Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 04 декабря 2021, вопрос №52637

Як оформити договір купівлі-продажу будинку без документів на земельну ділянку?

Доброго вечора. Така ситуація - продається будинок в місті (на будинок документи приватизації і права власності наявні) із земельною ділянкою біля нього, на якій розміщені два гаража, сарай, частинка подвір'я і маленький клаптик городу. Загалом десь 6 соток землі. Документів на земельну ділянку немає, також в сусідів поблизу теж ділянки без документів і без кадастрових номерів. Робити документи на землю власниця відмовляється, аргументуючи тим, що всі так живуть і нормально. Чи можливо оформити договір купівлі-продажу даного будинку і в подальшому оформити і приватизувати землю на себе?

Ответы юристов (1)

    Кодолов Олександр Володимирович

    Сергій, доброго вечора,

    тут ситуація двояка:

    • з одного боку - нове законодавство, яке набуло чинності місяць тому, надає можливість такого продажу (без кадастрового номеру), але це в законі вказано не прямо
    • з іншого боку - нотаріуси у більшості випадків відмовлять вам в оформленні такої угоди без кадастрового номера, тому що їм такі інструкції не надали (можливо згодом нададуть)

    Тож, я рекомендую все ж оформити кадастровий номер. Тому що користуватись будинком без кадастрового номера можна, а от щоб продати він на сьогодні потрібен.

    Якщо хазяйка не хоче сама цим займатися, як варіант, попросіть, щоб вона дала вам довіреність на це і зробіть це за неї без її участі.

    Якщо вона боїться втратити своє право на приватизацію, то можна не завершувати весь процес приватизації, а зупинитися після етапу отримання кадастрового номеру (так і швидше, і дешевше, і вона не втратить свого права на приватизацію). Для продажу будинку буде достатньо лише кадастрового номеру. І в такому випадку ви вже після купівлі будинку зможете приватизувати земля під будинком на своє ім'я.

    Удачі вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України