Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 07 марта 2022, вопрос №57307 150₴

Чи може студент 18 років денної форми навчання виїхати за кордон? Чи дозвіл з воєнкомату потрібно отримувати лише за місцем прописки? отримувати

Чи можуть студенти хлопці 28 та 21 року виїхати за кордон? Чи можна отримати дозвіл на виїзд з воєнкомату за місцем проживання , а не прописки?

Ответы юристов (8)

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго времени суток, Виктория!

    По возрасту: 18 и 21 год или 28 и 21 год?

    Так, студентам призывникам на срочную воинскую службу дневного отделения, которые имеют возраст 18 и 21 год, не должны отказать в пересечении границы, так как они не подлежат призыву по мобилизации, потому что не имеют статус лица, которое подлежит призыву по мобилизации, который имеют: военнообязанные и резервисты, что видно из:

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:...

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...", а также:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...".

    В военное время, можно обратиться в любой ТЦКСП (военкомат), но им этого делать не нужно, им не нужно какое-то разрешение на выезд за границу.

    Если есть вопросы обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Деякі категорії чоловіків під час воєнного стану мають право виїжджати за межі України. Про це повідомляє пресцентр Державної прикордонної служби.

    Відомство опублікувало перелік винятків щодо обмежень на виїзд із країни чоловікам віком від 18 до 60 років.

    Відповідно до чинного законодавства, перетин державного кордону в умовах воєнного стану дозволяється:

    • чоловікам, які мають відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік або висновок про непридатність, підписаний військово-лікарською комісією;
    • чоловікам, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;батькам-одинакам, які самостійно виховують дитину молодше 18 років або на утриманні яких є дитина з інвалідністю;
    • чоловікам, які є усиновлювачами, опікунами;
    • чоловікам, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    Всіх інші через кордон не пропускають.

    24 лютого президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану в Україні через вторгнення регулярної армії РФ.

    Ви не зможете виїхати за кордон.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    - здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Ви маєте право на отримання відстрочки від призову під час мобілізації і відповідно перетину кордону України без будь-яких обмежень.

    У випадку наявності уточнюючих запитань, звертайтесь індивідуально до мене або одразу до Державної прикрдонної служби України за координатами:

    "ОГОЛОШЕННЯ

    До особливого розпорядження тимчасово призупиняється робота громадської приймальні та особистий прийом громадян керівництвом Адміністрації Державної прикордонної служби України. Таке рішення прийнято з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

    Звернутися до Адміністрації Державної прикордонної служби України з письмовим зверненням можливо:

    поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598."

    Успіхів!

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Вікторія!

    Відповідно до Указу про загальну мобілізацію №69/2022. призову підлягають військовозобов’язанї та резервісти, придатні до військової служби віком від 18 до 60 років, але першочергово призивають тих, хто має досвід у військовій справі.

    Отже, призову на військову службу під час мобілізації підлягають лише військовозобов’язані та резервісти.

    Особа призовного віку (18-27 років) підлягає призову на строкову військову службу.

    Однак, студент денної форми навчання має право на відстрочку (ч. 8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2022...):

    "8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва."

    Також слід зазначити, що президентом України Петром Порошенко був підписаний Закон № 277-VIII, яким звільняються від військової служби за мобілізацією в особливий період студенти, аспіранти та докторанти денної форми навчання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/277-19#Text).

    Документом вносяться зміни до статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та пункту 1 частини восьмої статті 26 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу".

    Відповідно до ухвалених змін, військовослужбовці, які є студентами, аспірантами чи докторантами денної форми навчання та були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, звільняються зі служби. Таким чином забезпечуються рівні умови щодо реалізації вищезазначеними громадянами права на освіту.

    Для виїзду з України будуть потрібні:

    - паспорт;

    - паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    - ІПН;

    - посвідчення про приписку до призовної дільниці з відміткою про надання відстрочки;

    - довідка з навчального закладу (за 2022 рік).

    Спочатку необхідно взяти в закладі освіти довідку про навчання за денною формою.

    Потім з цією довідкою, студентським квитком, паспортом, ІПН та вашим приписним звернутися до військкомату (можна за місцем фактичного проживання, а не прописки) для проставляння в приписному запису про відстрочку від призову для здобуття освіти.

    Потрібно говорити, що Ви є студентом, хочете встати на військовий облік за новим місцем проживання та отримати відстрочку від призову як здобувач вищої освіти за денною формою навчання.

    ПОЛОЖЕННЯ про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-2021-%D0%B...):

    74. Відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” відстрочка від призову на строкову військову службу надається громадянам за рішенням призовної комісії: за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності, а у випадках, які не передбачені зазначеним Законом, - за рішенням обласної призовної комісії на підставі подання районної (міської) призовної комісії.

    77. Надання відстрочки від призову для здобуття освіти проводиться на підставі довідки за формою згідно з додатком 20, яка видається закладом освіти.

    81. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов’язані подавати щороку до 1 жовтня районним (міським) військовим комісаріатам документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    Довідка про навчання призовника може безпосередньо надсилатися закладом освіти районному (міському) військовому комісаріату.

    84. Згідно з рішенням районної (міської) призовної комісії посадова особа, яка відповідає за обліково-призовну роботу районного (міського) військового комісаріату, повинна провести оформлення документів у такому порядку:

    призовникам, які одержали відстрочку від призову за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти, продовження професійної діяльності та з інших причин, у посвідченнях про приписку до призовних дільниць у розділі “Результати призову” зробити відповідний запис, який скріпити гербовою печаткою;

    У разі відмови в перетині кордону, викликайте керівництво КПП, звертайтеся до Адміністрації Державної прикордонної служби України:

    - поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    - на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    - на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598."

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися).

    Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с учебой.

    Указ Президента на Вас не распостраняется в обязательном порядке , но если у Вас есть желание и Вы можете использовать оружие , то можете присоединится к формированию территориальной обороны Вашего региона добровольно и подписать контракт добровольца ТРО

    Документи, які для цього необхідні: 2.1. Довідка з ВНЗ, 2.2. Довідка з військкомату про відстрочку від призову.

    У разі відмови питання вирішується через начальника прикордонного посту.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають:

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    можливо за мысцем перебування головне , аби працювала комысыя ВЛК.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Кордон можуть перетнути:- чоловіки 60 р. +;- чоловіки, які мають 3-х дітей або більше;- чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років або на утриманні яких є дитина з інвалідністю.Кожна із зазначених вище обставин має підтверджуватися документами:- вік - паспортом;- кількість дітей - паспорт та свідоцтва про народження дітей;- довідки з департаментів соц.політики.Інших винятків законодавстом не визначається.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Для жінок, неповнолітніх дітей (тобто дітей до 18 років) і чоловіків від 60 років відсутні будь-які обмеження для перетину кордону.

    У зв’язку із введенням військового стану в Україні перетин кордону України чоловікам віком від 18 до 60 років – заборонено.

    Але існують виключення.

    Дозволяється перетин кордону чоловіками за таких умов:

    – за наявності посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;

    – за наяності висновоку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    – чоловікам, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    – чоловікам, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    – чоловікам, на утриманні яких є дитина з інвалідністю;

    – чоловікам, які є усиновителями чи опікунами;

    – чоловікам, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    Проте зважаючи що він студент денної форми він не підлягає мобілізації

    Не підлягають призову під час мобілізації особи, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії (ВЛК) тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії); жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання); жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років або особа з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Національної поліції, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби, Управління державної охорони.

    Призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції тощо.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Вікторія!

    1. Станом на сьогодні Ваша відсрочка як студента діє! Довідка, про яку ви зазначаєте, видається ВАШИМ ВНЗ, а не військкоматом! Рекомендую звернутись до ВНЗ (електронною пошту) стосовно направлення вам даної довідки!

    Підстави для отримання відстрочки від призову по мобілізації, що надають право для перетину кордону зазначений у ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    2. Як неодноразово повідомлялося, на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється.

    Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

    - здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    3. На кордоні Вам потрібно повідомити про всі обставини, які стосуються вашого статусу (у якому військкоматі стоїте на обліку, де навчаєтесь тощо). Крім того, у вас на руках має бути приписне свідоцтво, довідка з ВУЗу, студентський квиток . Ці документи підтверджують, що ви є саме студентом та призовником, а не військовозобов'язаним.

    4. Рекомендую ознайомитись з чергами мобілізації.

    Загальна мобілізація відбувається у чотири етапи:

    Перша черга оперативного резерву — колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (йдеться саме про ветеранів бойових дій з 2014 року, а не всіх, хто коли-небудь проходив строкову службу).

    Друга черга оперативного резерву — військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    Мобілізаційний резерв — військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.

    Громадський резерв — решта громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період (застосовується у випадку найгіршого сценарію повномасштабної війни).

    Для виїзду з України Вам будуть потрібні:

    - паспорт;

    - паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    - ІПН;

    - посвідчення про приписку до призовної дільниці з відміткою про надання відстрочки або хоча б довідка про навчання.

    Згідно ст. 19 Конституції України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):"Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

    У разі відмови в перетині кордону, викликайте керівництво КПП, звертайтеся до Адміністрації Державної прикордонної служби України:

    - поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    - на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    - на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598."

    ОЗНАЙОМТЕСЯ - https://tsn.ua/ru/ato/mobilizaciya-studentov-kto-v...

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися).

    ВСЬОГО ДОБРОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України