Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 12 листопада 2021, питання №51322

Перерасчёт кредита военнослужащему

Добрый день, такой вопрос: я клиент банка. У меня кредит и кредитная карта. Плачу исправно - платежи и проценты. Но я военнослужащий по контракту в "Державній прикордонній службі України". Службу прохожу в Одесской области. Я имеет право на перерасчёт?

Відповіді юристів (3)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрий вечір!

    Банки не повинні нараховувати військовослужбовцям проценти за кредитом, а також штрафи за несвоєчасне погашення під час проходження військової служби. Про це йдеться в роз'ясненні Національного банку України.

    Як зазначили в НБУ відповідні вимоги законодавства містяться в законі "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей" (пункт 15 статті 14).

    Денис Клієнт 2 роки тому

    Они ссылаются на то, что я не участник оос

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Согласно статье 14 пункта 15 Закона Украины «О социальной и правовой защите военнослужащих и членов их семей», военнослужащие имеют право на кредитные каникулы.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    Стаття 14. Пільги військовослужбовцям та членам їх сімей

    15. Військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову, а військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, - штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

    Предусмотрено это от начала и до окончания особого периода.

    Відповідно до Указу № 405 було розпочато проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей. (лист Міноборони від 18.10.2016 р. № 322/2/6917). Указом № 116 введено в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони, що змінило формат широкомасштабної антитерористичної операції, запровадженої у 2014 році. Натомість розпочато операцію об'єднаних сил із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей.

    Отже, нині триває кризова ситуація, що загрожує національній безпеці України, і особливий період теж, адже його скасування має бути проведено окремим указом про демобілізацію після стабілізації обстановки на сході України. Тому (листи Міноборони від 18.10.2016 р. № 322/2/6917 і від 20.10.2016 р. № 316/1/906).

    Направьте банку ходатайство (заявление) с перечнем требований (например, остановка начисления штрафных санкций; процентов; отмена ранее начисленных процентов). При этом следует настойчиво просить об официальном приеме и регистрации, как входящего документа.

    Ответ должны дать в течение 30 суток со дня получения обращения. В случае отказа — стоит обратиться к Национальному банку Украины и заявить о нарушениях. Как правило, со стороны последнего это быстрая реакция. При этом Нацбанк собирает всю информацию о кредитах военнослужащих и мобилизованных и направляет запрос в банк-нарушителя. Когда же и это не помогает решить вопрос, следует идти в суд.

    По закону, банкам не обязательно проводить реструктуризацию (изменять или переносить кредитные сроки) кредитов военнослужащих. За этой льготой необходимо обращаться самому заемщику.

    При обращении военнослужащего, банк обязан соблюдать законодательство Украины.

    Банки не должны начислять военнослужащим проценты по кредиту, а также штрафы за несвоевременное погашение во время прохождения военной службы. Об этом говорится в разъяснении Национального банка Украины.

    Как отметили в НБУ соответствующие требования законодательства содержатся в законе "О социальной и правовой защите военнослужащих и членов их семей" (пункт 15 статьи 14).

    Национальный банк 14 февраля 2020 года направил банкам дополнительное разъяснение относительно выполнения ими требований законодательства Украины, а именно - не начисления процентов, штрафов и пени по кредитам для профессиональных военных и контрактников с начала особого периода (с 18 марта 2014 года), а для мобилизованных военных - с даты их мобилизации.

    В НБУ сообщили, что нормы, которые освобождают военнослужащих от начисления процентов, штрафов и пени на время прохождения военной службы, распространяются не только на банки, но и небанковские финансовые учреждения.

    Щодо кожного випадку порушення необхідно звертатись до Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України