Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 01 января 2022, вопрос №53858

Як забрати зоробітну плату у ФОП без документів про працевлаштування

На умовах віддаленої праці було виконані фото послуги для фірми "Welley Group" групою осіб на протязі 2 місяців. Всі підтвердження є: фото, письмове передання завдань, які треба виконати, навіть контакти кінцевих клієнтів, які отримали фото.
Із-за затримки оплати, останні замовлення ретушери не хотіли виконувати. Тому власники Краснюк Р. І. Та Тітов П.В. почали шантажувати, що кошти не будуть виплачені, якщо останні фото не будуть здані. Ретушер все рівно відмовився здати їх, тепер оплату праці не буде виконано.
Ми колективно почали шукати інформацію про дану фірму, на жаль, все після здійснених послуг. В виявилось, що дані власники вже фігурують по справам 2019,2020 року тільки в сфері рекрутингу та пошиттю сумок (є відгуки в інтернеті). І так само обманним шляхом не заплатили людям після виконаної роботи.
Думаю маємо справу з шахраями. Дуже прошу зворотній зв'язок.

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    На Вашому місці зробив би наступні кроки:

    1. Звернувся до кіберполіції із зверненням. Посилання: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    2. Звернувся до Держпраці із скаргою про невиплачені кошти.

    3. Паралельно готував би позовну заяву до суду про витребування невиплаченої суми. Але цей етап по суті без 2 попередніх малоймовірно принесе успіх.

    Всього найкращого!

    Павловський Віталій Ігорович

    Доброго вечора.

    У Вас не проста справа. Тяжкість полягає в тому, що робота була онлайн та незрозуміло Ви виконували послуги або працювали.

    Грань між цивільно правовими відносинами (надання послуг) та трудовим договором: у цивільно правовому договорі зазначається ціль виконаних робіт, та відповідальність за їх невиконання; у трудовому договір зазначається посада, порядок робити, звільненням, тощо.

    Більш детально відмінності розписано в постанові Верховного суду від 09.06.2021 року у справі за № 420/2174/19.

    Тому для початку треба згідно інформацією, якою Ви володіє визначитись чи це ПОСЛУГИ чи ТРУДОВА ДІЯЛЬНІСТЬ, Нажаль не маючи у розпорядженні копії переписки, я сказати не можу чи це послуги чи трудові відносини.

    1. У випадку особи, які Вас отримували послуги можуть вказати, що Ви не виконали роботу і тому не було сплачено Вам за послуги. Тут треба буде подавати позов до суду, якщо є докази виконаної роботи та договірної суми за виконану роботи, це може бути переписка, акти прийому передач, надання технічного завдання, тощо. Також можна звернутися з заявою до органів поліції з заявою про вчинення злочину - шахрайство.

    2 Якщо це був трудовий договір, то можна звернутися до поліції з заявою про вчинення злочину про те, що Вам не виплатили заробітну плату (стаття 175 Кримінального кодексу України) та роботодавець не виплачував за Вас податки та збори. (ст. 212 КК України).

    Після закінчення кримінального провадження, можна буде звертатися до суду про виплату заробітної плати. Але відразу скажу, буде рахуватися середній заробіток в тій місцевості де Ви працювали, сума може бути не досить вилкою, але покарання роботодавець понесе. Таке в адвокатській практиці в мене було.

    Босак Назар Орестович

    Добрий вечір. Добре, що у розпорядженні Вашої сторони є ряд доказів, зокрема письмові. З ними Ви можете звернутись до суду з позовом для виплати Вам суми боргу.

    Можете звертатись до мене з цим чи іншими запитаннями для надання додаткових правничих послуг. Я можу, зокрема, написати для Вас тексти позовної заяви чи заяви в кіберполіцію.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України