Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 26 ноября 2021, вопрос №52140

Як отримати компенсацію за встановлений власним коштом лічильник газу згідно закону

Доброго дня. Потребуємо допомоги. Ніхто не може ні вирішити ні підказати куди звернутися по слідуючому питанню.
Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу», який передбачає виплату компенсації за встановлений власним коштом лічильник газу у 2018 році, набув чинності 20.01.2018 року.
Відповідно до закону порядок і розміри компенсації витрат на придбання та встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу для споживачів природного газу - фізичних осіб (населення) встановлюються Кабінетом Міністрів України.
Багато громадян в Укаїні встановили лічильники газу за свій кошт, сподіваючись на обіцяну в Законі компенсацію.
При зверненні до Івано-Франківського Облгазу з питання про компенсацію за встановлений власним коштом лічильник газу у 2018 році отримав наступну відповідь: - "Поки не буде розроблено та затверджено відповідний Порядок, ми не можемо надати консультацію з приводу компенсації витрат".
На урядовому порталі відповіли, що НКРЕКП не займається цим питанням (лист №18874/16/9 від 25.11.19)
Пройшло три роки від набуття чинності вищевказаного Закону. Невже Кабінет Міністрів України ще не розробив відповідний Порядок?
Прошу відповісти на питання: Куди звернутися аби розробили та затвердили відповідний Порядок і як отримати компенсацію за встановлений власним коштом лічильник газу у 2018 році?

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пане Олегу!

    Так, дійсно, наразі порядок компенсації понесених витрат побутовим споживачам, які забезпечили встановлення індивідуальних лічильників газу за власні кошти, не прийнято та не затверджено. Питання щодо прийняття цього підзаконного нормативно-правового акту може вирішити виключно Кабінет Міністрів України. Як варіант, можу запропонувати Вам звернутися до суду з позовом до суб`єкта господарювання, що здійснює розподіл природного газу, про відшкодування витрат на встановлення індивідуального приладу обліку природного газу. Є деяка позитивна судова практика з таким предметом позову.

    Ви можете звертатися до мене для надання більш детальної інформації з питання відшкодування витрат на встановлення індивідуального приладу обліку природного газу або з інших питань.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України