Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 26 ноября 2021, вопрос №52161

Отец подарил квартиру, а три месяца спустя говорит, что он подарил будь то пьяный и хочет вернуть обратно, может он анулировать договор дарения

Отец подарил квартиру, теперь хочет анулировать дарение мотивируя нетрезвым состоянием, хотя был трезвый, возможно это?

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пані Світлано!

    Підставами недійсності договору, відповідно до положень ЦК України, є:

    недотримання в момент укладення договору стороною (сторонами) таких вимог:

    • волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі;
    • правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним; правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей;

    договір є недійсним, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин):

    • у разі недотримання вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору;
    • укладення договору дарування від імені неповнолітнього без згоди органу опіки та піклування;

    також договір є недійсним у разі: 1) недотримання письмової форми; 2) вчинення під впливом помилки; 3) обману; 4) насильства; 5) якщо його вчинено під впливом тяжкої обставини.

    Частиною першою статті 225 ЦК України передбачено, що правочин, який дієздатна особа вчинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а у разі її смерті за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені.

    Підставою для визнання правочину недійсним на підставі, яка передбачена зазначеною нормою, повинна бути встановлена судом неспроможність особи в момент вчинення правочину розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними. Правила статті 225 ЦК України поширюються на ті випадки, коли фізичну особу не визнано недієздатною, однак у момент вчинення правочину особа перебувала у такому стані, коли вона не могла усвідомлювати значення своїх дій та (або) не могла керувати ними (тимчасовий психічний розлад, нервове потрясіння тощо).

    Тобто, для визнання правочину недійсним необхідна наявність факту, що особа саме у момент укладення договору не усвідомлювала значення своїх дій та не могла керувати ними.

    Право звернутися до суду з позовом про визнання договору дарування недійсним у Вашого батька звичайно є, але йому доведеться докласти відповідні докази щодо підтвердження тих обставин, на які він буде посилатися (не усвідомлення своїх дій, чи укладення під впливом помилки та інші). Тим більше, що договори дарування нотаріально посвідчуються та нотаріус перевіряє стан особи під час засвідчення правочину.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Визнати недійсним договір дарування можна в судовому порядку. Проте для цього мають бути вагомі підстави недійсності цього договору. У Вашому випадку, очевидно, немає вагомих підстав недійсності договору дарування.

    Можете звертатись до мене з цим чи іншими питаннями для надання різних додаткових юридичних послуг.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України