Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 04 декабря 2021, вопрос №52604 100₴

Нужно ли платить ЄСВ обычному физ. лицу (НЕ ФОП) по договору ГПХ?

Добрый день!
В Апреле текущего года со мной заключен договор ГПХ (консультативные услуги) с американской компанией.
Доход мне выплачивает нерезидент на счет в банке, по итогам каждого месяца.
Знаю, что по итогам года должна буду задекларировать свои доходы, уплатить НДФЛ (18%) и ВЗ (1,5%).
Вопрос: Должна ли я платить ЄСВ если я не зарегистрирована как ФОП?

Ответы юристов (6)

    Комаса Александр Владимирович
    30%

    Добрый день! Согласно ст. 4 ЗУ Украины "О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование"плательщиком единого взноса является, физические лица, обеспечивающие себя работой самостоятельно, и физические лица, использующие труд других лиц в условиях трудового договора!

    Согласно ст. 8 указанного закона, Единый взнос для плательщиков, указанных в статье 4 настоящего Закона, устанавливается в размере 22 процента к определенной статьей 7 настоящего Закона базы начисления единого взноса.

    В случае если база начисления единого взноса не превышает размера минимальной заработной платы, установленной законом на месяц, за который получен доход, сумма единого взноса рассчитывается как произведение размера минимальной заработной платы, установленной законом на месяц, за который получен доход (прибыль), и ставки единого взноса.

    То есть в Вашем случае вы должны платить ЕСВ как физическое лицо, которое обеспечивает себя самостоятельно работой!

    • Крикун Сергій  Павлович
      40%

      "1) особи, які забезпечують себе роботою самостійно - займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності, члени фермерського господарства, особистого селянського господарства, якщо вони не є найманими працівниками;" -

      данное определение было предусмотрено с.11 Закона Украины "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", который прекратил действие принятием Закона "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14?find=1...).

      Закон Украины "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2464-17?new=1&...):

      "Стаття 4. Платники єдиного внеску

      1. Платниками єдиного внеску є:

      1) роботодавці:...

      фізичні особи, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізичні особи, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту);..."

      Налоговый кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17?new=1&...):

      "Стаття 14. Визначення понять

      14.1. У цьому Кодексі поняття вживаються в такому значенні:...

      14.1.226. самозайнята особа - платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

      Незалежна професійна діяльність - участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем (за виключенням випадку, передбаченого пунктом 65.9 статті 65 цього Кодексу) та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб;..." -

      т.е. исполнитель по договору ГПХ не является самозанятым лицом, не является роботодателем.

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Наталія!

    Відповідно до п. 1 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є роботодавці – юридичні особи та фізичні особи підприємці, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичними особами підприємцями, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців).

    Враховуючи положення частини 1 ст. 7 Закону № 2464, роботодавці, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем), сплачують ЄВ за найманих працівників із сум нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сум винагороди фізичних осіб за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

    Частиною 1 ст. 10 Закону № 2464 визначено, що громадяни України, які працюють за межами України, мають право на добровільну сплату ЄВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

    Таким чином, дохід, отриманий фізичними особами за межами України, не є базою нарахування ЄВ. При цьому, громадяни України, які працюють за її межами, мають право на добровільну сплату ЄВ, якщо уклали договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

    Порядок оподаткування іноземних доходів регламентується п.170.11 ст. 170 ПКУ. Статтею визначено, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, затверджену наказом Міністерства Фінансів України від 02.10.2015 N 859 до 1 травня нового року. Сума доходу оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставками, визначеними ст. 167 ПКУ,У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

    У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами.

    Крім того, закон передбачає виплату військового збору. Ставка військового збору становить 1,5 відсотка об'єкта оподаткування.

    Варто звернути увагу на те положення, що перерахування коштів через установи банків та стягнення ними визначеної суми є платою банку за виконану послугу, а не сплатою податку з доходу, відповідно до ст. 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».Сума доходу з джерел за межами України перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.Податкова декларація платниками податку на доходи фізичних осіб подається за звітний період, - 1 календарний рік, до 1 травня року, що настає за звітним.Сума податку встановлюється відповідно до правил та ставок, які діяли на момент нарахування доходів.У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у податковій декларації.Інструкцію про заповнення податкової декларації можна знайти на офіційному сайті Державної податкової служби України за посиланням: https://tax.gov.ua/.

    Вопрос: Должна ли я платить ЄСВ если я не зарегистрирована как ФОП? - ні, лише ПДФО та ВЗ.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Наталія!

    Платниками ЄСВ є працедавці – юридичні та фізичні особи, що у тому числі використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, або за цивільно-правовим договором (окрім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців і громадських формувань) відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закони України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464 - VI (далі - Закон № 2464).

    Враховуючи положення ч. 1 ст. 7 Закону № 2464, працедавцями, що використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або за цивільно-правовим договором (окрім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП) сплачується ЄСВ за найнятих робітників з сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати по видах виплат, що включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, визначені відповідно до Закону України "Про оплату праці", і суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

    Частиною 1 ст. 10 Закону № 2464 визначено, що громадяни України, що працюють або постійно мешкають за межами України, мають право на добровільну сплату ЄСВ на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

    Отже, доход, отриманий фізичною особою за межами України, не є базою нарахування ЄСВ.

    При цьому громадяни України, працюючи за її межами, мають право на добровільну сплату ЄСВ, у разі укладення договору про добровільну участь на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Вам необхідно сплатити лише :

    ПДФО -18%

    ВЗ-1,5%

    ЄСВ сплачують лише юридичні особи та підприємці ФОП (Якщо використовують найману працю).

    Частиною 1 ст. 10 Закону № 2464 визначено, що громадяни України, що працюють або постійно мешкають за межами України, мають право на добровільну сплату ЄСВ на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

    Ви можете за бажанням самостійно сплачувати ЕСВ за договорами ЦПХ -це не обов'язково.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Виплати за цивільно-правовими договорами обкладаються ПДФО, військовим збором і ЄСВ.

    ПДФО у розмірі 18% від суми виплати утримується одночасно з виплатою грошей виконавцю (пп. 168.1.1 ПКУ). Якщо підписали акт виконаних робіт, але оплати за ним немає, податок сплачується протягом 30 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного місяця (пп. 49.18.1, п. 57.1, пп. 168.1.5 ПКУ).

    Військовий збір. Розмір — 1,5% від суми винагороди, сплачується в ті самі строки, що й ПДФО.

    ЄСВ. Одночасно з виплатою грошей виконавцю сплачується і єдиний соцвнесок, розмір — 22% від суми виплати. Буває, що акт виконаних робіт / наданих послуг підписали, а грошей на оплату контрагенту немає. У такому разі внесок сплачуєте включно до 19-го числа місяця після місяця підписання документів, а оплату за договором у погоджені з контрагентом строки.

    Якщо строк виконання робіт довший, ніж календарний місяць, суму винагороди за договором ділите на кількість місяців і отримуєте ЄСВ за кожен місяць (ч. 2 ст. 7 «Про ЄСВ»).

    З утриманих і сплачених податків і зборів потрібно відзвітувати в податкову у звітах за формами 1ДФ і Д4.

    У розрахунку 1ДФ ви показуєте утримання ПДФО й військового збору. Подаєте його протягом 40 днів після закінчення кварталу, в якому були виплати виконавцю.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України