Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 30 ноября 2021, вопрос №52379 100₴

Поновлення на військовому обліку осіб, які були зняті з обліку

До 27.03.2014 р. граничний вік перебування в запасі військовозобов'язаних становив - для рядових - 40 років.
В серпні 2014 р. граничний вік перебування в запасі підвищили до 60 років.

У 2012 році у віці 40 років мене зняли з обліку.
Тепер мені 49 років та військомат наполягає на поновленні. Пропонують написати заяву про поновлення на військовому обліку та пройти медкомісію.

Прошу надати офіційну інформацію щодо обов'язку поновлюватися на військовому обліку осіб, які були зняті з обліку у звязку з досягненням граничного віку перебування в запасі до березня 2014 року, у разі недосягнення ними граничного віку перебування в запасі, встановленного на сьогоднішній день.
А також прошу повідомити про можливу відповідальність таких осіб за ухилення від виконання вимоги військомату поновитися на військовому обліку.

Ответы юристов (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    50%

    Добрий день,Олександр!

    Ввідповідно до вимог ст.28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», в редакції від 22.07.2014 року, граничний вік запасу встановлено у віці до 60 років:

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    Згідно до вимог ч.1 ст.58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи:

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    Відповідно до вимог п.4 ч.6 ст.37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України, які досягли граничного віку перебування в запасі.

    Згідно до положень Конституції України, Законів України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не визначається порядок перебування на військовому обліку осіб, які виключені з військового обліку, в зв’язку з досягненням граничного віку перебування в запасі, проходження ними військової служби, відповідно проходження медичних комісій військових комісаріатів тощо, тобто поновлення у військовому обліку можливе лише за заявою і добровільною на те згодою.Так, у 2012 році, Вас повинні були не зняти з військового обліку, а саме ВИКЛЮЧИТИ, якщо це так, то Ви вже взагалі не повинні мати відношенню до військвої служби, ніякої відповідальності не повинно бути..

    Поновлення у військовому обліку можливе, але лише за Вашою добровільною згодою.

    При цьому, при поданні Вами заяви, Вас повинні понвоити і тоді вже Ви будете стояти на обліку до 60 років (ТЦКСП, може хитрощами надати Вам бланк заяви на поновлення, пояснюючи що Ви зобов"язані).

    У разі наявності питань, звертайтеся.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Доброго вечора!

    Якщо Ви були виключені з військового обліку, змусити Вас поновитись точно не мають права.

    Адже навіть військкомати зазначають на своїх сайтах наступну інформацію:

    "Поновлення громадян на військовому обліку здійснюється за добровільною згодою громадян на підставі заяви, висновків медичного огляду та записом у військово-облікових документах".

    Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович

    Олександр!

    На тиск, незаконні дії працівників ТЦКСП (військкомату), Ви можете подати лист, де рописати норми діючого законодавства, щоб вони розуміли те, що Ви їх знаєте.

    У іншому випадку, треба подавати скаргу до Міністерства оборони України.

    У разі наявності питань, звертайтеся.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Відповідно до Закону України від 22 липня 2014 року №1604-VII «Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» встановлений граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві:

    - усім категоріям військовозобов’язаних – 60 років;

    - військовозобов’язаних-жінок – 50 років.

    З метою надання громадянам України можливості реалізувати своє конституційне право щодо захисту Вітчизни об’єднаним міським військовим комісаріатом здійснюється поновлення на військовому обліку громадян, які були зняті з військового обліку за віком, але не досягли 60 років.

    Поновлення громадян на військовому обліку здійснюється за добровільною згодою громадян на підставі заяви, висновків медичного огляду та записом у військово-облікових документах.

    Якщо Вас взагалі виключили з військового обліку за станом здоров ячи іншими причинами , про що зазначено у облікових документах., то ви взагалі не відноситеся до будь-якого виду служби.

    Це маніпуляція ТЦК та СП - у них немає підстав для поновлення , не підписуйте жодних паперів та не прибувайте туди. Навіть відповідальності немає , бо це можливо лише на добровільних засадах.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    Если Вы были исключены из военного учета, то заставить Вас восстановиться не имеют права.

    - только если Вы этого сами хотите

    а а их провокации не стоит вестись

    Вы всегда сможете подать жалобу в Минобороны

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2014... - в редакції станом на 01.01.2014р.):

    "Стаття 27. Зарахування в запас. Категорії запасу. Проходження служби у військовому резерві...

    7. Запас військовозобов'язаних поділяється на першу і другу категорії.

    8. До запасу першої категорії належать військовозобов'язані, які проходили військову службу та здобули під час її проходження військово-облікову спеціальність.

    9. До запасу другої категорії належать військовозобов'язані, які не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або не проходили військової служби, а також військовозобов'язані-жінки...

    Стаття 28. Розряди запасу та граничний вік перебування військовозобов'язаних у запасі

    1. Запас військовозобов'язаних поділяється на два розряди, що встановлюються залежно від віку військовозобов'язаних.

    2. Військовозобов'язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:

    1) перший розряд - до 35 років;

    2) другий розряд: рядовий склад - до 40 років; ...

    4. Граничний вік перебування в запасі другого розряду є граничним віком перебування в запасі та у військовому резерві...

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

    5. Зняттю з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військових комісаріатах...

    6. Виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах..."

    Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1169-18/ed2014...):

    "I. Внести зміни до таких законодавчих актів України:...

    2. У Законі України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 38, ст. 324; 2011 р., № 31, ст. 303, № 45, ст. 487; із змінами, внесеними Законом України від 17 березня 2014 року № 1127-VII):...

    5) у статті 28:

    частини другу, третю та п’яту викласти в такій редакції:

    "2. Військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:

    1) перший розряд - до 35 років;

    2) другий розряд - до 50 років..." (Закон набрав чинності 01.04.2014р. прим. авт.).

    Враховуючи Ваш вік 49 років, що станом на момент встановлення граничного віку перебування у запасі військовозоб'язаних другого розряду 50 років Вам було близько 42 років, що цей чинний граничний вік складає 60 років - Ви є віськовозобов'язаним до досягнення віку 60 років. Крім того, Закон розрізняє "зняття" та "виключення" з військового обліку, про що звернув увагу колега "Адвокат Евгений Алексадрович" - тільки виключення з обліку звільняє особу від військового обов'язку. Як юрист я маю не потурати Вам у своєму помилковому уявленню щодо свого правового становища, а повідомляти дісне це становище з метою прийняття Вами відповідальних рішень та запобігання негативних наслідків, притягнення до відповідальності.

    З іншої сторони, ЦКСП (військомат) також помиляється щодо граничного віку щодо Вас та своїх повноважень (на Вашу користь) - мав не спонукати Вас до поновленння військового обліку, а направити Вам повістку з відповідною метою. Допоки Вам повістку не вручено (допоки Ви не проставили свого підпису на корінці повістки або не складено акт, пояснювальну записку про відмову Вами отримання повістки), доти Ви не зобов'язані прибувати до ЦКСП, ви не підлягаєте адміністративній або кримінальній відповідальності.

    Адвокат Евгений Александрович

    Олександр!

    Якщо треба допомога у підготовці листа та скарги звертайтеся:

    На тиск, незаконні дії працівників ТЦКСП (військкомату), Ви можете подати лист, де рописати норми діючого законодавства, щоб вони розуміли те, що Ви їх знаєте.

    У іншому випадку, треба подавати скаргу до Міністерства оборони України.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України