Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 28 октября 2021, вопрос №50406 150₴

Питання стосовно реєстрації місця проживання

Коли реєструєш місце проживання людини, яка не є твоїм родичем, які в неї є права на власність?
Чи можна її виписати без її відома?
Чи впливає кількість зареєстрованих осіб на квартплату чи суму комунальних послуг?
Чи може ця людина претендувати на власність квартири де її прописали?

Ответы юристов (13)

    Винограденко Антон Анатолійович
    26.7%

    Доброго дня!

    • Коли реєструєш місце проживання людини, яка не є твоїм родичем, які в неї є права на власність? - ні, немає
    • Чи можна її виписати без її відома? - можно
    • Чи впливає кількість зареєстрованих осіб на квартплату чи суму комунальних послуг? - так, якщо немає лічильників води - будуть більші суми за послуги, та, можливо, квартплата буде більшою. Але це не завжди так, все залежить від того, яким чином управляюча компанія формує тарифи.
    • Чи може ця людина претендувати на власність квартири де її прописали? - Ні
    Ангеліна
    20%
    Ангеліна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    1) Реєстрація особи в квартирі незалежно від того, чи родич вона власнику житла, чи ні, НІКОЛИ не надає такій особі права власності на житло. Реєстрація місце проживання та набуття права власності - різні речі.

    Реєстрація місце проживання в житлі не має наслідком набуття зареєстрованою особою права власності на таке житло.

    Зареєстрована особа отримує право користуватись житлом, тобто проживати в ньому, але не стає власником всього житла, власником частини житла і не може претендувати отримати право власності на все житло чи його частину.

    2) В подальшому, власник житла без згоди особи може виписати її тільки через суд, якщо особа певний час не проживає в житлі.

    Відповідно до ст. 405 Цивільного кодексу України, ст. 71 Житлового кодексу Української РСР, член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі його відсутності без поважних причин понад один рік; наймач житла втрачає таке право в разі його відсутності без поважних причин протягом шести місяців.

    Згідно з ст. 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. Відповідно до ст. 72 ЖК Української РСР, не проживання особи у жилому приміщенні понад встановлений строк без поважних причин, дає підстави для визнання її в судовому порядку такою, що втратилаправо користування ним.

    Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та п. 26 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 р. № 207, зняття з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права користування житловим приміщенням.

    Таким чином, якщо зареєстрована особа понад 6 місяців чи рік (залежно від того, чи є вона членом сім*ї власника) не проживає в житлі, власник може подати до суду позов про визнання цієї особи такою, що втратила право користування житлом. Якщо позов буде задоволено і рішення суду набере законної сили, власник з цим рішенням йде в ЦНАП і знімає особу з реєстрації в житлі.

    3) Щодо розміру квартплати, потрібно дивитись кожен випадок індивідуально. Однак, на розмір деяких тарифів кількість зареєстрованих у житлі осіб впливає. Крім того, при призначенні субсидій також береться до уваги кількість зареєстрованих осіб.

    Успіхів!

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день!При реєстрації місця проживання особи у неї не виникає право власності на нерухоме майно.Виписати людину в подальшому можливо за її заявою або через рішення суду.Якщо у нерухомому майні відсутні лічильники, то комунальні послуги будуть нараховуватися за тарифами постачальника у більшому розмірі на всіх прописаних осіб.

    На власність прописаний претендувати не може, оскільки у нього виникає лише право користування майном.

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Добрий день, Тимофій!

    "Коли реєструєш місце проживання людини, яка не є твоїм родичем, які в неї є права на власність"? "Чи може ця людина претендувати на власність квартири де її прописали?"

    - Ця людина не має будь-якого права на власність та не може на неї претендувати, максимум що має. це має право проживати за адресою місця реєстрації.

    Так, відповідно до ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

    Принцип непорушності (недоторканності) права власності досить повно і однозначно закріплений у статтях 319, 326 ЦК України.

    "Чи можна її виписати без її відома"?

    - Ні, лише за її згодою, у тому числі можливо по довіренності від неї, а без згоди, то лише у судовому порядку."Чи впливає кількість зареєстрованих осіб на квартплату чи суму комунальних послуг"?

    - На даний час, якщо оплати по лічильникам, то не впливає.

    Якщо є оплати, які встановлені ЖЕКом, ОСББ за кількістю осіб, тоді так.

    Всього доброго!

    Шишкин Алексей Юрьевич

    На право власності на квартиру прописана людина не може претендувати. Виписати цю людину без її відома можна, але тільки в судовому порядку. Кожна прописана людина впливає на розмір платній за комунальні послуги, особливо за відсутності лічільників. На право власності на цю квартиру просто прописана стороння людина претендувати не може.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Доброго дня, Тимофію!

    Коли реєструєш місце проживання людини, яка не є твоїм родичем, які в неї є права на власність? - жодних прав.

    Чи можна її виписати без її відома? - ні, без бажання особи тільки в судовому порядку.

    Чи впливає кількість зареєстрованих осіб на квартплату чи суму комунальних послуг? - ні, якщо оплата йде по приладах обліку (лічильниках).

    Чи може ця людина претендувати на власність квартири де її прописали? - ні.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    По Вашим питанням:

    права собственности не возникают , есть лишь право пользования вещами в квартире с ведома владельца.

    снять с регистрации без добровольного желания возможно через суд , подав соответствующий иск: " о признании лица таким , что утратило право пользования жилым помещением.

    Якщо лічильників немає нарахування будуть за нормами на кількість зареєстрованих осіб, може вплинути на субсидію.

    Прописка реєстрація не створює прав власності лише право користування , прожмвання.

    На что же все-таки влияет зарегистрированное место проживания:

    • на возможность получить ряд административных услуг (например, оформить первую ID-карту можно только по зарегистрированному месту проживания);
    • на возможность реализовать право голоса на местных выборах (если преждевременно не изменить место голосования);
    • если к вам подадут иск, то все повестки из суда будут направляться по зарегистрированному месту проживания. Последствия - Вы не узнаете (или узнаете, когда к Вам уже будут применены меры по исполнению решения) о рассмотрении судебного дела в отношении Вас и будете лишены возможности изложить свою позицию;
    • если Вы зарегистрированы как физическое лицо-предприниматель, то Вы также рискуете не получить решения государственных органов (например, налоговой) в отношении Вас. Последствия - пропуск срока на обжалование решений, поскольку получение почтовой корреспонденции по зарегистрированному месту проживания является ❕Вашей обязанностью.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костромина Виктория

    Коли реєструєш місце проживання людини, яка не є твоїм родичем, які в неї є права на власність?

    право проживание

    Чи можна її виписати без її відома? в судебном порядке

    Чи впливає кількість зареєстрованих осіб на квартплату чи суму комунальних послуг? да при определенных условиях

    Чи може ця людина претендувати на власність квартири де її прописали? нет

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    На власність не впливає, права на нерухомість також не виникають.

    Є точно наслідки для сплати комунальних, якщо не має лічильника на цю послугу, де б рахували не за кількістю зареєстрованих, а за фактом споживання.

    І точно без згоди людину ви не знімете з реєстрації місця проживання. Її згода або рішення суду про примусове зняття місця проживання буде обов'язкове.

    Звертайтесь

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо ваших питань

    Особа яка не є власником нерухомого майна при реєстрації в нерухомому майні прав на майно не набуває, вона буде мати зазначену адресу реєстрацію.

    Вписати особу без її відома не можна.

    Виписати особу можна лише якщо вона сама добровільно захоче виписатися, або примусово у судовому порядку.

    Щодо комунальних послуг то у вас збільшиться кількість зареєстрованих осіб, та у разі наявності у вас лічильників, та сплати ком послуг за лічильниками не матиме для вас ніякого значення.

    Набувати прав на нерухоме майно особа не зможе.

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПРАВИЛА реєстрації місця проживання" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    "26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11;

    рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;...

    інших документів, які свідчать про припинення:...

    підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення,...

    Зняття з реєстрації місця проживання на підставах, визначених в абзацах восьмому та дев’ятому цього пункту (виділений абзац є дев'ятим - прим. авт.), здійснюється...за заявою власника/наймача житла або їх представників.".

    Роз'яснення Міністерства юстиції України " Договір найму (оренди) житлового приміщення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0006323-11#Te...):

    "Частиною першою статті 811 Кодексу ( 435-15 ) не передбачено обов'язкового нотаріального посвідчення договору найму житла. Проте, за правилом частини четвертої статті 209 Кодексу ( 435-15 ) правочин, який вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або домовленістю сторін. Відповідно до статті 54 Закону України "Про нотаріат" ( 3425-12 ) нотаріуси, зокрема, посвідчують угоди, щодо яких законодавством встановлено обов'язкову нотаріальну форму, а також за бажанням сторін й інші угоди.

    Нотаріус при посвідченні, на бажання сторін, договору найму (оренди) житла для проживання (квартири, її частини, житлового будинку, його частини), належних фізичним та юридичним особам на праві власності, відповідно до пункту 112 Інструкції ( z0283-04 ), вимагає витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно і, для огляду, правовстановлювальний документ про належність наймодавцю житла, що здається в найм (оренду).".

    Перед реєстрацією місцяі проживання особи у Вашій квартирі укладіть нотаріально посвідчений договір оренди квартири (помешканння) з визначенням строку оренди, що буде запобіжником та підставою позасудового порядку зняття цієї особи з реєстрації місця проживання.

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПРАВИЛА реєстрації місця проживання" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    "26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11;

    рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;...

    інших документів, які свідчать про припинення:...

    підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення,...

    Зняття з реєстрації місця проживання на підставах, визначених в абзацах восьмому та дев’ятому цього пункту (виділений абзац є дев'ятим - прим. авт.), здійснюється...за заявою власника/наймача житла або їх представників.".

    Роз'яснення Міністерства юстиції України " Договір найму (оренди) житлового приміщення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0006323-11#Te...):

    "Частиною першою статті 811 Кодексу ( 435-15 ) не передбачено обов'язкового нотаріального посвідчення договору найму житла. Проте, за правилом частини четвертої статті 209 Кодексу ( 435-15 ) правочин, який вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або домовленістю сторін. Відповідно до статті 54 Закону України "Про нотаріат" ( 3425-12 ) нотаріуси, зокрема, посвідчують угоди, щодо яких законодавством встановлено обов'язкову нотаріальну форму, а також за бажанням сторін й інші угоди.

    Нотаріус при посвідченні, на бажання сторін, договору найму (оренди) житла для проживання (квартири, її частини, житлового будинку, його частини), належних фізичним та юридичним особам на праві власності, відповідно до пункту 112 Інструкції ( z0283-04 ), вимагає витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно і, для огляду, правовстановлювальний документ про належність наймодавцю житла, що здається в найм (оренду).".

    Перед реєстрацією місцяі проживання особи у Вашій квартирі укладіть нотаріально посвідчений договір оренди квартири (помешканння) з визначенням строку оренди, що буде запобіжником та підставою позасудового порядку зняття цієї особи з реєстрації місця проживання.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тимофій!

    1) Коли реєструєш місце проживання людини, яка не є твоїм родичем, які в неї є права на власність? - відповідо до ст. 328 ЦК України реєстрація місця проживання не є підставою набуття права власності. Це лише внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку (ст. 1 ЗУ "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15#Text).

    2) Чи можна її виписати без її відома? - лише якщо реєстрація буде проведена на підставі договору оренди/найму, в протилежному випадку (без її заяви про знятття з реєстрації місця проживання) - лише за рішенням суду.

    ПРАВИЛА реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11;

    рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;

    інших документів, які свідчать про припинення:

    підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів).

    3) Чи впливає кількість зареєстрованих осіб на квартплату чи суму комунальних послуг? - ні, якщо в квартирі встановлено лічильники.

    Однак, впливає на субсидію, так як всі зареєстровані є членами домогосподарства.

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок призначення житлових субсидій (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF#...):

    24. Житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства.

    До складу домогосподарства включаються всі особи, що зареєстровані в житловому приміщенні (будинку) (для орендарів, внутрішньо переміщених осіб - особи, які фактично проживають). На таких осіб розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і їх доходи враховуються під час призначення житлової субсидії.

    4) Чи може ця людина претендувати на власність квартири де її прописали? - ні. Відповідно до статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

    Відповідно до статті 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

    Судовий захист права власності здійснюється шляхом розгля­ду справ за такими позовами:

    1. про визнання права власності на майно;
    2. про витребування майна з чужого незаконного володіння чи відшкодування його вартості;
    3. про поділ спільного майна або виділ з нього частки;
    4. про визначення порядку володіння, користування та роз­порядження майном, що є спільною власністю;
    5. про визнання недійсними правочинів про відчуження майна;
    6. про визнання незаконними актів державних органів, ор­ганів місцевого самоврядування про неправомірне втручання у здійснення власником правомочностей щодо володіння, ко­ристування та розпорядження майном;
    7. про переведення прав та обов´язків покупця за договором купівлі-продажу, укладеним учасником спільної часткової влас­ності щодо своєї частки з порушенням права іншого учасника да­ної спільної власності на переважне право купівлі;
    8. про передачу в приватну власність майна, яке за законом підлягає відчуженню;
    9. про визнання недійсними правочинів про відчуження квар­тир з громадського житлового фонду з порушенням, наприклад, права наймача на придбання цього приміщення у власність або пе­реведення на нього прав та обов´язків набувача за цим договором;
    10. про відшкодування шкоди, заподіяної майну, або збитків, завданих особі порушенням її права власника (включаючи і не одержані доходи);
    11. про виключення майна з опису тощо.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України