Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 11 октября 2021, вопрос №49907 450₴

потрібно щоб один із засновників з 50% часткою вийшов з товариства і врахунок частки отримав одну нерухомість, що на балансі тов. Як правильно це зробите?

Є ТОВ з 2 засновниками по 50 %. На балансі ТОВ є 2 нерухомості. Хочемо, щоб один учасник вийшов в рахунок частки, забрав одну нерухомість і створив нове ТОВ з цією нерухомістю. Частка його 3900,00. Балансова вартість нерухомості 20 тис. Ринкова трохи відрізняється від балансової. "Виплата частки в статному капіталі майном здійснюється після виходу учасника за ринковою вартістю. Ринкова тому, що частка в статутному капіталі ТОВ повинна бути виплачена виходячи не з номіналу частки, а ринкової вартості активів Товариства. На підставі рішення про виплату частки майно передається за актом приймання передачі. цей акт буде підставою для реєстрації права власності за учасником що вийшов.(24 Закону "Про ТОВ та ТДВ") Питання :як правильно оформити право власності на нерухомість з тов на учасника що виходить, що для цього потрібно крім акту, чи сплачує він податок і скільки ? Чи є тут інвестиційний прибуток? Чи можливо краще в такому випадку оформити виділ

Ответы юристов (9)

    Рибінцев Сергій Сергійович
    11.1%

    Доброго дня, Яна.

    Скласти заяву про вихід зі складу засновників, скласти протокол та зміни до статуту до завірити нотаріально підписи на них, провести ці зміни у реєстратора: а вже після того передати цьому учаснику частку у майні яка відповідає його долі.

    Це кратко і схематично по документах.

    А щодо інвестиційного прибутку, то його тут немає. Стаття 170.2.2 ПКУ визначає інвестиційний прибуток як позитивну різницю між доходом, отриманим фізособою від продажу окремого інвестиційного активу і документально підтвердженими витратами на придбання такого активу. При цьому актив в данному випадку це акції, деривативи, цінні папери та корпоративні права.

    Ваш учасник виходить із складу і зменшує статутний капітал внаслідок свого виходу із складу учасників. Він не продає свої корпоративні права. Для вірності я би звернувся до податкової за ІПК.

    Виділ - це створення нової юр особи. Можливо в цьому і є практичний сенс, але вам тоді варто розповісти мені більше і через особисті.

    Через кнопку "ЗВернутися" вас з'єднають зі мною.

    Юсько Іван Михайлович
    11.1%

    Доброго вечора, пані Яна!

    1. Засновник пише заяву на вихід з ТОВ.
    2. Проводяться збори. Оформляється рішення зборів про вихід та передачу майна, що входить в частку засновника.
    3. Затверджується Зборами нова редакція статуту ТОВ з єдиним власником.
    4. Реєстратору приносите:

    - документ про право власності на нерухомість;

    - рішення зборів;

    - паспорти засновників.

    4. Оформлюється акт передачі.

    5. Сплачується вартість послуг і збір.

    6. Інвестиційний податок відсутній.

    У разі потреби додаткових консультацій чи оформлення документів - звертайтесь через мій особистий профіль.

    Гончаренко Константин
    15.6%

    Доброго дня!

    Відповідно до ч. 8 ст. 24 Закону про ТОВ вартість частки учасника визначається виходячи з ринкової вартості сукупності всіх часток учасників товариства пропорційно до розміру частки такого учасника. Ринкова вартість сукупності всіх часток товариства може визначатися із залучення незалежного оцінювача. Товариство виплачує учаснику, який вийшов з товариства, вартість його частки або передає майно лише пропорційно до розміру оплаченої частини частки такого учасника (ч. 9-10 ст. 24 Закону про ТОВ). Товариство несе відповідальність за своїми зобов'язаннями всім належним йому майном (ч. 1 ст. 3 Закону про ТОВ). Положеннями ч. 1 ст. 66 ГКУ встановлено, що майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства. Відповідно до ч. 1 ст. 190 ЦКУ майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки. Отже, для визначення вартості майна товариства для виплати частки учаснику, що з нього вибуває, вартість оборотних та необоротних активів необхідно зменшити на суму довгострокових та поточних зобов'язань. Дт Кт Сума(грн)

    1.Нараховано зобов’язання по виплаті частки перед учасником, який виходить із ТОВ 452 672 1000 2.Зменшено статутний капітал (адже внесок учасника сформував частково ст.кап) 40 452 1000 3.Списано знос основних засобів, які передаються учаснику (на сума зносу о/з) 13 10 сума зносу о/з 4.Переведено основні засоби до необоротних активів, утримуваних для продажу 286 10 залишкова варт.о/з (залишкова вартість може бути більше, ніж вартість частки учасника)

    5.Погашено зобов’язання перед учасником основними засобами 672 712 1000

    6. Списано собівартість необоротних активів, утримуваних для продажу 943 286 залишкова варт.о/з

    Висновки:

    1.Підприємство може повернути майно засновнику за оціночною вартістю;

    2.Списання майна з балансу за залишковою вартістю здійснюється за загальними правилами ; 3.Фінрезультат від такої операції формується за загальними правилами (за даними прикладу отримано збиток);

    4.Коригування фінрезультату з метою оподаткування не здійснюється;

    Щодо ПДФО та військового збору:

    Якщо учасник є фізособою, у відповідності з пп. 170.2.2 ПКУ, операції щодо повернення учаснику коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента, прирівнюються до продажу інвестиційного активу. При цьому оподаткуванню підлягає виключно інвестиційний дохід, який розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим учасником від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми витрат на придбання такого активу. При цьому доходом буде сума, отримана учасником при виході з товариства, а витратами – вартість його внеску у статутний капітал ТОВ, який був внесений під час входу до складу засновників ТОВ. Отримана сума доходу оподатковуєтьс ПДФО (18%) та військовий збором(1.5%) Відповідно вказані суми доходу, отримані фізособою віджображаються в податковому розрахунку №1ДФ з ознакою доходу "112".

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Тетяна Клиент 2 года назад

    По податкам чи не виникає дохід в учасника, що виходить у вигляді різниці між сплаченою часткою ( частка в статутному капіталі 3900) та виплатою її вартості при виході (ринкова вартість нерухомості 2 млн) зі Ставкою оподаткування 18% ПДФО + 1,5% військовий збір?

    • Гончаренко Константин

      Колишній учасник ТОВ має самостійно подати декларацію про майновий стан та доходи ,як фіз особа - та вказати дохід ,який виник та сплатити ПДФО та ВЗ - разом 19,5%

      ТОВ зазначає у формі 1дф відповідні дані про повернення частки колишньому учаснику ТОВ.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    17.8%

    Добрый вечер!

    Извините, что отвечаю на русском языке. Мне так будет проще лучше Вам донести информацию.

    Физлицо-учредитель планирует выйти из состава участников ООО. Сумма выплаты превысит величину его взноса в уставный капитал. Возвращать все денежными средствами, основными средствами и другими материальными ценностями. Выясним, какими будут последствия для ООО.

    Участник (учредитель) ООО имеет право выйти из состава участников общества. По Закону Украины «Об обществах с ограниченной и дополнительной ответственностью» от 06.02.2018 № 2275-VIII (далее — Закон об ООО) право участника выйти из ООО зависит от размера его доли. Если доля участника меньше 50%, он может выйти из ООО в любое время без согласия других участников. Если же его доля — 50% и больше, для выхода участника из ООО требуется согласие остальных участников. Они должны принять решение о предоставлении такого согласия в течение одного месяца.

    Закон об ООО предоставляет участнику для выхода из общества одного месяца со дня, когда участники согласились на его выход. Общество, в свою очередь, в течение одного года со дня, когда узнало или должно узнать о выходе участника, должна выплатить бывшему участнику стоимость его доли.

    По согласованию участника, который вышел, и ООО обязательства по уплате денежных средств могут заменить обязательством передать другое имущество (ч. 9 ст. 24 Закона об ООО). Стоимость такого имущества должна быть пропорциональна доле участника. При этом возвращаться имущество может любой, а не обязательно именно то, которое он вносил. Дело в том, что после взноса в ООО такое имущество уже является собственностью ООО, а не участника и никак к нему не относится. Главное, чтобы стоимость возвращаемого имущества соответствовала доле участника в ООО.

    Оценка стоимости имущества, которое передается участнику

    Оценка имущества, которое передается участнику, осуществляется на тот день, который предшествует дню подачи заявления для проведения государственной регистрации (ч. 6 ст. 24 Закона об ООО). При этом оценка осуществляется на основе рыночной стоимости всех долей участников ООО пропорционально размеру доли участника, которая зафиксирована в уставе (ч. 8 ст. 24 Закона об ООО).

    Такую оценку может осуществить сам бухгалтер и она закрепляется протоколом решения общего собрания участников ООО. Действующее законодательство не требует проведение независимой (экспертной) оценки за исключением случая, когда в ООО есть доля государственного или коммунального имущества (ст. 7 Закона “Об оценке имущества, имущественных прав и профессиональную оценочную деятельность в Украине” от 12.07.2001 г. № 2658. Однако, уставом может быть прописан и иной порядок оценки имущества при выходе участников.

    Документальное оформление выхода участника из ООО

    Основными документами для возврата взноса являются:

    заявление о выходе участника. Подпись следует заверить нотариально;

    уведомление участника о стоимости его доли с обоснованным расчетом (ч. 6 ст. 24 Закона Об ООО). Оно должно быть не позднее 30 дней со дня, когда в ООО узнали о выходе участника, например, от даты подачи заявления о выходе;

    согласие участников, если с ООО выходит владелец доли 50% и более;

    протокол общего собрания участников ООО, в котором должна быть зафиксирована стоимость того имущества, которое передается участнику, а также решение о выдаче имущества участнику, который выходит;

    акты приема-передачи имущества, которое передавалось участнику;

    выписка из ЕГР О внесении изменений госрегистратором.

    Участник считается выбывшим со дня государственной регистрации такого выхода в ЕГР (ч. 5 ст. 24 Закона об ООО).

    Расчет стоимости доли участника

    Для обоснования расчета стоимости доли можно привести:

    рыночную стоимость активов ООО;

    обязательство ООО;

    разница между активами и обязательствами (это чистые активы / собственный капитал);

    который принадлежит участнику по уставу;

    стоимость доли участника, которая определяется как его доля ( % ) умножена на стоимость чистых активов.

    Выход участника из ООО налогообложение и бухгалтерский учет

    О налогообложении возврат вклада участнику НДФЛ, военным сбором, НДС и налогом на прибыль можно ознакомиться с индивидуальной налоговой консультацией ГНС от 03.12.2019 г. № 1680/6/99-00-07-01-01-15/ИНК.

    Рассмотрю отдельно по каждому из налогов.

    Выход участника из ООО: НДФЛ

    В общий налогооблагаемый доход плательщика включают, в частности, инвестиционную прибыль от проведения налогоплательщиком операций с корпоративными правами (пп. 164.2.9 Налогового кодекса Украины; НК). Размер инвестиционного дохода равна разнице между доходом от продажи инвестиционного актива и расходами на его приобретение. При этом возврат имущества или средств участнику, выбывающему из ООО, приравнивают к продаже инвестиционного актива (пп. 170.2.2 НК). А приобретением инвестиционного актива считают внесению плательщиком налога средств или имущества в уставный капитал предприятия в обмен на эмитированные им корпоративные права.

    Внимание: 18% — ставка, по которой облагают НДФЛ инвестиционный прибыль

    Если расходы на приобретение инвестиционного актива больше доход от его продажи, возникает инвестиционный убыток (пп. 170.2.3 НК). Когда эти показатели равны, инвестиционная прибыль нулевая. В таких случаях объекта обложения НДФЛ не возникает.

    Однако, в нашей ситуации размер выплат физлицу — участнику ООО больший вклад в уставный капитал. Поэтому возникает инвестиционная прибыль. Ставка НДФЛ для налогообложения этой прибыли равна 18%. Ведь такая прибыль является одним из видов пассивных доходов налогоплательщика (п. 167.5 НК).

    Инвестиционная прибыль является разницей между доходом от продажи инвестиционного актива и расходами на его приобретение

    При выплате доли имущества участнику ООО эмитент корпоративных прав — предприятие хотя и является налоговым агентом, но удерживать НДФЛ и военный сбор не нужно. Однако, все равно необходимо показать возврат имущества в форме № 1ДФ. Такие выплаты отражают с признаком дохода «112». По этому поводу есть разъяснения ОГНИ ГУ ГНС во Львовской области.

    В то же время физлицо — участник ООО самостоятельно учитывает финансовый результат операций с инвестиционными активами отдельно от других доходов и расходов (пп. 170.2.1 НК). Для этого она подает налоговую декларацию об имущественном состоянии и доходах по итогам года и уплачивает указанную в декларации сумму обязательств по НДФЛ.

    Относительно уплаты военного сбора в случае выхода участника из ООО действует простое правило: если есть объект обложения НДФЛ, то есть и объект обложения военным сбором (п. 16-1 подразд. 10 разд. ХХ НК). Участник ООО также самостоятельно определяет и уплачивает сумму военного сбора, указанную в налоговой декларации.

    НДС

    Возврат основных средств или других материальных ценностей участнику (учредителю) ООО является поставкой товаров (пп. 14.1.191 НК). Соответственно, предприятие имеет объект обложения НДС и должно начислить налоговые обязательства по НДС в общем порядке. Подчеркивают это и налоговики (ВИР, категория 101.04).

    При этом база налогообложения такой операции поставки не может быть ниже (п. 188.1 НК):

    для основных средств, нематериальных активов, других необратимых активов – их балансовой (остаточной) стоимости по данным бухгалтерского учета. Она берется на начало отчетного периода (месяца), когда происходит возврат (п. 188.1 НК);

    для товаров (в т. ч. и запасы, продукция, МБП, другие материальные активы, не относящиеся к необоротным) - не ниже обычной цены. Две налоговые накладные составляет предприятие

    Две налоговые накладные составляет предприятие, если долю участника ООО выплачивают товарами (в т. ч. основными средствами)

    Формировать налоговые накладные должно предприятие, выплачивающее долю имущества участнику. Нужно выписать сразу две налоговые накладные (п. 15 Порядка заполнения налоговой накладной, утвержденного приказом Минфина от 31.12.2015 № 1307; далее — Порядок № 1307).

    Первую налоговую накладную составляют на фактическую цену поставки, то есть с нулевыми показателями. Вторую — на сумму превышения цены приобретения, обычных цен или балансовой (остаточной) стоимости основных средств над фактической стоимостью. Несмотря на то что превышение вычисляют над нулевым показателем, сумма в такой налоговой накладной будет равна цене приобретения, обычной цене или балансовой (остаточной) стоимости основных средств. В верхней левой части такой налоговой накладной делают отметку «х» и отмечают тип причины «15» (п. 8 Порядка № 1307). Обе налоговые накладные ООО регистрирует в Едином реестре налоговых накладных.

    Выход участника из ООО: проводки

    Для начисления долга перед участником используется следующая бухгалтерская проводка:

    Дт 452 “Изъятые вклады и паи”

    Кт 672 “Расчеты по другим выплатам”.

    После этого сумму с субсчета 452 необходимо перераспределить на уменьшение собственного капитала в такой последовательности:

    первоначально уставный капитал (это субсчет 401);

    затем дополнительно вложен капитал, если сумма выплаты превышает размер доли участника в уставном капитале (субсчет 422 " другой вложенный капитал”);

    а затем нераспределенная прибыль, если и остатка дополнительного капитала не хватило или он нулевой (это счет 441). Если нераспределенная прибыль отсутствует и предприятие убыточное, то тогда необходимо увеличить непокрытый убыток (это одноименный субсчет 442).

    Такую последовательность уменьшения частей собственного капитала предполагает п. 28 П(С)БУ 13 “Финансовые инструменты”.

    Что касается дополнительного капитала, то П(с)БУ 13 не уточняет за счет каких именно его частей должно произойти уменьшение при выходе участника. Предлагаем обращать внимание, в первую очередь, именно на другой вложенный капитал (субсчет 422). Однако, если участнику передается имущество, которое напрямую связано с другими частями дополнительного капитала, например, безвозмездно полученные ранее основные средства, то тогда уменьшаем соответствующий субсчет 424 “Безвозмездно полученные необоротные активы”. Относительно эмиссионного дохода, то он в ООО, как правило, не встречается.

    Уменьшать резервный капитал (остаток по счету 43), если он есть в ООО, при выходе участника из ООО не предусмотрено. Более того, Инструкция к Плану счетов (приказ Минфина от № 291) не содержит корреспонденции счета 43 “Резервный капитал” по субсчету 452 “Изъятые вклады и паи”.

    Налог на прибыль

    Доходы и расходы, признанные в бухучете в результате выхода участника из ООО, влияют на объект обложения налогом на прибыль через «бухгалтерский» финансовый результат (пп. 134.1.1 НК). К тому же в случае выплаты доли основными средствами придется откорректировать финансовый результат согласно ст. 138 НК. То есть на суммы амортизационных отчислений и остаточную стоимость переданных основных средств.

    РЕЗЮМЕ:

    Экс-участник ООО самостоятельно декларирует инвестиционный доход и уплачивает НДФЛ и военный сбор, если такой доход у него возник.

    Предприятие отражает возврат взноса в форме № 1ДФ с признаком дохода «112». Выплату физлицу основными средствами или другими материальными ценностями облагают НДС на общих основаниях.

    Пуха Наталія ТендерОк
    13.3%

    Доброго Дня

    Щодо деяких нюансів Вашого питання

    Порядок виходу учасника зі складу ТОВ регулюється ст. 24 Закону від 06.02.18 р. № 2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та обов'язково прописується в статуті товариства (ч. 5 ст. 11 Закону № 2275).

    Загалом вихід учасника відбувається наступним чином

    Подання учасником заяви про вихід із ТОВ На процедуру виходу з товариства впливає розмір частки учасника. Так, якщо частка учасника в статутному капіталі становить: 50 і більше відсотків, то для виходу з ТОВ йому знадобиться згода інших учасників. Для виходу з товариства учасник, який володіє часткою в СК у розмірі 50 і більше відсотків, спочатку повинен подати заяву товариству ( Дійсність підпису на заяві засвідчується нотаріально з обов'язковим використанням бланків нотаріальних документів), згода на вихід учасника з ТОВ може бути надана протягом місяця із дня подання учасником заяви, якщо інший строк не встановлено статутом (ч. 3 ст. 24 Закону № 2275). Учасники ТОВ повинні дати письмову згоду на вихід, дійсність їх підписів засвідчується нотаріально.

    Наступний етап це оформлення змін в реєстрі, щоб внести зміни в реєстр та здійснити держреєстрацію потрібно подати державному реєстратору:

    1. заяву за встановленою формою;

    2. квитанцію про сплату адміністративного збору ( 0,3 прожиткового мінімуму (далі – ПМ) для працездатних осіб, установленого на 1 січня поточного року);

    3. заяву учасника про вихід з ТОВ;

    4. згоду інших учасників ТОВ на вихід із Товариства (зверніть увагу, що згоду подають учасники, частка яких у статному капіталі становить від 50%);

    5. нову редакцію статуту.

    Після отримання вищевказаних документів державний реєстратор здійснює реєстраційні дії протягом 24 годин.

    Законодавчо передбачено, що Товариство зобов'язане виплатити колишньому учасникові вартість його частки протягом року із дня, коли воно дізналося або повинне було дізнатися про вихід учасника. Вартість частки учасника визначається станом на день, що передує дню подання ним заяви про вихід із ТОВ, виходячи з ринкової вартості сукупності всіх часток учасників пропорційно до розміру його частки (ч. 8 ст. 24 Закону № 2275). При цьому учасник ТОВ, який виходить, має право на доступ до фінансової звітності та інших документів, необхідних для визначення вартості його частки. Крім того, ТОВ і колишній учасник можуть домовитися про передачу учасникові замість виплати коштів майна аналогічної вартості. ТОВ виплачує колишньому учасникові вартість його частки або передає майно тільки пропорційно до розміру оплаченої частини частки такого учасника, якщо інше не передбачене статутом.

    Щодо зменшення статуту, то тут також зазначу, що якщо учасник виключається або виходить зі складу ТОВ, СК зменшується на розмір його частки (частини частки) (ст. 24 Закону № 2275). Крім того, у випадку виходу учасника з ТОВ реєстратор одночасно вносить до ЄДР відомості про зменшення СК (ч. 3 ст. 25 Закону № 755). Це правило не застосовується, якщо ТОВ придбаває частку у своєму СК. Для цього держреєстратору необхідно подати довідку про формування резервного капіталу в розмірі, який допускає володіння часток (частиною частки) у своєму СК.

    Щодо оподаткування, то фізичній особі - учаснику Товариства сплачувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та 1,5 % військового збору, необхідно визначити наявність інвестиційного прибутку. Якщо інвестиційний прибуток дорівнює 0 або має від'ємне значення податок не сплачується. У випадку наявності інвестиційного прибутку, необхідно здійснити його оподаткування.

    Успвхів

    Шишкин Алексей Юрьевич
    13.3%

    Доброго дня. Для того щоб один учасник, часткка якого становть 50% Статутного капіталу вийшов з Товариства та отримав належну йому частку майна Товариства, за згодою Товариства в натурі, треба згода інших учасників Товариства. З вашого питання зрозуміло, що така згода є. Тоді учасник, який виходть з Товариства подає до Товариства нотаріально посвідчену заяву про вихід та виплату йому частки майна пропорційно його частки в Статутному капіталі Товариства. Участники Товариства оформлють свою згоду протоколом загальнх зборів учасників Товариства, який також посвідчується нотаріально. Після чого Товариство повинно за актом приймання передачі майна передати вибувшему учаснику нерухоме майно, на яке є згода Товариства. Для визначення вартості нерухомого майна потрібно зробити його оцінку. Якщо вартість майна буде віщою за внесок учасника Товариства в Статутний капіал, то у такого учасника виникне дохід, який прирівнюється до поняття інвестиційний дохід. В такому випадку учаснику, що вийшов з Товариства за результатами звітного року потрібно буде скласти та подати до податкової декларацію де зазначити цей дохід та сплатити податок на доходи фізичних осіб в розмірі 18% та війсковий збір 1,5%. Як альтернативний варіант можливо розглянути поділ підприємтсва для чого потрібно розлядати всі показники підприємства, як цілостного майнового комплексу.

    Савченко Олександр
    17.8%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Вихід з ТОВ регулюється Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 року, Цивільним кодексом України, Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та Статутом Вашого Товариства.

    Право на вихід із Товариства не може обмежуватись ні Статутом Товариства, ні Загальними зборами Засновників Товариства. Вихід учасника з Товариства передбачає припинення права власності на частку, корпоративних прав та обов’язків та виникнення в такого учасника прав щодо виплати йому дивідентів та вартості частини майна підприємства.

    Процедура виходу з ТОВ складається з наступних етапів:

    1) Повідомлення про вихід з ТОВ

    Учасник – фізична особа, що має намір вийти з Товариства подає нотаріально завірену заяву про вихід з ТОВ (зразок заяви про вихід з ТОВ залишаю нижче). Учасник – юридична особа, що має намір вийти з Товариства приймає відповідне рішення про вихід.

    Повідомлення про вихід направляється Товариству цінним листом з повідомленням про вручення або ж вручається особисто посадовим особам Товариства. Варто звернути увагу, що попередити Товариство про свій вихід Учасник повинен не пізніше ніж за 3 місяці до виходу, якщо інший строк не передбачено статутом.

    За статутом цей строк може бути як більше, так і менше передбаченого ЦКУ 3-місячного строку. Але в будь-якому разі він не повинен перевищувати одного року (ч.2 ст. 100 ЦКУ).

    На процедуру виходу з Товариства впливає розмір частки учасника. Так, якщо частка учасника становить:

    1. 50 і більше відсотків, то для виходу з ТОВ йому знадобиться згода інших учасників;2. менше 50 %, тоді учасник може в будь-який час вийти з ТОВ без згоди інших учасників.

    Якщо для виходу учасника необхідна згода інших учасників Товариства, він може вийти з товариства протягом одного місяця з дня надання такої згоди іншими учасниками, якщо менший строк не визначений самою згодою. Згода учасників ТОВ оформляється письмово, а дійсність їх підписів завіряється нотаріально.

    2) Внесення змін до Єдиного державного реєстру

    Учасник вважається таким, що вийшов з Товариства, з дня внесення змін в ЄДРПОУ та проведення державної реєстрації його виходу.

    Щоб внести зміни в реєстр та здійснити держреєстрацію потрібно подати державному реєстратору:

    1. заяву за встановленою формою;2. квитанцію про сплату адміністративного збору;3. заяву учасника про вихід з ТОВ;4. згоду інших учасників ТОВ на вихід із Товариства (зверніть увагу, що згоду подають учасники, частка яких у статному капіталі становить від 50%);5. нову редакцію статуту, в разі потреби.

    Після отримання вищевказаних документів державний реєстратор здійснює реєстраційні дії протягом 24 годин.

    До речі, держреєстратор може відмовити у державній реєстрації. Найчастіше відмова у держреєстрації відбувається якщо реєстраційну заяву встановленої форми заповнено не вірно та вказано не вірні дані або ж установчі документи оформлено не належним чином та вони не відповідають встановленим законодавством вимогам.

    3) Виплата вартості частки в статутному капіталі колишньому учасникові Товариства

    Процедура та строки виплати вартості його частки в статутному капіталі також передбачена Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», зокрема йдеться про те, що протягом 30 днів з дня, коли Товариство дізналося або мало дізнатися про вихід такого учасника, воно зобов’язане:

    1. повідомити такому колишньому учаснику вартість його частки,
    2. надати обґрунтований розрахунок та копії документів, необхідних для розрахунку.

    Крім цього, протягом одного року Товариство зобов’язане виплатити такому колишньому учаснику вартість його частки. Статутом товариства, що діє на момент виходу учасника, може встановлюватися інший строк для здійснення такої виплати.

    Вартість частки учасника визначається станом на день, що передував дню подання ним відповідної заяви про вихід із ТОВ, виходячи із ринкової вартості сукупності всіх часток учасників пропорційно до розміру його частки.

    Варто звернути увагу, що колишній учасник має право на доступ до фінансової звітності і до тих документів, що є необхідними для визначення вартості його частки у статутному капіталі.

    Законом передбачена така можливість, що ТОВ і колишній учасник можуть домовитись про передачу такому учаснику не кошти, а майно аналогічної вартості.

    Зверніть увагу, що у Статуті ТОВ можуть бути передбачені й інші правила виходу учасників із Товариства. Зокрема, можна змінити строки, порядок, спосіб проведення розрахунків із колишніми учасниками. Відповідні положення приймаються одноголосним рішенням загальних зборів, за умови присутності всіх учасників Товариства.

    Крім цього, законодавством передбачені ситуації, коли виплата частки в зв’язку з виходом учасника не здійснюється. Це, зокрема, відбувається, в наступних випадках:

    1. якщо товариство й учасник домовилися про те, що частка буде повернута в натуральній формі;
    2. якщо учасник передав майно у користування товариству і таке майно повертається учасникові без виплати винагороди.

    У другому варіанті вихід учасника з ТОВ і виплата частки майном не вимагає згоди між учасником і товариством.

    4) Вихід з ТОВ та зменшення статутного капіталу

    Якщо учасник виключається або виходить зі складу ТОВ, статутний капітал зменшується на розмір його частки.

    Повідомлення надсилається кредиторам в порядку, передбаченому статутом.

    Крім того, у випадку виходу учасника з ТОВ реєстратор одночасно вносить до ЄДР відомості про зменшення статутного капіталу. Це правило не застосовується, якщо ТОВ придбаває частку у своєму статутному капіталі. Для цього держреєстратору необхідно подати довідку про формування резервного капіталу в розмірі, який допускає володіння часток у своєму статутному капіталі.

    Ст. 24 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» передбачено, що вартість частки учасника визначається виходячи з ринкової вартості сукупності всіх часток учасників Товариства пропорційно до розміру частки такого учасника.

    Вартість частки Учасника Товариства, що підлягає виплаті має відповідати ринковій вартості активів Товариства за вирахуванням ринкової вартості його зобов’язання (тобто вартості чистих активів товариства), пропорційній до частки учасника в статутному капіталі товариства.

    Таку оцінку може здійснити сам бухгалтер і вона закріплюється протоколом рішення загальних зборів учасників ТОВ. Чинне законодавство не вимагає проведення незалежної (експертної) оцінки за винятком випадку, коли у ТОВ є частка державного або комунального майна.

    Для обгрунтування розрахунку вартості частки Учасника потрібно брати до уваги:

    1. ринкову вартість активів ТОВ;
    2. чисті активи та власний капітал (різницю між активами та зобов’язаннями);
    3. відсоток, який належить учаснику, який має намір вийти з Товариства;
    4. зобов’язання Товариства;
    5. вартість частки учасника (яка визначається як його відсоткова частка помножена на вартість чистих активів).

    За погодженням учасника товариства, який вийшов, та Товариства зобов’язання зі сплати грошових коштів може бути замінено зобов’язанням із передачі іншого майна.

    5) Щодо оподаткування повернення внеску Учаснику Товариства, ПДФО, ПДВ, податком на прибуток та військовим збором

    18% ставка, за якою оподатковують ПДФО інвестиційний прибуток. Податковим кодексом передбачено, що до загального оподаткованого доходу платника включають, зокрема інвестиційний прибуток від проведення операцій із корпоративними правами.

    Розмір інвестиційного прибутку дорівнює різниці між доходом від продажу інвестиційного активу й витратами на його придбання. При цьому повернення майна чи коштів учасникові, який вибуває з ТОВ, прирівнюють до продажу інвестиційного активу (пп. 170.2.2 ПК). А придбанням інвестиційного активу вважають внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу підприємства в обмін на емітовані ним корпоративні права.

    Увага! Інвестиційний збиток виникає якщо на придбання інвестиційного активу більші за дохід. А коли ці показники рівні, інвестиційний прибуток нульовий. Тоді, ПДФО не сплачується.

    Під час виплати частки майна учасникові ТОВ емітент корпоративних прав — підприємство хоча й є податковим агентом, але утримувати ПДФО та військовий збір не потрібно. Однак, все одно необхідно показати повернення майна у формі № 4ДФ.

    Сплата військового збору прямо залежить він оподаткування ПДФО. Учасник Товариства самостійно визначає суму військового збору для сплати.

    Повернення частки Товариства Учаснику є постачанням товарів. Відповідно, Товариство має об’єкт оподаткування ПДВ.

    Звернуть увагу, що база оподаткування такої операції не може бути нижчою:

    1. для основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних активів – їх балансової вартості за даними бухгалтерського обліку. Вона береться на початок звітного періоду (місяця), коли відбувається повернення;
    2. для товарів (у т.ч. й запаси, продукція, інші матеріальні активи, які не належать до необоротних) – не нижче звичайної ціни.

    Важливо!

    Якщо частку Учаснику Товариства виплачують товарами (в т. ч. основними засобами) Товариство складає дві податкові накладні.

    Податок на прибуток – доходи і витрати, визнані в бухобліку внаслідок виходу учасника з ТОВ, впливають і на об’єкт оподаткування податком на прибуток через «бухгалтерський» фінансовий результат.

    До того ж у разі виплати частки основними засобами доведеться відкоригувати фінансовий результат відповідно до ст. 138 ПК. Тобто на суми амортизаційних відрахувань і залишкову вартість переданих основних засобів.

    Корисна інформація - https://news.dtkt.ua/taxation/common/60042

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України