Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 28 лютого 2022, питання №56673 250₴

Смена фамилии при заключении брака и смена документов

Добрый день, подскажите пожалуйста, я вышла замуж в начале февраля в Грузии и приехала в Украину менять документы, но так и не успела начать эту процедуру до войны. По закону, у меня есть месяц на смену документов, потом, как я понимаю, они не действительны. Я хочу уехать за границу сейчас, что мне делать? Может быть в условиях войны это работает иначе?

Відповіді юристів (3)

    Гончаренко Константин
    60%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    За загальним правилом, при зміні прізвища (після вступу в шлюб або з інших причин) необхідно провести заміну документів, пов’язаних з особистістю громадянина. При цьому, для оновлення деяких паперів законодавець встановив обов’язковий термін, пропуск якого загрожує штрафом. Отже, обов’язковому обміну підлягають наступні документи:

    • український паспорт
    • ідентифікаційний код (ІПН)
    • паспорт для виїзду за кордон
    • водійське посвідчення (права)

    Щодо штрафів:

    1. Термін, відведений українським законодавством для обміну національного паспорта при зміні прізвища обумовленої заміжжям (одруженням), становить 1 місяць з дати укладення шлюбу (п. 24 гл. 2 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні).

    Недотримання встановлених строків тягне за собою неможливість здійснення юридичних дій (укладати договори, оформляти доручення, приймати спадщину, здійснювати банківські операції). Крім того, згідно зі ст. 197 Кодексу про адміністративні правопорушення, використання недійсного паспорта або проживання без нього передбачає накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.).

    2. Обов’язок заміни водійського посвідчення в разі зміни прізвища існує, а ось відповідальність за несвоєчасну заміну прав відсутня.

    Враховуючи правовий режим воєнного стану , строки будуть продовжені на період военного стану, після його завершення зможете оформити документи. Без штрафних санкцій.

    Роздрукуйте з сайту офісу Президента України текст Указу "Про запровадження воєнного стану на території України.

    Цей документ буде ппідтверджувати підстави для надання вам статусу біженця в подальшому.

    Зараз Польща приймає за внутрішніми паспортами України.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №64/2022

    Про введення воєнного стану в Україні:

    https://www.president.gov.ua/documents/642022-4139...

    "У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

    1. Ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. ...

    3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Анастасия!"...подскажите пожалуйста, я вышла замуж в начале февраля в Грузии и приехала в Украину менять документы, но так и не успела начать эту процедуру до войны. По закону, у меня есть месяц на смену документов, потом, как я понимаю, они не действительны. Я хочу уехать за границу сейчас, что мне делать? Может быть в условиях войны это работает иначе?

    - В виду военных действий и введенного в Украине военного положения, чрезвычайной ситуации, сейчас Вы не сможете их поменять, изменений в законодательстве по этому вопросу нет.

    Рекомендую Вам сначала обратиться в Консульский отдел Посольства Украины в Грузии, для возможного решения этой проблемы, а если не получится, то в Грузии отменить заключение брака (как вынужденную процедуру).

    Посольство Украины в Грузии:

    Руководитель посольства: Цыбенко Василий Григорьевич, Чрезвычайный и Полномочный Посол Украины в Грузии.Адрес: 1062 Грузия, г. Тбилиси, пр-т И. Чавчавадзе 76-г.Телефоны: (00995 32) 231 11 61, (00995 32) 231 14 54Горячая линия посольства Украины в Грузии: (00 995) 595 08 22 88 (ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО в случае угрозы жизни или гибели граждан Украины).Факс: (00995 32) 231 11 81, (00995 32) 231 14 54Эл. почта: emb_ge@mfa.gov.uaСайт: http://georgia.mfa.gov.uaTwitter: @UKRinGEO

    График работы:- Часы работы: 10.00 - 19.00- Обеденный перерыв: 14:00 - 15:00- Выходные дни: суббота, воскресенье.

    Консульский отдел Посольства Украины в Грузии

    Адрес: 0160, Грузия, г. Тбилиси, р-н Ваке, пр-т И.Чавчавадзе 76г. Телефон: (00995 32) 231 14 54Горячая линия Посольства Украины в Грузии: (00 995) 595 08 22 88 (просьба звонить только в случае угрозы жизни или гибели граждан Украины).Факс: (00995 32) 231 14 54Эл. почта: emb_ge@mfa.gov.ua

    График работы:- Часы работы: понедельник - пятница: 10:00-19:00- Перерыв: 14:00-15:00- Прием граждан и выдача документов: понедельник - пятница с 10:30 до 13:30 и с 15:00 до 18:00- Выходные дни: суббота, воскресенье.В экстренных случаях консульское обслуживание граждан Украины осуществляется также в неприемное время.

    При наличии вопросов обращайтесь, через "Звернутися".

    Всего доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Погоджуюсь з колегами, що Вам варто виїхати з України за наявними у вас документами, які ви планували замінити та з ними звернутися до Посольства України в Грузії та через посольство отримати нові документи пославшись на форс мажорні обставини неможливості заміни документів в Україні у терміни встановлені в Україні.

    Контакти посольств вам надані, колегами , те ж саме посольство надає консультації громадянам України та сприяє їм у отриманні інформації та документів сайт посольства https://georgia.mfa.gov.ua/

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України