Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 20 января 2022, вопрос №54756 100₴

Арест имущества по решению суда

Здравствуйте, человек обвиняемый по делу в ДТП с летальным исходом. У него есть часть в приватизированной квартире в которой он прописан, но в право наследства после смерти своего отца данный человек не вступал. Может ли быть по решению суда наложен арест на его часть имущество?

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте, Юлия!

    Арест может быть наложен на имущество, которое принадлежит лице на праве частной собственности.

    Если человек не вступал в наследство, то соответственно права собственности у него нету.

    Но если у него и до смерти отца была часть, то арест может быть применен к этой части имущества.

    Всего доброго!

    Сергеев Артем
    30%
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Здравствуйте

    Стаття 170. Накладення арешту на майно

    2. Арешт майна допускається з метою забезпечення:

    1) збереження речових доказів;

    2) спеціальної конфіскації;

    3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

    4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

    Стаття 59. Конфіскація майна

    1. Покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого. Якщо конфіскується частина майна, суд повинен зазначити, яка саме частина майна конфіскується, або перелічити предмети, що конфіскуються.

    2. Конфіскація майна встановлюється за тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини, а також за злочини проти основ національної безпеки України та громадської безпеки незалежно від ступеня їх тяжкості і може бути призначена лише у випадках, спеціально передбачених в Особливій частині цього Кодексу.

    3. Перелік майна, що не підлягає конфіскації, визначається законом України.

    Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

    2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

    Стаття 12. Класифікація кримінальних правопорушень

    5. Тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

    6. Особливо тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

    Таким образом конфискация имущества как вид наказания в этом случае не предусмотрен.

    Если идет речь о гражданском иске относительно взыскания ущерба, то теоретически могут наложить арест на его личное имущество; относительно недвижимости – она (или часть) должна быть оформлена в соответствии з законодательством именно на него.

    • Юлия Клиент 2 года назад

      Спасибо, поняла.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Поки спадкоємець не прийняв спадщину - це майно йому не належить і арешт застосовувати неможна.

    Арешт майна накладається за рішенням суду органом ДВС , або нотаріусом.

    Як вони визначили , яка частина квартири належить боржнику , якщо він не отримував свідоцтва про право на спадщину.

    Арешт підлягає зняттю у суді окремим рішенням.

    Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку визначені Законом України "Про виконавче провадження" від 21.04.99 № 606-XIV, із змінами та доповненнями.

    Виконавче провадження - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення).

    Примусове виконання рішень в Україні покладається на Державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України.

    Одним із заходів примусового виконання рішень є звернення стягнення на майно боржника, яке полягає в його арешті (опису), вилученні та примусовій реалізації.

    Під поняттям "майно" боржника слід розуміти як окремі речі та їх сукупність, так і всі майнові права боржника, що на момент вчинення виконавчого провадження є у нього.

    Складові елементи арешту майна, визначені в даному Законі як опис, оголошення заборони розпоряджатися майном, обмеження в праві користування ним або його вилучення у боржника та передача на зберігання іншим особам – це сукупність дій, які мають бути чітко регламентовані та мати певні підстави для застосування.

    Арешт на майно боржника може накладатися державним виконавцем шляхом:

    винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, якою накладається арешт на майно боржника та оголошується заборона на його відчуження;

    винесення постанови про арешт коштів та інших цінностей боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах чи на зберіганні в банках або інших фінансових установах;

    винесення постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження;

    проведення опису майна боржника і накладення на нього арешту.

    Державним виконавцем за постановою про відкриття виконавчого провадження або за постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження може бути накладений арешт у межах суми стягнення за виконавчими документами з урахуванням витрат, пов’язаних з проведенням виконавчих дій на виконання на все майно боржника або на окремо визначене майно боржника. У разі потреби постанова, якою накладено арешт на майно боржника та оголошено заборону на його відчуження, надсилається державним виконавцем до органу нотаріату та інших органів, що здійснюють реєстрацію майна або ведуть реєстр заборони на його відчуження.

    Копія постанови державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника не пізніше наступного після її винесення дня надсилається боржнику та відповідно до банків чи інших фінансових установ або органів, зазначених у частині другій цієї статті. Постанова державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника може бути оскаржена боржником начальнику відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований, або до суду у 10-денний строк.

    Арешт застосовується:

    1. для забезпечення збереження майна боржника, що підлягає наступній передачі стягувачеві або реалізації;
    2. для виконання рішення про конфіскацію майна боржника;
    3. при виконанні ухвали суду про накладення арешту на майно, що належить відповідачу і знаходиться у нього чи в інших осіб.

    Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права на майно і про звільнення майна з-під арешту.

    У разі прийняття судом рішення про звільнення майна з-під арешту або сплати боржником повної суми боргу за виконавчим документом до реалізації арештованого майна боржника, майно звільняється з-під арешту за постановою державного виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому підпорядкований державний виконавець, якщо під час розгляду відповідної скарги боржника виявлено порушення встановленого цим Законом порядку накладення арешту.

    За наявності письмового висновку експерта щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв’язку із значним ступенем його зносу, пошкодженням або коли витрати, пов’язані із зверненням на нього стягнення, перевищать грошову суму, за яку воно може бути реалізовано, майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою державного виконавця, яка затверджується начальником відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований.

    Розмір винагороди за надані послуги з реалізації арештованого майна не повинен перевищувати з урахуванням податку на додану вартість 15 відсотків від вартості майна.

    Спеціалізована організація проводить аукціон за заявкою державного виконавця, у якій зазначається початкова ціна майна, що виставляється на аукціон.( це державне підприємство з торгів.)

    Враховуючи зазначене, можна стверджувати, що арешт може накладатися стільки, скільки це буде необхідно для повного виконання боржником своїх обов язків для задоволення інтересів стягувача.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    ОТНОСИТЕЛЬНО ВАРИАНТОВ СНЯТИЯ АРЕСТОВ:

    Если арест наложил нотариус:

    Вам нужно обратиться в суд с иском о признании нотариальной надписи такой, что не подлежит исполнению. Чтобы остановить отчисления с зарплаты нужно подать в суд заявление об обеспечении иска путем приостановления взыскания на основании исполнительного документа.

    При подаче иска оплачивается судебный сбор - 908грн (если требование только неимущественного характера)

    При подаче вышеуказанного заявления также оплачивается судебный сбор - 454грн.

    Чем раньше Вы начнёте заниматься данным вопросом, тем меньше с Вас взыщут денег.

    Кроме того, уже взысканные с Вашей зарплаты деньги тоже можно вернуть.

    ---

    Если арест наложен органом ДВС:

    1. Необходимо обратиться с запросом в Государственную исполнительную службу (ДВС) о предоставлении информации о наличии открытых или законченных исполнительных производств.

    2. На основании полученной информации составить ходатайство государственного исполнителя или руководителя отдела Государственной исполнительной службы с требованием снять существующие за пределами любого исполнительного производства аресты, наложенные на имущество (средства).

    3. В пределах 10-дневного срока с момента получения ДВС указанного ходатайства обратиться в суд, выдавший исполнительный документ, с жалобой на действия (бездействие) государственного исполнителя и просить обязать государственного исполнителя снять арест с имущества.

    В любом случае, все будет решаться в суде.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    40%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Юлия!

    Арест может быть наложен в рамках уголовного дела, на исполнение поданного в уголовном деле гражданского иска на какое-либо имущество, что принадлежит обвиняемомуна праве частной собственности и что соответственно подтверждается документально.

    Если обвиняемый не принял наследствои не оформил на себя право собственности на долю (часть) в квартире, то соответственно на эту долю (часть) не возможно наложить арест.

    При наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Может ли быть по решению суда наложен арест на его часть имущество?

    ухвала про наложение ареста или постанова исполнителя - может быть постановлена на бумаге - но если на виновника ДТП не зарегистрировано никакое имущество - она просто не будет выполнена так как имущества нет - и не на что накладывать арест

    Крикун Сергій  Павлович
    30%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 316. Поняття права власності

    1. Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб...

    Стаття 368. Право спільної сумісної власності

    1. Спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю...".

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 150. Види забезпечення позову

    1. Позов забезпечується:

    1) накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб;

    1-1) накладенням арешту на активи, які є предметом спору, чи інші активи відповідача, які відповідають їх вартості, у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави;

    2) забороною вчиняти певні дії;...".

    Во-первых, арест может быть наложен только на имущество или денежные средства. Доля в приватизированной квартире является имуществом правом, а не имуществом - арест на имущественное право не предусмотрено и не может наложено, в частности, судом.

    Во-вторых, для наложения ареста на долю собственника в приватизированной квартире необходимо предварительно выделить эту долю в натуре, для чего требуется отдельное решение суда.

    В-третьих, взыскание на выделенную долю, ее отчуждение (продажу) третьим лицам, не членам семьи будет противоречить публичному порядку (Конституции Украины), что влечет ничтожность такого отчуждения.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Відносини щодо зняття арешту з майна регулюються нормами цивільного законодавства та Законом України «Про виконавче провадження» . Статтею 59 встановлено, що якщо особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутись до суду з позовом про визнання права власності.

    Тобто, якщо під час вступу в спадщину з’ясувалось що на нерухоме майно накладено арешт необхідно виконати наступні дії:

    Отримати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у якому зазначено, на підставі якого документу був накладений арешт. Отримати такий витяг ви можете онлайн, або звернутись до нотаріуса.

    Звернутись до ДВС з письмовою заявою про зняття арешту з квартири у зв`язку зі смертю боржника. ДВС не пізніше ніж наступного дня винесе постанову про зняття з реєстру боржника та внесе відповідні зміни в реєстр.

    Якщо ДВС відмовить, необхідно звертатись до суду відповідно до положень статті 59 Закону. До позовної заяви необхідно надати копії документів, що підтверджують право на спадкування , відповідь ДВС, Постанови про відмову у вчинені нотаріальної дії, копії витягів з реєстрів про права власності тощо.

    Коли рішення суду набере законної сили, арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Статтями 68 та 69 Закону України “Про нотаріат” передбачено, що при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом або за заповітом нотаріус перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства ( за законом або за заповітом) та склад спадкового майна. На підтвердження цих обставин від спадкоємців обов’язково вимагаються відповідні документи. Так, факт смерті і час відкриття спадщини підтверджуються свідоцтвом органу реєстрації актів цивільного стану про смерть спадкодавця, а родинні та інші відносини спадкоємців зі спадкодавцем можуть бути підтверджені свідоцтвом органу реєстрації актів цивільного стану; копіями актових записів; копіями рішення суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин. При спадкуванні за заповітом перевіряється наявність заповіту. При видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом оригінал заповіту, поданий спадкоємцем, залишається у справах нотаріуса.

    Свідоцтво про право на спадщину видається за заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством, кожному з них окремо із визначенням прізвища, імені, по батькові та часток у спадщини інших спадкоємців.

    Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов’язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно та зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна.

    Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, провадиться нотаріусом після подання правовстановлювальних документів про належність цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна, у тому числі наявності чи відсутності податкової застави та інших застав за даними відповідних реєстрів. Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації (за винятком земельної ділянки), нотаріус вимагає, крім правовстановлювального документа, витяг з Реєстру прав власності.

    Якщо на спадкове майно накладено арешт судовими чи слідчими органами, видача свідоцтва про право на спадщину затримується до зняття арешту, а у разі наявності заборони на відчуження нерухомого майна нотаріус повідомляє кредитора про те, що спадкоємцям боржника видано свідоцтво про право на спадщину.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України