Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 27 октября 2021, вопрос №50334

Порушення строків досудового розслідування

Вітаю! Можливо, хтось зможе підказати алгоритм дій в наступній ситуації: є кримінальне провадження, підготовче засідання вже відбулося, тільки після нього стало відомо, що на підготовчому засіданні захисник міг заявити клопотання про закриття кримінального провадження згідно п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК на підставі ст. 219 КПК (строки досудового розслідування були порушені двічі), але захисник про це не сказав, клопотання не заявив, підсудний, звісно, теж таких нюансів не знав, нажаль. Питання: чи існує якийсь механізм заявити про це вже під час розгляду справи, чи тепер тільки в апеляції?
Заздалегідь вдячна всім, хто відгукнеться!

Ответы юристов (3)

    Ангеліна
    Ангеліна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Доброго дня! Взагалі стаття 314 КПК України прямо передбачає повноваження суду закрити кримінальне провадження у зв*язку із закінченням строків досудового розслідування після повідомлення особі про підозру на стадії підготовчого провадження.

    Норми про повноваження суду закрити кримінальне провадження з огляду на вищевказану підставу на стадії судового розляду справи в КПК України відсутні.

    Однак, вказане питання було предметом розгляду однієї із справ Касаційним кримінальним судом Верховного Суду. Суть справи - суд першої інстанції закрив кримінальне провадження через закінчення строків розслідування на стадії судового розгляду. Суд апеляційної інстанції залишив без змін ухвалу про закриття провадження. Прокурор подав касаційну скаргу, в якій вказував, що всупереч вимогам ст. 314 КПК суд прийняв рішення про закриття провадження не в підготовчому судовому засіданні, а під час судового розгляду, тобто не дотримався процесуальної форми розгляду провадження.

    Верховний Суд прийшов до висновку, що твердження прокурора про те, що суд не дотримався процесуальної форми розгляду провадження, чим допустив істотне порушення кримінального процесуального закону, оскільки прийняв рішення про закриття провадження не в підготовчому судовому засіданні, а під час судового розгляду, є безпідставними, оскільки чинне кримінальне процесуальне законодавство не містить обмежень щодо закриття кримінального провадження на будь-якій стадії процесу (до виходу суду в нарадчу кімнату для постановлення рішення по суті).

    (Постанова від 26.05.2020 р. у справі №556/1381/18 https://reyestr.court.gov.ua/Review/89564031)

    Таким чином, посилайтесь на вказану постанову і заявляйте клопотання про закриття провадження вже під час судового розгляду.

    Успіхів!

    • Тетяна Клиент 2 года назад

      Так, суд мав закрити, але суддя "простимульований" так званою "потерпілою стороною", тому був не зацікавлений це робити... Дуже вам дякую!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день!

    Про це можна також подавати клопотання під час розгляду кримінального провадження у суді по суті до закінчення судового слідства, в порядку статті 350 Кримінального процесуального кодексу України.

    Треба допомога звертайтеся через кнопку "Звернутися".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України