Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 листопада 2021, питання №50856 100₴

Обязателен ли призыв в армию в 19 лет?

Добрый день! Моему сыну 19 лет. Сегодня возле дома на столбе обнаружили листок с его данными и фото в стиле - внимание, розыск-. ... " вам необходимо явиться туда-то и туда-то (адрес военкомата), просьба всем, кто видел или знает, сообщить по телефону...(указан); в случае ... криминальне провадження ... строком 3-х років. Насколько правомерны такие опусы с бумажками и фото, как преступника? Если в Украине на призыв 2021 18-19 летние призываются с письменного согласия, то фото и угрозы "провадженням" допустимы? Никаких звонков или писем до этого не было, просто бумага на столбе. Сына на территории Украины нет.

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Насправді призив в України стартує з 18 років. Якщо в тому році особа 18-19 років могла йти служити за власною згодоою, то в цьому році від такого відступили, і такі особи призиваються на загальних умовах.

    Щодо листівок, то дійсно такий спосіб тиску не характерний для військкомату, і вони взагалі не мають права його здійснювати.

    Такі листівки мають право поширювати виключно органи МВС на спеціальних стендах у спеціально відведених місцях.

    Але все одно Вам складно буде довести, що це було зроблено саме військкоматом!

    Якщо Вас цікавить алгоритм дій, звертайтесь індивідуально!

    Марусяк Андрій Романович
    40%
    Марусяк Андрій Романович 2 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня!

    Обязателен ли призыв в армию в 19 лет? так, обов'язковий.
    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №71/2021" Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році"У ньому не має інформації про відстрочку для 18-19 річних осіб. Це було в 2020 році.

    Сегодня возле дома на столбе обнаружили листок с его данными и фото в стиле - внимание, розыск-. ... "

    такі дії не законні, порушують честь та гідність особи. Також шкода залежить від кількості персональних даних, що були опубліковані. Також ви не можете представляти свого сина у поліції та суді без довіреності.

    Також нагадую, що із оголошенням призову, особи мають обов'язок з'явитись до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкомат).

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    I

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    УказПрезидента України

    Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році

    3. Призвати на строкову військову службу громадян України чоловічої статі, які відповідають вимогам частини першої статті 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"

    Отсрочка для 18-19 летних не предусмотрена.

    II.

    Відповідно до статті 32 Конституції України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    Згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 20.01.2012 № 2-рп/2012, інформація про особисте та сімейне життя особи (персональні дані про неї) – це будь-які відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Така інформація про фізичну особу та членів її сім’ї є конфіденційною і може бути поширена тільки за їх згодою, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    Відповідно до статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних, в тому числі їх поширення (розповсюдження, передача), як один із елементів такої обробки, має здійснюватись для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.

    Ураховуючи зазначене, розміщення у вільному доступі такої інформації є порушенням законодавства у сфері захисту персональних даних та тягне за собою адміністративну відповідальність.

    III.

    Пока Ваш сын сохраняете гражданство Украины то на него распространяется действие закона "Про військовий обов'язок та військову службу" в соответствии с которым он, при отсутствии права на отсрочку от воинской службы, подлежите призыву до достижения возраста 27 лет. Другое дело, что во время нахождения за границей его никак не могут призвать на службу.

    Согласно ч. 1 ст. 36 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе» от 25.03.1992 г. № 2232-XII, дипломатические и консульские представительства Украины обязаны обеспечить прибытие к месту жительства на территории Украины граждан Украины, которые достигли совершеннолетия, не имеют отсрочки либо не освобождены от призыва на срочную военную службу, для прохождения призывной комиссии и содействовать возвращению военнообязанных в Украину в случае проведения мобилизации и в военное время. Особенности ведения воинского учета граждан, которые временно находятся за рубежом, определяются Кабинетом Министров Украины.

    Однако на сегодняшний день нет ни правительственного порядка ведения воинского учета граждан, которые временно находятся за рубежом, ни действенного механизма, который бы заставлял украинцев возвращаться на Родину из-за получения повестки.

    В части 1 статьи 36 Закона «О воинской обязанности и военной службе» указано, что учет украинцев со статусом военнообязанный или призывник, которые временно проживают за границей, осуществляется украинскими дипломатическими и консульскими представительствами.

    36 статья предусматривает следующее:

    1. Воинский учет украинских граждан, которые выехали из Украины и временно находятся в другой стране, ведется дипломатическими и консульскими представительствами.
    2. Сотрудники дипломатических и консульских служб (!) обязаны обеспечить прибытие к месту жительства на территории Украины граждан Украины, достигших совершеннолетия и не имеющих отсрочки (освобождения) от призыва на срочную военную службу для обязательного прохождения призывной комиссии.
    3. Украинские дипломатические и консульские службы обязаны содействовать приезду военнообязанных в Украину во время проведения мобилизации и в военное время.

    Снятие с воинского учета военнообязанных лиц, которые выехали за пределы Украины на срок более 3 месяца, прописано в пункте 2 части 5 статьи 37 Закона “О воинской обязанности и военной службе”:

    Снятие с воинского учета призывников и военнообязанных в военкоматах подлежат следующие категории граждан:

    1. … призывники выбывающих на срок более трех месяцев за пределы Украины…
    2. … военнообязанные выбывшие на срок более трех месяцев за пределы Украины…
    3. … другие лица по решению Минобороны…

    В подавляющем большинстве случаев, призывники и военнообязанные при обращении в военкомат получают категорический отказ в снятии с учета. Основная и очевидная причина отказа — воинский учет граждан Украины за рубежом дипломатическими и консульскими работниками практически не ведется.

    Хорошим вариантом будет направление письмом с уведомлением о вручении обращения в военкомат . В документе нужно поставить вопрос военкому о возможности снятия с учета по причине выезда из Украины и проживания за рубежом более 3-х месяцев.

    К обращению нужно приложить копии переведенных документов, которые подтверждают факт проживания за границей. Перечень указанных документов не регламентирован, поэтому в каждой ситуации он определяется индивидуально.

    Например, при трудоустройстве за границей прилагается контракт с работодателем, разрешение на работу, договор об аренде жилья.

    Обращение пишется на имя военкома РВК с изложением всех обстоятельств.

    Адвокат Евгений Александрович
    30%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Татьяна!

    По закону в 2021 году, призыв на срочную воинскую службу с 18 летнего возраста (с 18 лет до 27 лет).

    Указанные Вами действия со стороны тцксп (новое название учреждения которое сменило военкомат), являются незаконными.

    Вы имеете право зафиксировать данный факт на видеозапись и сфотографировать, после чего подать жалобы в Херсонский областной территориальный центр комплектования и социальной поддержки, Министерство обороны Украины и обратиться с административным иском в Херсонский окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины.

    При наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Если в Украине на призыв 2021 18-19 летние призываются с письменного согласия, то фото и угрозы "провадженням" допустимы? Никаких звонков или писем до этого не было, просто бумага на столбе. Сына на территории Украины нет.

    ПРИЗЫВ С 18 ЛЕТ

    и не добровольно а по Закону если нет отсрочки

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Президент України Володимир Зеленський своїм Указом повернув призов громадян України на строкову службу з 18 років.

    Про це повідомляє текст Указу №13/2020

    До цього призов на строкову службу здійснювався з 20 років та старших осіб, які не досягли 27-річного віку.

    Согласно ст. 15 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе" см. по ссылке: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text , на срочную военную службу призываются пригодные для этого по состоянию здоровья граждане Украины мужского пола, которым ко дню отправления в военные части исполнилось 18 лет, и старшие лица, не достигшие 27-летнего возраста и не имеющие права на освобождение или отсрочку от призыва на срочную военную службу (далее - граждане призывного возраста).

    Указом Президента Украины №13/2020 ( см. по ссылке: https://www.president.gov.ua/documents/132020-31825), пунктом 3 предусмотрено:

    Призвать на срочную военную службу пригодных по состоянию здоровья к военной службе граждан Украины мужского пола, которым ко дню отправления в военные части исполнилось 18 лет, и старших лиц, не достигших 27-летнего возраста и не имеющие права на освобождение или отсрочку от призыва на срочную военную службу:

    Таким образом, лица от 18 до 20 лет не освобождаются от обязательного прохождения срочной службы в армии. Ни о каком "по желанию" в Указе Президента нет.

    Вместе с тем, обращаю Ваше внимание на то, проходить медкомиссию ( ВЛК ) Вы обязаны только в случае, если Вам вручат повестку надлежащим образом. под подпись . Звонок по телефону обьявление на дереве не считается вручением повестки и если Вы не явитесь в военкомат по звонку ( а не повестки), то привлечь Вас к административной ответственности не имеют права. О криминальной говорить рано , если не явится возможен штраф по ст. 210 Купап 510 -810 грн , нарушение правил воинского учета.

    зафиксируйте факт нарушений и подайте письменно в ТЦК та СП ЖАЛОБУ НА ИХ ДЕЙСТВИЯ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Баранов Дмитро Сергійович

    Так, призов до ЗСУ є обов'язковим, та співробітники військоматів, роблять усе можливе для набраня більшої кількості призовників, Але є деякі прогавини в законодастві які можно обійти, щоб ваша дитина не пішла служути.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Дії працівників по виготовленні та розклеюванні інформації про вашого сина - перевищення посадових обов'язків, рекомендую зафіксувати їхнє порушення та звернутися зі скаргою до керівника Територіального війскомату.

    Щодо призиву, то громадяни віком 18-19 років можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою.

    Згідно Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

    Згідно зі статтею 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» відстрочка надається за рішенням районної або міської призовної комісії за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти або продовження професійної діяльності.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами

    Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1. непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;
    2. неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;
    3. одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;
    4. дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв'язку з її смертю або за рішенням суду;
    5. двох і більше дітей;
    6. дитину з інвалідністю;
    7. дружину з інвалідністю;
    8. вагітну дружину.
    Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я

    Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які:

    • у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • навчаються у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;
    • навчаються у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;
    • навчаються у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • навчаються в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти.
    Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки
    • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України.
    Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:

    1. педагогічним працівникам, які здобули вищу освіту, основним місцем роботи яких є заклади загальної середньої освіти, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю;
    2. медичним працівникам, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за фахом у сільській місцевості;
    3. священнослужителям, які закінчили заклади вищої або середньої духовної освіти і займають посаду в релігійних організаціях, що діють на основі статуту (положення), зареєстрованого у встановленому порядку, - на час виконання обов’язків священнослужителя;
    4. сільським, селищним, міським головам - на строк виконання ними цих повноважень;
    5. особам, які мають ступінь доктора філософії (кандидата наук)/доктора мистецтв або доктора наук та працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей за галузями знань (науки)/мистецтв, за якими присуджено науковий/освітньо-творчий ступінь, - на весь період їх роботи за цією спеціальністю;
    6. резервістам - на весь період служби у військовому резерві;
    7. поліцейським, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та працівникам Державного бюро розслідувань - на весь період їх служби;
    • співробітникам Служби судової охорони - на весь період їх служби (частина тринадцята статті 17 Закону).

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%B...):

    "56. У триденний строк після набрання чинності Указом Президента України про проведення призову громадян України на строкову військову службу військові комісари районних (міських) військових комісаріатів видають накази про проведення призову громадян України на строкову військову службу за формою згідно з додатком 16.

    Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів районних (міських) військових комісаріатів за формою згідно з додатком 17. Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках за формою згідно з додатком 18, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителів багатоквартирних будинків, власників будинків. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) військового комісаріату....

    "Додаток 18

    до Положення

    ___,

    (прізвище, ім’я, по батькові адресата)

    який проживає ___

    (адреса місця проживання особи )

    ПОВІСТКА № ___...

    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Лінія відрізу_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

    РОЗПИСКА

    Повістку на ім’я ___

    (прізвище, ім’я, по батькові)

    про виклик до ___ районного військового комісаріату для проходження призовної комісії на “___” годину “___” ___ 20___ р. одержав “___” ___ 20___ р.

    ___

    (підпис)

    ___

    (ініціали тапрізвище)

    ...".

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    "Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...".

    Если Ваш сын не расписывался в получении повестки, если не был оформлен факт отказа в получении сыном повестки, то об уголовной ответственности речи быть не может - максимум, возможно наложение админвзыскания согласно ст.210 КоАП.

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Згідно Указу Президента України №71/2021 від 24 лютого 2021 року “Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році”, у жовтні – грудні 2021 року призову на строкову військову службу підлягають громадяни України чоловічої статі, які відповідають вимогам частини першої статті 15 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    У відповідності до статті 15 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі – громадяни призовного віку).

    Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:

    1. призовники, яким надійшла повістка відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці;

    2. у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;

    3. призовники, які змінили місце проживання, зобов’язані в семиденний строк прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за новим місцем проживання для взяття на військовий облік;

    4. керівники підприємств, установ, організацій і закладів освіти незалежно від підпорядкування та форм власності на вимогу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки забезпечують своєчасне прибуття громадян призовного віку до призовних дільниць.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1. непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб – громадян України, зобов’язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

    2. неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов’язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

    3. одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

    4. дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв’язку з її смертю або за рішенням суду;

    5. двох і більше дітей;

    6. дитину з інвалідністю;

    7. дружину з інвалідністю;

    8. вагітну дружину.

    Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України:

    1. які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби в мирний час;

    2. які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку;

    3. які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів;

    4. батько або мати, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра яких загинули, померли або стали особами з інвалідністю під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних. Призовники, які мають право на звільнення від призову на цій підставі, можуть його не використовувати;

    5. які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

    6. які були засуджені за вчинення кримінального правопорушення до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі із звільненням від відбування покарання;

    7. яким після закінчення закладів вищої освіти присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу.

    Відповідальність за порушення порядку призову

    Згідно статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від тридцяти (510 грн) до п’ятдесяти (850 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1 700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Відповідно до статті 335 Кримінального кодексу України, ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу карається обмеженням волі на строк до трьох років.

    Згідно статті 337 Кримінального кодексу України, ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, карається штрафом від трьохсот (5 100 грн) до п’ятисот (8 500 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України