Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 18 октября 2021, вопрос №49986 100₴

Можно ли отключить отопление при горизонтальной разводке труб в доме?

Хочу отказаться от отопления. ОСМД отвечает что это не возможно, так как разводка труб горизонтальная. Всю зиму просто перекрываем батареи, потому что в квартире жарко а счета получаем по полной стоимости. Хотелось бы узнать можно ли в такой ситуации отрезать отопление или счётчики ставить?

Ответы юристов (5)

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрий день!

    повідомляю наступне:

    Дійсно, споживач має право на відключення від мереж централізованого опалення і постачання гарячої води – за умови комплексного урахування технічних, економічних та правових аспектів вирішення цього питання.

    • Регулювання питання житлово-комуальних послуг, порядку їх надання взагалі є дуже складним. Оскільки більшість виконавців цих послуг є так званими монополістами…

    Водночас пунктом 7 Розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 09.11.2017 № 2189-УПІ «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що у багатоквартирних будинках, у яких на день набрання чинності цим Законом не менше, ніж половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, власники квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, не зобов’язані, але мають право виключно за власним рішенням у встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні.

    Для цього споживачеві необхідно звернутися з відповідною заявою до спеціальної комісії, склад якої визначено окремим Порядком відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води (Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №169 від 27 серпня 2019 року). Таку комісію за необхідності створює орган місцевого самоврядування кожної територіальної громади. Засідання комісії повинні проводитися раз на місяць.

    До складу комісії входять фахівці різних структур, від яких залежить доля будинку, в якому мешкає споживач: представники газо-, енерго-, теплопостачальних організацій та інших. Вони аналізуюсь ситуацію на предмет того, чи дійсно будинок може отримувати енергію з інших джерел: опалюватися газом чи електроенергією. Комісія обов’язково має розглянути заяву споживача згідно з чіткими правилами, прописаними у Порядку.

    • Людина, яка хоче відключитися від системи централізованої системи опалення, подає заяву в довільній формі. Комісія розглядає її у порядку Закону України «Про звернення громадян», тобто відповідь людині має бути надана у місячний термін. Якщо споживач вважає, що йому незаконно відмовили – приміром, рішення комісії здається недостатньо обґрунтованим – він може оскаржити таке рішення комісії до суду,

    Враховуючи сказане Вам необхідно письмово звернутися до міського голови міста з заявою про бажання відключити централізоване опалення у Вашій квартирі він має створити спеціальну комісію з розгляду цих питань та розписати вашу заяву до розгляду , комісія оцінює всі можливі ризики та фактори , якщо конструкція вашого будинку передбачає таку можливість рішення буде прийнято , але це питання потребує вивчення з залученням експертів різних галузей, аби таке рішення не поставило під загрозу проживання та функціонування будинку. Правління ОСББ може виступити проти таких кардинальних змін. Але будь-які рішення ви можете оскаржити до суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Тетяна!

    Ви маєте право встановити індивідуальний лічильник на систему централізованого опалення та постачання гарячої води, так і відмовитися від системи централізованого опалення та постачання гарячої води, але при певних умовах.

    Щодо встановлення індивідуального лічильника теплової енергії:

    Процедура встановлення індивідуальних лічильників теплової енергії відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» регулюється «Порядком оснащення окремих приміщень у будівлях вузлами розподільного обліку/приладами-розподілювачами теплової енергії та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку», затвердженим Наказом Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України від 09.08.2018 № 205.

    Встановлення індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії відбувається наступним чином:

    1. З метою визначення технічної можливості встановлення індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії власник (співвласники) квартири звертається до організації, що має ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, з обов’язковим переліком робіт з монтажу внутрішніх інженерних мереж, систем, приладів і засобів вимірювання.
    2. За результатом обстеження складається акт, у якому зазначається висновок щодо наявності або відсутності технічної можливості встановлення індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії згідно вимог «Порядку визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів – розподілювачів теплової енергії», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2018 № 829.
    3. У разі наявності технічної можливості встановлення індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії власник (співвласники) квартири самостійно здійснює вибір моделі лічильника теплової енергії відповідно до вимог Технічного регламенту засобів вимірювальної техніки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 № 163, у тому числі щодо класу точності.
    4. Власник (співвласники) квартири звертається до організації, що має ліцензію на провадження господарської діяльності з монтажу приладів і засобів вимірювання, щодо встановлення у відповідності до вимог супровідної документації індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії та організації його захисту від несанкціонованого втручання в роботу.

    Процедура прийняття на абонентський облік індивідуальних лічильників теплової енергії відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» регулюється «Порядком прийняття приладу обліку на абонентський облік», затвердженим Наказом Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України від 12.10.2018 № 270.

    Прийняття на абонентський облік індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії відбувається наступним чином:

    1. Власник (співвласники) квартири подає до абонентського відділу письмову заяву про прийняття індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії на абонентський облік, у якій зазначає:
    • найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи, яка є власником (співвласниками) квартири;
    • поштову адресу заявника (власника (співвласників) квартири);
    • спосіб отримання повідомлення та адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним та відповідний засіб зв’язку з ним (адреса електронної пошти тощо);
    • місцезнаходження квартири, в якому встановлено індивідуальний (квартирний) лічильник теплової енергії.

    До заяви додаються наступні документи:

    • копія документа, що підтверджує право власності на квартиру;
    • копія декларації про відповідність засобу вимірювальної техніки;
    • копія супровідної документації до засобу (засобів) вимірювальної техніки, що входять до складу лічильника теплової енергії;
    • копія акта приймання-передавання робіт із встановлення лічильника теплової енергії.

    Компанія протягом 5 календарних днів з дня отримання заяви призначає дату і час огляду й опломбування лічильника теплової енергії та повідомляє про них власнику (співвласникам) квартири у спосіб, зазначений у заяві, не пізніше ніж за 5 календарних днів до дати такого огляду й опломбування.

    Огляд і опломбування лічильника теплової енергії проводяться представником компанії у присутності власника (співвласників) квартири.

    Можливо провести огляд і опломбування лічильника теплової енергії за відсутності власника (співвласників) квартири, якщо він був належним чином повідомлений про дату і час огляду й опломбування та якщо без нього представник компанії має можливість безперешкодного доступу до лічильника теплової енергії.

    1. За результатом огляду у разі відсутності порушень вимог частини першоїстатті 4 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» представник компанії виконує опломбування лічильника теплової енергії та складає в двох примірниках акт про прийняття лічильника теплової енергії на абонентський облік.

    Один примірник акта надається присутньому власнику (співвласникам) квартири, в разі відсутності власника (співвласників) квартири під час огляду й опломбування – надсилається йому засобами поштового зв’язку.

    Щодо відмови від системи централізованого опалення та постачання гарячої води:

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерстварегіонального розвитку,будівництвата житлово-комунальногогосподарства України26 липня 2019 року № 169

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України27 серпня 2019 р.за № 982/33953

    ПОРЯДОКвідключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0982-19#Text

    "I. Загальні положення

    1. Цей Порядок визначає процедуру відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків, квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків (далі - споживачі) від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги»...

    III. Порядок відокремлення (відключення) власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків від ЦО та ГВП

    1. Власники квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаного до ЦО та ГВП, мають право відокремити (відключити) свою квартиру чи нежитлове приміщення від ЦО та ГВП у разі, якщо на день набрання чинності Законом України «Про житлово-комунальні послуги» не менше як половина квартир та нежитлових приміщень цього будинку відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні.

    2. Інформація про перелік багатоквартирних будинків, у яких не менше ніж половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, розміщується на офіційних веб-сайтах органів місцевого самоврядування, виконавців відповідних комунальних послуг.

    3. Для відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП власник квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку звертається до органу місцевого самоврядування з письмовою заявою в довільній формі із зазначенням причини відокремлення (відключення) та подає інформацію про намір влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) такої квартири чи нежитлового приміщення.

    4. Заява про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку від ЦО та ГВП передається на розгляд Комісії.

    5. Комісія на найближчому засіданні розглядає заяву про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП за участю заявника або його уповноваженого представника.

    6. Комісія надає заявникові рекомендації щодо можливих варіантів влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні та щодо збору вихідних даних і технічних умов для виготовлення відповідної проєктної документації. Витяг із протоколу Комісії з результатами розгляду звернення надається заявникові протягом десяти робочих днів.

    7. Для відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення власник забезпечує розроблення проєкту відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП, який виготовляється відповідно до державних будівельних норм і правил та має забезпечити ізоляцію транзитних стояків, а також, у разі потреби, перенесення транзитних стояків.

    За потреби, власник забезпечує виготовлення проєкту встановлення системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні, виготовленого відповідно до державних будівельних норм і правил.

    8. Відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП здійснюється у міжопалювальний період не пізніше ніж 01 жовтня у спосіб, що не перешкоджає постачанню теплової енергії та гарячої води до інших квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаних до ЦО та ГВП.

    Усі витрати, пов’язані з відокремленням (відключенням) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП, здійснюються за рахунок власника.

    9. Виконання робіт із відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП здійснюється виконавцем робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання або постачання гарячої води чи іншим залученим власником суб’єктом господарювання, які у випадках, передбачених законодавством, мають ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, з обов’язковим переліком робіт із монтажу внутрішніх інженерних мереж, систем, приладів і засобів вимірювання.

    10. Для виконання робіт із відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП власник квартири чи нежитлового приміщення повідомляє виконавця відповідної комунальної послуги та виконавців робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води про своє рішення щодо відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП шляхом подання письмової заяви в довільній формі, у якій зазначається наявність підстави для такого рішення згідно із Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

    До заяви додається копія витягу з протоколу засідання Комісії про розгляд питання щодо відокремлення (відключення) такої квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП, а також копія проєкту такого відокремлення (відключення).

    11. Виконавці робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води письмово повідомляють власника про дату і час здійснення заходів із підготовки відповідної мережі до відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення власника (спускання води з системи чи її частини тощо). Ця дата має бути не раніше ніж 15 календарних днів і не пізніше ніж 30 календарних днів від дати надсилання такого повідомлення власнику.

    Якщо повідомлення від виконавців робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води надійшло власнику після 01 жовтня, дата відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП квартири чи нежитлового приміщення власника переноситься на наступний міжопалювальний період.

    12. У разі виконання робіт із відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП іншим залученим власником суб’єктом господарювання, який у випадках, передбачених законодавством, має ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, з обов’язковим переліком робіт з монтажу внутрішніх інженерних мереж, систем, приладів і засобів вимірювання, власник квартири чи нежитлового приміщення письмово повідомляє виконавця послуг з постачання теплової енергії, виконавця послуг з постачання гарячої води, виконавців робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води - про дату і час виконання робіт з відокремлення (відключення) не пізніше ніж за 15 календарних днів до дня виконання таких робіт. Неприбуття представників виконавців відповідних комунальних послуг та виконавців робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води за умови їх повідомлення не може бути підставою для відмови у виконанні робіт із відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП.

    13. Після завершення робіт із відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП складається акт про відокремлення (відключення) квартири/нежитлового приміщення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води (додаток 3) - по одному примірнику для власника, представника виконавця комунальної послуги з постачання теплової енергії, представника виконавця комунальної послуги з постачання гарячої води, виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем постачання гарячої води, а також для іншого суб’єкта господарювання у разі залучення його власником для виконання робіт з відокремлення (відключення) відповідно до пункту 9 цього розділу.

    Такий акт підписується присутніми під час відокремлення (відключення) власником квартири чи нежитлового приміщення і представником виконавця комунальної послуги з постачання теплової енергії, представником виконавця комунальної послуги з постачання гарячої води, представником виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, представником виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем постачання гарячої води, а також іншим суб’єктом господарювання у разі залучення його власником для виконання робіт з відокремлення (відключення) відповідно до пункту 9 цього розділу.

    Після підписання акта виконавець відповідної комунальної послуги повідомляє власника про перегляд умов або розірвання договору про надання послуги.

    Не допускається примусове відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП власників квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до ЦО та ГВП, у багатоквартирних будинках у разі відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП інших власників квартир та нежитлових приміщень".

    При наявності запитань "звертайтеся".

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    30%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0982-19#Text):

    "...III. Порядок відокремлення (відключення) власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків від ЦО та ГВП

    1. Власники квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаного до ЦО та ГВП, мають право відокремити (відключити) свою квартиру чи нежитлове приміщення від ЦО та ГВП у разі, якщо на день набрання чинності Законом України «Про житлово-комунальні послуги» не менше як половина квартир та нежитлових приміщень цього будинку відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні.

    2. Інформація про перелік багатоквартирних будинків, у яких не менше ніж половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, розміщується на офіційних веб-сайтах органів місцевого самоврядування, виконавців відповідних комунальних послуг.

    3. Для відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП власник квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку звертається до органу місцевого самоврядування з письмовою заявою в довільній формі із зазначенням причини відокремлення (відключення) та подає інформацію про намір влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) такої квартири чи нежитлового приміщення.

    4. Заява про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку від ЦО та ГВП передається на розгляд Комісії...

    7. Для відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення власник забезпечує розроблення проєкту відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП, який виготовляється відповідно до державних будівельних норм і правил та має забезпечити ізоляцію транзитних стояків, а також, у разі потреби, перенесення транзитних стояків...

    8. Відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП здійснюється у міжопалювальний період не пізніше ніж 01 жовтня у спосіб, що не перешкоджає постачанню теплової енергії та гарячої води до інших квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаних до ЦО та ГВП.

    Усі витрати, пов’язані з відокремленням (відключенням) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП, здійснюються за рахунок власника.

    9. Виконання робіт із відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП здійснюється виконавцем робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання або постачання гарячої води чи іншим залученим власником суб’єктом господарювання, які у випадках, передбачених законодавством, мають ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками,...

    10. Для виконання робіт із відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП власник квартири чи нежитлового приміщення повідомляє виконавця відповідної комунальної послуги та виконавців робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води про своє рішення щодо відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП шляхом подання письмової заяви в довільній формі, у якій зазначається наявність підстави для такого рішення згідно із Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

    До заяви додається копія витягу з протоколу засідання Комісії про розгляд питання щодо відокремлення (відключення) такої квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП, а також копія проєкту такого відокремлення (відключення)...".

    Касательно горизонтальной разводки и установления теплосчетчика смотрите:

    https://teplo-ekonom.kiev.ua/articles/vertical-and...

    http://teploschetchik.od.ua/ (в Одессе)

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання вважаю, що доцільніше проконсультуватися щодо вашого питання з технічними спеціалістами, а не юристами, так як зазначені спеціалісти юристи можуть надати консультацію, щодо загальних приписів відключення опалення, а у вашому питання наявна технічна складова та її реалізація.

    Власник чи орендар квартири складає заяву про відключення від централізованого опалення та/або гарячої води у довільній формі. У ній потрібно вказати причину відключення та подати інформацію про систему індивідуального теплопостачання, яку людина має намір встановити у своєму помешканні.

    До заяви треба додати копії паспорта власника приміщення, свідоцтва про право власності на квартиру, контактний номер телефону. Орендарі приміщень до цих документів додають нотаріально завірену письмову згоду власника житла.

    Пакет документів і в першому, і другому випадку потрібно подавати через «Прозорі офіси», на міжвідомчу комісію з розгляду питань, пов’язаних з відключенням від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання. Комісія при виконкомі є досить розширеною. У її склад входять керівники компаній теплопостачальників, обленерго, облгазу, кількох департаментів міської ради. Комісія буде оцінювати чи дозволяють існуючі комунікації зробити індивідуальне опалення і гаряче водопостачання: чи вистачить потужностей газопроводу, водогону тощо.

    Рішення щодо кожної заяви від споживачів, вони мають оприлюднювати не пізніше, ніж за 10 днів з моменту його ухвали. Позитивне рішення є підставою для отримання технічних умов на виготовлення проектно-кошторисної документації.

    Проект відокремлення однієї квартири від мережі повинен містити схему існуючої системи, схему від’єднання від централізованої системи, схему під’єднання до внутрішньобудинкових мереж холодного водопостачання з влаштування лічильника та розрахунок витрат тепла на опалення місць загального користування.

    Для відокремлення цілої багатоповерхівки також є вимоги. Обрана система індивідуального чи автономного теплопостачання має забезпечити: опалення місць загального користування та допоміжних приміщень у будинку; утеплення інженерних мереж в підвалах та на горищі будинку; заміну (у разі потреби) внутрішньобудинкових систем водо,- газо- та/або електропостачання; заміну вікон у під’їздах та інші заходи з підвищення енергоефективності.

    Відключення від централізованої системи може бути лише у міжопалювальний період, не пізніше ніж до 1 вересня. Перед від’єднанням потрібно повідомити теплопостачальника: подати письмову заяву в довільній формі. Якщо від’єднання від мереж буде здійснювати організація, яка не входить до складу компаній-надавачів централізованого теплопостачання, то про дату і час відключення треба повідомити не пізніше, ніж за 15 днів до цього моменту.

    Після завершення робіт складається акт про відключення квартири або багатоповерхового будинку від централізованої мережі. З підписами власника квартири, представника теплопостачальника, голови ОСББ (чи ЖЕКу), а також підрядником, що виконував усі роботи, цей Акт затверджується комісією при виконкомі. Затверджений акт є підставою для перегляду умов договору на теплозабезпечення квартири та місць загального користування.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Закон України "Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text):

    Стаття 7. Права і обов’язки споживачів

    1. Споживач має право:

    12) у встановленому законодавством порядку відключитися від систем централізованого теплопостачання та постачання гарячої води;

    ПРАВИЛА надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/630-2005-%D0%B...):

    26. Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.

    ВИСНОВОК: реалізація права споживача на відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення і постачання гарячої води можливе лише за умови комплексного урахування технічних, економічних та правових аспектів вирішення цього питання.

    Орган місцевого самоврядування своїм рішенням створює та затверджує склад постійно діючої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води.

    Вам потрібно звернутися до ОМС з заявою про відключення від ЦО та/або ГВП (відповідно до Закону України "Про звернення громадян"):

    Стаття 5. Вимоги до звернення

    Звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об’єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

    Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне).

    Особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування є електронна петиція, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 23-1 цього Закону.

    Звернення може бути усним чи письмовим.

    Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записується (реєструється) посадовою особою.

    Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

    Стаття 20. Термін розгляду звернень громадян

    Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України