Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 18 января 2022, вопрос №54627 100₴

Как заключить брак между украинкой и русским

Доброе утро.Я украинка проживала в гражданском браке в россии поехала на родину за документами для заключения брака а теперь не могу выехать а гражданский муж не может приехать ко мнеПодскажите может есть решения этой проблемы

Ответы юристов (8)

    Адвокат Денисов Олександр Сергійович
    Общаться в чате Адвокат Денисов Олександр Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Першотравенск, 12 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день. Не совсем понятно, почему Вы не можете выехать, или почему муж не может приехать к Вам. Уточните пожалуйста , для дальнейшей консультации . Также непонятно, где Вы хотите проживать в дальнейшем в России или Украине.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    По каким причинам Вы не можете выехать? Проблема в украинской или русской стороне? Нужно владеть полной информацией для предметной консультации.

    Удачи!

    ххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Карпенко Андрей Владимирович
    30%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    1. Поездка в Россию

    Граждане Украины могут пересекать границу с Российской Федерацией как по внутренним, так и по загранпаспортам. Дети в возрасте до 14 лет могут въезжать в Российскую Федерацию в сопровождении законного представителя по предъявлении свидетельства о рождении или проездного документа ребенка.

    Переченьдокументов граждан Украины для въезда, выезда, пребывания и передвижения по территории Российской Федерации:

    1. Паспорт гражданина Украины

    2. Паспорт гражданина Украины для выезда за границу

    3. Дипломатический паспорт

    4. Служебный паспорт

    5. Проездной документ ребенка

    6. Свидетельство о рождении для детей в возрасте до 14 лет (при условии выезда в сопровождении родителей (усыновителей), опекунов, попечителей или лиц, уполномоченных на это родителями (усыновителями), опекунами, попечителями)

    7. Удостоверение личности моряка (при наличии судовой роли или выписки из нее)

    8. Удостоверение личности на возвращение в Украину (только для возвращения в Украину)

    9. Удостоверение члена экипажа воздушного судна

    В соответствии с действующими российско-украинскими договоренностями, граждане Украины имеют право находиться на территории России без регистрации 90 суток в течение 180 дней с момента первого въезда.

    По прибытии в течение 7 дней гражданину Украины необходимо уведомить Главное управление по вопросам миграции МВД России о месте своего проживания («миграционный учет»). Это может быть сделано как в ближайшем почтовом отделении, так и в территориальном подразделении Главного управления по вопросам миграции МВД России по месту пребывания.

    В настоящее время действует Распоряжение Правительства РФ, которое ограничивает въезд иностранцев в Россию.

    http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_347...

    Распоряжение Правительства РФ от 16.03.2020 N 635-р (ред. от 28.06.2021) <О временном ограничении въезда в Российскую Федерацию иностранных граждан и лиц без гражданства и временном приостановлении оформления и выдачи виз и приглашений>

    Согласно этого Распоряжения Вы не сможете въехать в Россию. Может только ближайший родственник.

    Это лица, являющиеся членами семьи (супруги, родители, дети, родные братья и родные сестры, дедушки, бабушки, внуки, усыновители, усыновленные), опекунами и попечителями граждан Российской Федерации, при условии предъявления копии документа, подтверждающего степень родства или установление опеки (попечительства).

    2.

    Первое, что нужно иметь россиянину для путешествия на Украину — загранпаспорт РФ. Поехать по общегражданскому паспорту не получится. Владельцам загранпаспортов старого образца (на 5 лет) на границе придётся сдать биометрические данные (отпечатки пальцев).

    Также украинские пограничники могут потребовать другие документы — полный список смотрите ниже. Чтобы гарантированно попасть на территорию соседнего государства, рекомендуем собрать весь пакет документов и взять необходимую сумму денег.

    Список документов:

    1. Гарантия возвращения в Россию (обратный билет);

    2. Бронь жилья на весь срок пребывания;

    3. Оплаченная туристическая путевка (ваучер), если вы едете от турфирмы;

    4. Приглашение на лечение от медицинской организации, если цель лечение;

    5. Нотариально заверенное приглашение (оригинал) — если вы едете с частным визитом, например, к друзьям или родным. Гарантийное письмо-приглашение оформляет физическое лицо на Украине. Приглашение необходимо заверить у нотариуса и выслать оригинал в Россию. В документе указываются данные о принимающей стороне, финансовые обязательства принимающей стороны; данные иностранца; цель посещения Украины. Помимо приглашения, требуется предъявить копию паспорта приглашающего лица.

    6. Подтверждение платёжеспособности

    Иностранцы и лица без гражданства для въезда в соседнее государство должны иметь определенную сумму денег — финансовое обеспечение. Сумма финансового обеспечения зависит от количества дней пребывания на Украине и от размера прожиточного минимума, принятого в стране на момент поездки.

    Платёжеспособность можно подтвердить, предъявив наличные в любой валюте (доллары, евро или гривны), либо заверенную банком справку с банковского счёта. При отсутствии нужной суммы денег во въезде могут отказать.

    С 26 ноября по 26 декабря 2018 года на Украине действовало военное положение. В это время действовал запрет на въезд в страну для россиян мужского пола от 16 до 60 лет. Сейчас запрет уже отменён, однако украинские пограничники продолжают обращать повышенное внимание на российских мужчин. Прежде всего, на «мужчин крепкого телосложения, следующих на Украину в одиночку или в составе небольших групп». Если вы путешествуете один и подходите под указанный возраст, рекомендуем вам тщательно подготовиться к пересечению границы и иметь все необходимые документы на руках.

    Вывод:

    1. Оформите нотариально заверенное приглашение и отправьте его жениху.

    2. Он официально въедет в Украину и вы зарегестрируете брак.

    3. Официально выедете в Россию, как член семьи гражданина РФ.

    У Вас в настоящий момент законных оснований попасть в РФ нет.

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ольга!

    Відповідно до Закону України «Про міжнародне приватне право» шлюб між громадянами України, шлюб між громадянином України та іноземцем, укладений за межами України відповідно до права іноземної держави, є дійсним в Україні за умови додержання щодо громадянина України вимог Сімейного кодексу України щодо підстав недійсності шлюбу.

    Шлюби між іноземцями, укладені відповідно до права іноземної держави, є дійсними в Україні.

    Правові наслідки шлюбу визначаються спільним особистим законом подружжя, а при його відсутності - правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання в цій державі, а за відсутності такого - правом , з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв'язок іншим чином.

    Ст. 26 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (підписана країнами СНД, в тому числі РФ, і ратифікована із застереженнями Законом України №240/94-ВР від 10.11.94 р.) визначено, що умови укладення шлюбу визначаються для кожного з майбутнього подружжя законодавством Договірної Сторони, громадянином якої він є. Крім того, щодо перешкод до укладення шлюбу повинні бути дотримані вимоги законодавства Договірної Сторони, на території якої укладається шлюб.

    Відповідно до Інструкції про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України на прохання громадянина України, який постійно або тимчасово проживає в країні перебування консула і має намір зареєструвати шлюб у відповідних органах цієї країни, консул за письмовою заявою цього громадянина має право видати йому для пред'явлення до зазначених органів довідку про те, що він не перебуває в шлюбі, якщо такий шлюб реєструється з дотриманням форми шлюбу, встановленої законом цієї країни, і якщо для шлюбу немає перешкод, передбачених законодавством України про шлюб та сім'ю.

    Виходячи з перерахованого вище, Вам необхідно подати заяву в РАЦС у порядку, передбаченому законодавством Російської Федерації, і надати необхідні довідки. Як говорилося раніше, довідку про те, що не перебуваєте в шлюбі в Україні, можна отримати в консульстві.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин
    40%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    На данный момент попасть на территорию России возможно по следующим основаниям: в связи со смертью близкого родственника или при наличии обстоятельств острого гуманитарного характера (в т.ч. для ухода за тяжело больными или престарелыми близкими родственниками и малолетними детьми, являющимися гражданами РФ) при предъявлении полного набора подтверждающих документов в пункте пропуска через государственную границу Российской Федерации; - если они являются членами семьи гражданина РФ (супругами, несовершеннолетними детьми, нетрудоспособными совершеннолетними детьми), при предъявлении в пункте пропуска через государственную границу Российской Федерации заявления гражданина РФ о совместном следовании, а также полного набора подтверждающих документов; - если они являются членами семьи гражданина РФ (родителем, усыновителем, усыновленным, опекуном и попечителем) при предъявлении в пункте пропуска через государственную границу Российской Федерации собственного заявления, а также полного набора подтверждающих документов; - при наличии разрешения на временное проживание в России только в случае возникновения обстоятельств острого гуманитарного и только для членов семьи гражданина РФ при предъявлении в пункте пропуска через государственную границу Российской Федерации полного набора подтверждающих документов. Ограничения на въезд в Российскую Федерацию не распространяются на иностранных граждан и лиц без гражданства (из стран с визовым или безвизовым режимом въезда) при наличии у них вида на жительство в РФ, а также на лиц, следующих транзитом в безвизовом режиме на срок до 24 часов через воздушные пункты пропуска через государственную границу Российской Федерации, при условии следования транзитом из того же аэропорта и без выхода за пределы транзитной зоны. Дополнительно об этом постановлении Вы сможете прочитать по данной ссылке.http://ps.fsb.ru/general/info/covid.htm

    Відповідно до підпункту 3 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (набрав чинності 17.03.2020) установлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення і 30- ть днів після припинення карантину.

    Треба знати причини з якої вам відмовляють у перетині кордону.

    Шлюб ви могли укласти і на території РФ ( окрім АР Крим) він визнається Україною.

    Вам треба нотаріальне запрошення для нареченого по ньому він приїде до вас в Україну та укладете шлюб і далі законно потрапите в РФ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Ольга!

    Необхідні документи для реєстрації шлюбу з іноземцем в Україні в 2022 році:

    Для громадянина України:• Національний паспорт.• Свідоцтво про розлучення або рішення суду про розлучення, якщо громадянин України раніше був одружений.

    Для іноземного громадянина:• Закордонний паспорт.• Свідоцтво про розлучення або рішення суду про розлучення, якщо іноземець раніше був одружений.

    При подачі заяви про укладення шлюбу іноземний громадянин повинен представити закордонний паспорт і документ про припинення попереднього шлюбу, якщо іноземець раніше був одружений.

    З 15 березня 2015 для реєстрації шлюбу з іноземцем не потрібно довідка про сімейний стан, видана компетентним органом іноземної держави.

    Документи про розірвання попереднього шлюбу іноземця, повинні бути легалізовані (проставлення печатки апостиль або консульська легалізація) і переведені на українську мову. Вірність перекладу завіряється у нотаріуса. Переклад необхідно робити тільки в Україні, щоб уникнути необхідності легалізації завірення іноземного нотаріуса.

    Реєстрацію укладення шлюбу з громадянами СНД або іноземними громадянами далекого зарубіжжя виробляє державний РАЦС міста Києва.

    Які права дає шлюб з іноземцем українському громадянину?Право на спільне проживання з чоловіком або дружиною, українець отримує відчутні переваги при оформленні ВНЖ і громадянства, набагато легше і швидше громадянину України отримати національну візу і подати документи на на отримання посвідки на тимчасове переживання за кордоном.

    Свідоцтво про укладення шлюбу, видане органами РАЦС України, визнають чинним на території іноземних держав при наявності його легалізації (проставлення печатки апостиль або консульська легалізація).

    ІНОЗЕМЦІ ТА ОСОБИ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА В’ЇЖДЖАЮТЬ В УКРАЇНУ ЗА УМОВИ:

    1) наявності в нього дійсного паспортного документа;

    2) відсутності щодо нього рішення уповноваженого державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    3) наявності в нього в'їзної візи, якщо інше не передбачено законодавством України;

    4) підтвердження мети запланованого перебування;

    5) наявності достатнього фінансового забезпечення на період запланованого перебування і для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави.

    Іноземцям, особам без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам в'їзду в Україну, відмовляється у перетинанні державного кордону в порядку, встановленому статтею 14 Закону України «Про прикордонний контроль».

    Нотаріально засвідчені копії паспортних документів, свідоцтв про народження, віз право на перетинання державного кордону не дають.

    ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПЕРЕТИНАННЯ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ

    закордонний паспорт

    документ на повернення в державу громадянства або проживання (у разі втрати паспортного документа на території України)

    українська віза (для громадян держав з візовим порядком поїздок)

    Увага! Ідентифікаційна картка (ID-card), що посвідчує особу іноземного громадянина, не дає права на перетинання державного кордону України. Крім, громадян Туреччини і Грузії (з 01.03.2019), які відповідно до міжнародних угод мають право на в'їзд, виїзд, перебування в межах встановленого законодавством періоду на підставі дійсних паспортних документів у вигляді ID-card.

    РЕЖИМ В’ЇЗДУ ІНОЗЕМЦІВ ДО УКРАЇНИ

    https://mfa.gov.ua/podorozhnim/vyizd-ta-perebuvannya-inozemciv-v-ukrayini/rezhim-vyizdu-inozemciv-do-ukrayini-za-derzhavami

    З МЕТОЮ ЗАПОБІГАННЯ ПОШИРЕННЮ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ГОСТРОЇ РЕСПІРАТОРНОЇ ХВОРОБИ COVID-19, СПРИЧИНЕНОЇ КОРОНАВІРУСОМ SARS-COV-2 ВСТАНОВЛЕНІ ДОДАТКОВІ ОБМЕЖЕННЯ:

    Постанова Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»

    Інформуємо, що з 01.01.2019 набув чинності наказ МЗС України від 06.12. 2018 № 525 «Про затвердження змін до Вимог до оформлення віз в електронному вигляді», яким передбачається:

    встановлення нових кодових позначень категорій е-віз;

    визначення документів, на підставі яких оформлюються е-візи;

    оновлення переліку держав, громадянам яких оформлюється е-віза.

    Реєстрація в пункті пропуску через державний кордон включає проставлення в паспортному документі та/або імміграційній картці іноземця та особи без громадянства або в інших документах, передбачених законодавством, відмітки “В’їзд”, внесення відомостей про іноземця та особу без громадянства, їх паспортних даних до відповідного реєстру.

    РЕЄСТРАЦІЯ В ПУНКТІ ПРОПУСКУ ЧЕРЕЗ ДЕРЖАВНИЙ КОРДОН

    Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну, можуть тимчасово перебувати на її території на підставі реєстрації у пункті пропуску через державний кордон.

    Відповідно до частини 2 статті 9 розділу ІІ Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», пункту 6 статті 19 розділу ІV Закону України «Про Державну прикордонну службу України» та на виконання Указу Президента України від 30 серпня 2017 року № 256 «Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержання ними правил перебування на території України», з 1 січня 2018 року у пунктах пропуску через кордон (пунктах контролю, КПВВ з ТОТ АРК) здійснюється фіксація біометричних даних іноземців та осіб без громадянства під час прикордонного контролю.

    Фіксація біометричних даних іноземців під час їхнього першого в’їзду в Україну в аеропортах та автомобільних пунктах пропуску здійснюється шляхом сканування відбитків п’яти пальців правої (лівої) руки.

    У разі слідування іноземців поїздом фіксація біометричних даних проводиться безпосередньо у вагонах поїздів шляхом сканування відбитку вказівного пальця правої (лівої) руки.

    Подальша ідентифікація іноземців та осіб без громадянства, біометричні данні яких були зафіксовано під час їхнього першого в’їзду в Україну, здійснюється шляхом сканування відбитків від одного до чотирьох пальців правої (лівої) руки.

    ПІДТВЕРДЖЕННЯ НАЯВНОСТІ ДОСТАТНЬОГО ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

    В’їзд в Україну, перебування на території України та транзитний проїзд через територію України іноземців здійснюється за наявності достатнього фінансового забезпечення або наявності можливості отримати таке забезпечення законним способом на території України.

    Перевірка наявності достатнього фінансового забезпечення проводиться уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби вибірково, у разі здійснення процедури контролю другої лінії.

    Необхідна сума достатніх коштів для проживання (Постанова Кабінету Міністрів України №884 від 4 грудня 2013 року «Про затвердження Порядку підтвердження достатнього фінансового забезпечення іноземців та осіб без громадянства для в’їзду в Україну, перебування на території України, транзитного проїзду через територію України і виїзду за її межі та визначення розміру такого забезпечення»)

    Наявність достатнього фінансового забезпечення встановлюється шляхом:

    візуального огляду наявності у іноземців та осіб без громадянства коштів в національній валюті України або у конвертованій іноземній валюті за курсом Національного банку на день в’їзду в Україну;

    вивчення документа, в якому зазначено суму коштів та на підставі якого можна отримати кошти в банківських установах України;

    візуального огляду платіжної картки міжнародних платіжних систем та вивчення виписки з особового банківського рахунка заявника, що підтверджує наявну суму коштів (виписка з банкомата);

    вивчення документа, що підтверджує бронювання або оплату житла та харчування в Україні;

    вивчення договору на туристичне обслуговування (ваучер);

    вивчення гарантійного листа приймаючої сторони, що запросила іноземця або особу без громадянства, про взяття на себе зобов’язань із сплати всіх витрат іноземця або особи без громадянства, пов’язаних з їх перебуванням на території України та виїздом за її межі;

    перевірки проїзного квитка для повернення до країни громадянської належності або країни постійного проживання, або до третьої країни з фіксованою датою.

    Прожитковий мінімуму з 1 грудня 2021 року встановлено 2393 грн.

    Необхідні суми фінансового забезпечення з розрахунку на:

    1 добу – 1 595 грн. + 7 975 грн = 9 570 грн;

    5 діб – 7975 грн. + 7975 грн = 15 950 грн;

    10 діб – 15 950 грн. + 7975 грн = 23 925 грн;

    15 діб – 23 925 грн. + 7975 грн = 31 090 грн;

    30 діб – 47 850 грн. + 7975 грн = 55 825 грн;

    ФЗ = ((20 х Пmin) : 30) х (КД+5);

    ФЗ = ((20 х 2393) : 30) = 1595 х (1595*5=7975).

    де ФЗ - достатнє фнансове забезпечення;

    Пmin - прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць;

    КД - планова кількість днів перебування на території України.

    Если ВАм ехать в РФ.

    В связи с распространением ковида еще в прошлом году власти России ввели ограничения на посещение РФ для иностранных граждан, в том числе жителей Украины.

    Правила время от времени корректируются, но о полном открытии границ речи пока не идет. Когда Россия сможет принять абсолютно всех иностранцев, независимо от наличия причин въезда, будет зависеть напрямую от эпидемиологической обстановки.

    Украинские граждане имеют право приехать в РФ только по определенным обстоятельствам, которые обозначены в постановлении.

    Причины, по которым украинцы могут посетить Россию:
    • Поездка к родственникам. К данной категории погранслужба РФ относит: супругов, родителей, родных братьев и сестер, дедушек, бабушек, внуков, усыновителей, усыновленных.
    • Поездка по причине гибели родных (из одобренного перечня).
    • Посещение родственника, который временно утратил трудоспособность (также из перечня допустимых лиц).
    • Получение лечения в медучреждении РФ.
    • Проживание в ДНР и ЛНР.
    • Участие в государственной программе добровольного переселения в РФ.
    • Поездка с целью обучения в ВУЗах.
    • Участие в спортивных соревнованиях.
    • Сотрудники дипломатических организаций.
    • Деловые поездки и трудовая деятельность.
    Документы для поездки в Россию из Украины: Документы для граждан Украины:
    • Загранпаспорт;
    • ПЦР-тест;
    • Документы, подтверждающие право въезда.

    Въехать в РФ украинцы могут по загранпаспорту. Визу оформлять не нужно. Обязательным условием является отрицательный результат ПЦР-теста на ковид, который получен не ранее 48 часов до въезда в страну.

    При прохождении пограничного контроля нужно заполнить миграционную карту, которую выдадут сотрудники. Также может потребоваться анкета о состоянии здоровья (заполняется на месте).

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброе утро.Я украинка проживала в гражданском браке в россии поехала на родину за документами для заключения брака а теперь не могу выехать а гражданский муж не может приехать ко мнеПодскажите может есть решения этой проблемы

    какая причина того - что он не может приехать к Вам а Вы к нему?

    Пуха Наталія ТендерОк
    30%
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 2 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Жінка та чоловік, які бажають зареєструвати шлюб, подають особисто письмову заяву за встановленою формою до дипломатичного представництва чи консульської установи України в країні перебування.

    Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу до дипломатичного представництва або консульської установи, то таку заяву, справжність підписів на якій має бути нотаріально засвідчена, можуть подати їх представники згідно з довіреністю, посвідченою у встановленому порядку.

    Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати новий шлюб тільки при пред'явленні документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу (свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного з подружжя, рішення суду України або висновок відділу реєстрації актів цивільного стану про визнання шлюбу недійсним).

    Для громадян України, шлюб яких припинено за кордоном, таким документом може бути рішення суду про розірвання шлюбу, якщо за законодавством цієї іноземної держави воно є остаточним, свідоцтво про розірвання шлюбу або смерть одного з подружжя чи інші документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави, видані компетентним органом.

    Особи, які бажають зареєструвати шлюб, зобов'язані пред'явити для посвідчення їх особи паспортні документи.

    Для реєстрації шлюбу необхідна взаємна згода осіб, що укладають шлюб, та досягнення ними шлюбного віку. Шлюбний вік установлений у 18 років для чоловіків і в 17 років для жінок.

    Громадяни України та особи без громадянства, які проживають в Україні, для підтвердження сімейного стану з метою реєстрації шлюбу в іншій державі подають заяву, засвідчену нотаріально, у якій особа повідомляє про себе, що вона ніколи не перебувала у шлюбі, або про те, що вона раніше перебувала у шлюбі, але зараз її шлюб припинено, та належним чином легалізовану, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    Громадяни України, які проживають за кордоном, для реєстрації шлюбу та підтвердження сімейного стану подають аналогічну заяву, засвідчену дипломатичним представництвом чи консульською установою України, нотаріусом, або документ про те, що особа не перебуває в шлюбі, виданий компетентними органами країни проживання, який повинен бути належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

    Реєстрація шлюбу відбувається після спливу одного місяця від дня подання заяви особами, які бажають укласти шлюб.

    У виняткових випадках, на підставі спільної заяви осіб, які бажають вступити в шлюб, та документів, які підтверджують наявність поважної причини, консул може скоротити місячний строк, про що робиться відмітка в журналі обліку заяв про реєстрацію шлюбу.

    На прохання зацікавлених осіб або зі своєї ініціативи консул сам може робити необхідну перевірку. Консул повідомляє осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, про відстрочку реєстрації шлюбу. За наявності передбачених законодавством перешкод для реєстрації шлюбу консул відмовляє в його реєстрації і видає письмове роз'яснення. Якщо відомості про такі перешкоди не дістануть підтвердження, шлюб реєструється на загальних підставах.

    Реєстрація шлюбу за довіреністю або через представника не дозволяється. Присутність нареченої та нареченого в момент реєстрації їхнього шлюбу є обов'язковою.

    За погодженням з особами, які бажають укласти шлюб, консул призначає день і час реєстрації шлюбу з додержанням вимог, передбачених статтею 32 Сімейного кодексу України.

    Якщо громадяни, які бажають укласти шлюб, не можуть з'явитись з поважних причин до консула в установлений їм день, то строк реєстрації шлюбу на їх письмове прохання переноситься на інший день згідно з їх бажанням. Про це робиться відмітка на заяві та в журналі обліку заяв.

    У цих випадках строк перенесення реєстрації шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви.

    Якщо особи, які подали заяву, не з'явилися до консульської установи протягом тримісячного строку з дня її подання і не повідомили причину неявки, то заява втрачає чинність. Реєстрація шлюбу та видача подружжю свідоцтва про шлюб провадиться у приміщенні консульської установи в присутності осіб, які укладають шлюб.

    Наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватись дошлюбними прізвищами, або приєднати до свого прізвища прізвище другого з подружжя.

    Складання більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена і (або) наречений.

    Якщо громадянин України при реєстрації шлюбу змінив прізвище, то на першій сторінці паспортного документа проставляється штамп про те, що він підлягає обміну в місячний строк у зв'язку зі зміною прізвища при вступі в шлюб.

    Тобто Відповідно до Закону України «Про міжнародне приватне право» шлюб між громадянами України, шлюб між громадянином України та іноземцем, укладений за межами України відповідно до права іноземної держави, є дійсним в Україні за умови додержання щодо громадянина України вимог Сімейного кодексу України щодо підстав недійсності шлюбу.

    Шлюби між іноземцями, укладені відповідно до права іноземної держави, є дійсними в Україні.

    Правові наслідки шлюбу визначаються спільним особистим законом подружжя, а при його відсутності - правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання в цій державі, а за відсутності такого - правом , з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв'язок іншим чином.

    Ст. 26 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (підписана країнами СНД, в тому числі РФ, і ратифікована із застереженнями Законом України №240/94-ВР від 10.11.94 р.) визначено, що умови укладення шлюбу визначаються для кожного з майбутнього подружжя законодавством Договірної Сторони, громадянином якої він є. Крім того, щодо перешкод до укладення шлюбу повинні бути дотримані вимоги законодавства Договірної Сторони, на території якої укладається шлюб.

    Відповідно до Інструкції про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України на прохання громадянина України, який постійно або тимчасово проживає в країні перебування консула і має намір зареєструвати шлюб у відповідних органах цієї країни, консул за письмовою заявою цього громадянина має право видати йому для пред'явлення до зазначених органів довідку про те, що він не перебуває в шлюбі, якщо такий шлюб реєструється з дотриманням форми шлюбу, встановленої законом цієї країни, і якщо для шлюбу немає перешкод, передбачених законодавством України про шлюб та сім'ю.

    Виходячи з перерахованого вище, Вам необхідно подати заяву в РАЦС у порядку, передбаченому законодавством Російської Федерації, і надати необхідні довідки. Як говорилося раніше, довідку про те, що не перебуваєте в шлюбі в Україні, можна отримати в консульстві.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України