Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 08 ноября 2021, вопрос №51035

Карантин. Маски. Вакцинация

Согласно Конституции - не имеют права требовать от гражданина одеть маску и тем более вакцинироваться? Могут ли не пускать без маски в общественные заведения, частные или государственные, или требовать какие либо справки о вакцинации? Могут ли тайно отслеживать граждан - на предмет контакта с болевшими Ковид? Или все это нарушает права гражданина?

Ответы юристов (2)

    Марк

    Шановний, Олексію! Згідно з статтею 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.Так, дійсно, відповідно до частини 1 статті 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Частина 2 статті 8 Конвенції передбачає, що органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком певних випадків. Зокрема, до таких випадків положення Конвенції відносять: коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.Аналізуючи практику ЄСПЛ, схожа ситуація спостергіється і в рамках статті 2 Конвенції покладаючи на державу позитивний обов'язок вживати необхідних заходів для захисту життя осіб, які перебувають під її юрисдикцією.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Добрий вечір!

    Постанови Кабінету Міністрів України, які і встановлюють відповідні карантинні обмеження, є обов'язковими до виконання всіма громадянами.

    Обов'язковість дотримуватись таких вимог буде або до часу закінчення карантину, або до моменту, коли таку постанову суд визнає незаконну!

    Звертайтесь, якщо є питання!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України