Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 22 лютого 2022, питання №56464

Придбання ліків в інтернет-магазині через нову пошту

Кілька днів тому у телефонній розмові з представником інтернет-магазину я замовив упаковку медикаментів через нову пошту. Але, порадившись з лікарями, відмовився їх отримувати, оформивши відмову на новій пошті. Представник інтернет-магазину надіслала мені СМС з вимогою оплатити посилку і забрати її протягом доби, інакше, вони, згідно з відповідним законодавством, подадуть в суд. Аргументують свою правоту тим, що телефонна розмова була записана (про що мене попередили) і моя усна згода на отримання ліків прирівнюється до письмового договору купівлі-продажу. Чи загрожує мені якась відповідальність за відмову оплатити і отримати посилку?

Відповіді юристів (2)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Олександр!

    Відповідно до ЗУ "Про захист прав споживачів" Ви маєте право розірвати договір, укладений за допомогою засобів дистанційного зв'язку, а тому відповідно - не приймати та не оплачувати товар.

    Крім того, постановою КМУ “Про захист прав споживачів” №172 від 07.12.2005 затверджено перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), якщо вони не задовольняють споживачів з будь-яких причин (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/172-94-%D0%BF#...).

    Тобто, мається на увазі, що покупець не може повернути або обміняти протягом 14-денного строку товар з цього переліку. Ви ж взагалі відмовилися від товару та не оплачували його.

    Тому, ніхто не буде звертатися до суду, так як в магазині розуміють, що Ви не порушували законодавства України. Вас просто залякують, щоб Ви перевели їм кошти та забрали їхній товар.

    У відповідь на їхні погрози напишіть їм, що подасте на них скаргу до Держспоживслужби, податкової та заяву до поліції про вчинення кримінального правопорушення за ст. 355 КК України "Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань".

    Упевнений, що після цього всі погрози у вашу сторону закінчаться.

    Якщо консультація Вам допомогла, залишайте свій відгук.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Олександр Клієнт 2 роки тому

      Дякую за консультацію


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України