Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 02 января 2022, вопрос №53881

Як оформити квартиру на одного власника

Скажіть будь-ласка як краще оформити квартиру на одного власника, якщо в трьох кімнатній квартирі є 5 власників: мій чоловік, його 2 брати, батько ( який після смерті жінки успадкував її частину і тому має дві частки в квартирі ). Мій чоловік хоче оформити квартиру на себе.

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Найкращий варіант - це оформити договори дарування частин інших співвласників на Вашого чоловіка. Однак потрібно враховувати, що дарування можливе, якщо дійсно буде дарування в чистому вигляді, без жодних виплат з боку Вашого чоловвіка. В протилежному випадку такий договір може підпадати під удаваний правочин, тобто правочин, який вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили.

    Інший варіант, якщо мова про безоплатність не йде - просто укласти договори купівлі-продажу частин. У будь-якому випадку раджу проконсультуватись із нотаріусом.

    Це основні два випадку, які підходять під описану Вами ситуацію.

    Павловський Віталій Ігорович
    Павловський Віталій Ігорович 2 года назад

    Адвокат, г. Николаев, 16 лет опыта

    Доброго дня.

    У Вашому випадку існує два варіанти надбання права власності на квартиру.

    • Договір купівлі-продажу. Даний спосіб є досить не зручним та затратним з погляду часу. Оскільки у відповідності до частини 2 статті 362 Цивільного кодексу України продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає. Тобто особа, яка продає має повідомили інших власників (братів та батька) про те, що продає частку квартири за визначену суму.Все, що буде куплене (якщо особа, яка купує перебуває в шлюбі), куплена квартира буде вважатися спільною сумісною власністю подружжя.
    • Договір дарування. Це більш простий спосіб і з фінансової сторони є майже однаковим по вартості з способом щодо купівлі-продажу квартири. Однак, якщо виявиться, що договору дарування передувало передання коштів за подаровану частку квартири, договір дарування може бути невизнаний недійсним (нікчемним). Все, що подаровано під час шлюбу є особистою власністю обдарованого (тому кому подарували частки квартири).

    Під час відчуження майна особи, яка перебуває у шлюбі необхідно отримати дозвіл іншого з подружжя. На скільки я розумію, оскільки квартирою володіють родичі, дана квартира була приватизована. Якщо квартира була приватизована у свій час, дозвіл на відчуження майна від іншого з подружжя не потрібен.

    Якщо в квартирі зареєстровані неповнолітні діти, то під час продажу чи дарування квартири необхідно отримати дозвіл органу опуки та піклування, які зараз знаходиться при міських радах. Більше детально написано в роз’ясненні Міністерства юстиції України https://minjust.gov.ua/m/str_10944

    Для «переоформлення» квартири на одного власника треба звернутися до нотаріуса. Як правила державні нотаріусу можуть бути більш завантаженні і процес «переоформлення» може відбуватись довше ніж приватним нотаріусом. Для фінансової економії раджу звернутися до кількох нотаріусів та порівняти ціни.

    У нотаріуса Вам повідомлять, які документи потрібно мати та скільки це буде коштувати.

    Приблизний перелік документів:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер. 2. Свідоцтво про шлюб. - Якщо житло набувалось у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на дарування даної нерухомості; 3. Правовстановлюючі документи (приватизаційні документи, витяги на право власності, свідоцтва на право власності, свідоцтво право на спадщину, тощо). 4. Технічний паспорт на житло. 5. Експертна оцінка нерухомості. 6. Довідка про склад сім᾽ї. 7. Довідка про відсутність заборгованості по оплаті комунальних послуг. 8. Свідоцтво про народження дітей та дозвіл від опікунських органів на продаж (якщо діти мають частку в житлі або там зареєстровані).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України