Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 20 января 2022, вопрос №54787 100₴

Как получить декретные? Есть вопросы

Жена беременна и работает по трудовой на минимальной зарплате. На сколько я понимаю должна получить декретные за 4 месяц.(2 месяца до ухода в декрет, два после). Процедура на сколько я понимаю примерно такая: она подаёт бумагу начальству, начальство от государства получает декретные и начисляет их.
Начальница говорит что у неё оштрафованы счета и если на её карточку поступят деньги то они заблокируются.
Мы проверили в пенсионном начисления зарплаты. Зарплата поступает каждый месяц всё как надо от её имени.
Вопрос, как быть в этой ситуации. Может начальница что то не договаривает. Если у неё оштрафованы счета и карты, может ли она вести свой ФОП и начислять ЗП, так как начисление ЗП в отчётах в пенсионном есть. Как быть в этой ситуации жене и получить декретные?

Ответы юристов (9)

    Петренко Евгений
    30%
    Петренко Евгений 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, жена должна принести работодателю справку из женской консультации для начисления помощи по беременности и родам. В течение месяца эта помощь будет начислена и должна быть выплачена работодателем. Такова процедура.

    За невыплату пособия работодатель может быть привлечен к ответственности.

    Винограденко Антон Анатолійович

    Добрый день!

    "Если у неё оштрафованы счета и карты, может ли она вести свой ФОП и начислять ЗП" - может"

    "Как быть в этой ситуации жене и получить декретные?" - уверен, нужно поступать так, как предусмотрено законодательством. Тем более другого порядка выплаты декретных не предусмотрено. Когда работодатель вашей жены получит декретные, тогда и действовать по ситуации. 99% у вас и вашего работодателя проблем с выплатой декретных не будет, так как работодателем предварительно должен быть открыт в банке спецсчёт для получения декретных — «2604», его указывают в заявлении, без спецсчёта декретные работодателю не перечислят. Исполнительная служба не имеет право накладывать арест на данные спецсчета.

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Здравствуйте, Вячеслав!

    Нужно обратиться с официальным заявлением на имя работодателя, с отметкой на копии такого заявления, либо путём отправления в адрес работодателя по почте ценным письмом с описью вложения и уведомлением, в котором указать период декрета и отсутствие выплаты, с приложением справки с больницы.

    На данное заявление, должен быть предоставлен официальный ответ.

    По результатам предоставленного ответа, далее принимать решение.

    Если не будет результата или ответ будет отрицательный, рекомендую подать жалобы в: Фонд соцстрахования, Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования к работодателю.

    В противном случае, если жалобы не предоставят надлежащего результата, рекомендую обратиться с иском в суд о взыскании задолженности по выплате декретных.

    При наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    40%

    Доброго дня!

    якщо роботодавець ФОП І у нього є арешт на основному рахунку він може працювати і має виплачувати соціальні гарантії працівникам для цього вагітна - робітниця подає директору заяву та довідку з лікарні про обставини , що потребують виплати допомоги по вагітності та пологам директор подає форму до фонду соціального страхування , паралельно відкриває спеціальний інший рахунок для виплат фондом декретних (2604 ), фонд зараховує , і ФОП має виплатити з спец рахунка кошти інакше вагітна робітниця має право звернутися до органу Держпраці з заявою про порушення прав роботодавцем і буде призначено перевірку і накладено додаткові штрафи на ФОП.

    НАВІТЬ ЯКЩО у неї все під арештом зарплату і допомогу згідно законодавства вона має виплачувати.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Вячеслав!

    Деньги (по беременности и родам, как оплата больничного листа на 126 кал.дней) поступает от Фонда соц.страхования на специальный счет предприятия, социальный.

    А социальный счет никак не может быть аррестован.

    Более того, арест можно проверить, даже если на основной счет, и не социальный.

    Набирайте, если будут вопросы.

    Костромина Виктория

    Я полностью согласна с С. Рыбинцевым

    Деньги по беременности оплачивает ФСС - на спец счет - на него арест не накладывается

    но для этого Ваша супруга должна уйти в декрет и предоставить больничный лист - это основание для начисления и оплаты - и на это занимает какое то время

    но если она не ушла в декрет и дальше работает ине предоставила больничный - то ей идет только зарплата

    обратитесь письменно к работодателю за разъяснениями почему нет оплаты

    подайте жалобу на работодателя

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, В'ячеслав!

    Стягнення за виконавчими документами звертають в першу чергу на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у т.ч. на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах (ч. 2 ст. 48 Закону України "Про виконавче провадження", далі - Закон).

    Водночас не підлягають арешту кошти, які перебувають на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом (ч. 3 ст. 52 Закону). Для цього банк, інша фінансова установа, Казначейство у разі надходження постанови виконавця про арешт коштів, які знаходяться на таких рахунках, зобов'язані повідомити виконавця про цільове призначення рахунку та повернути постанову виконавця без виконання в частині арешту коштів, що знаходяться на таких рахунках.

    Тому, виконуючи рішення суду, виконавець може накладати арешт на будь-які кошти на рахунках боржника в банківських установах, крім тих, накладення арешту на які заборонено законом. Саме банк, який виконує відповідну постанову виконавця про арешт коштів боржника повинен визначити статус коштів і рахунка, на якому вони знаходяться. Надалі банк повідомляє виконавця про цільове призначення коштів на рахунку та повертає йому постанову без виконання, що є підставою для зняття виконавцем арешту із цих коштів згідно із ч. 4 ст. 59 Закону.

    Також виконавець може самостійно зняти арешт з усіх або частини коштів на рахунку боржника у банківській установі при отриманні документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом.

    Корисна інформація - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%94%D0%B...

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text):

    "Стаття 73. Кошти, на які не може бути звернено стягнення

    1. Стягнення не може бути звернено на такі виплати:...

    5) допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами;..".

    Закон Украины "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14/page#T...):

    "Стаття 18. Особи, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання,..або у фізичних осіб,..

    Стаття 20. Види матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. За страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:...

    2) допомога по вагітності та пологах;..

    Стаття 25. Умови надання і тривалість виплати допомоги по вагітності та пологах

    1. Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів...Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів...

    Стаття 26. Розмір допомоги по вагітності та пологах

    1. Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі (крім працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті) у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу...

    Стаття 32. Строки розгляду документів, призначення та виплати матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження.

    2. Допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується:

    1) застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), інших підставах, передбачених законом, - у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати;..."

    "ПОРЯДОК видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0890-21#Text):

    "II. Формування листків непрацездатності на підставі даних медичних висновків про тимчасову непрацездатність...

    2. Листок непрацездатності формується в Реєстрі на підставі медичного висновку (медичних висновків) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі - РЗО).

    Під час формування листка непрацездатності враховується інформація про основне місце роботи застрахованої особи, визначене за даними повідомлення про прийняття працівника на роботу.

    Сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України...

    III. Особливості формування листків непрацездатності за причиною непрацездатності «Вагітність та пологи»

    1. Листок непрацездатності з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» вважається виданим через сім днів з дати відкриття листка непрацездатності...".

    "ПОРЯДОК організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/328-2019-%D0%B...):

    "2. Терміни, що вживаються в цьому Порядку, мають таке значення:...

    5) портал послуг - веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України;...

    15. Інформація з Реєстру, що містить відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків, період і причину непрацездатності, надається тільки особі, якої зазначені відомості стосуються, її страхувальнику - за період перебування особи у трудових відносинах із ним відповідно через електронні кабінети застрахованої особи та страхувальника на порталі послуг, ...

    16. Інформація з Реєстру надається територіальними органами Пенсійного фонду України в паперовій формі як витяг з Реєстру за усним зверненням:

    застрахованій особі - особисто з пред’явленням документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, та документа, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків або свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування чи пенсійного посвідчення;...".

    Во-первых, как изложено коллегами, на помощь по беременности и родам не может обращено взыскание и наложен арест.

    Во-вторых, листок нетрудоспособности подлежит оформлению в электронной форме лечащим врачем и направляется работодателю в электронном виде, считается выданным через 7 дней со дня его открытия.

    В-третьих, решение о выплате помощи по беременности и родам подлежит рассмотрению в течение 10 дней со дня поступления документа, т.е. в течение 17 со дня открытия листка нетрудоспособности. Выплата даной помощи подлежит в ближайший после принятия решения по листку нетрудоспособности день выплаты заработной платы.

    В-четвертых, информация по листку недспособности может получена застрахованным лицом в личном электронном кабинете на портале ПФУ.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Так вам вірно зазначили колеги:

    Ваша дружина у дільничного лікаря отримає лист непрацездатності по якому буде здійснене нарахування лікарняних у зв'язку з вагітністю та пологами, далі зазначений лікарняний її Роботодавець пред'явить у фонд соц страхування який виплатить нараховану суму на спеціальний соц страхівський рахунок, на якій згідно законодавства заборонено накладення стягнення і із зазначеного рахунку Роботодавець перекине, виплатить кошти вашій дружині.

    Ваша дружина народжує дитину, отримує пакунок малюка, реєструє дитину закриває лікарняний та йде у відпустку по догляду за дитиною до досягнення 3 р віку та оформляє допомого через Соц. страх.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України