телефонної розмови або окрему письмову згоду на це. Місце і час зустрічі підлягають обов’язковому попередньому узгодженню;...

    Стаття 26. Нагляд за додержанням вимог законодавства щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки)

    1. Національний банк України у встановленому ним порядку здійснює нагляд за додержанням кредитодавцем, новим кредитором, колекторською компанією встановлених законодавством вимог щодо захисту прав споживачів фінансових послуг, у тому числі вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки), шляхом:

    1) розгляду звернень споживачів про недотримання кредитодавцем, новим кредитором та/або колекторською компанією вимог щодо етичної поведінки;...

    5) застосування до кредитодавця, нового кредитора, колекторської компанії передбачених законом заходів впливу за порушення вимог щодо етичної поведінки.".

    По-перше, реєстрація місця проживання (прописка) особи не має відношення до права власності, прописка не є підставою для звернення стягнення на це житло - стягнення можливе на майно власності боржника (брата). По-друге, ви, як близькі особи брата, маєте право на дзвінки колекторів повідомити про незгоду взаємодії та заборону колекторам телефонувати вам в подальшому (особа, що телефонує, зобов'язана повідомити свої ім'я, посаду, організацію-колектора - якщо цього не зроблено, поставте вимоги надати ці відомості); після вашої заборони звертатись дзвінки мають припинитись, будуть незаконні, моужть бути оскаржені до НБУ.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора!

    Вилучити нерухоме майно можуть тільки у тієї особи, яка наділена повноваженнями щодо володіння, користування та головне розпорядження таким майном, простими словами - якщо особа є власником нерухомості.

    Якщо Ваш брат просто прописаний, то таким чином коллектори вчиняють щодо родичів психологічний тиск, аби стимулювати повернення коштів.. Не ведіться!

    Костромина Виктория

    Мій брат взяв кредит в оналйн компанії, будучи на цей момент у Польщі. Зараз колектори дзвонять його родичам і погрожують що заберуть дім в якому прописаний боржник, (але не являється власником). Чи мають вони на це право, і як поступати в такій ситуації?

    нет - они не имеют право ничего делать с имуществом которое не принадлежит должнику

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Робота колекторів це психологічний тиск на боржника чи його родичів, з метою оплати заборгованості.

    Щодо їхній дій то в подальшому у випадку ігнорування дзвінків та наявності заборгованості у Фін установи не буде іншого виходу як звернутися до суду, за стягненням заборгованості.

    Як захід також фін установа, може звернутися до нотаріуса для здійснення виконавчого напису нотаріуса - якій пред'являють приватному виконавцю до виконання якій накладе арешти на рахунки та майно боржника.

    У разі пред'явлення позову до суду після вступу рішення в закону силу виконавчий лист предявлять до виконання держ виконавцю.

    Проте підстав стягнення майна яке не є власністю боржника законодавчо не передбачено.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України