Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 07 марта 2022, вопрос №57323

Если началась война , зарплату должны ли выплатить

Здравствуйте, подскажите пожалуйста, если на данный момент идёт война , начальство на работе разъехалось кто куда , зарплату за полмесяца не заплатили , я работала несколько дней до войны , никто не заплатил , ставку тоже не заплатили . Должны ли платить или нет ?

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Вітаю!

    Заробітна плата повинна в будь-якому випадку виплачуватися, проте в сьогоднішніх умовах іноді немає можливості нарахувати та виплатити зарплату. Мінекономіки надало наступні роз'яснення: на сьогодні законодавством передбачено 5 видів відповідальності: дисциплінарна, матеріальна, адміністративна, фінансова та кримінальна.

    Однією з головних умов притягнення до кожного із вищезазначених видів відповідальності є наявність вини особи в діях, що носять протиправний характер.

    Якщо у зв’язку з воєнними діями відповідальна посадова особа не має фактичної можливості здійснювати нарахування заробітної плати у встановлені строки - вона не може бути притягнута до будь-якого з вищезазначених видів відповідальності.

    Разом з тим вважаємо, що роботодавці повинні вживати усіх можливих заходів щодо забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати (наприклад, шляхом переведення бухгалтерів на дистанційну роботу та забезпечення програмно-технічними засобами для ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності).

    Водночас, відповідно до офіційного звернення Президента України, інформації з офіційних джерел Кабміну зараз готується програма (Епідтримка) для надання допомоги особам, які втратили роботу, а саме - одноразової матеріальної допомоги з державного бюджету у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, відповідно до постанови КМУ від 04.03.2022 року № 199, у розмірі 6,5 тисяч гривень. Допомогу можна буде отримати через Дію як трохи раніше отримувати кошти у розмірі 1000 грн. за "вакцинацію".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України