Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 04 жовтня 2021, питання №49809 150₴

Кто может подсказать по правилам пересечения границы в Крым из Украины.

Не знала в какой раздел можно задать вопрос. Подскажите, ситуация следующая. В Крыму живет моя бабушка (по папиной линии). Могу ли я вместе с отцом (ее сыном) поехать в Крым при этом взять маму (папину жену) и мою несовершеннолетнюю дочку. Пропустят ли их как сопровождающих? При этом хотим взять машину у друга для этой поездки. Какие документы и доверенности нам понадобятся?

Відповіді юристів (6)

    Гончаренко Константин
    23.3%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо відносно Вас не встановлена заборона на перетин кордону (в їзд, виїзд) за рішенням суду котре набрало законної сили - то Ви маєте право на вільне пересування та перетин державного кордону України.

    Вам необхідно отримати нотаріально посвідчену довіреність на керування авто та перетин державного кордону України від власника авто з нотаріально засвідченим перекладом довіреності на російську мову.

    Також Вам необхідно отримати нотаріально посвідчений дозвіл від батька дитини на перетин державного кордону( з можливим нотаріальним посвідченням перекладу тексту на російську мову.) Згідно СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ України

    враховуючи введення на території України карантинних обмежень у зв язку з поширенням коронавірусної хвороби спричиненої COVID - 19 (Постановою КМУ № 211), Зазначені обмеження було продовжено до 31 ГРУДНЯ 2021 року.

    На час дії вказаних обмежень перетин державного кордону у пунктах пропуску може бути обмежено , Вам треба уточнити режим роботи КПП з тимчасово окупованою територією АР Крим.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Поездка в Крым (РФ оккупировала эту территорию и требует соблюдения своего законодательства при въезде)

    Граждане Украины могут пересекать границу с Российской Федерацией как по внутренним, так и по загранпаспортам. Дети в возрасте до 14 лет могут въезжать в Российскую Федерацию в сопровождении законного представителя по предъявлении свидетельства о рождении или проездного документа ребенка.

    Перечень документов граждан Украины для въезда, выезда, пребывания и передвижения по территории Российской Федерации:

    1. Паспорт гражданина Украины

    2. Паспорт гражданина Украины для выезда за границу

    3. Дипломатический паспорт

    4. Служебный паспорт

    5. Проездной документ ребенка

    6. Свидетельство о рождении для детей в возрасте до 14 лет (при условии выезда в сопровождении родителей (усыновителей), опекунов, попечителей или лиц, уполномоченных на это родителями (усыновителями), опекунами, попечителями)

    7. Удостоверение личности моряка (при наличии судовой роли или выписки из нее)

    8. Удостоверение личности на возвращение в Украину (только для возвращения в Украину)

    9. Удостоверение члена экипажа воздушного судна

    В соответствии с действующими российско-украинскими договоренностями, граждане Украины имеют право находиться на территории России без регистрации 90 суток в течение 180 дней с момента первого въезда.

    По прибытии в течение 7 дней гражданину Украины необходимо уведомить Главное управление по вопросам миграции МВД России о месте своего проживания («миграционный учет»). Это может быть сделано как в ближайшем почтовом отделении, так и в территориальном подразделении Главного управления по вопросам миграции МВД России по месту пребывания.

    В настоящее время действует Распоряжение Правительства РФ, которое ограничивает въезд иностранцев в Россию.

    http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_347...

    Распоряжение Правительства РФ от 16.03.2020 N 635-р (ред. от 28.06.2021) <О временном ограничении въезда в Российскую Федерацию иностранных граждан и лиц без гражданства и временном приостановлении оформления и выдачи виз и приглашений>

    1. ФСБ России с 00 часов 00 минут по местному времени 18 марта 2020 г. временно ограничить въезд в Российскую Федерацию иностранных граждан и лиц без гражданства, в том числе прибывающих с территории Республики Белоруссия, а также граждан Республики Белоруссия.

    (в ред. распоряжения Правительства РФ от 29.04.2020 N 1170-р)

    (см. текст в предыдущей редакции)

    2. Положения пункта 1 настоящего распоряжения не применять в отношении:

    17) лиц, являющихся членами семьи (супруги, родители, дети, родные братья и родные сестры, дедушки, бабушки, внуки, усыновители, усыновленные), опекунами и попечителями граждан Российской Федерации, при условии предъявления копии документа, подтверждающего степень родства или установление опеки (попечительства);

    Для поездки на машине друга необходима доверенность с правом выезда за границу.

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Доброго дня!

    Згідно зі статтею 13 Закону України «Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України:

    паспорт громадянина України;

    паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    дипломатичний паспорт України;

    службовий паспорт України;

    посвідчення особи моряка;

    посвідчення члена екіпажу;

    посвідчення особи на повернення в Україну;

    тимчасове посвідчення громадянина України.

    Проїзний документ дитини є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України особи, на яку він оформлений, і дає право цій особі на виїзд з України і в'їзд в Україну. Даний документ оформлявся до 01.04.2015 відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.1995 № 231.

    Однак у разі наявності дійсного за термінами дії проїзного документа дитини на момент перетину державного або адміністративного кордону, співробітники Державної прикордонної служби України за таким документом дану дитини пропустять.

    Якщо слідує один з батьків без другого з батьків, також необхідно мати і пред’явити нотаріально засвідчену згоду, в якій має бути визначено:

    хто дозволяє (громадянство, П.І.Б, число, місяць та рік народження батька/мати);

    кому дозволяє супроводжувати (громадянство, П.І.Б, число, місяць та рік народження мати/батька);

    кого дозволяє супроводжувати (громадянство, П.І.Б, число, місяць та рік народження дитини);

    зазначення напрямку прямування – АР Крим;

    відповідний часовий проміжок перебування (наприклад, з 25.06.2015 по 25.09.2015). Фактично у вказаний період повинен бути здійснений виїзд;

    документи складені в АР Крим – недійсні.

    Звертаємо увагу всіх громадян

    Громадянин України, іноземець та особа без громадянства не має право прибувати на територію України через територію АР Крим, а також залишати територію України через АР Крим.

    Тобто у разі проходження по маршруту, наприклад, Москва – Сімферополь – Одеса (Херсон – Керч – Сочі), співробітники Державної прикордонної служби України мають право затримати громадянина України до 3-х годин для складання протоколу та притягнення до адміністративної відповідальності, а іноземного громадянина не пропустити і заборонити в'їзд на територію України на 3 роки (стаття 14-1 Закону України „Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”).

    Такий маршрут є порушенням порядку в’їзду/виїзду на/з АР Крим (тимчасово окуповану територію України).

    Санкція ст. 204-2 Кодексу України про адміністративне правопорушення передбачає покарання у вигляді штрафу від 1700 грн. до 5100 грн. або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

    Необхідно в’їжджати/виїжджати на/з територію України через функціонуючі пункти пропуску на державному кордоні України (материкова частина території України).

    https://dpsu.gov.ua/ua/gromadyani-ukraini/

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір!

    Уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України надають дозвіл на перетинання державного кордону у разі виїзду з України за умови:

    - наявності дійсного паспортного документа;

    - відсутності рішення уповноваженого державного органу України про заборону виїзду з України;

    - функціонування пункту пропуску.

    Так, питання перетинання адміністративної межі визначено Порядком в’їзду на тимчасову окуповану територію України та виїзду з неї, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 367 (https://zakon.rada.gov.ua/go/367-2015-%D0%BF)

    В’їзд громадян України на ТОТУ АР Крим та виїзд з неї можливий через КПВВ «Чонгар», «Чаплинка» (тимчасово не функціонує до 18.10.21) та «Каланчак» на автомобілі чи пішки за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, а саме:

    - паспорт громадянина України (у вигляді книжечки зразку 1992 року або у вигляді ID-картки зразку 2015 року);

    - паспорт громадянина України для виїзду за кордон (не біометричного та біометричного);

    - тимчасове посвідчення громадянина України;

    - дипломатичний паспорт;

    - службовий паспорт;

    - посвідчення особи моряка;

    - посвідчення члена екіпажу.

    В’їзд на тимчасово окуповану територію України іноземців та осіб без громадянства та виїзд з неї здійснюються за паспортним документом та спеціальним дозволом, виданим територіальним органом ДМС або територіальним підрозділом ДМС у Новотроїцькому чи Генічеському районі Херсонської області.

    На період дії карантину забороняється перетин КПВВ до/з АР Крим іноземцям та особам без громадянства без наявного поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією-партнером на території України (асистанс), та покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні (далі – поліс страхування COVID-19).

    Не вимагається поліс страхування COVID-19:

    - у громадян України;

    - у іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають на території України;

    - у працівників представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні.

    У разі відсутності вищевказаного поліса страхування COVID-19 у іноземців та осіб без громадянства, уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України відмовляють у перетинанні контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

    Звертаємо увагу на можливі проблеми, які можуть виникати безпосередньо під час в’їзду до ТОТУ АР Крим та проходження контролю органів держави-окупанта.

    Рішення, щодо можливих змін у функціонуванні пунктів пропуску через державний кордон та контрольних пунктів в’їзду-виїзду з ТОТУ, умов пропуску, можуть бути прийняті відповідними органами державної влади із зазначенням таких пунктів пропуску чи КПВВ або відповідних умов.

    Відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» неповнолітні громадяни України виїжджають з України за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта, службового паспорта, проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків, та у його супроводі.

    Відповідно до п. 4 "Правил перетинання державного кордону громадянами України", затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2010р. № 724), виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:

    1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску;

    2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:

    якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;

    якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;

    у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

    свідоцтва про смерть другого з батьків;

    рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

    рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

    рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

    рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

    довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);

    довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем;

    свідоцтва про народження дитини, виданого компетентним органом іноземної держави, що не містить відомостей про батька дитини, легалізованого або засвідченого апостилем, а також без будь-якого додаткового засвідчення у випадках, передбачених міжнародним договором України;

    3) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця під час пред'явлення рішення суду або органу опіки та піклування (районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі його утворення), сільської, селищної ради об'єднаної територіальної громади) або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб;

    4) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця та більше дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на захворювання, передбачені частиною п'ятою статті 157 Сімейного кодексу України, під час пред'явлення таких документів або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав:

    довідки, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем, про наявність заборгованості із сплати аліментів (у разі коли сукупний розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежів за три місяці);

    документа, виданого лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, в порядку та за формою, встановленими МОЗ (у разі коли сума заборгованості по аліментах становить понад три місяці, але не більше чотирьох місяців).

    Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

    Проїзний документ дитини не видається з 1 квітня 2015 року та, відповідно, не вносяться відомості про дітей до паспортів батьків. У такому випадку неповнолітні діти, відомості про яких внесені до одного з батьків, мають право перетинати державний кордон України за цим документом до закінчення терміну його дії.

    Всього доброго.

    Пуха Наталія ТендерОк
    16.7%

    Доброго Дня

    Уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України надають дозвіл на перетинання державного кордону у разі виїзду з України за умови:

    - наявності дійсного паспортного документа;

    - відсутності рішення уповноваженого державного органу України про заборону виїзду з України;

    - функціонування пункту пропуску.

    На сьогодні питання перетинання адміністративної межі визначено Порядком в’їзду на тимчасову окуповану територію України та виїзду з неї, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 367 (https://zakon.rada.gov.ua/go/367-2015-%D0%BF)

    В’їзд громадян України на ТОТУ АР Крим та виїзд з неї можливий через КПВВ «Чонгар», «Чаплинка» (тимчасово не функціонує до 18.10.21) та «Каланчак» на автомобілі чи пішки за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, а саме:

    - паспорт громадянина України (у вигляді книжечки зразку 1992 року або у вигляді ID-картки зразку 2015 року);

    - паспорт громадянина України для виїзду за кордон (не біометричного та біометричного);

    - тимчасове посвідчення громадянина України;

    - дипломатичний паспорт;

    - службовий паспорт;

    - посвідчення особи моряка;

    - посвідчення члена екіпажу.

    В’їзд на тимчасово окуповану територію України іноземців та осіб без громадянства та виїзд з неї здійснюються за паспортним документом та спеціальним дозволом, виданим територіальним органом ДМС або територіальним підрозділом ДМС у Новотроїцькому чи Генічеському районі Херсонської області.

    На період дії карантину забороняється перетин КПВВ до/з АР Крим іноземцям та особам без громадянства без наявного поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією-партнером на території України (асистанс), та покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні (далі – поліс страхування COVID-19).

    Не вимагається поліс страхування COVID-19:

    - у громадян України;

    - у іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають на території України;

    - у працівників представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні.

    У разі відсутності вищевказаного поліса страхування COVID-19 у іноземців та осіб без громадянства, уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України відмовляють у перетинанні контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

    Звертаємо увагу на можливі проблеми, які можуть виникати безпосередньо під час в’їзду до ТОТУ АР Крим та проходження контролю органів держави-окупанта.

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами), самоізоляції підлягають особи, які прибувають з ТОТУ АР Крим та м. Севастополя.

    Виключенням є (самоізоляції не підлягають):

    - особи, які не досягли 18 років;

    - працівники представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні;

    - учасники зовнішнього незалежного оцінювання;

    - особи, які мають намір вступити до закладів освіти, в тому числі на курси (відділення) з підготовки до вступу до державних закладів вищої освіти, розташованих на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі;

    - здобувачі освіти, які навчаються в закладах освіти, розташованих на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі;

    - один з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників, інших законних представників, який супроводжує особу, яка є учасником ЗНО або має намір вступити до закладу освіти або є здобувачем освіти, яка навчається в закладі освіти на контрольованій українською владою території;

    - громадяни України, які бажають здійснити вакцинацію від COVID-19 на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, за умови пред’явлення запрошення на вакцинацію з унікальним ідентифікатором;

    - особи, які мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією чи кількома дозами вакцин, включених ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, або одужання особи від COVID-19;

    - особи, які мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати), або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, або одужання особи від зазначеної хвороби;

    - громадян України, які мають документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини.

    Особа, яка підлягає самоізоляції у зв’язку з перетинанням КПВВ зобов’язана встановити та активувати мобільний додаток «Вдома».

    У разі неможливості встановлення такого мобільного додатка особа підлягає обсервації.

    Строк самоізоляції становить 10 днів для осіб, які здійснили перетин КПВВ з ТОТУ АР Крим та м. Севастополя та розпочинається через 72 години з моменту перетину адміністративної межі.

    Самоізоляція, обсервація особи у зв’язку з прибуттям з ТОТУ АР Крим та м. Севастополя не застосовується або припиняється в разі одержання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, який проведено після перетинання КПВВ.

    На сьогодні тестування на COVID-19 здійснюється не в режимній зоні КПВВ.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте!

    1) Граждане Украины въезжают в Крым по украинским паспортам.

    2) В связи с эпидемиологической обстановкой въезд на территорию Крыма разрешен только определенным категориям украинцев. Список лиц, которые могут посетить Крым: дипломаты, водители, граждане с ВНЖ в России, спортсмены, для ухода за близкими, для лечения.

    Помимо этого есть особые правила для украинцев, которые имеют прописку в ДНР и ЛНР, а также для тех, кто имеет в Крыму близких родственников.

    Таким образом, граждане Украины, которые имеют прописку ДНР и ЛНР могут свободно въехать в республику, а с киевской пропиской — уже нет.

    Также граждане Украины имеют право посетить Крым с целью лечения. Для этого подходит любой санаторий, но для такой цели нужно будет получить приглашение из санатория, а также предъявить путевку.

    Те категории украинцев, которые попадают в список исключений или направляются для лечения в санаторий, должны будут предоставить отрицательный тест на коронавирус.

    Сдавать тест должны все без исключения, правило касается даже детей. Срок действия теста – не более 72 часов на момент въезда в республику.

    ПЦР-тест для граждан Украины должен быть на русском или английском языке. Если украинец получает справку на украинском языке, но ее нужно будет перевести на русский и заверить в консульстве РФ в Украине.

    Помимо теста на ковид пассажир должен иметь внутренний паспорт Украины.

    В Крыму для украинских граждан нет карантина или каких-либо других ограничений. После въезда разрешено перемещаться по республике. Также украинцам можно отдыхать в санаториях и заселяться в отели.

    После выезда из Крыма украинцы должны скачать приложение «Дий вдома» и пройти там регистрацию. Далее предлагается два варианта: снова сдать тест на ковид (уже в Украине), либо пройти двухнедельный карантин по месту жительства.

    В данном случае большинство принимает решение сдать анализ, предъявить результат и вернуться к привычной жизни.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України