Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 26 октября 2021, вопрос №50289 100₴

Право выезда за границу

В 2012 году на меня было заведено уголовное дело об игровом бизнесе (тогда незаконным), я работала оператором на автоматах. Дело передали в суд, но суд его вернул из-за недоработок. И дело отложили. С меня взяли подписку о невыезде. Чуть позже я пыталась сделать загранпаспорт, но мне отказали в его выдачи и попросили принести справку из суда что дело закрыто. Но такого дела вообще в списке суда не оказалось. Обратились в райотдел где было заведено дело, там потребовали некоторую сумму чтоб закрыть все или дело просто переложат в архив.
В 2021 году я снова хочу подать документы на загранпаспорт, написала запрос в миграционную службу и мне ответили что паспорт я могу получить. Но возникает вопрос с пересечением границы. За этот период (почти 10 лет) я ездила в ДНР несколько раз, и меня пропускали без проблем. Но сейчас мне надо в Германию, через Польшу. Могут ли мне отказать в выезде или пропустят как на границе ДНР?
Подскажите, как лучше перестраховаться и куда обратится? Запрос в миграционную службу очень долгий, есть ли возможность проверить быстро?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Добрий вечір!

    Обмеження щодо виїзду за кордон може бути встановлене виключно на підставі рішення суду.

    Якщо Ви нічого про таке рішення не чули (Вас мали запрошувати на судове засідання, мали надходити повістки із суду), то можете спокійно виїжджати і ні про що не думати!

    • Анна Клиент 2 года назад

      Почему мне не выдали тогда загранпаспорт? Проверка показала что я нахожусь в какой-то базе МВД и потребовали решения суда, но такого дела нет.

    Гончаренко Константин
    40%

    Доброго дня!

    Кримінальне законодавство передбачає також звільнення від кримінальної відповідальності та відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності щодо осіб, які не досягли вісімнадцятирічного віку. Так, стаття 106 КК України встановлює такі строки давності щодо осіб, які не досягли вісімнадцятирічного віку:

    1) два роки – у разі вчинення кримінального проступку;

    2) п’ять років – у разі вчинення нетяжкого злочину;

    3) сім років – у разі вчинення тяжкого злочину;

    4) десять років – у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

    Що стосується зазначених осіб встановлюються такі терміни виконання обвинувального вироку:- два роки – у разі засудження до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, а також при засудженні до покарання у вигляді позбавлення волі за злочин невеликої тяжкості;- п’ять років – у разі засудження до покарання, у вигляді позбавлення волі за злочин середньої тяжкості, а також при засудженні до покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше п’яти років за тяжкий злочин;- сім років – у разі засудження до покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад п’ять років за тяжкий злочин;- десять років – у разі засудження до покарання у вигляді позбавлення волі за особливо тяжкий злочин.

    Таким чином, на підставі вищевикладеного можна зробити наступний висновок: якщо дотримані умови, необхідні для звільнення від кримінальної відповідальності, а саме: закінчилися визначені в законі строки; особа не вчинила протягом цих строків нового злочину певного ступеня тяжкості; особа не ухилявся від слідства і суду, – то в такому випадку передбачається звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

    Якщо орган ДМС України повідомив,що може оформити Вам документи, означає ,що у реєстрі судимість ,щодо Вас відсутня знята,або погашена. Ви можете отримати відповідну довідку про несудимість у Сервісному центрі МВС ,замовити можна онлайн.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Здравствуйте, Анна!

    Запрет на выезд за границу может быть установлен только на основании исполнительной надписи нотариуса или решения суда, по обращению исполнительной службы.

    Ранее при получении паспорта гр.Украины для выезда за границу, лицо должно было предоставлять справку о судимости/несудимости, а на данный момент для получения паспорта гр.Украины для выезда за границу, лицо не должно предоставлять справку о судимости/несудимости.

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 7 травня 2014 р. № 152(в редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 16 листопада 2016 р. № 1001)

    ПОРЯДОКоформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон:

    Про затвердження зразка бланка, ... | від 07.05.2014 № 152 (rada.gov.ua)

    "Загальна частина

    1. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон (далі - паспорт для виїзду за кордон) є документом, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України особи, на ім’я якої він оформлений, і дає право такій особі на виїзд з України і в’їзд в Україну.

    Паспорт для виїзду за кордон виготовляється у формі книжечки, правий форзац якої містить безконтактний електронний носій.

    2. Кожен громадянин України має право на отримання паспорта для виїзду за кордон.

    3. Громадянин України не може мати більше двох паспортів для виїзду за кордон.

    4. Паспорт для виїзду за кордон оформляється особам, які не досягли 16-річного віку, на чотири роки, а особам, які досягли 16-річного віку, - на десять років.

    5. У разі втрати або викрадення паспорта для виїзду за кордон особі замість втраченого або викраденого оформляється та видається новий паспорт для виїзду за кордон.

    6. Обмін паспорта для виїзду за кордон здійснюється у разі:

    1) зміни інформації, внесеної до паспорта для виїзду за кордон;

    2) виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта для виїзду за кордон;

    3) закінчення строку дії паспорта для виїзду за кордон;

    4) непридатності паспорта для виїзду за кордон для подальшого використання.

    ...

    12. Внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру (далі - Реєстр) здійснюється з використанням відомчої інформаційної системи ДМС та відомчої інформаційної системи МЗС (далі - відомчі інформаційні системи).

    13. Для внесення інформації до Реєстру формується заява-анкета, зразок якої затверджується МВС.

    14. До заяви-анкети вноситься така інформація про особу, на ім’я якої оформляється паспорт для виїзду за кордон:

    1) прізвище, власне ім’я та по батькові (далі - ім’я);

    2) дата народження;

    3) місце народження (держава, область, район/місто, селище/село);

    4) стать;

    5) дата та підстави набуття громадянства;

    6) унікальний номер запису в Реєстрі (у разі наявності);

    7) відцифрований образ обличчя особи;

    8) відцифрований підпис особи (крім осіб, які в установленому законом порядку визнані недієздатними, та осіб, які не досягли 14-річного віку). Підпис осіб з фізичними вадами вноситься за їх бажанням. Підпис осіб, які не можуть пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, - вноситься із застосуванням засобів Реєстру шляхом сканування;

    9) відомості про отримання відцифрованих відбитків пальців рук (відцифровані відбитки пальців рук особи не отримуються до досягнення нею 12-річного віку та у разі, коли особа не може пересуватися самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я та потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку);

    10) місце проживання із зазначенням адреси (держава, область, район/місто, селище/село, вулиця, номер будинку, корпусу, квартири);

    11) номер контактного телефону заявника та/або адреса електронної пошти;

    12) реквізити документа, на підставі якого оформлюється паспорт для виїзду за кордон;

    13) відомості про законного представника особи (ім’я, дата народження, реквізити документа, що посвідчує особу, та документа, що підтверджує його повноваження);

    14) відомості про сплату адміністративного збору (консульського збору) або про звільнення від його сплати;

    15) дата заповнення заяви-анкети.

    ...

    Подання документів для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта для виїзду за кордон та їх розгляд

    35. Заявник для оформлення паспорта для виїзду за кордон в Україні подає такі документи:

    1) паспорт громадянина України (для особи, яка досягла 14-річного віку та проживає в Україні);

    2) свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, - у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 14-річного віку. Якщо батьки або один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення вперше паспорта для виїзду за кордон із застосуванням засобів Реєстру);

    3) документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, - у разі подання документів законним представником, крім випадків, коли законним представником є один із батьків;

    4) документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати. Оригінал документа про звільнення від сплати адміністративного збору повертається заявнику, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів та дати;

    5) у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 12-річного віку, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я та яка потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, - може бути подано одну кольорову фотокартку розміром 10-15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування. Фотокартка повинна відповідати вимогам Міжнародної організації цивільної авіації (IКAO) Doc 9303.

    ...

    Підстави для відмови в оформленні чи видачі паспорта для виїзду за кордон

    82. Територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС, закордонна дипломатична установа має право відмовити заявнику в оформленні або видачі паспорта для виїзду за кордон, якщо:

    1) особа не є громадянином України;

    2) стосовно видачі паспорта для виїзду за кордон звернулася особа, яка не досягла 16-річного віку, або її законні представники/уповноважена особа, які не мають документального підтвердження повноважень на отримання паспорта для виїзду за кордон;

    3) особа вже отримала два паспорти для виїзду за кордон, які є дійсними на день звернення (крім випадків, передбачених пунктом 22 цього Порядку);

    4) заявник подав не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення і видачі паспорта для виїзду за кордон;

    5) дані, отримані з відомчих інформаційних систем, баз даних Реєстру, картотек, не підтверджують інформацію, надану заявником.

    83. У рішенні про відмову в оформленні або видачі паспорта для виїзду за кордон, яке доводиться до відома заявника в порядку і строки, встановлені законодавством, зазначаються підстави відмови.

    У разі подання заяви-анкети через уповноваженого суб’єкта територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС надсилає письмове повідомлення про прийняте рішення до уповноваженого суб’єкта для подальшого вручення заявнику.

    Заявник має право повторно звернутися до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, закордонної дипломатичної установи, уповноваженого суб’єкта в разі зміни або усунення обставин, у зв’язку з якими йому було відмовлено в оформленні чи видачі паспорта для виїзду за кордон".

    Поэтому, проблем при пересечении границы не будет.

    При этом, в любом случае, в базе МВД Украины, за Вами может в полиции, числиться уголовное дело, без принятого по нем решения или с принятым по нем решением (о чем Вам могли не сказать), но без внесения этих данных в базу МВД Украины.

    По этому вопросу, Вам сначала нужно взять справку в ГУ НП в регионе о судимости/не судимости (бесплатно) и если там уголовное дело за Вами числиться, то необходимо решать вопрос о его закрытии в полиции, путем ознакомления с уголовным делом и подачи ходатайства о его закрытии.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Смотрите статьи:

    "Як перевірити, чи ви не в «чорному списку» на виїзд за кордон?" (https://opendatabot.ua/analytics/312-vacation-blac...);

    "Заява стосовно можливого існування відносно особи тимчасового обмеження на право виїзду за межі України" (https://dpsu.gov.ua/ua/Zayava-stosovno-mozhlivogo-...);

    "Як перевірити, чи є заборона на виїзд з України?" (https://bankchart.com.ua/finansoviy_gid/groshi_rod...).

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате
    На сьогодні не створено єдиної державної бази даних щодо існування відносно громадянина тимчасового обмеження на право виїзду за межі України, тому за даною інформацією потрібно звернутися безпосередньо до Державної прикордонної служби України.

    Державна прикордонна служба України надає таку інформацію за ПИСЬМОВИМ ЗАПИТОМ особи із зазначенням таких реквізитів:

    1) прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання (місце перебування),

    2) реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає звернення (запит) (для фізичної особи-заявника),

    3) у разі звернення представника фізичної особи — за наявності письмової згоди від особи, стосовно якої запитується інформація

    Звернення щодо надання інформації про можливе існування тимчасового обмеження на право виїзду за межі України необхідно подавати особисто та/або направляти письмово (запечатане у конверт) на АДРЕСУ головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України (поштова адреса: вул. Володимирська, 26, Київ, 01601).

    Зразок письмової заяви можна знайти у графі «ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН» за наступним посиланням : https://dpsu.gov.ua/…/Zayava-stosovno-mozhlivogo-isnuvanny…/

    Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України регулює Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України».Статтею 6 зазначеного Закону встановлені підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України. Право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у наступних випадках:

    • Громадянин обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю.
    • Стосовно громадянина у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень.
    • У випадку, коли громадянин засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання.
    • Коли громадянин ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов'язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів
    • Громадянин перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду.є

    У разі накладення на громадянина адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого частиною сьомою статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушенняхилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей), йому тимчасово обмежується право на виїзд з України з дитиною строком на один рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

    У разі запровадження такого обмеження орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України