Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 08 ноября 2021, вопрос №51038 150₴

Что делать, если мне угрожают мошенники?

Здравствуйте. Проблема такая. Мне срочно были нужны деньги, нашла человека, который якобы готов занять 100000 гривен на три года. Скинула ей фото паспорта и прописки. Она просила расписку, но я ей ее не кидала, сказала, что когда деньги поступят на счёт, тогда и отправлю. Она переслала деньги (хотя я не уверена, что они реальны) на счёт на сайте transfer-sendmoney.space. Я оплатила сбор 543 гривны, в итоге оказалось, что я якобы ошиблась номером своей карты, хотя я знаю, что написала правильно, и мне пришлось оплатить ещё раз эту сумму. Ждала два часа поступления денег, но денег не было. Все скриншоты у меня есть. Я написала в поддержку. Тут мне говорят, что с украинскими банками они не работают, хотя по идее им это должно быть известно изначально. Они предлагают отправить мне деньги через money gram и оплатить снова взнос уже в 722 гривны. Я понимаю, что что-то не так и пишу той женщине, которая якобы отправила мне деньги. Предлагаю отправить ей деньги обратно. Она вроде бы соглашается. Я снова пишу в поддержку и прошу вернуть деньги обратно, но тут они говорят, а мы не можем на этом этапе вернуть деньги. Платите 722 гривны. Я отсылаю это той Виктории и она говорит «либо деньги, либо расписка». Я предлагаю вариант, давайте я дам вам данные от аккаунта и разберитесь сами с поддержкой, но тут она начала угрожать, что мол придут серьёзные люди к впм. Подскажите, что мне делать

Ответы юристов (11)

    Карпенко Андрей Владимирович
    23.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Скорее всего это мошенничество.

    Обратитесь с Заявлением о возможном мошенничества в киберполицию.

    Для оперативного предоставления помощи и информации Департамент киберполиции Национальной полиции Украины ввел сервисную службу и ввел в действие телефонный номер– 0 800 50 51 70.

    По указанному бесплатному номеру граждане могут узнать о состоянии рассмотрения поданного ранее электронного обращения или получить разъяснения по деятельности подразделения, получить консультацию квалифицированного специалиста или высказать замечания или предложения к работе Департамента.

    Сервисная служба Департамента киберполиции работает с понедельника по пятницу с 09:00 до 18:00.

    Контакти

    Юридична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, УкраїнаФактична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, Україна

    Телефони:

    Для довідок за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:0800 50 51 70Приймальня:+380 (44) 374 3713Канцелярія Департаменту кіберполіції:+380 (44) 374 3751Факс:+380 (44) 374 3700

    Електронна пошта:

    Для ЗМІ:press@cyberpolice.gov.uaДля надання додаткової інформації за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:callcenter@cyberpolice.gov.ua

    Винограденко Антон Анатолійович
    23.3%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Добрый день! Это 100% мошенники. Прекратите уже перечислять деньги. Обратитесь в киберполицию, как указал коллега выше.

    И так как вы уже отправили фото своего паспорта и кода желательно мониторить информацию про то, являетесь ли вы заемщиком в других банках и финансовых учереждениях. Можете "потерять" паспорт и обратиться в полицию с соответствующим заявлением, чтобы потом сделать новый паспорт, а старый будет считаться недействительным. В таком случае вам не придется доказывать свою непричастность к следующим, возможным, манипуляциям с вашим паспортом.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Елена!

    Скорее всего Вы попали на мошенников.

    Рекомендую больше ничего не оплачивать и подать заявление в киберполицию для проведения проверки и принятия мер реагирования, это можно сделать в электронном виде:

    https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    Всего доброго, удачи Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Подскажите, что мне делать

    это мошенники обращайтесь в полицию

    ххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Добрий день!

    Враховуючи описану Вами ситуацію, у вас обманним шляхом отримали грошові кошти шахраї.Тому, Вам потрібно звернутися з заявою до поліції та детально описати всю хронологію подій, а також зазначити платіжні системи куди переказували грошові кошти та якими системами.Кошти більше жодні їм не перераховуйте!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Добрий вечір, пані Олено!

    Нічого нового вже для Вас не скажу, але декілька порад:

    1. Дійсно зверніться до кіберполіції, це не факт, що допоможе, але це необхідний крок.

    2. Запасіться терпінням та не нервуйте! Гроші Вам точно ніхто не перешле вже.

    3. Будьте уважними наступного разу!

    Успіхів!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    у таких діях є ознаки шахрайства та використання ваших документів без відома:

    1. Зверніться до поліції за фактом шахрайства (ст.190 КК України) - зареєструйте заяву. ( До кіберполіції також сформуйте запит тут https://ticket.cyberpolice.gov.ua)

    2. Візьміть виписку з ЄРДР про прийняття Вашої заяви завірену у встановленому порядку. письмово на бланку

    .

    4. Ви можете звернутися письмово поштою до Бюро Кредитних Історій,(УБКІ) щоб ті внесли інформацію про те, що Вашими паспортними даними користуються шахраї.( НА ОСНОВІ ДОВІДКИ З ПОЛІЦІЇ).

    Тоді наврядчи на Вас хтось зможе оформити кредит. Якщо Ви боїтеся, що паспортні дані можуть бути використані - замініть паспорт звернувшись до ДМС. чи ЦНАП.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Елена!

    Также, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о мошенничестве по статье 190 Уоловного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела.

    Всего доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Елена.

    По поводу этих угроз вам не о чем беспокоится - никто к вам не придет и претензий с их стороны к вам нет абсолютно.

    Вас просто обманули, пользуясь вашей острой нуждой в деньгах, завладели вашими как минимум 543 + 722 грн. Это уже довольно старая для Украины и абсолютно древняя, известная в США еще с 1970-х, схема обмана заемщиков, которые по каким-либо причинам не могут получить деньги от официальных банков или кредитных организаций в стране.

    Будьте внимательнее в следующий раз! Берегите себя!

    Пуха Наталія ТендерОк
    26.7%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    повністю погоджуюсь з колегами що вас просто ошукали, тобто вам дійсно необхідно зробити скріни з сайті та докласти копії чеків про переказ коштів та звернутися до кіберполіції https://www.npu.gov.ua/podati-zvernennya.html, дійсно люди скористались Вашою ситуацією та запросили ваші паспортні дані які ви надали , та ще й сплатили кошти за перекази які б і ніколи не отримали б.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    У діях зазначеної особи наявні ознаки кримінального правопорушення за ст. 190 "Шахрайство". І ця особа дійсно може використати ваші персональні дані у незаконних цілях, тому Вам необхідно обов'язково звернутися до поліції.

    Банки, мікрофінансові організації (МФО) завжди перевіряють особу позичальника. Коли кредит оформляють в офісі, клієнтів просять пред'явити паспорт, звіряють фотографію і особистий підпис. При оформленні невеликих онлайн-позик МФО можуть проводити спрощену ідентифікацію. Зазвичай вони просять клієнтів прислати ці паспорти або його скан-копію, а також фотографію з паспортом в руках.

    Як дізнатися, кому і скільки я виявився винен грошей?

    Треба запросити свою кредитну історію. Вона містить повну інформацію про усі кредити і позики, оформлені на ваше ім'я. Так можна відразу з'ясувати, скільки у вас боргів і в яких фінансових організаціях. Ви також дізнаєтеся суму боргу, розмір відсотків і штрафних пенею, дату, коли кредит або позика був узятий, і час прострочення. Як отримати доступ до цих даних, більш детально читайте про кредитую історію.

    Як позбавитися від боргу за кредитом або позикою, яку оформили шахраї?

    Треба негайно звернутися у фінансову компанію, яка оформила кредит або позику на ваше ім'я. І у будь-якому разі необхідно написати заяву в поліцію.

    1. Напишіть заяву кредиторові.

    Зверніться у банк, МФО, де на вас оформили кредит, і напишіть заяву, що ви договір не укладали і грошей не отримували. Підкресліть, що підпис в договорі підроблений або ідентифікація пройдена не вами. Якщо паспорт був вкрадений, прикладете копію довідки з поліції. У цій же заяві зажадайте провести внутрішнє розслідування і припинити вимагати у вас борг за договором, який ви не укладали. Як правило, відразу після вашої заяви кредитор перестає дзвонити з нагадуванням про прострочення і починає внутрішню перевірку.

    В процесі розслідування експерти кредитора вивчать записи з відеокамер в офісі, скан-документів до договору, службове листування, телефонні записи і інші докази. У разі онлайн-позик МФО перевірять дані позичальника, його фотографії, а також проведуть розслідування дій посередників. Якщо кредитор переконається, що гроші брали не ви, заборгованість з вас спишуть. Якщо ж він не знайде доказів того, що гроші по вашому паспорту отримали шахраї, подавайте позов до суду.

    2. Поскаржтеся регулятору.

    Якщо вам здається, що компанія підійшла до перевірки формально і не врахувала вагомих доказів вашої непричетності до боргу, напишіть скаргу в інтернет-приймальню. Наприклад, якщо ви представили довідку з поліції про втрату паспорта. Або кредит був оформлений в офісі банку в день, коли ви знаходилися у відпустці за кордоном, і ви підтвердили це документами. А кредитор не взяв ці документи до розгляду. Регулятор запросить у компанії звіт про те, як вона відреагувала на вашу заяву. Залишити його без уваги компанія не зможе.

    3. Зверніться в поліцію

    Навіть якщо ви розв'яжете проблему з одним псевдокредитом, це ще не гарантує, що не з'являться інші. Тому дуже важливо допомогти поліції якнайскоріше упіймати злочинців. Для цього повідомите поліцейським все, що з'ясуєте.

    Зажадайте у кредитора завірені копії документів, на підставі яких виданий кредит або позика : договір і усі додатки до нього, копію паспорта і інших посвідчень особи - наприклад, водійських прав або закордонного паспорта. Краще узяти копії в двох екземплярах: один - для заяви в поліцію, інший може знадобитися в суді. Якщо усі документи, окрім паспорта, не ваші, то можна буде довести вашу непричетність до боргу. Якщо документи ваші, але фотографії підроблені, ви зможете зажадати провести технічну експертизу. Є програми, які виявляють змінені і відредаговані фотографії.

    Попросіть реквізити рахунку, на який були переказані гроші. Постарайтеся з'ясувати дані співробітника, який оформив договір, і адресу офісу, де це сталося. Напишіть в поліції заяву про шахрайство. Отримання кредиту або позики на чуже ім'я - цей злочин. Прикладіть копії усіх документів, які ви узяли у кредитора, і копію довідки про втрату паспорта, якщо паспорт був вкрадений. Усе це допоможе поліції вичислити зловмисників.

    Що робити, якщо кредитор відмовляється списувати мій борг?

    На жаль, таке буває. Наприклад, якщо ви повідомили про втрату паспорта вже після того, як на вас був оформлений кредит, і немає інших очевидних доказів, що договір укладали не ви. Тоді для вас залишається єдиний варіант - йти до суду. Візьміть увесь пакет документів за договором кредиту або позики і подавайте позов на кредитора. У суді посилайтеся на те, що договір був укладений шахраєм і підписаний не вами. Перевірити підпис на паперовому договорі буде неважко: суд призначить графологічну експертизу. Виявити онлайн-шахрайство складніше і займе більше часу. Але це теж можливо. Після рішення суду на вашу користь кредитор припинить вимагати з вас оплату боргу.

    Чи треба ще щось робити?

    Інформація у бюро кредитних історій поступає не відразу. Тому обов'язково перевірте свою кредитну історію ще раз - наприклад, через місяць після першого запиту кредитної історії. Може з'ясуватися, що у вас з'явилися нові борги. Якщо виявиться, що за вами числяться інші кредити або позики, які ви не брали, процедуру спростування боргів доведеться повторити з іншими кредиторами. Крім того, треба простежити, щоб з вашої кредитної історії видалили інформацію про борг, який з вас списав кредитор або суд. Якщо це не було зроблено, зверніться у бюро кредитних історій і покажіть довідку з фінансової організації або рішення суду. Детальніше про те, як запросити інформацію про свої кредити і позики і внести в неї виправлення, можна прочитати в статті "Кредитна історія".

    Як захиститися від псевдокредиторів в майбутньому?

    Варто берегти і сам паспорт, і його дані :

    · нікому не давайте і ніде не залишайте паспорт в заставу;

    · не дозволяйте копіювати його без вагомого приводу;

    · не відправляйте скан-копії сторінок паспорта стороннім особам;

    · вводьте ці паспорти тільки на захищених сайтах (у адресному рядку має бути значок закритого замку) надійних організацій (наприклад, ліцензованих банків або страхових компаній) і тільки коли без цього не обійтися (наприклад, якщо ви купуєте квитки на літак або турпоїздку);

    · не повідомляйте дані невідомим за телефоном або в соціальних просторах, якщо хтось просить їх у вас.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України