Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 11 февраля 2022, вопрос №55948 150₴

Можно ли переименовать 3х месячного ребенка?

Ребенку три месяца. Зарегистрирован, есть свидетельство о рождении, прописка. Можно ли изменить имя ребенку.

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго дня!

    Теоретично така можливість є.

    Щоб змінити ім'я дитини, необхідно подати заяву в ДРАЦС за місцем проживання дитини. Оскільки дитині ще не має навіть року, то заява має бути подана обома батьками..

    До заяви додаються:

    • Заява про згоду батьків або опікуна на зміну прізвища або імені дитини (подається ними особисто);\
    • свідоцтво про народження дитини;
    • довідка з місця проживання дитини.

    Отже, зверніться до РАГСу для подачі заяви та уточнення іншої інформації щодо зміни імені.

    Якщо Вам буде відмолено, можна буде оскаржити таку відмову в суді.

    Успіхів!

    Тимченко Анастасия Александровна
    20%
    Тимченко Анастасия Александровна 2 года назад

    Адвокат, г. Николаев, 27 лет опыта

    раво на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи передбачено статтею 295 Цивільного кодексу України.

    Зміна імені (прізвища, власного імені, по батькові) здійснюється відповідно до Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 року № 915.

    Тобто ви маєте право змінити ім'я дитині, потрібна згода обох батьків, треба звернутися до органу РАЦС за місцем реєстрації

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0055-11#n18

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерстваюстиції України12.01.2011 № 96/5

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України14 січня 2011 р.за № 55/18793

    ПРАВИЛА

    внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання

    II. Внесення змін до актових записів цивільного стану

    2.1. Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану за формою, наведеною в додатку 1, подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених статтею 53 Сімейного кодексу України, також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб (крім випадків, коли актовий запис про шлюб складено дипломатичним представництвом або консульською установою України).

    2.2. Заява повинна бути заповнена розбірливо, у ній мають бути надані вичерпні відповіді на всі запитання.

    2.3. Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України не вправі відмовити громадянину в прийнятті та розгляді заяви про внесення змін.

    2.6. Разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявником подаються:

    свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні;

    інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

    2.10. Заяви батьків про виправлення (зміну) прізвища або власного імені дитини в актовому записі про її народження у зв'язку з тим, що при державній реєстрації народження дитині присвоєно прізвище або власне ім'я без урахування побажань обох або одного з батьків, приймаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану не пізніше одного року з дня народження, а заяви про виправлення власного імені дитини у зв'язку з тим, що вона фактично має власне ім'я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, - до досягнення нею 14-річного віку.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Підставами для зміни прізвища малолітньої дитини (до досягненню нею чотирнадцятирічного віку) є зміна прізвища обома батьками або одним із них.

    Зміна прізвища обома батьками є достатньою підставою для зміни прізвища дитини, яка не досягла семи років.

    Після досягнення семирічного віку дитина уперше усвідомлює своє право на ім’я, виступаючи від свого імені у суспільних відносинах (у школі, у спортивних змаганнях).Тому законодавством надається їй право самостійно вирішувати питання про зміну свого прізвища.

    Власне ім’я присвоюється дитині при державній реєстрації народження. Змінити власне ім’я можливо в разі, коли при державній реєстрації народження ім’я дитині присвоєно без врахування побажань батьків або одного з них. У таких випадках заяву про зміну власного імені можливо подати лише до досягнення дитиною однорічного віку.

    У тих випадках коли дитина фактично має власне ім’я відмінне від того імені, яке зазначено в актовому записі про народження, заява батьків подається до досягнення дитиною чотирнадцятирічного віку при наявності документального підтвердження, що вона має інше ім’я. Це може бути довідка з дитячої поліклініки, дитячого садочка, школи.

    Найчастіше батьки цікавляться:

    змінити прізвище малолітній дитині в разі коли дитині було присвоєно прізвище одного з батьків:

    Ч.4 ст.148 Сімейного Кодексу України визначено, що за заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєно прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.Батьки подають заяву про зміну прізвища малолітній дитині за місцем проживання заявника. В разі, якщо дитина досягла семирічного віку, то вона надає згоду на зміну прізвища.

    Батько дитини позбавлений батьківських прав. Якщо така ситуація:Відповідно до ст.166 Сімейного Кодексу України особа, позбавлена батьківських прав втрачає особисті немайнові права щодо дитини. Зміна прізвища дитина відноситься до особистих немайнових прав батьків. Тому згода на зміну прізвища малолітньої дитини від батька або матері, які позбавлені батьківських прав не потрібна. До державного органу реєстрації актів цивільного стану подається заява одним з батьків, разом з заявою подається копія рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків.

    Один з батьків не дає згоду на зміну прізвища малолітній дитині, а інтереси дитини потребують:

    В разі коли один з батьків заперечує щодо зміни прізвища малолітній дитині, вирішення спору можливо органами опіки та піклування або в судовому порядку. При розгляді спору беруться до уваги участь батьків у вихованні дитини та виконання кожним із них своїх батьківських обов'язків, а також інших обставин, які свідчать що зміна прізвища дитині відповідає її інтересам.

    Власне ім'я присвоюється дитині при державній реєстрації народження. Змінити власне ім’я можливо в разі, коли при державній реєстрації народження ім'я дитині присвоєно без врахування побажань батьків або одного з них. Заяву про зміну імені дитині можливо подати не пізніше одного року з дня її народження.

    В таких випадках, коли дитина фактично має власне ім'я відмінне від того імені, яке зазначено в актовому запису про народження, заява батьків подається до досягнення дитиною чотирнадцятирічного віку при наявності документального підтвердження, що вона має інше ім'я. Це є довідка з дитячої поліклініки, дитячого садка або школи.

    подайте письмові згоди до органу РАЦС , разом з документами двох батьків.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Анна!

    Це можливо зробити.

    Право на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи передбачено статтею 295 Цивільного кодексу України.

    Зміна імені (прізвища, власного імені, по батькові) здійснюється відповідно до Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 року № 915.

    Щоб змінити ім'я або прізвище дитини, необхідно подати заяву в ДРАЦС за місцем проживання дитини.

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Анно!

    Прізвище дитині згідно статті 145 СК, присвоюється при вчиненні запису акта про народження. Реєстрацію прізвища дитині провадять органи ДРАЦСу, коли між батьками досягнута про це згода.Прізвище присвоюється дитині на все життя. Однак закон, зокрема стаття 148 СК, передбачає зміну прізвища дитини за наступних умов:

    • коли батьки дитини (обоє) змінили своє прізвище;
    • коли один з батьків змінив своє прізвище;
    • коли було визнано в добровільному порядку батьківство;
    • коли при реєстрації народження дитини присвоєно прізвище без урахування побажань одного або обох з батьків;
    • коли батьки зареєстрували шлюб після народження дитини і при реєстрації шлюбу мати взяла прізвище чоловіка;
    • при визнанні батьківства у разі смерті матері, оголошення її померлою (відповідно до статті 46 Цивільного кодексу України), визнання недієздатною відповідно до статті 39 ЦКУ), безвісно відсутньою (відповідно до статті 43 ЦКУ) або позбавленою батьківських прав при виправленні відомості щодо батька дитини (за його бажанням);
    • коли дружина або чоловік зберегли дошлюбні прізвища при реєстрації шлюбу, а потім обрали прізвище одного із них як спільного прізвища або приєднання до свого — прізвища другого з подружжя.

    У разі зміни прізвища дитині необхідно дотримуватися законів про повагу до дитини і при досягненні дитиною визначеного віку необхідна згода цієї дитини на зміну прізвища. Без згоди дитини прізвище її можна змінити до семи років

    Відповідно до пункту 1.1 розділу 1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженних наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5 - внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться районними, районними у містах, міськими (міст обласного значення), міськрайонними, міжрайонними відділами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

    Заяви батьків про виправлення (зміну) прізвища або імені дитини в актовому записі про її народження у зв'язку з тим, що при реєстрації народження дитині присвоєно прізвище або ім'я без урахування побажань обох або одного з батьків, приймаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану не пізніше одного року з дня народження, а заяви про виправлення імені дитини у зв'язку з тим, що вона фактично має ім'я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, - до досягнення нею 16-річного віку.

    В інших випадках зміна прізвища дитини строком не обмежена.

    Заява про зміну прізвища дитини подається до відділу ДРАЦСу за місцем проживання заявника. Вона має бути заповнена розбірливо, у ній мають міститись вичерпні відповіді на всі питання.

    Відділ ДРАЦСу не має права відмовити громадянину у прийнятті та розгляді заяви про внесення змін до актового запису..

    Видача свідоцтва про реєстрацію зміни прізвища, імені та по батькові (крім зміни у разі реєстрації шлюбу) сплачується у розмірі 0,3 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян відповідно до Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 року № 7-93 «Про державне мито» (зі змінами).

    Перелік необхідних документів:

    Разом із заявою про внесення змін до актових записів цивільного стану (у тому числі про зміну прізвища), заявник подає: паспорт або паспортний документ; свідоцтва про реєстрацію акта цивільного стану, в яких містяться відомості, що підлягають зміні; інші документи, необхідні для розгляду за¬яви і вирішення питання по суті.

    Якщо актовий запис про народження дитини, до якого тре¬ба внести зміни, знаходиться в іншому відділі ДРАЦСу, відділ, який прийняв заяву, має затребувати його копію. Заяви батьків (законних представників) дитини про зміну прізвища або імені останньої в актовому записі про її народження через те, що при реєстрації народження дитині було присвоєне прізвище або ім'я без урахування побажань обох або одного з батьків, приймаються відділами ДРАЦСу протягом одного року від дня її народження, а заяви про виправлення імені дитини у зв'язку з тим, що вона фактично носить ім'я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, - до досягнення дитиною 16-річного віку.

    Строки розгляду питання:

    Відповідно до пункту 1.10 розділу 1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженних наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5- заява про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання розглядається у строк, що не перевищує трьох місяців, з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

    За наявності поважних причин цей строк продовжується з письмового дозволу керівника відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України (за місцем їх подання), але не більше ніж на три місяці.

    Відділ ДРАЦСу не має права відмовити громадянину у прий¬нятті та розгляді заяви про внесення змін до актового запису.

    Відповідно до пункту 1.1 розділу 1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженних наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5- у разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Зміна прізвища або імені дитини за власним бажанням

    Щоб змінити ім'я або прізвище дитини, необхідно подати заяву в ДРАЦС за місцем проживання дитини. Якщо дитині вже виповнилося 14 років, вона самостійно подає заяву, якщо ні - заяву подають батьки.

    До заяви додаються:Заяву подає тільки один з батьків, якщо другий з батьків:
    • помер або оголошений померлим;
    • визнаний безвісно відсутнім;
    • визнаний обмежено дієздатним;
    • визнаний недієздатним;
    • позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини;
    • записи про нього вилучені з актового запису про народження дитини;
    • батько дитини, внесений до актового запису про її народження за заявою матері.

    https://igov.org.ua/subcategory/1/1/situation/16

    Шкрибайло  Наталія
    20%

    Безумовно, можна. Батьки повинні звернутись до органу державної реєстрації актів цивільного стану (із собою взявши паспорти) та подати відповідну заяву. Окрім заяви, необхідно надати також свідоцтво про народження дитини та довідку з місця проживання дитини.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Ім’я необхідно людині для реалізації цивільних прав і обов’язків, що нормативно закріплено в статті 28 Цивільного кодексу України. Одночасно у частині третій цієї статті зазначено, що ім’я фізичній особі надається відповідно до закону.

    Власне реалізація права на володіння ім’ям (прізвищем, власним ім’ям, по батькові) здійснюється внаслідок реалізації батьками (усиновлювачами) опікунами, а в передбачених законодавством випадках також і органами опіки та піклування або ж судом іншого особистого немайнового права, а саме – права на надання імені. Відповідно до чинного законодавства батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше ніж через один місяць з дня народження дитини зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану, і одночасно дати їй прізвище, ім’я та по-батькові.

    Однією із складових права на ім’я є право розпорядження ім’ям, одним з його найпоширеніших видів є право на зміну імені.

    Право на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи передбачено статтею 295 Цивільного кодексу України.

    Зміна імені (прізвища, власного імені, по батькові) здійснюється відповідно до Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 року № 915.

    З метою зміни імені (прізвища, власного імені, по батькові) подається заява.

    Громадяни України, які проживають на її території подають заяви до відділів реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання; громадяни України, які постійно проживають за кордоном, до дипломатичного представництва або консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

    Зазначена заява подається у письмовій формі разом з паспортом громадянина України, а у разі, коли заявник постійно проживає за кордоном, - з пред’явленням паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Згода батьків (одного з батьків) або піклувальника на зміну імені зазначеної особи оформлюється також у вигляді заяви та подається ними особисто, а у разі, коли заява через поважну причину не може бути подана особисто одним з батьків, вона, нотаріально засвідчена або прирівняна до нотаріально засвідченої, від його імені може бути подана другим з батьків.

    Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на зміну по батькові у разі зміни її батьком свого власного імені або виключення відомостей про нього як батька дитини з актового запису про її народження.

    Фізична особа, яка досягла шістнадцятирічного віку, але не отримала паспорт громадянина України, пред’являє свідоцтво про народження та довідку з місця проживання за умови, якщо від дня досягнення зазначеного віку минуло менше ніж один місяць.

    Також прізвище, власне ім’я та по батькові фізичної особи можуть бути змінені у разі її усиновлення, визнання усиновлення недійсним або його скасування відповідно до закону, а також у разі реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу або визнання його недійсним.

    Однак однієї заяви про зміну імені недостатньо, одночасно до неї додаються наступні документи:

    свідоцтво про народження заявника;

    свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі);

    свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано);

    свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);

    свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено;

    фотокартка заявника.

    Відділ реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська установа України, які прийняли заяву про зміну імені, перевіряють відомості, зазначені у заяві та в документах, що додаються до неї.

    Строк розгляду заяви про зміну імені відділом реєстрації актів цивільного стану розглядається у тримісячний строк з дня її подання.

    Заява про зміну імені дипломатичним представництвом або консульською установою України розглядається у шестимісячний строк з дня її подання.

    Відділ реєстрації актів цивільного стану надсилає необхідні матеріали до органу внутрішніх справ за місцем проживання заявника для надання висновку про можливість зміни імені, а дипломатичне представництво або консульська установа України надсилає через Міністерство закордонних справ до Міністерства внутрішніх справ для подальшого пересилання до органу внутрішніх справ за останнім місцем проживання заявника в Україні.

    Відділ реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська установа України на підставі документів про зміну імені та висновку органу внутрішніх справ про можливість зміни імені готує висновок про надання дозволу на зміну імені або відмову в його наданні та надсилає заявникові.

    Протягом трьох місяців заявник, якому надано дозвіл на зміну імені може звернутися для реєстрації зміни імені до відділу реєстрації актів цивільного стану, дипломатичного представництва або консульської установи України, які складають актовий запис про зміну імені. Якщо заявник без поважних причин у зазначений строк не звернувся до відділу реєстрації актів цивільного стану, дипломатичного представництва або консульської установи України для реєстрації зміни імені, дозвіл на зміну імені втрачає силу.

    Реєстрація зміни імені громадян України, які проживають на території України, проводиться відділом реєстрації актів цивільного стану після сплати заявником державного мита, громадян, які постійно проживають за кордоном, проводиться дипломатичним представництвом або консульською установою України після сплати заявником консульського збору.

    Повторна зміна імені фізичної особи здійснюється відповідно до вищезазначеного Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України