Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 01 декабря 2021, вопрос №52425

Наложен арест на счета, единых доход

У меня наложили арест на мои счета, единый доход пенсия, за неуплату кредита. Имеют ли право оставить человека без дохода. Если я переведу пенсию на почту , смогу ли я получать деньги или что мне делать ?

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пані Галино!

    На сьогоднішній день судова практика вказує на те, що рахунки для отримання пенсії, заробітної плати не відносяться до рахунків зі спеціальним чи обмеженим режимом використання, накладення арешту на кошти на якому заборонено, кошти після зарахування на рахунок отримувача є його власністю та втрачають свій цільовий статус (пенсії, соціальних виплат тощо), та набувають статусу вкладу.

    Виконуючи рішення суду, виконавець може накладати арешт на будь-які кошти на рахунках боржника в банківських установах, крім тих, накладення арешту на які заборонено законом. При цьому саме банк, який виконує відповідну постанову виконавця про арешт коштів боржника, відповідно до частини третьої статті 52 Закону N 1404-VIII повинен визначити статус коштів і рахунка, на якому вони знаходяться, та в разі їх знаходження на рахунку, на кошти на якому заборонено накладення арешту, банк зобов'язаний повідомити виконавця про цільове призначення коштів на рахунку та повернути його постанову без виконання, що є підставою для зняття виконавцем арешту із цих коштів згідно із частиною четвертою статті 59 Закону N 1404-VIII (постанови ВС від 03.02.2021 року по справі №756/1927/15-ц, від 02.08.2021 року по справі № №711/841/14-ц).

    Щодо отримання пенсії поштовими переказами, то такий спосіб є дієвим, про що також вказує Верховний суд у вище вказаних постановах, а саме " арешт на рахунок боржника не унеможливлює отримання заробітної плати ним, за його бажанням, готівкою через касу роботодавця або поштовими переказами на вказаний ним рахунок (адресу), а тому висновок судів про те, що накладення арешту на грошові кошти боржника порушує його право на отримання заробітної плати є необґрунтованим".

    Тому рекомендую перш за все Вам змінити спосіб отримання пенсійних виплат (через пошту), а потім вирішувати питання про зняття арешту з банківських рахунків.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України