Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 04 декабря 2021, вопрос №52622 150₴

Как вернуть долг с распиской?

Приветствую, ситуация и вопрос, думаю, достаточно типичны - дал в долг знакомому, тот не вернул и "пропал".
Из плюсов, есть расписка. Я понимаю что это далеко не 100% гарантия, но тем не менее хотелось бы попробовать ее реализовать и обратиться в суд.

Соответственно, хотелось бы понимать какие должны быть следующие шаги - из каких этапов состоит процесс возвращения долга по расписке через суд, хотя бы поверхностно?

Ответы юристов (9)

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n3...):

    Стаття 1046. Договір позики

    1. За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

    Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

    Стаття 1047. Форма договору позики

    1. Договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми.

    2. На підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

    Стаття 1048. Проценти за договором позики

    1. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

    У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

    2. Договір позики вважається безпроцентним, якщо:

    1) він укладений між фізичними особами на суму, яка не перевищує п'ятдесятикратного розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, і не пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією із сторін;

    2) позичальникові передані речі, визначені родовими ознаками.

    Стаття 1049. Обов'язок позичальника повернути позику

    1. Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

    Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

    2. Позика, надана за договором безпроцентної позики, може бути повернена позичальником достроково, якщо інше не встановлено договором.

    3. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

    ВИСНОВОК: спочатку надішліть письмову претензію на адресу позичальника, вказану в борговій розписці. Якщо протягом 30 днів від дня пред'явлення Вами вимоги він не поверне гроші, то необхідно звертатись до суду.

    При цьому для фактичного виконання рішення необхідно просити суд забезпечити позов шляхом заборони відчуження майна боржника (якщо ж звісно у нього є майно). У той же час звертайтесь до поліції із заявою про внесення відомостей до реєстру досудових розслідувань по ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

    Однак, щоб оцінити ваші шанси на успіх у суді, потрібно ознайомитися зі змістом розписки.

    Адже, навіть при наявності розписки немає абсолютної гарантії, що вона виступить доказом правоти позикодавця – документ має юридичну силу, якщо він заповнений правильно. У розписці має бути присутня інформація про особу, яка дає гроші в борг – ПІБ, паспортні дані, прописка, сума, обов’язкове зазначення того, що гроші дано в борг, а також зобов’язання їх повернути. Аналогічний набір даних вказують і про фізичну особу, яка позичає гроші.

    При складанні позову про повернення грошових коштів, необхідно враховувати кілька правил:

    • Направляти позов до суду можна після того, як настане термін повернення боргу, зазначений у розписці;
    • Якщо пройшло більше 3-х років після дати виплати боргу, вам можуть відмовити в задоволенні позовних вимог, тому що минув строк позовної давності.
    • Бажана досудова робота адвоката з боржником про перспективи судового розгляду і негативні наслідки для нього.
    • Попередньо провести розслідування на наявність активів і фінансового стану боржника.

    Позов про повернення позики складається з декількох частин:

    • Обов’язкові реквізити – потрібно вказати назву та адресу суду, куди подається позов, дані позивача, дані відповідача, ціну позову (суму, яку необхідно повернути).
    • Описова частина містить роз’яснення для суду з приводу ситуації – хто, коли й де займав у вас гроші, коли повинен був їх повернути. Потрібно посилатися на статті законодавства, що є підставами для того, щоб суд взяв до уваги позов.
    • Прохальна частина складається з декількох пунктів. Спочатку потрібно попросити про те, щоб суд прийняв позов і розглянув його. Потім необхідно викласти прохання про те, щоб борг стягнули в вашу користь. Можна попросити, щоб судові витрати теж стягнули з боржника.
    • Додатки до позову – Додатки. Сюди входять усі докази, якими можна підтвердити ваші претензії до позичальника – необхідні їх копії. У цьому випадку краще керуватися правилом: краще більше, ніж менше. Необхідно докласти всі документи, які підтверджують обставини ваших правовідносин.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога (через Звернутися біля фото).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Бурбела Андрей
    33.3%

    Добрий день.

    Для більш детальної консультації потрібно розуміти в тому числі суму, яка передавалась. Чи були присутні свідки, під час передачі коштів і чи зазначено про це в розписці. Чи зазначено в розписці, що особа отримала кошти, і дату їх отримання.

    Відповідно до статті ст. 1047 Цивільного Кодексу України договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, відповідно більше суми 11470 гривень.

    Окремо, важливо зазначити, що в розписці мають бути зазначені відомості про дату повернення чи строк на який надається позика, і коли позичальник має повернути грошові кошти. У будь-якому випадку, потрібно розглядати ці деталі, і після цього готувати позовну заяву до суду.

    Окремо можна зазначити, що можна відправити претензію позичальнику, з вимогою повернути заборгованість на адресу реєстрації, у разі відсутності відповіді звертатись до суду.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Для початку слід зазначити, що визначення договору позики міститься у ст. 1046 Цивільного кодексу України.

    При укладенні договору позики слід обов’язково прописати наступні умови:

    – у тексті має бути чітко зазначена особа, яка отримує грошові кошти, а також вказані її паспортні дані;

    – також має бути зазначена сума, яку особа отримує (виражена цифрами та прописними літерами), а якщо кошти в іноземній валюті – слід зафіксувати, за яким курсом буде повертатись борг;

    – потрібно передбачити кінцевий термін повернення отриманих коштів або визначити періоди для повернення частками;

    – у разі, якщо кошти передаються під відсотки, потрібно наперед передбачити відсоткову ставку.

    При укладанні договору позики необхідно обов’язково письмово зафіксувати факт передачі фінансів актом прийому-передачі грошових коштів у двох примірниках (по одному для кожної сторони). Кредитор (позикодавець) повинен отримати від боржника копію паспорта та ідентифікаційного коду.

    При передачі в якості забезпечення договору позики рухомого/нерухомого майна оформлюється договір іпотеки/застави, який в обов’язковому порядку має посвідчуватися нотаріусом.

    Також необхідно зазначити, що договір позики не обов’язково посвідчувати у нотаріуса, проте, це не буде зайвим.

    Якщо так сталося, що ви не зазначили всіх необхідних умов, не хвилюйтесь, це не звільнятиме боржника від виконання свого зобов’язання. Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

    Крім того, чинним законодавством встановлено додаткову компенсацію у відповідності до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України: «Боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший процент не встановлений договором або законом».

    Згідно ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України нарахування інфляційних витрат на суму боргу та трьох процентів річних входять до складу грошового зобов’язання і є особливою мірою відповідальності боржника за прострочення грошового зобов’язання, оскільки є способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат (збитків) кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отримання компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

    Якщо в розписці зазначено кошти у валюті, тоді у поверненні інфляційних витрат вам буде відмовлено, оскільки долар США у борговому зобов’язанні індексації не підлягає.

    Інколи на практиці бувають такі випадки, коли у розписці дата повернення не була зазначена. Це не є вкрай гострою проблемою, адже згідно з ч. 2 ст. 530 Цивільного кодексу України «якщо строк (термін) виконання боржником обов’язку не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час». Згідно з частиною 1 ст. 1049 Цивільного кодексу України, позичальник зобов’язаний повернути позикодавцеві позику у встановлений строк, а якщо строк не встановлений – протягом 30-ти днів з дня пред’явлення позикодавцем вимоги про це. У такому випадку слід надіслати поштою (рекомендованим листом з повідомленням про вручення) або вручити особисто боржнику письмову претензію про повернення боргу протягом 30-ти діб. Якщо вручаєте особисто, то обов’язково отримайте його підпис з зазначенням дати отримання на копії претензії.

    Головне – не пропустіть строк позовної давності, який триває 3 роки з моменту зазначення у розписці дати повернення грошей.

    При поданні позову до суду про стягнення боргу ви можете також просити суд забезпечити ваш позов шляхом накладення арешту на майно боржника для того, щоб поки вашу справу розглядатимуть у суді, боржник не відчужив своє майно.

    Крім цього, є ще декілька способів як «мотивувати» боржника сплатити свій борг. Це може бути заборона на виїзд з України або подача заяви в поліцію про шахрайство (ст. 190 Кримінального кодексу України). Зазвичай такий підхід є досить ефективним. Якщо боржник хоче уникнути відповідальності за шахрайство, то він знайде необхідні гроші для повного повернення боргу.

    Будь-які докази про наявність боргу для Вас у суді будуть доказом ,краще ,аби був письмовий документ про подовження договору з підписом боржника.

    Скріншоти є доказом їх треба перенести на папір та завірити нотаріально,аби вони стали письмовим доказом для суду про факт продовження договору. Додати всі докази до позовної заяви включно з претензією та квитанцією про її відправку боржнику.

    квитанція з пошти про відправку рекомендованого листа боржнику з претензією також є доказом.

    трек відстеження доставки з написом " з оригіналом згідно , датою та підписом також подаєте як доказ у матеріали позову.

    Записи розмов також збережіть де чітко говорите про суму боргу ,дату отримання та повернення ,ім'я та прізвище боржника, записи на флешці з накладенням електронного підпису ЕЦП, подаєте суду ,як доказ. ЕЦП можна сформувати через сервіс державних послуг ДІЯ ,або Приват 24.

    Листи виключно рекомендовані з врученням ., ЩОБ СУД РОЗУМІВ , ЩО ВИ НАМАГАЛИСЬ ДОСУДОВОМУ ПОРЯДКУ ВРЕГУЛЮВАТИ СПІР.

    розрахунок боргу додається і суду і боржнику на папері з врахуванням 3% інфляції на дату звернення за ставкою НБУ .

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора!

    Єгоре, якщо коротко, то приблизний Ваш алгоритм дій:

    1. Звертаєтесь письмово до позичальника із листом-вимогою про повернення коштів. Лист готуєте в 2 примірниках, головне аби були докази його надсилання.

    2. Чекаєте місяць, і у випадку відсутності реакції, готуєте позовну заяву до суду.

    Для написання позовної заяви краще забезпечитись підтримкою юриста або адвоката.

    Успіхів!

    • Yegor Tereshchenko Клиент 2 года назад

      Вячеслав, здравствуйте. Думаю над тем, что бы воспользоваться вашей помощью с этим процессом. Подскажите, пожалуйста, ваш телефон что бы можно было обсудить детальнее

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Звертайтесь через кнопку "Звернутись" (біля фото на сторінці) або залишайте персональний лід.

        І обговоримо всі деталі.

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Добрий вечір, Yegor Tereshchenko!

    Боргова розписка це письмовий документ що видається на підтвердження укладення договору позики та його умов.

    Боргова розписка сама по собі не є договором позики – це лише підтвердження такого договору, який був укладений між сторонами!

    При написанні розписки варто виокремити основні реквізити, які обов’язково потрібно зазначати:

    • дата та місце складання;
    • прізвище, ім’я та по батькові позичальника, реквізити документа, що посвідчує його особу, та місце проживання (фактичного проживання), реєстраційний номер облікової картки платника податків;
    • прізвище, ім’я та по батькові позикодавця, реквізити документа, що посвідчує його особу, та місце проживання (фактичного проживання);
    • боргова сума (точна сума і валюта) (варто зазначити, як цифрами так і прописом);
    • конкретну дату, коли борг повинен бути повернутий;
    • підписи сторін;
    • прізвище, ім’я та по батькові свідків (щонайменше 2-х), реквізити документів, що посвідчує їх особи, та місце проживання (фактичного проживання), підписи.

    Розписку варто писати від руки саме позичальником, адже в разі настання судового процесу автора написаного можна ідентифікувати за допомогою почеркознавчої експертизи. Якщо за домовленістю між позикодавцем і позичальником суми коштів будуть встановлені відсотки за користування коштами, їх потрібно чітко конкретизувати. Якщо відсотки не встановлені, законодавством забезпечено обов’язковий розмір, який позикодавець в будь-якому випадку має право на отримання від суми позики та штрафні санкції у разі невиконання зобов’язання. Важливо зазначити не лише про те, що позичальник взяв певну суму грошей, а й те, що він зобов’язується її повернути. Лише в цьому випадку буде вважатися наявне зобов’язання і підстава для позову. За законодавством боржник зобов’язаний повернути суму боргу не пізніше дати, вказаної в договорі позики.

    Якщо грошові кошти позичаються у валюті, то варто визначити в якій саме та за яким курсом (станом на дату надання). Визначте, що повернення повинно бути виконано у валюті в якій позичалися кошти з умовою інфляції або ж встановленим курсом (станом на дату повернення).

    Строк (термін) виконання зобов'язання:

    1. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.
    2. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства (стаття 530 ЦК України).

    Боржник має право виконати свій обов'язок достроково, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

    Згідно з вимогами статей 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

    Виконання зобов’язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов’язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов’язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

    Відповідальність за порушення грошового зобов'язання:

    Частиною третьою статті 545 ЦК України передбачено, що наявність боргового документа у боржника підтверджує виконання ним свого обов`язку.

    Згідно статті 625 ЦК України:

    1. Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.
    2. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

    Прийнявши виконання зобов'язання, кредитор повинен на вимогу боржника видати йому розписку про одержання виконання зобов`язання частково або в повному обсязі. У разі відмови кредитора повернути борговий документ або видати розписку боржник має право затримати виконання зобов'язання. У цьому разі настає прострочення кредитора (частини перша, четверта статті 545 ЦК України).

    Якщо боржник видав кредиторові борговий документ, кредитор, приймаючи виконання зобов'язання, повинен повернути його боржникові. У разі неможливості повернення боргового документа кредитор повинен вказати про це у розписці, яку він видає.

    Наявність боргового документа у боржника підтверджує виконання ним свого обов'язку.

    У разі відмови кредитора повернути борговий документ або видати розписку боржник має право затримати виконання зобов'язання. У цьому разі настає прострочення кредитора.

    Для повернення боргу за розпискою, треба подавати позовну заяву до суду.

    Судова практика:

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович

    В заявлении-претензии изложите предупреждение о продаже (уступке права требования) Вами расписки коллекторской компании - думаю, такие перспективы подействуют на должника.

    хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Костромина Виктория

    перед подачей иска в суд - бывает нужно отправлять претензию - все зависит от того как написана расписка

    а так составляете иск и подаете в суд - потом назначают заседания и потом решение

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України