Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 01 декабря 2021, вопрос №52445 100₴

Ребенку в школе поломали очки

Мою дочь в школе ударила другая девочка по лицу в результате чего у моего ребенка упали очки и сломались. Ремонту не подлежат и стоят не дёшево. Родители девочки сказали, что она защищалась от моей и поэтому ударила, то есть она не виновата и платить они не хотят за очки. Имею ли я право требовать с них оплатить новые очки моему ребенку?

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Доброго дня!

    Звичайно маєте право вимагати, тільки не факт, що кошти за окуляри будуть компенсовані.

    Раджу у першу чергу звернутись із заявою на ім'я директора школи із вимогою провести вивчення ситуації: за яких умов відбулась сутичка, хто іцініатор конфлікту, коли відбулась конфліктна ситуація (на перерві, під час уроків), які наслідки і так далі.

    Від цього потрібно буде і коригувати ваші дії!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Керівник закладу освіти зобов’язаний створити у закладі освіти безпечне освітнє середовище, вільне від насильства та булінгу. Крім того, керівник:

    розробляє, затверджує та оприлюднює план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти;

    розглядає заяви про випадки булінгу (цькування) та видає рішення про проведення розслідування;

    вживає відповідних заходів реагування;

    забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг учням, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування);

    повідомляє органам Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти.

    Також Закон зобов’язує педагогічних працівників негайно повідомляти керівників закладів освіти про виявлені факти булінгу (цькування) серед школярів.

    З прийняттям нового закону було запроваджено адміністративну відповідальність. Відтепер вчинення булінгу (цькування) стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу карається штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин.

    Такі діяння, вчинені повторно протягом року після або групою осіб караються штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

    У разі вчинення булінгу (цькування) неповнолітніми до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

    Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу (цькування). Якщо керівник закладу освіти не повідомить органи Національної поліції України про відомі йому випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

    Вам необхідно письмово повідомити директора закладу, управління освіти міста та області , управління дежавної служби з якості освіти ,нехай призначать перевірку .

    Зберіть докази свідків звернення до поліції є ефективним, офіцер ювенальної превенції має провести відповідну роботу зі стороною кривдника.

    Якщо у вас залишились питання з данного приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні ви можете отримати судовий, правовий захист.

    ВАЖЛИВО: діти мають право безоплатно отримати послуги адвоката (складання заяв, представництво в суді).

    Якщо дитині необхідна психологічна допомога – зверніться на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116-111 .

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Валерия!

    Вы имеете право требовать от родителей девочки, которая ударила Вашу дочь, возмещение причинённого материального ущерба за повреждение очков.

    Учитывая то, что добровольно родители этой девочки не хотят возмещать причиненный материальный ущерб, Вам необходимо зафиксировать этот факт, собрать доказательства.

    Это возможно сделать путем подачи заявления директору школы, для проведения проверки и принятия мер реагирования к родителям девочки, а такде, путём обращения в больницу, где получит справку о побоях, синяках на лице и теле, при наличии у Вашей дочери, посое6ее избиения и подачи заявления в полицию.

    На основании материалов проверки, Вы можете официально обратиться с претензией к родителям девочки, а если не будет результата, то уже с иском в суд о возмещении материального ущерба и судебных затрат.

    Гражданский кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

    "Статья 1178. Возмещение вреда, причиненного малолетним лицом

    1. Вред, причиненный малолетним лицом (не достигшим четырнадцати лет), возмещается его родителями (усыновителями) или опекуном или другим физическим лицом, которое на правовых основаниях осуществляет воспитание малолетнего лица, - если они не докажут, что вред не является следствием недобросовестного осуществления или уклонения ими от осуществление воспитания и надзора за малолетним лицом... ".

    "Статья 1179. Возмещение вреда, причиненного несовершеннолетним лицом

    1. Несовершеннолетнее лицо (в возрасте от четырнадцати до восемнадцати лет) отвечает за причиненный им ущерб самостоятельно на общих основаниях.

    2. В случае отсутствия у несовершеннолетнего лица имущества, достаточного для возмещения причиненного им вреда, этот вред возмещается в доле, которой не хватает, или в полном объеме его родителями (усыновителями) или попечителем, если они не докажут, что вред был причинен не по их вине. Если несовершеннолетнее лицо находилось в заведении, которое по закону осуществляет относительно него функции опекуна, это заведение обязано возместить вред в части, которой не хватает, или в полном объеме, если ононе докажет, что ущерб был причинен не по его вине.

    3. Обязанность родителей (усыновителей), опекуна, учреждения, который по закону осуществляет относительно несовершеннолетнего лица функции опекуна, возместить вред прекращается после достижения лицом, которое нанесло ущерб, совершеннолетия или когда он до достижения совершеннолетия станет собственником имущества, достаточного для возмещения вреда".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред'явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    Время, пока ученик находится в школе, вся ответственность за его жизнь, здоровье и имущество лежит на учителе и директоре. Их обязанности прописаны в Законе Украины «Об образовании», Положении о порядке расследования несчастных случаев, которые произошли в учебных заведениях и Уставе учебного заведения.

    Алгоритм действий:

    1. Если ребенок получил травму в школе или повредил личное имущество, нужно как можно быстрее сообщить о происшествии администрации школы, если это не было сделано ранее, и самим прибыть на место происшествия. Потерпевший (в данном случае - ребенок) или свидетель происшествия должен сообщить классному руководителю (учителю, воспитателю) о том, что случилось. Классный руководитель обязан обеспечить в случае необходимости оказание первой доврачебной помощи, а также обеспечить сохранность обстановки в том состоянии, какой она была на момент несчастного случая (если это не угрожает жизни и здоровью тех, кто там находится), а также сообщить администрации учебного заведения о происшествии. Администрация, в свою очередь, обязана незамедлительно сообщить о происшествии родителям пострадавшего.

    2. Сообщите о случившемся в полицию В случае, если ребенок получил травму из-за драки либо других противоправных действий других лиц (учащихся, учителя и др.), администрация школы обязана незамедлительно сообщить об этом в правоохранительные органы. Однако, если администрация бездействует, родителям нужно обратиться в органы полиции самостоятельно. Такое обращение необходимо для возбуждения уголовного дела по факту нанесения ребенку телесных повреждений и установления степени тяжести повреждения здоровья. Часто бывает, что такое уголовное дело в последствии будет закрыто за отсутствием состава преступления (например, виновное лицо - зачинщик драки не достиг 14-летнего возраста, с которого предусмотрена уголовная ответственность), однако сами материалы уголовного дела, в том числе выводы судебно-медицинской экспертизы, допросы подозреваемого, потерпевшего, свидетелей драки могут стать ценными доказательствами вины зачинщика драки. Собранных документов будет достаточно, чтобы потом обоснованно заявить гражданский иск о возмещении материального и морального вреда.

    3. Получитев школе акт о несчастном случае (форма Н-Н). Администрация школы в течение одних суток обязана создать комиссию для расследования несчастного случая (не менее 3-х человек). Комиссия в течение 3-х дней должна провести расследование, выяснить обстоятельства и причины, опросить свидетелей и лиц, допустивших нарушения нормативно-правовых актов по охране труда и безопасности жизнедеятельности, составить акт о несчастном случае по форме Н-Н, который в течении одного рабочего дня утверждается директором, а одна из его копий – вручается родителям потерпевшего. Если родители не согласны с содержанием или выводами акта Н-Н, расследование должен провести орган управления образованием высшего уровня. Срок - не более 10 рабочих дней со дня представления в них письменного заявления. Если школа отказывается выдать акт о несчастном случае, доказательством наличия травмы будут записи в медицинских документах ребенка.

    4. Обратитесь к адвокату для составления иска о взыскании материального и морального вреда. Если причинен вред здоровью ребенка, его имуществу или есть правовые основания говорить о причинении морального ущерба, родители имею право предъявить иск к администрации школы о возмещении материального и компенсации морального вреда. Однако важная деталь: в этом случае именно родители ученика должны будут в суде доказать, что в действиях их ребенка не было прямого умысла на создание условий, способствующих получению травмы или получения имущественного вреда. Если травма случилась в результате драки между учащимися или агрессивного противоправного поведения одного из детей, то иск может быть предъявлен как к родителям виновного ученика, так и к школе. Может быть установлена также и вина ответственного учителя, поскольку он, как представитель школы, был обязан предпринять все меры и не допустить причинение даже самого незначительного вреда здоровью или имуществу учащихся (речь идет о дежурстве на переменах, надлежащем контроле, инструктаже учащихся о технике безопасности и т.д.).В такого рода случаях школа должна возместить родителям расходы на лечение ребенка или возмещение имущественного вреда. Исходя из практики, суд освободит школу от гражданской ответственности, если только будет доказано полное выполнение ответственным учителем своих профессиональных обязанностей, а травма стала следствием несчастного случая, который невозможно было предвидеть и предотвратить (отсутствие вины школы). Как показывает судебная практика, в зале суда нужно доказывать не только наличие причиненного материального вреда (продемонстрировать сохраненные чеки и квитанции о расходах), но и наличие причинно-следственной связи между травмой ребенка и виновными действиями (бездействием) дежурного (ответственного) учителя, классного руководителя, администрации школы. Для подготовки качественной правовой позиции по делу и подачи иска в суд лучше обращаться за правовой помощью к юристу, который поможет собрать доказательства: проработает документацию школы (устав, журналы инструктажа по технике безопасности, графики дежурств учителей и т. п.), найдет и опросит свидетелей, и, в конце концов, сможет доказать вину администрации школы в отсутствии надлежащего контроля за безопасностью ребенка во время учебного процесса.

    Пуха Наталія ТендерОк
    50%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання:

    – Якщо дитину побили вдома, на вулиці, у магазині, громадському місці – відповідальність за її здоров’я та поведінку несуть батьки або опікуни.

    – Якщо дитина перебуває у школі– відповідальність несе педагог та адміністрація освітнього закладу.

    Коли учень перебуває на території освітнього закладу, відповідальність за його життя та здоров’я несе класний керівник та керівництво закладу. Якщо це урок з якогось предмету, то відповідальність лягає на вчителя, який проводив урок. Учитель зобов’язаний захищати учнів від насилля, у тому числі психологічного. Проте коли у школі сталася бійка між учнями, учителя можна звинуватити лише у бездіяльності в тому разі, якщо він бачив конфлікт та не вжив заходів, а безпосередня провина лежатиме на учасниках бійки та їхніх батьках.

    Якщо конфлікт розпочався на очах у вчителя, це означає, що він погано виконує свої обов’язки. А за це передбачене дисциплінарне стягнення.

    Шкільні конфлікти – це компетенція заступника директора школи з виховної роботи. Саме він має розібратися в обставинах та викликати батьків.

    Починаючи з 14-річного віку підлітки відповідають перед законом за нанесення середніх і тяжких тілесних ушкоджень. Якщо неповнолітні не досягнули віку, з якого настає кримінальна відповідальність, за їх діяння відповідатимуть батьки (штраф від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян). Якщо батьки злісно не виконують свої обов’язки, їх можуть покарати обмеженням або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. 11-14 років Діти 11-14 років мають неповну дієздатність та не несуть відповідальність за завдання шкоди іншому неповнолітньому. Якщо були нанесені тяжкі ушкодження, до адміністративної відповідальності притягнуть батьків. До дітей цього віку можуть бути застосовані заходи виховного характеру, які повинен призначити суд: – обмеження варіантів проведення вільного часу; – передання під нагляд відповідальних за дітей дорослих; – відправлення дитини до спеціального навчально-виховного закладу.

    БАТЬКАМ ПОСТРАЖДАЛОЇ ДИТИНИ

    1 Подати заяву на ім’я директора закладу освіти. Адміністрація закладу зобов’язана вжити заходів для протидії таких випадків, залучити шкільного психолога.

    2 Повідомити про випадок органи опіки та піклування. Вони повинні вести нагляд за порушенням прав неповнолітніх громадян.

    3 Подати заяву про побиття в управління освіти. Там мають створити спеціальну комісію, яка повинна провести розслідування та перевірити методи роботи вчителя. Після завершення розслідування повинен бути задокументований висновок.

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины "Про освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19/page#n...):

    "Стаття 22. Організаційно-правовий статус закладів освіти...

    7. Заклади освіти всіх форм власності мають рівні права і обов’язки у провадженні освітньої діяльності відповідно до законодавства...";

    "6. Статус, організаційно-правова форма, тип закладу освіти визначаються засновником і зазначаються в установчих документах закладу освіти...".

    Закон Украины "Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#n420):

    "Стаття 31. Заклад загальної середньої освіти

    1. Юридична особа має статус закладу загальної середньої освіти, якщо основним видом її діяльності є освітня діяльність, що здійснюється на одному чи декількох рівнях повної загальної середньої освіти.

    Заклад загальної середньої освіти має право набувати майнові та немайнові права, нести обов’язки, виступати стороною у судовому процесі, мати у власності кошти та інше майно відповідно до законодавства.

    Заклад загальної середньої освіти має самостійний баланс, розрахункові та інші рахунки у фінансових установах і банках державного сектору та може мати бланки, печатки та штампи із своїм найменуванням та символікою...".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n53):

    "Стаття 8. Аналогія

    1. Якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону)...

    Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду

    1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала...

    Стаття 1172. Відшкодування юридичною або фізичною особою шкоди, завданої їхнім працівником чи іншою особою

    1. Юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків...".

    Во-первых, следует различать вопрос о буллинге и вопрос о возмещении имущественного вреда. Во-вторых, по аналогии закона надлежащим ответчиком в данном случае является, как я считаю, учебное заведение (школа). Считаю надлежащим подать на имя директора школы заявление-претензию (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре) о возмещении вреда - оплате стоимости очков в указанный Вами срок путем перечисления на Ваш счет (карту); с приведением банковских реквизитов этого счета/карты) под страхом судебного взыскания.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n5526):

    Стаття 1178. Відшкодування шкоди, завданої малолітньою особою

    1. Шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла чотирнадцяти років), відшкодовується її батьками (усиновлювачами) або опікуном чи іншою фізичною особою, яка на правових підставах здійснює виховання малолітньої особи, - якщо вони не доведуть, що шкода не є наслідком несумлінного здійснення або ухилення ними від здійснення виховання та нагляду за малолітньою особою.

    2. Якщо малолітня особа завдала шкоди під час перебування під наглядом навчального закладу, закладу охорони здоров'я чи іншого закладу, що зобов'язаний здійснювати нагляд за нею, а також під наглядом особи, яка здійснює нагляд за малолітньою особою на підставі договору, ці заклади та особа зобов'язані відшкодувати шкоду, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини.

    3. Якщо малолітня особа перебувала в закладі, який за законом здійснює щодо неї функції опікуна, цей заклад зобов'язаний відшкодувати шкоду, завдану нею, якщо не доведе, що шкоди було завдано не з його вини.

    4. Якщо малолітня особа завдала шкоди як з вини батьків (усиновлювачів) або опікуна, так і з вини закладів або особи, що зобов'язані здійснювати нагляд за нею, батьки (усиновлювачі), опікун, такі заклади та особа зобов'язані відшкодувати шкоду у частці, яка визначена за домовленістю між ними або за рішенням суду.

    5. Обов'язок осіб, визначених частиною першою цієї статті, відшкодувати шкоду, завдану малолітньою особою, не припиняється у разі досягнення нею повноліття. Після досягнення повноліття особа може бути зобов'язана судом частково або в повному обсязі відшкодувати шкоду, завдану нею у віці до чотирнадцяти років життю або здоров'ю потерпілого, якщо вона має достатні для цього кошти, а особи, які визначені частиною першою цієї статті, є неплатоспроможними або померли.

    Стаття 1179. Відшкодування шкоди, завданої неповнолітньою особою

    1. Неповнолітня особа (у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років) відповідає за завдану нею шкоду самостійно на загальних підставах.

    2. У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальником, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини. Якщо неповнолітня особа перебувала у закладі, який за законом здійснює щодо неї функції піклувальника, цей заклад зобов'язаний відшкодувати шкоду в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі, якщо він не доведе, що шкоди було завдано не з його вини.

    3. Обов'язок батьків (усиновлювачів), піклувальника, закладу, який за законом здійснює щодо неповнолітньої особи функції піклувальника, відшкодувати шкоду припиняється після досягнення особою, яка завдала шкоди, повноліття або коли вона до досягнення повноліття стане власником майна, достатнього для відшкодування шкоди.

    ВИСНОВОК: враховуючи відмову батьків відшкодувати вартість зламаних окулярів, єдиним способом вирішення отримання грошової компенсації залишається звернення до суду. Однак, це тривалий і затратний процес. Крім того, відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Тому розпочинати потрібно з заяви на ім'я директора школи з проханням провести службове розслідування даного випадку, щоб у суді мати належні докази того, що окуляри були зламані однокласницею вашею доньки та відповідно саме з її вини (а не з вини закладу освіти) вам було завдано матеріальної шкоди.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України