Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 02 марта 2022, вопрос №56772 250₴

Студент и выезд за границу.

Добрый день, я студент дневной форми ( 24 года, магистратура), из документов есть справка от университета что я действительно студент, приписное( нету отметки что я студент, так как я просто относил бумажку с отсрочкой в военкомат и все), студентский билет в приложении Дия. Детей и семьи нету. Какие шансы на выезд?

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    На жаль, заборона виїзду за кордон стосується осіб чоловічої статі у віці від 18 до 60 років, незважаючи на статус особи, чи вона працівника, чи студент, чи співробітник соціальної сфери інфраструктури.

    Звертаю увагу на повідомлення Державної прикордонної служби України:

    Виключення щодо виїзду можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають:

    • посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;
    • висновок військово-лікарської комісії про непридатність.

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
    • які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
    • на утриманні яких є дитина з інвалідністю.

    А також тих, хто є:

    • усиновителем;
    • опікуном, або чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення АТО.

    Успіхів!

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 2 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

    Студент и выезд за границу.

    Добрый день, я студент дневной форми ( 24 года, магистратура), из документов есть справка от университета что я действительно студент, приписное( нету отметки что я студент, так как я просто относил бумажку с отсрочкой в военкомат и все), студентский билет в приложении Дия. Детей и семьи нету. Какие шансы на выезд?

    Шанси 0

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с учебой.

    Указ Президента на Вас не распостраняется в обязательном порядке , но если у Вас есть желание и Вы можете использовать оружие , то можете присоединится к формированию территориальной обороны Вашего региона добровольно и подписать контракт добровольца ТРО

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають:

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Зараз Польща приймає за внутрішніми паспортами України. осіб у статусі біженця

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №64/2022

    Про введення воєнного стану в Україні:

    https://www.president.gov.ua/documents/642022-4139...

    "У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

    1. Ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. ...

    3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

    З 25.02.22 окремим указом Президента заборонено виїзд чоловікам з 18 -ти до 60 -ти років.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Давид!

    "...я студент дневной форми ( 24 года, магистратура), из документов есть справка от университета что я действительно студент, приписное( нету отметки что я студент, так как я просто относил бумажку с отсрочкой в военкомат и все), студентский билет в приложении Дия. Детей и семьи нету. Какие шансы на выезд"?

    - Учитывая Ваш возраст - 24 года и положения, то:

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...", а также:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...".

    Вы не подлежите мобилизации, так как являетесь призывником на срочную воинскую службу и не являетесь военнообязанным запаса и резервистом, которые подлежат мобилизации.

    А призыва на срочную воинскую службу, сейчас нет, он будет только с апреля по июнь текущего года.

    Таким образом, мобилизация на Вас не распространяется.

    С этой стороны препятствий нет.

    По поводу отсрочки от призыва на срочную воинскую службу, то в приписное не всегда ставится запись о предоставлении такой отсрочки от призыва на срочную воинскую службу, но она у Вас есть, так как Вы предоставили справка с ВУЗа в ТЦКСП (военкомат).

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки.

    9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

    11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    12. У разі переведення призовників, які навчаються у закладах вищої чи фахової передвищої освіти з денною формою навчання, для навчання в інший заклад вищої чи фахової передвищої освіти із зазначеною формою навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається.:

    При наличии вопросов уточняющих, дополнительных вопросов обращайтесь, через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України