Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 30 ноября 2021, вопрос №52394 100₴

25лет назад я оставила дочь в роддоме.Она была удочерена приемными родителями из Франции.Сейчас она нашла меня.Она хочет получить ещё гражданство Украины, потому что родилась в Украине.Возможно ли решение этого вопроса?

25лет назад я оставила дочь в роддоме.Сейчас она нашла меня.Она хочет получить гражданство Украины, потому что родилась в Украине.Возможно ли это?

Ответы юристов (6)

    Гончаренко Константин
    30%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Громадянство України особа може набути за фактом народження в Україні

    Тимчасове посвідчення громадянина України видається особам, які досягли шістнадцятирічного віку, набули громадянства України та взяли зобов'язання припинити іноземне громадянство протягом двох років з моменту набуття громадянства України.

    Як отримати послугу

    Вартість послуги та пільги

    • Вартість адміністративної послуги: плата за видачу тимчасового посвідчення громадянина України не передбачена
    • Пільги – відсутні

    Подача заяви

    Заява подається особисто фізичною особою або її представником

    Необхідні документи

    До заяви додаються такі документи:

    • платіжний документ (квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про оплату вартості цієї адміністративної послуги;
    • заява-анкета для оформлення тимчасового посвідчення громадянина України, форма якої затверджена спільним наказом МВС та МЗС від 25.12.2003 № 598/260;
    • довідка про реєстрацію особи громадянином України;
    • 2 фотокартки розміром 35 х 45 мм;
    • особи, які постійно проживають в Україні, подають копію реєстраційного номера облікової картки платника податків, крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті.

    Документи приймаються за умови пред'явлення наявного паспортного документа або документа, що його замінює та посвідчує особу заявника. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.

    Термін розгляду заяви

    10 днів

    Результат отримання послуги

    Отримання тимчасового посвідчення громадянина України

    Строк дії документу, що є результатом отримання послуги

    До 2 років

    Підстави для відмови у наданні послуги

    Відсутність одного з документів, що включені до вищевказаного переліку

    Строк звернення до ДМС України та відповідальність у разі його порушення

    Не визначено

    Акти законодавства, що регулюють надання послуги:

    ---

    В ст. 4 Конституции указано, что в Украине есть единое гражданство, основания для приобретения или потери которого определяются законом.

    Лишиться гражданства Украины можно исключительно после выдачи Указа Президента Украины о прекращении гражданства, но эта процедура очень сложная и её практически не применят.

    В ст. 2 ЗУ «О гражданстве» говорит следующее: "Если гражданин Украины приобрел гражданство (подданство) другого государства или государств, то в правовых отношениях с Украиной он признается лишь гражданином Украины. Если иностранец приобрел гражданство Украины, то в правовых отношениях с Украиной он признается лишь гражданином Украины".

    На данный момент нет ни уголовной, ни административной ответственности за такое. Главное не распространяться о наличии других паспортов.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    40%

    Добрий вечір, Інна!

    Так, статтею 6 Закону України «Про громадянство України» (далі - Закон) встановлено вичерпний перелік підстав для набуття громадянства України. Це означає, що громадянство України не може набуватися на інших підставах, ніж ті, які перелічені у статті 6 Закону. Кожна з підстав набуття громадянства України співвідноситься з певними статтями Закону.

    Громадянство України набувається:

    • за народженням (ст. 7 Закону);
    • за територіальним походженням (ст.8);
    • внаслідок прийняття до громадянства (ст.9);
    • внаслідок поновлення у громадянстві (ст.10);
    • внаслідок усиновлення (ст.11);
    • внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в дитячий заклад чи заклад охорони здоров’я, в дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім’ю або передачі на виховання в сім’ю патронатного вихователя (ст.12);
    • внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки (ст.13);
    • у зв’язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини (ст.14);
    • внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства (ст.15);
    • за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України (угоди про спрощений порядок зміни громадянства).
    Набуття громадянства за народженням:

    Відповідно до статті 7 Закону , особа є громадянином України, якщо:

    • батьки або один з батьків на момент її народження були громадянами України;
    • народилася на території України від осіб без громадянства, які на законних підставах проживають на території України;
    • народилася за межами України від осіб без громадянства, які постійно на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства іншої держави;
    • народилася на території України від іноземців, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків;
    • народилася на території України, одному з батьків якої надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків або набула за народженням громадянство того з батьків, якому надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні;
    • народилася на території України від іноземця і особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства того з батьків, який є іноземцем;
    • є новонародженою дитиною, знайденою на території України, обоє з батьків якої невідомі (знайда);

    Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИМІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    17.12.2013 № 1095/1239

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України16 січня 2014 р.за № 73/24850

    Про затвердження форм документів про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров'я або яку відмовилися забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину та Інструкцій про порядок їх заповнення:

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерстваохорони здоров’я України,Міністерства внутрішніхсправ України17.12.2013 № 1095/1239

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України16 січня 2014 р.за № 73/24850

    ІНСТРУКЦІЯщодо заповнення форми акта закладу охорони здоров'я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я:

    Про затвердження форм доку... | від 17.12.2013 № 1095/1239 (rada.gov.ua)

    "1. Ця Інструкція визначає порядок заповнення форми акта закладу охорони здоров'я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я (далі - Акт).

    2. Акт складається працівниками закладу охорони здоров'я, у якому виявлена дитина, покинута матір’ю (батьком), іншими родичами або її законним представником, у присутності працівника органу внутрішніх справ та представника служби у справах дітей за місцезнаходженням закладу охорони здоров'я.

    Про виявлення дитини, яку покинуто в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров'я матір’ю (батьком), іншими родичами або її законним представником, керівник цього закладу негайно повідомляє територіальний орган внутрішніх справ та територіальну службу у справах дітей.

    Працівник територіального органу внутрішніх справ України та представник територіальної служби у справах дітей на вимогу керівника закладу охорони здоров'я, у якому виявлена покинута дитина, прибувають до закладу охорони здоров'я для участі у складанні Акта.

    3. Акт складається у трьох примірниках.

    Перший примірник Акта залишається в закладі охорони здоров'я, у якому виявлена дитина, покинута матір’ю (батьком), іншими родичами або її законним представником.

    Другий примірник Акта передається до районної державної адміністрації або до виконавчого органу відповідної місцевої ради за місцезнаходженням закладу охорони здоров'я.

    Третій примірник Акта долучається до особової справи дитини, яка передається за місцем подальшого її виховання.

    4. В Акті зазначаються дата (число, місяць, рік) виявлення покинутої дитини, найменування закладу охорони здоров'я, у якому її виявлено.

    5. В Акті вказуються дата народження дитини, її прізвище, ім'я, по батькові (на підставі медичної карти стаціонарного хворого (форма № 003/о, затверджена наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974) або карти розвитку новонародженого (форма № 097/о, затверджена наказом МОЗ України від 26 липня 1999 року № 184).

    У разі відсутності прізвища, імені, по батькові дитини в Акті зазначається: «Прізвище, ім'я, по батькові дитини не визначено».

    Обов'язково вказуються обставини, за яких дитину було покинуто (мати відмовилася годувати, спілкуватися з дитиною, відмовлялася брати участь у лікуванні дитини тощо, самовільно покинула заклад).

    У разі якщо дитина покинута не в пологовому будинку (відділенні), а іншому закладі охорони здоров'я, в Акті вказується дата госпіталізації дитини, діагноз захворювання, з ким із батьків (чи інших осіб) дитина поступила до закладу охорони здоров'я, ким доставлена чи звернулася за медичною допомогою самостійно.

    Обов'язково зазначається факт невідвідування дитини батьками чи іншими особами, вказується термін їх відсутності та (якщо відомо) причини.

    6. В Акті вказуються відомості про матір (батька) дитини: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, місце проживання та інші відомості.

    7. В Акті зазначаються відомості про інших родичів дитини: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, місце проживання та інші відомості.

    8. В Акті вказується документ, що посвідчує особу матері (батька) або законного представника покинутої дитини (номер, серія, ким та коли виданий), якщо при госпіталізації до закладу охорони здоров'я матір (батько) або законний представник дитини його пред'явили.

    У разі якщо документ, що посвідчує особу матері (батька) чи інших родичів покинутої дитини або її законного представника, не пред'явлений, про це робиться відмітка «Документ, що посвідчує особу, матір'ю (батьком) або законним представником дитини не пред'явлений» та зазначається, на підставі чого записані відомості про матір (батька) чи інших родичів дитини або її законного представника.

    9. В Акті вказуються дані про стан здоров'я дитини (на підставі медичної карти стаціонарного хворого (форма № 003/о, затверджена наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974) або карти розвитку новонародженого (форма № 097/о, затверджена наказом МОЗ України від 26 липня 1999 року № 184).

    10. Акт підписується працівниками закладу охорони здоров'я, якими складено Акт, працівниками органу внутрішніх справ та служби у справах дітей, у присутності яких Акт складено (вказуються посада (звання), прізвище, ім'я, по батькові кожного та ставляться підписи).

    11. Акт засвідчується печаткою закладу охорони здоров'я, у якому Акт складено, та органу внутрішніх справ (за місцезнаходженням закладу охорони здоров'я), працівник якого брав участь у складанні Акта.

    12. Подальше влаштування дитини здійснюється відповідно до законодавства органом опіки та піклування за місцезнаходженням закладу охорони здоров'я, у якому дитину покинуто, про що приймається відповідне рішення, тому в Акті зазначається лише установа, де дитина тимчасово перебуватиме до прийняття такого рішення.

    13. Для своєчасного встановлення відповідного статусу дитині та вирішення питання щодо її подальшого влаштування копія Акта після його підписання невідкладно направляється до районної державної адміністрації або до виконавчого органу відповідної місцевої ради.

    14. Інформація, що міститься в Акті, є інформацією з обмеженим доступом та не підлягає розголошенню".

    Для отримання громадянства України, необхідно звернутися до територіального підрозділу Державної міграційної служби України (далі ДМС України ) за місцем проживання дитини або одного з її батьків чи іншого законного представника особи.

    Перелік необхідних документів

    Під час подання заяви та інших документів з питань громадянства пред’являється паспортний документ або документ, що його замінює та посвідчує особу заявника, а також документ про проживання заявника на території України або про його постійне проживання за кордоном. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.Крім того, в залежності від підстав для набуття громадянства, подаються: Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України (частина перша статті 7 Закону), один з її батьків подає такі документи:

    • заяву про оформлення набуття особою громадянства України за народженням;
    • копію свідоцтва про народження особи;
    • копію паспорта громадянина України або іншого передбаченого статтею 5 Закону документа, що підтверджує факт перебування одного з батьків особи у громадянстві України на момент її народження.

    Для оформлення набуття громадянства України за народженням новонародженою дитиною, знайденою на території України, обоє з батьків якої невідомі (знайда) (частина сьома статті 7 Закону), законний представник дитини подає такі документи:

    • заяву про оформлення набуття дитиною громадянства України за народженням;
    • копію свідоцтва про народження дитини.
    Термін розгляду заяви

    До трьох місяців.

    Підстави для відмови
    1. відсутніть підстав для отримання послуги;
    2. невідповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория

    25лет назад я оставила дочь в роддоме.Сейчас она нашла меня.Она хочет получить гражданство Украины, потому что родилась в Украине.Возможно ли это?

    єто возможно - но ей придеться отказаться от теперешнего гражданства

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Відповідно до статті 7 Закону України "Про громадянство України", особа є громадянином України, якщо (будь-який з пунктів)*:

    батьки або один з батьків на момент її народження були громадянами України;

    народилася на території України від осіб без громадянства, які на законних підставах проживають на території України;

    народилася за межами України від осіб без громадянства, які постійно на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства іншої держави;

    народилася на території України від іноземців, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків;

    народилася на території України, одному з батьків якої надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків або набула за народженням громадянство того з батьків, якому надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні;

    народилася на території України від іноземця і особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства того з батьків, який є іноземцем;

    є новонародженою дитиною, знайденою на території України, обоє з батьків якої невідомі (знайда);

    Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

    Зібрати необхідні документи;

    звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання дитини або одного з її батьків чи іншого законного представника особи;

    подати заяву разом із необхідними документами;

    отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України (що є підставою для оформлення паспорта громадянина України) у територіальному органі або підрозділі ДМС України за місцем проживання.

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович
    30%

    Закон Украины "Про громадянство України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#Text):

    "Стаття 7. Набуття громадянства України за народженням

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України...

    Стаття 8. Набуття громадянства України за територіальним походженням

    Особа, яка сама чи хоча б один з її батьків...народилися або постійно проживали до 24 серпня 1991 року на території, яка стала територією України...і є особою без громадянства або іноземцем, який подав зобов’язання припинити іноземне громадянство, та подала заяву про набуття громадянства України, а також її неповнолітні діти реєструються громадянами України. Іноземці, які є громадянами (підданими) кількох держав, подають зобов’язання припинити громадянство всіх цих держав...

    Іноземці, зазначені в частинах першій (предыдущий абзац - прим.авт.) - третій цієї статті, які подали зобов’язання припинити іноземне громадянство, повинні подати документ про це, виданий уповноваженим органом відповідної держави, до уповноваженого органу України протягом двох років з моменту реєстрації їх громадянами України. Якщо іноземці, маючи всі передбачені законодавством цієї держави підстави для отримання такого документа, з незалежних від них причин не можуть отримати його, вони подають декларацію про відмову від іноземного громадянства...".

    Условием приобретения гражданства Украины иностранцем(кой) является отказ от (прекращение) гражданства другого государства.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Закон України "Про громадянство України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14/conv#n...):

    Стаття 6. Підстави набуття громадянства України

    Громадянство України набувається:

    1) за народженням;

    Стаття 7. Набуття громадянства України за народженням

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

    Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

    Набуття громадянства України за народженням (https://dmsu.gov.ua/poslugi/nabuttya-gromadyanstva...):

    Як отримати послугу?

    1. Зібрати необхідні документи;
    2. звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання дитини або одного з її батьків чи іншого законного представника особи;
    3. подати заяву разом із необхідними документами;
    4. отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України (що є підставою для оформлення паспорта громадянина України) у територіальному органі або підрозділі ДМС України за місцем проживання.

    Оплату за набуття громадянства України не передбачено. Заява подається одним із батьків дитини або законним представником дитини.

    Під час подання заяви та інших документів з питань громадянства пред’являється паспортний документ або документ, що його замінює та посвідчує особу заявника, а також документ про проживання заявника на території України або про його постійне проживання за кордоном. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.

    Крім того, в залежності від підстав для набуття громадянства, подаються:

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України (частина перша статті 7 Закону), один з її батьків подає такі документи:

    Термін розгляду заяви: до трьох місяців.

    Результат отримання послуги: набуття громадянства України

    Підстави для відмови у наданні послуги:

    • відсутніть підстав для отримання послуги;
    • невідповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України.

    Акти законодавства, що регулюють надання послуги:

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України