Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 30 января 2022, вопрос №55280 600₴

Особа знаходиться в розшуку, послідовність дій для вирішення питання

Людина знаходиться в розшуку 5 років по статті 190 ч.1(дозвіл на затримання з метою приводу). 5 років тому відбулося два судових засідання на яких був присутній обвинувачений. На третє обвинувачений не з'явився. Після цього був оголошений в розшук. Як правильно поступити в цій ситуації? Чи можливо укласти з позивачем договір про примирення, перед тим, як явитись до суду і які наслідки його? І що очікує на обвинуваченого в данній ситуації?

Ответы юристов (4)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    По УПК можно пытаться "снимать розыск" только путём обращение к следственному судье, который его инициировал своим определением (или аналогично через прокуратуру, которая также процессуально может это сделать или через следователя, если розыск инициирован именно им). Для качественного составления документов луче обратиться к адвокату персонально.

    Изменениями в ст. 197 УПКУ определено, что срок действия постановления о заключении разыскиваемого лица под стражу или домашний арест не определяется. Вообще такой срок не может превышать 60 суток, но после принятия законопроекта № 2164, это не касается разыскиваемых лиц и срок их содержания под стражей ограничивается только сроками досудебного расследования. В таком случае задержанному и арестованному лицу, находившемуся в розыске, следует рассчитывать только на апелляционное обжалование и ходатайство стороны защиты об изменении меры пресечения, в противном случае покинуть СИЗО до окончания досудебного или судебного рассмотрения шансов мало.

    Внесенными изменениями в ст. 2971 УПКУ «Общие положения специального досудебного расследования» акцентировано внимание на проведении специального предварительного расследования по делам о разыскиваемых лицах. Напомним, что специальное досудебное расследование или специальное судебное разбирательство предусматривает расследование при отсутствии подозреваемого, обвиняемого и подсудимого. Решение о специальном досудебном расследование принимает суд (следственный судья) по ходатайству следователя (прокурора).

    Таким образом, изменения, которые вводятся Законопроектом № 2164, явно направлены на ужесточение законодательства о заочном осуждении лиц, находящихся в розыске, и в случае установления их места нахождения на бесспорное заключение под стражу без права на залог и без ограничения срока содержания под стражей.

    Рекомендация:

    1. Заключить договор о прмирении необходимо.

    2. Это даст адвокату возможность апелляционного обжалования меры пресечения.

    Увы, в любом случае Вы будете заключены под стражу.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Максиме!

    Я так розумію, що досудове розслідування щодо особи було закінчено і обвинувальний акт було передано до суду.

    У такому випадку мова йде про зупинення судового провадження у зв'язку із ухилення обвинуваченого від суду.

    Стаття 335. Зупинення судового провадження

    1. У разі якщо обвинувачений ухилився від суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, суд зупиняє судове провадження щодо цього обвинуваченого до його розшуку або видужання і продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декількох осіб. Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору.

    Тобто мала місце ухвала суду про розшук обвинуваченого.

    Ухвала суду має безстроковий характер, і тому мова про її недійсність не йде.

    Щодо угоди про примирення повідомляю наступне.

    Стаття 469. Ініціювання та укладення угоди

    1. Угода про примирення може бути укладена за ініціативою потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого. Домовленості стосовно угоди про примирення можуть проводитися самостійно потерпілим і підозрюваним чи обвинуваченим, захисником і представником або за допомогою іншої особи, погодженої сторонами кримінального провадження (крім слідчого, прокурора або судді).

    Угода про примирення у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, може бути укладена лише за ініціативою потерпілого, його представника або законного представника.

    {Частину першу статті 469 доповнено абзацом другим згідно із Законом № 2227-VIII від 06.12.2017; із змінами, внесеними згідно із Законом № 720-IX від 17.06.2020}

    Якщо дії чи інтереси законного представника суперечать інтересам особи, яку він представляє, за рішенням прокурора, слідчого судді, суду такий законний представник замінюється іншим із числа осіб, визначених статтею 44 цього Кодексу.

    {Частину першу статті 469 доповнено абзацом третім згідно із Законом № 2227-VIII від 06.12.2017}

    2. Угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого.

    3. Угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

    Отже угода про примирення може мати місце у нетяжких злочинах. Щодо тяжкості злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України повідомляю.

    Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    Стаття 12. Класифікація кримінальних правопорушень

    1. Кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини.

    2. Кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

    3. Злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі.

    4. Нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п’яти років.

    5. Тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

    6. Особливо тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

    Отже, злочин, передбачений ч. 1 ст. 190 ККУ, є нетяжким, а отже, обов'язково потрібно ініціювати угоду про примирення між обвинуваченим та потерпілим.

    Щодо перспектив обвинуваченого зазначаю наступне.

    Потрібно розуміти, на якій стаді перебувала справа до зупинення судового провадження.

    Які запобіжні заходи щодо особи мали місце, і чи взагалі мали місце.

    Стаття 176. Загальні положення про запобіжні заходи

    1. Запобіжними заходами є:

    1) особисте зобов’язання;

    2) особиста порука;

    3) застава;

    4) домашній арешт;

    5) тримання під вартою.

    У будь-якому випадку, особі потрібно наймати адвоката у кримінальних справах, і ініціювати укладення угоди про примирення.

    Угоду обов'язково потрібно укладати до відновлення судового провадження.

    Якщо угода буде заключена, які рішення суду?

    Стаття 474. Загальний порядок судового провадження на підставі угоди

    3. Якщо угоди досягнуто під час судового провадження, суд невідкладно зупиняє проведення процесуальних дій і переходить до розгляду угоди.

    4. Перед ухваленням рішення про затвердження угоди про визнання винуватості суд під час судового засідання повинен з’ясувати в обвинуваченого, чи цілком він розуміє:

    1) що він має право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов’язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують, а він має такі права:

    мовчати, і факт мовчання не матиме для суду жодного доказового значення;

    мати захисника, у тому числі на отримання правової допомоги безоплатно у порядку та випадках, передбачених законом, або захищатися самостійно;

    допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь;

    2) наслідки укладення та затвердження угод, передбачені статтею 473 цього Кодексу;

    3) характер кожного обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим;

    4) вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

    5. Перед прийняттям рішення про затвердження угоди про примирення суд під час судового засідання повинен з’ясувати в обвинуваченого, чи цілком він розуміє:

    1) що він має право на справедливий судовий розгляд, під час якого сторона обвинувачення зобов’язана довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують, а він має такі права:

    мовчати, і факт мовчання не матиме для суду жодного доказового значення;

    мати захисника, у тому числі на отримання правової допомоги безоплатно у порядку та випадках, передбачених законом, або захищатися самостійно;

    допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь;

    2) наслідки укладення та затвердження угод, передбачені статтею 473 цього Кодексу;

    3) характер кожного обвинувачення;

    4) вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

    Крім того, перед прийняттям рішення про затвердження угоди про примирення суд під час судового засідання повинен з’ясувати у потерпілого, чи цілком він розуміє наслідки затвердження угоди, передбачені статтею 473 цього Кодексу.

    Стаття 475. Вирок на підставі угоди

    1. Якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

    2. Вирок на підставі угоди повинен відповідати загальним вимогам до обвинувальних вироків з урахуванням особливостей, передбачених частиною третьою цієї статті.

    3. Мотивувальна частина вироку на підставі угоди має містити: формулювання обвинувачення та статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, яка передбачає кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачувалася особа; відомості про укладену угоду, її реквізити, зміст та визначена міра покарання; мотиви, з яких суд виходив при вирішенні питання про відповідність угоди вимогам цього Кодексу та закону і ухваленні вироку, та положення закону, якими він керувався.

    У резолютивній частині вироку на підставі угоди повинно міститися рішення про затвердження угоди із зазначенням її реквізитів, рішення про винуватість особи із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, рішення про призначення узгодженої сторонами міри покарання за кожним з обвинувачень та остаточна міра покарання, а також інші відомості, передбачені статтею 374 цього Кодексу.

    4. Вирок на підставі угоди може бути оскаржений у порядку, передбаченому цим Кодексом, з підстав, передбачених статтею 394 цього Кодексу.

    Якщо є питання, звертайтесь!

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Максим!

    Определение судьи о объявлении в розыск не может быть отменено, а соответствии с Уголовным процессуальным кодексом Украины.

    После объявления в розыск суд скорее всего приостановил рассмотрение дела, поэтому срок давности привлечения к уголовной ответственности не идёт и применяется общий срок давности привлечения к уголовной ответственности по статье 49 Уголовного кодекса Украины - 15 лет.

    Предлагаю самые эффективные два варианта, чтобы уголовное дело было рассмотрено за одно судебное заседание и выйти с этого дела с минимальными потерями.

    Первый вариант:

    Возможно даже попробовать закрыть уголовное дело, это возместить ущерб потерпевшему и подать Вам и потерпевшему ходатайство в суд о закрытии уголовного дела с освобождением от уголовной ответственности по статье 46 Уголовного кодекса Украины, в связи с приминением потерпевшего с обвиняемым (если суд удовлетворит ходатайства, то уголовное дело будет закрыто и не будет судимости).

    Это стало возможным в виду внесения изменений в статью 12 Уголовного кодекса Украины и часть 1 статьи 190 Уголовного кодекса Украины, которая стала поступком, а ранее была преступлением, при этом нужно применять статью 5 Уголовного кодекса Украины (обратная сила закона) и статью 58 Конституции Украины.

    При этом, не нужно путать со вторым вариантом - это составление с потерпевшим договора о примирении (который тоже вариант, но это будет судимость, хоть от штрафа до условной меры наказания, а не закрытие уголовного дела с освобождением от уголовной ответственности).

    Второй вариант:

    Необходимо сначала возместить ущерб потерпевшему и заключить договор о примирении, где будет прописана меру наказания - лучше штраф и то, что ущерб возмещен в полном объёме, но это будет судимость.

    Рекомендую подготовить документы на оба варианта, если первый не сработает, то есть суд откажет в удовлетворении ходатайств, срашу6ше подавать ходатайство с договором о примирении с потерпевшим.

    При наличии вопросов "Обращайтесь".

    Также, если нужна помощь обращайтесь.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Вам необхідно:

    Подати слідчому письмову заяву про примирення сторін та відсутність претензій з підозрюваним по справі. Спочатку відшкодувати збитки.

    Так, угода про примирення може бути укладена за ініціативою потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку. Домовленості стосовно угоди про примирення можуть проводитися самостійно потерпілим і підозрюваним чи обвинуваченим, захисником і представником або за допомогою іншої особи, погодженої сторонами кримінального провадження. Слідчий, прокурор зобов'язані проінформувати підозрюваного та потерпілого про їхнє право на примирення, роз'яснити механізм його реалізації та не чинити перешкод в укладенні угоди про примирення. Проводити домовленості відносно цієї угоди слідчий, прокурор або суддя не мають права.

    В угоді про примирення має бути зазначено: дата її укладення, сторони угоди, формулювання підозри чи обвинувачення та його правова кваліфікація із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, істотні для відповідного кримінального провадження обставини, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, строк її відшкодування чи перелік дій, не пов'язаних з відшкодуванням шкоди, які підозрюваний чи обвинувачений зобов'язані вчинити на користь потерпілого, строк їх вчинення, узгоджене покарання та згода сторін на його призначення або на призначення покарання та звільнення від його відбування з випробуванням, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені статтею 473 КПК, наслідки невиконання угоди. Угода скріплюється підписами сторін.

    Перед прийняттям рішення про затвердження угоди про примирення суд під час судового засідання повинен з'ясувати у потерпілого, чи цілком він розуміє наслідки затвердження угоди, передбачені статтею 473 КПК, якими є:

    - для потерпілого - обмеження права оскарження вироку згідно з положеннями статей 394 і 424 цього КПК та позбавлення права вимагати в подальшому притягнення особи до кримінальної відповідальності за відповідне кримінальне правопорушення і змінювати розмір вимог про відшкодування шкоди;

    - для підозрюваного чи обвинуваченого - обмеження права оскарження вироку згідно з положеннями статей 394 і 424 КПК .

    Краще спочатку выдшкодувати шкоду, а потім укласти примирення в суді де буде прописано ступінь вини , краще у вигляді штрафу , але судимість залишиться.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України