Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

19 грудня 2021, питання №53368

Сколько времени занимает решение об опекунстве?

Обязательно ли нужно подавать заявление в суд, для того, чтобы стать опекуном своей недееспособной бабушки?

Відповіді юристів (2)

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    Тарасюк Віктор Анатолійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Доброго дня! Якщо Ваша бабуся вже визнана недієздатною, тоді Вам не треба звертатись до суду для встановлення опіки. Вам слід звернутися до місцевих органів опіки з пакетом документів, до якого входять:

    • заява;
    • автобіографія;
    • копія та оригінал паспорта;
    • медична довідка;
    • довідка, що підтверджує доходи;
    • свідоцтво про шлюб (за наявності);
    • згода сім'ї на спільне проживання;
    • довідка про відсутність судимості;
    • документи про наявність житлоплощі.

    Протягом 7 днів після подачі заяви органи опіки перевіряють житлові умови і визначають, чи немає перешкод для призначення. У разі позитивного рішення до опікуна переходять обов'язки з постачання підопічного необхідними речами і продуктами, підтримці його здоров'я і розпорядження його коштами. Ці обов'язки виконуються безоплатно (за винятком деяких випадків), але держава надає опікунам ряд пільг.

    Будуть питання, звертайтесь, контакти в профілі. Щасти Вам!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. При визнанні громадянина недієздатним суд одночасно призначає йому опікуна перший раз. Наступних опікунів призначає недієздатному орган опіки та піклування (опікунська рада тощо).

    Ви можете звертатись до мене для надання додаткових правничих послуг з даного чи інших запитань. Я здобув великий досвід юридичної роботи з таких питань.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України