Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 10 января 2022, вопрос №54228 100₴

Чи потрібно приписувати дитину разом з батьками по місцю проживання?

Якщо я хочу змінити місце проживання на короткий термін чи потрібно дитину приписувати разом з собою?

Ответы юристов (7)

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Лєна!

    Якщо я хочу змінити місце проживання на короткий термін чи потрібно дитину приписувати разом з собою? - так (або з Вами, або з батьком дитини).

    Правила реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    18. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

    1) заяву за формами, наведеними відповідно у додатках 6, 7 або 8;

    2) документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Якщо дитина не досягла 16 років, подається свідоцтво про народження. Реєстрація місця проживання дітей, які є іноземцями чи особами без громадянства, здійснюється за умови внесення даних про дітей до посвідки на постійне або тимчасове проживання їх батьків та копії свідоцтва про народження. Документи, видані компетентними органами іноземних держав, підлягають легалізації в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами;

    4) документи, що підтверджують:

    право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім’ї (зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників);

    У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

    19. У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами зняття з реєстрації місця проживання дитини, яка не досягла 14 років, разом з одним із батьків здійснюється за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n...):

    Стаття 160. Право батьків на визначення місця проживання дитини

    1. Місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

    2. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

    3. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір!

    "Якщо я хочу змінити місце проживання на короткий термін чи потрібно дитину приписувати разом з собою"?

    - Відповідно до статті 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

    Так, дитина не може бути зареєстрована в квартирі чи будинку, де не зареєстрований ні один з його батьків (усиновлювачі) або у відповідних випадках, де не проживає опікун або не знаходиться навчальний заклад чи заклад охорони здоров’я, в якому вона проживає.

    Якщо батько дитини, залишається зареєстрованим за цим місцем проживання, то Вы можете змінити місце проживання на короткий термін, без перереєстрації (зняття та реєстрація місця проживання) місця проживання дитини.

    У іншому випадку, місце проживання дитини, як і Ваше треба перереєструвати.

    Всього доброго!

    Тарасюк Віктор  Анатолійович

    Доброго дня! Дитину до 14 років реєструють за місцем проживання батьків, або одного з батьків за письмовою згодою іншого.

    Новонароджена дитина має бути зареєстрована протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

    В разі зняття з реєстрації місця проживання дитина має бути зареєстрована протягом 30 календарних днів.

    Від прописки-реєстрації може залежати вибір майбутнього місця навчання дитини, а також захист права дитини і її батьків, які її виховують, на проживання в зареєстрованому приміщенні!

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 2 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Лєна.

    Відповідно до положень частини четвертої статті 29 Цивільного кодексу України місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона проживає.

    У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків.

    Якщо за місцем проживання (з якого Ви будете зніматись з режстрації) зареєстрований батько дитини, то не потрібно. Якщо ж тільки Ви, то відповідно, так. Згідно порядку, який описала вище.

    Готова відповісти на додаткові запитання.

    Успіхів Вам

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Відповідно до положень частини четвертої статті 29 Цивільного кодексу України місцем проживання / реєстрації фізичної особи, яка не досягла десяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона знаходиться на лікуванні.

    Дитину краще зареєструвати разом з батьком за Вашої письмової згоди.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    50%

    Закон України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#n369):

    "Стаття 5. Загальні вимоги до декларування та реєстрації місця проживання (перебування) особи

    1. Громадянин України, який проживає на території України, а також іноземець чи особа без громадянства, який на законних підставах постійно або тимчасово проживає на території України, зобов’язані протягом 30 календарних днів після прибуття до нового місця проживання (перебування) задекларувати або зареєструвати його..." -

    тобто, виїзд особи з місця проживання н період менше 30 календарних днів не потребує реєстрації за новим місцем проживання (перебування).

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Якщо у батьків різні адреси реєстрації місця проживання , то місце проживання дитини до 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків. Це відбувається у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

    Щоб здійснити перереєстрацію вам необхідно Зверніться до Центру надання адміністративних послуг та надайте такі документи:

    1) заяву на реєстрацію та зняття з реєстрації;

    2) свідоцтво про народження дитини;

    3) квитанцію про сплату адміністративного збору

    При поданні заяви представником особи, крім зазначених документів, додатково подається документ, що посвідчує особу представника та документ, що підтверджує повноваження особи як представника. Реєстрація місця проживання особи за заявою законного представника здійснюється за згодою інших законних представників. Також послуга Послуга Декларування місця проживання дитини доступна у "Дії" для жителів у м.Харків, м. Луцьк, м. Рівне, м. Вінниця, м. Маріуполь, м. Кривий Ріг, м.Хмельницький, м. Львів

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України