Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 23 февраля 2022, вопрос №56508

Что делать с незаконно начисленным долгом по коммунальным услугам?

Получила квитанцию по оплате водоснабжения, где указано, что мне начислили долг в размере 2 700 грн за 2021 год, но в доме уже никто не живет более 8-ми лет.
Еще 2018 году писала заявление в ЖЭК о том, что в доме никто не проживает. Но когда пришла квитанция с долгом, оказалось, что моё заявление утеряно.
Пришлось снова обращаться в ЖЭК. В очередном заявлении описала, что в доме никто не проживает, вода перекрыта (есть в наличии акт) и просила аннулировать долг и удалить его из базы, так как он ошибочный. В ЖЭКе объяснили, что удалить из базы они не могут и посоветовали просто его не платить.
Что мне делать в этом случае? Можно ли каким-либо способом аннулировать этот ошибочный долг?

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Вітаю!

    Відповідно до п.29 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених Постановою КМУ від 21.07.2005 р. за №630 встановлено, що споживач має право на:

    1) зменшення розміру плати у разі: надання послуг не в повному обсязі, зниження їх якості, зокрема відхилення їх кількісних та/або якісних показників від затверджених нормативів (норм) споживання; тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім`ї на підставі письмової заяви споживача та офіційного документа, що підтверджує його/їх відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання) ;

    2) усунення виконавцем виявлених недоліків у наданні послуг;

    3) несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім`ї (у разі відключення виконавцем холодної та гарячої води і опломбування запірних вентилів у квартирі (будинку садибного типу) та відновлення надання послуг шляхом зняття пломб за свій рахунок протягом доби згідно з письмовою заявою.

    Якщо у Вас наявний акт опломбування запірних вентилів, довідки про місце проживання, акти про непроживання за місцем реєстрації та інші документи, які підтверджують факт не проживання та не користування комунальними послугами, то, як варіант, звернутися до суду з позовом про скасування безпідставно нарахованої заборгованості та зобов`язання вчинити певні дії (скасувати заборгованість) або чекати, пока комунальне товариство не звернеться з позовом про стягення заборгованості та викласти свої заперечення з доказами у відзиві.

    Валентина Клиент 2 года назад

    Спасибо большое за ответ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України