Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 12 грудня 2021, питання №53015 100₴

Договір дарування як краще в данному випадку

Я з братом співласники будинку 2/3моя (договір дарування) 1/3 -належить брату ( право на спадщину ) . В будинку проживає тільки наша мама ( 70 років) якій я допомагаю. Відносини з братом у нас погані. Я йому хочу дати кошти на купівлю іншого житла в замін ми оформимо дарчу на мене. Чи має право він оскажити дарчу..( а я залишуся ни з чим ) чи краще дарчу оформити на маму а потім вона на мене . ( або дарчу або договір довічного утримання ) Чи є право на життя договір передарування . Як краще ?

Відповіді юристів (9)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    50%
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідно до ч.1 ст. 717 ЦК України за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

    Договір дарування не може бути розірваний в односторонньому порядку, за деякими виключеннями, зокрема, передбаченими ст. 724 ЦК України та, якщо договір дарування виконується у момент його укладання. Однак, договір дарування нерухомих речей або іншого особливо цінного майна може бути розірвано за вимогою дарувальника, але за конкретних обставин. Підстави для розірвання договору дарування на вимогу дарувальника передбаченні ст.ст. 726, 727 ЦК України, зокрема, це:

    1. умисно вчинив кримінальне правопорушення проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей;
    2. створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність;
    3. недбало ставиться до речі, що становить культурну цінність, внаслідок чого ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

    Загалом визнати недійсним договір дарування буде достатньо проблематично, зокрема, з загальних підстав правочину недійсним (учинений під впливом помилки, удаваний правочин та інші), оскільки договір дарування нотаріально посвідчується та нотаріус встановлює факт усвідомлення дарувальником своїх дій.

    Проте, слід наголосити, що договір дарування є безоплатним, тобто встановлення будь-яких умов щодо передання коштів від Вас брату за частку буде порушенням закону (оскільки в цьому випадку є ознаки купівлі-продажу) та може стати підставою для визнання недійсним такого договору судом.

    Так слід вказати про те, що до вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік..

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. По сути Вы выкупает у брата его часть дома, соответственно договором дарения Вы скрываете реальный договор купли-продажи.

    2. Учитывая Ваши плохие отношения с братом, в дальнейшем это может привести к оспариванию договора дарения (неважно Вам или маме) и Вы лишитесь 2/3 дома.

    Рекомендация:

    - оформите договор купли-продажи 2/3 дома через нотариуса с уплатой всех налогов и спите спокойно.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 717. Договір дарування

    1. За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

    2. Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.";

    "Стаття 235. Правові наслідки удаваного правочину

    1. Удаваним є правочин, який вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили.

    2. Якщо буде встановлено, що правочин був вчинений сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили, відносини сторін регулюються правилами щодо правочину, який сторони насправді вчинили...

    Стаття 362. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності

    1. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

    Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.";

    Договір дарування 1/3 братом за умови надання Вами йому коштів не є договором дарування, є удаваним договором, що приховує договір купівлі-продажу. Такий договір може бути оскаржений, при цьому суд визначить про вчинення між вами договору купівлі-продажу. Тому належним вважаю зразу укласти договір купівлі-продажу цієї 1/3 частки будинку, при цьому, у нотаріуса для запобігання оскарження тепер вже договору купівлі-продажу як недісного з підстав обов'язкового нотаріального посвідчення правочинів з нерухомим майном.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Оксано!

    Аргументую свою позицію наступним чином:

    Якщо брат хоче отримати за свою частку певні грошові кошти (а це об'єктивно, враховуючи Ваші відносини), то мова про договір дарування точно йти не повинна.

    Якщо договір дарування, то виключно безкоштовно, і без передання певної суми брату. Але я так розумію, цього точно не буде.

    Тоді є інший варіант, укласти договір купівлі-продажу 1/3 частини у нотаріуса, пройти процедуру сплати податків, і все.

    Це найбезпечніший для Вас варіант. Договір можна укласти або з Вами, або з матір'ю.

    І у подальшому матір може або скласти на Вас заповіт, або подарувати!

    Успіхів!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вам краще придбати у брата його частку за договором купівлі - продажу у нотаріуса, аби ціна була реальною, можна попередньо оцінити вартість його частки і потім придбати з нотаріальним посвідченням договору. Податки як для родичів другого ступеню споріднення будуть мінімальними 1% державне мито =+ послуги нотаріуса.

    на договір дарування потрібна згода брата враховуючи ваші обставини він зможе оскаржити у суді такий договір, як нікчемний, заявить , що ви тиснули на нього для підписання договору.

    Дарування не передбачає оплату , якщо це буде його визнають фіктивним.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Оксана!

    Вы праві, що договір дарування, можливо в знати недійсним.

    Тому краще в рекомендую Вам оформити у нотаріуса не договір дарування, а договір купівлі-продажу частини житлового будинку, тим більше фактично це і є купівля-продаж частини житлового будинку, так як Ви за нього віддаєте кошти.

    Відповідно до статті 655 Цивільного Кодексу України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.Стаття 181 Цивільного кодексу України встановлює, що до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

    За статтею 658 ЦК України право продажу майна, крім випадків примусового продажу, належить власникові.Іншими словами, це положення законодавтсва означає, що приймати рішення про відчуження майна (визначати його правову долю) має право лише його власник, оскільки за договором купівлі-продажу продавець зобов'язаний передати покупцеві не лише саме майно, а й право власності на нього. Тільки за такої умови у покупця може виникнути відповідне право. Продавець не може передати покупцеві те, на що він сам не має права.

    Перелік документів для вчинення правочину:

    Для продавця:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер
    2. Свідоцтво про шлюб (якщо квартира набувалась/набувається у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на продаж/купівлю даної квартири;
    3. Правовстановлюючі документи;
    4. Технічний паспорт на житло;
    5. Експертна оцінка нерухомості;
    6. Довідка про склад сім᾽ї;
    7. Довідка про відсутність заборгованості по оплаті комунальних послуг;
    8. Свідоцтво про народження дітей та дозвіл від опікунських органів на продаж (якщо діти мають частку в житлі або там зареєстровані).

    Для покупця:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер;
    2. Паспорт та ідентифікаційний номер дружини/чоловіка покупця (якщо таке має місце);
    3. Свідоцтво про шлюб (якщо квартира набувається у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на купівлю даної квартири);
    4. Свідоцтво про зміну прізвища, ім’я, по-батькові (якщо таке має місце).
    5. У разі продажу земельної ділянки Витяг ДЗК.
    Місце реєстрації договору купівлі-продажу нерухомого майна:

    Згідно частини 4 статті 55 Закону України " Про нотаріат" місце реєстрації договору купівлі-продажу нерухомого майна:

    • за місце знаходженням такого майна;
    • за місце знаходженням юридичної особи;
    • за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.
    Перелік документів що посвідчують право власності на нерухоме майно:

    Відповідно до підпункт 1.2 пункту 1 глави 2 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 документами що посвідчують право власності:на житловий будинок, квартиру, дачу, садовий будинок, гараж, інші будівлі і споруди, що відчужуються, може бути підтверджено, зокрема, одним з таких документів або їх дублікатів:

    • нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу, пожертви, довічного утримання (догляду), ренти, дарування, міни, спадковим договором;
    • свідоцтвом про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів (аукціонів); свідоцтвом про придбання заставленого майна на аукціоні (публічних торгах);
    • свідоцтвом про право власності на об'єкти нерухомого майна; свідоцтвом про право на спадщину; свідоцтвом про право власності на частку в спільному майні подружжя;
    • договором про поділ спадкового майна; договором про припинення права на утримання за умови набуття права на нерухоме майно;
    • договором про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно;
    • договором про виділення частки в натурі (поділ); іпотечним договором, договором про задоволення вимог іпотекодержателя, якщо умовами таких договорів передбачено передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки;
    • рішенням суду;
    • договором купівлі-продажу, зареєстрованим на біржі, укладеним відповідно до вимог законодавства, за наявності відмітки на ньому про реєстрацію відповідних прав тощо.

    на земельну ділянку посвідчується державним актом, а на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без змін її меж, цільового призначення, посвідчується цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою; свідоцтвом про право на спадщину.

    У разі наявності запитань звертайтеся.

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Оксано, доброго дня,

    в данному випадку, якщо 2/3 ваші і ви видаєте братові кошти, то самим надійним варіантом буде саме купівля-продаж.

    Не хочу навіть обговорювати дарування адже а) у вас складні відносини з братом і б) ви даєте кошти під договір дарування, що може закласти неприємності у вигляді визнання договору удаваним.

    Купівля-продаж, навіть у випадку якщо брат отримає кошти та піде до суду, у вашому випадку неоспорювана та ще й зобовʼяже брата повернути кошти.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Договір дарування як краще в данному випадку

    соглашусь со многими коллегами - для лучше - договор - купли продажи

    дарение тоже возможно - но тогда обязательно берите от брата расписку на получение денег

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/print):

    Стаття 203. Загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину

    1. Зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

    2. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

    3. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

    4. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

    5. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

    6. Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

    Стаття 204. Презумпція правомірності правочину

    1. Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

    Стаття 317. Зміст права власності

    1. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

    2. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

    Стаття 319. Здійснення права власності

    1. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

    2. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

    3. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

    Відповідно до ст. 182 ЦК України договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Відповідно до статті 182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Таким чином після набуття права власності на нерухоме майно, право власності на предмет договору слід зареєструвати відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” та Постанови КМУ від 25 грудня 2015 р. № 1127 “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

    Відповідно до ст. 55 Закону України “Про нотаріат” посвідчення договорів про відчуження квартири, будинку та іншого нерухомого майна провадиться за місцезнаходженням вказаного майна. При нотаріальному посвідченні договорів про відчуження квартири, а також іншого нерухомого майна, що підлягає реєстрації, нотаріус вимагає подання документів, які підтверджують право власності на це майно, та, у передбачених законодавством випадках, документів, що підтверджують державну реєстрацію прав на це майно в осіб, які його відчужують.

    При посвідченні договору дарування нотаріус встановлює особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії, та визначається обсяг їх цивільної дієздатності. При перевірці цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи нотаріус зобов’язаний ознайомитися з установчими документами, свідоцтвом про державну реєстрацію і витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців цієї юридичної особи і перевірити, чи відповідає нотаріальна дія, яка вчиняється, обсягу її цивільної правоздатності та дієздатності. Крім того, при посвідченні договору дарування житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна нотаріусом перевіряється відсутність заборони відчуження або арешту майна.

    За посвідчення договору дарування нерухомого майна сплачується державне мито у розмірі 1% суми договору (тобто вартості нерухомого майна), але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та вартість послуг нотаріуса;

    Перелік документів:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер.

    2. Свідоцтво про шлюб. - Якщо житло набувалось у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на дарування даної нерухомості;

    3. Правовстановлюючі документи.

    4. Технічний паспорт на житло.

    5. Експертна оцінка нерухомості.

    6. Довідка про склад сім᾽ї.

    7. Довідка про відсутність заборгованості по оплаті комунальних послуг.

    8. Свідоцтво про народження дітей та дозвіл від опікунських органів на продаж (якщо діти мають частку в житлі або там зареєстровані).

    Точний перелік документів можна отримати у Нотаріуса під час консультації, після вивчення кожного окремого випадку.

    Розірвання договору дарування:

    Договір дарування нерухомих речей може бути розірвано за вимогою дарувальника: якщо обдаровуваний проявив грубу невдячність (умисно вчинив злочин проти життя, здоров’я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей). У випадку, коли обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, вимагати розірвання договору мають право його спадкоємці. Дарувальник також має право розірвати договір, якщо обдарований створює загрозу безповоротної втрати дарунка, який має для дарувальника велику немайнову цінність, якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить історичну, наукову, культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена. У випадку розірвання договору дарування обдаровуваний зобов’язаний повернути дарунок у натурі. До вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік. Це правило встановлено статтею 728 ЦК України. Тобто, при розірванні договору дарування на вимогу дарувальника законодавчо передбачений термін, упродовж якого можна звернутися до суду про захист своїх порушених прав.

    Оподаткування договорів дарування нерухомого майна:

    З питань сплати податку обдарованою особою слід зазначити, що законом звільняється від обкладання податком на доходи фізичних осіб вартість дарунків, отриманих від дарувальника членами його сім’ї першого та другого ступеня споріднення

    Згідно з п. 163.1 ст. 163 Кодексу об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом ІV Кодексу (п.п. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

    Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок (або в результаті укладення договору дарування) від фізичних осіб встановлено п. 174.6 ст. 174 розділу IV Кодексу, згідно з яким кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини.

    Так, за ставкою 5 відс., визначеною п 167.2 ст. 167 Кодексу, оподатковується вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого або другого ступеня споріднення (п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Кодексу). Крім того, відповідно до п.п. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

    Ставка військового збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (п.п. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).Враховуючи зазначене, у разі отримання фізичною особою – резидентом, яка не є членом сім'ї спадкодавця першого або другого ступеня споріднення, доходу у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, такий дохід є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. та військовим збором 1,5 відсотка.Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровані, які отримали подарунок.

    Отже, платник податку, який отримав дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, може сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір до нотаріального посвідчення договору дарування нерухомого майна за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

    Якщо ж до нотаріального посвідчення податки не було сплачено, платник податку зобов'язаний до 1 травня року, що настає за звітним подати податкову декларацію до податкової інспекції за місцем проживання, та самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій податковій декларації.

    Якщо подарунок у вигляді нерухомості отримує резидент від нерезидента або нерезидент від резидента, то ставка оподаткування такого подарунку обкладатиметься за ставкою 18% (пп. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 ПК України).

    Про видані свідоцтва про право на спадок та посвідчені договори дарування нотаріуси інформують органи ДФС. Окрім цього, згідно з ПК України, нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому для податкового розрахунку. Особа, яка отримала подарунок, має зазначити в річній майновій декларації у складі загального річного доходу дохід у вигляді вартості такого майна (оскільки подарунок класифікується органами ДФС як різновид прибутку та підлягає оподаткуванню у випадках, встановлених ПК України). Винятком є нерезиденти, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення факту дарування, та особи, які отримали у подарунок об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також такі, що сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України