Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 18 января 2022, вопрос №54664

Квартирний облік дітей-сиріт

Я Журавель Вікторія Валеріївна. Підскажіть будь ласка, мені через 4 місяці буде 23, я мати-одиначка.
Куди мені звертатися? Куди писати, щоб мені надали соціальну допомогу за рішенням квартирного обліку, як дитині сироті.

Ответы юристов (1)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    Закон Украины «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно защиты жилищных прав детей-сирот, детей, лишенных родительской опеки, и лиц из их числа» введен в действие с 31 марта 2021 года. Законом, в частности, предусмотрено право детей, лишенных родительской опеки, на получение денежной компенсации взамен положенного жилья.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1095-20#Text

    Внесены изменения в ст.33 ЗУ "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", в которой на КМ Украины возлагается обязанность разработать порядок выплаты денежной компенсации.

    Такой порядок принят.

    Подайте Заявление о выплате денежной компенсации в местный орган власти.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/615-2021-%D0%B...

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 26 травня 2021 р. № 615

    ПОРЯДОК

    виплати грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа

    13. До заяви про виплату грошової компенсації додаються:

    копія документа, що посвідчує особу;

    копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (копія паспорта громадянина України - для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідному контролюючому органу і має відмітку в паспорті);

    документи (або копія рішення про їх видачу), що підтверджують статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, особи з їх числа, зазначені в пунктах 23-25 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866 “Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини” (Офіційний вісник України, 2008 р., № 76, ст. 2561).

    Після досягнення особою 23 років у разі відсутності документів, які підтверджують статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, особи з їх числа, подаються документи, відповідно до яких було поставлено особу на квартирний облік як дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування;

    копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності), виданої згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 “Про облік внутрішньо переміщених осіб” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 81, ст. 2296; 2015 р., № 70, ст. 2312).

    Місцевому розпоряднику/структурному підрозділу до заяви про виплату грошової компенсації подаються особами виключно ті документи, які не перебувають у володінні суб’єктів надання адміністративних послуг або державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ або організацій, що належать до сфери їх управління, в паперовому вигляді або із застосуванням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

    Місцевий розпорядник самостійно перевіряє інформацію про наявність/відсутність у особи, яка подає документи для отримання грошової компенсації, речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, в тому числі на земельну ділянку, на якій розташоване житлове приміщення (у разі наявності).

    Усі інші документи збираються місцевим розпорядником/структурним підрозділом без участі суб’єкта звернення на підставі відомостей, поданих у заяві, зокрема шляхом доступу до інформаційних систем або баз даних інших суб’єктів надання адміністративних послуг, підприємств, установ або організацій, що належать до сфери їх управління, або через систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів відповідно до законодавства.

    14. Місцевий розпорядник/структурний підрозділ не пізніше ніж через три робочих дні з дати прийняття заяви з усіма необхідними документами для призначення грошової компенсації дає дозвіл на відкриття спеціального рахунка.

    Рекомендации:

    - не тратьте деньги на юристов на данном этапе, а сама подготовьте все документы, напишите и подайте заявление в местную администрацию;

    - побольше настойчивости при общении с чиновниками, и на все их затягивания с решением Вашего вопроса пиишите жалобы на их действия во все инстанции.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України