Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 30 жовтня 2021, питання №50501 250₴

Дается ли отсрочка от срочной службы по образованию один раз?

Добрый день, вопрос по отсрочке от срочной службе, мне 22 года сначала окончил колледж, сейчас заканчиваю университет на 4 курсе, планирую поступать на бакалаврат в заграничный вуз, дается ли отсрочка только один раз или можно воспользоватся ней при получении последующего образования? зарание спасибо за ответ

Відповіді юристів (6)

    Карпенко Андрей Владимирович
    16%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Все случаи предоставления отсрочки предусмотренные ст. 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе".

    Отсрочка от призыва на срочную военную службу для получения образования на весь период обучения предоставляется гражданам призывного возраста, которые учатся:

    в общеобразовательных и профессионально-технических учебных заведениях с дневной формой обучения. В случае достижения такими призывниками 21-летнего возраста отсрочка теряет силу;

    в высших учебных заведениях с дневной формой обучения, в том числе во время получения следующего высшего образовательно-квалификационного уровня высшего образования;

    в средних или высших духовных учебных заведениях с дневной формой обучения;

    в интернатуре, аспирантуре или докторантуре с отрывом или без отрыва от производства.

    Право на отсрочку от призыва на срочную военную службу для получения образования также имеют граждане Украины, которые в рамках международных договоров Украины учатся в учебных заведениях других государств.

    Отсрочка от призыва на срочную военную службу для получения образования предоставляется один раз за период обучения.

    Вывод:

    - Вы больше не будете иметь права на отсрочку от службы в армии при поступлении на бакалаврат иностранного ВУЗа ;

    - при поступлении на магистратуру а Вашем ВУЗе Вы будете иметь право на отсрочку.

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляємо наступне:

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати комісаріату заяву, про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми(у ВНЗ знають яка це форма довідки).

    МОН України вже надало відповідні роз'яснення https://mon.gov.ua/ua/npa/shodo-deyakih-pitan-orga... Приймальним комісіям закладів фахової передвищої та вищої освіти щодо попередньої реєстрації вступників, які планують продовжити своє навчання, але підлягають призову. Попередня реєстрація дозволить таким вступникам отримати документальне підтвердження про свої наміри і на підставі довідки отримати відстрочку

    Вказаний лист - роз яснення є дійсним тому ознайомтесь та повідомте закладу ВНЗ НЕХАЙ НА ОСНОВІ ЛИСТА видадуть Вам довідку для військомату.

    Це лист -роз'яснення він носить інформаційний характер та діє постійно. Поки не буде прописано інші роз'снення.

    ---

    Пункт 10 ст. 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе" в редакции от 01.01.17 года предусматривала право на отсрочку только один раз. Законом № 2145-VIII от 05.09.2017г. эта норма была исключена из Закона.

    На сегодняшний день, Вы имеете право на отсрочку в связи с обучением на основании п. 8 ст. 17 Закона: Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються: у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    Согласно ст. 17 Закона: Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    Поскольку Вы поступите на обучение в другое учебное заведении, Вы однозначно и бесспорно имеете право на отсрочку с момента зачисления(приказом ректора)и до окончания обучения.

    Закон гарантирует гражданам призывного возраста отсрочку на весь период обучения для получения (предвышего) высшего образования, а также на период обучения в магистратуре, интернатуре, аспирантуре, и предусматривает такую гарантию в случае восстановления в учебном заведении.

    Для реализации права на отсрочку, Вам нужно предоставить в военкомат до 1 октября справку с ВУЗа и подать соответствующее заявление о предоставлении отсрочки.

    СПРАВКУ ЛУЧШЕ ОФОРМИТЬ 30.09 , что бы не было вопросов от ТЦК та СП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки- новое название военкомата)

    справку можете отправить почтой с вручением главное дата должна быть -30.09 так как по закону до 1.10 , что бы не отказали как нарушение закона.

    Лучше зачислиться в магистратуру Вашего ВУЗа.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Павел!

    "...вопрос по отсрочке от срочной службе, мне 22 года сначала окончил колледж, сейчас заканчиваю университет на 4 курсе, планирую поступать на бакалаврат в заграничный вуз, дается ли отсрочка только один раз или можно воспользоватся ней при получении последующего образования"?

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності. ...

    9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав".

    Таким образом, в Вашем случает отсрочка будет только, в случае: "здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав".

    В другом случае, Вы имеете право на снятие с воинского учета, в связи с выбытием за границу для обучения на срок более 3 месяцев.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників (крім Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України):...

    які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України;...".

    Таким образом, Вы имеете право на снятие с воинского учета, в связи с выбытием за границу для обучения на срок более 3 месяцев.

    При наличии вопросов, обращайтесь.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16%

    Доброго вечора, Павло!

    Якщо Ви будете виїзджати на постійне місце проживання у зв'язку із навчанням на територію іншої країни, то Ви взагалі маєте право клопотати про зняття з військового обліку.

    І взагалі, якщо Ви не будете на території України певний час, мова щодо Вашого призову не може йти! Тому відстрочка навіть як спосіб законного ухилення у даному випадку не так важлива Вам!

    Успіхів!

    Пуха Наталія ТендерОк
    18%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районних призовних комісій за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах із денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ із денною формою навчання, зокрема під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах із денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • у навчальних закладах інших держав у рамках міжнародних договорів України.

    Відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти можна втратити, якщо особу було відраховано з навчального закладу за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість, незалежно від її поновлення чи повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу.

    Право на відстрочку не втрачається, якщо:

    навчання було перервано в зв’язку з отриманням академічної відпустки за станом здоров’я або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами;

    призовник, що навчався у ВНЗ із денною формою навчання, перевівся до іншого ВНЗ із денною формою навчання.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається:

    • педагогічним працівникам із повною вищою освітою, основним місцем роботи яких є школи, за умови повного навантаження на займаній посаді, – на весь період їхньої роботи за спеціальністю;
    • медичним працівникам, за умови повного навантаження на займаній посаді, – на весь період їхньої роботи за фахом у сільській місцевості;
    • священнослужителям, які закінчили вищі або середні духовні навчальні заклади і займають посаду в релігійних організаціях, що діють за статутом/положенням, зареєстрованим у встановленому порядку, – на час виконання обов’язків священнослужителя;
    • сільським, селищним, міським головам – на строк виконання ними цих повноважень;
    • особам, які мають науковий ступінь кандидата/доктора наук та працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, – на весь період їхньої роботи за цією спеціальністю;
    • резервістам – на весь період служби у військовому резерві;
    • поліцейським – на весь період їхньої служби;
    • тим, кому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, – до прийняття відповідного рішення.

    Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов’язані щороку до 1 жовтня подавати в районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їхнє право на відстрочку.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    18%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n271):

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України