Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міжнародне право, 14 березня 2022, питання №58300 150₴

Девушка с мамой поехали в Латвию к родственнице.

Добрый день, моя девушка со своей мамой поехали 12,03 в Латвию к родственнице, в планах у них было погостить там месяц и вернутся. Но теперь им все говорят, что они могут вернутся только через год и заставляют идти в посольство. Они пока что ничего не подписывали и статус "беженца" не брали. Вопрос такой, могут ли они вернутся на Украину в любой день, либо же это правда и теперь сидеть там только год.

Відповіді юристів (12)

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Якщо в них є дійсні біометричні паспорти, вони можуть легально перебувати на території ЄС 90 днів, не звертаючись із заявою про міжнародний захист, а потім без перешкод повернутись в Україну.

    Гражданский кодекс Украины

    Статья 313. Право на свободу передвижения

    1. Физическое лицо имеет право на свободу передвижения.

    2. Физическое лицо, достигшее четырнадцати лет, имеет право на свободное самостоятельное передвижение по территории Украины и на выбор места пребывания.

    Физическое лицо, которое не достигло четырнадцати лет, имеет право передвигаться по территории Украины только с согласия родителей (усыновителей), опекунов и в их сопровождении или в сопровождении лиц, уполномоченных ими.

    3. Физическое лицо, являющееся гражданином Украины, имеет право на беспрепятственное возвращение в Украину.

    Физическое лицо, достигшее шестнадцати лет, имеет право на свободный самостоятельный выезд за пределы Украины.

    Физическое лицо, не достигшее шестнадцати лет, имеет право на выезд за пределы Украины только с согласия родителей (усыновителей), опекунов и в их сопровождении или в сопровождении лиц, уполномоченных ими, кроме случаев, предусмотренных законом.

    4. Физическое лицо может быть ограничено в осуществлении права на передвижение только в случаях, установленных законом.

    5. Физическое лицо не может быть выдворено с выбранного им места пребывания, доступ в которое не запрещен законом.

    6. Законом могут быть установлены особые правила доступа на отдельные территории, если того требуют интересы государственной безопасности, охраны общественного порядка, жизни и здоровья людей.

    • Владислав Клієнт 2 роки тому

      А если биометрия есть только у одного человека а у второго обычный паспорт книжкой, но есть загран паспорт. Тоже можно 90 дней находится?

    Адвокат Евгений Александрович
    40%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Владислав!

    "... Но теперь им все говорят, что они могут вернутся только через год и заставляют идти в посольство. Они пока что ничего не подписывали и статус "беженца" не брали. Вопрос такой, могут ли они вернутся на Украину в любой день, либо же это правда и теперь сидеть там только год"?

    - Конечно же могут вернуться в Украину, как граждане Украины без проблем, что видно из действующего законодательства:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. N 724) ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України ( 724-2010-п )

    "7. Громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень.

    8. В'їзд/вхід на територію пункту пропуску громадян, які перетинають державний кордон, перебування у пункті пропуску та виїзд/вихід громадян з нього здійснюється за паспортними документами".

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку" "Звернутися".

    Всего доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Владислав!

    "А если биометрия есть только у одного человека а у второго обычный паспорт книжкой, но есть загран паспорт. Тоже можно 90 дней находится"?

    - Да, это возможно.

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку" "Звернутися".

    Всего доброго!

    • Владислав Клієнт 2 роки тому

      А если как сейчас военное положение, все равно обратно в Украину впустят?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Владислав!

        "А если как сейчас военное положение, все равно обратно в Украину выпустят"?

        - Военное положение не запрещает возвращение в Украину, для граждан Украины.

        Они могут вернуться в Украину.

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

        ЗАТВЕРДЖЕНО

        постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. N 724) ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України ( 724-2010-п )

        "7. Громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень.

        8. В'їзд/вхід на територію пункту пропуску громадян, які перетинають державний кордон, перебування у пункті пропуску та виїзд/вихід громадян з нього здійснюється за паспортними документами".

        Всего доброго!

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Владислав.

    Законом Украины "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" предусмотрено, что "Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну". (статья 1). Законом Украины "Про правовий режим воєнного стану" предусмотрено, что "вичерпний перелік конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються у зв’язку з введенням воєнного стану із зазначенням строку дії цих обмежень, а також тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень зазначаються в указі Президента України про введення воєнного стану. Указом Президента Украины "Про введення воєнного стану в Україні" предусмотрено органичение права свободно покидать територию Украины. Касательно права вернуться в Украину никаких ограничений не вводилось.

    Владислав Клієнт 2 роки тому

    Сейчас наше посольство сказало, что нужно делать визу, и тогда они могут находится там год и в течении этого года выехать. Сможет ли она спокойно выехать с визой?

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Владислав!

      "Сейчас наше посольство сказало, что нужно делать визу, и тогда они могут находится там год и в течении этого года выехать. Сможет ли она спокойно выехать с визой"?

      - Сможет.

      Всего доброго!

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    бІЖЕНЦЯ ОФОРМЛЮВАТИ НЕОБОВ ЯЗКОВО 90 ДНІВ МОЖЕ ТРИВАТИ ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ НА ТЕРИТОРІЇ ЕС , а далі особа вирішує , як бути далі обмежень бути не може.

    Інформація про правила в’їзду до Латвії, отримання необхідних документів та пошук роботи для громадян України, які виїжджають з України з огляду на військову агресію Російської Федерації

    Інформація щодо в’їзду до та перебування в Латвії

    Латвійська держава забезпечить проживання, харчування та іншу допомогу громадянам України, які виїжджають з України у зв'язку з військовим конфліктом.

    Для перебування та працевлаштування в Латвії, громадянам України будуть видаватися довгострокові візи з правом працювати в Латвії.

    COVID-19

    Відсутність медичних документів (сертифікат вакцинації, тест на COVID-19) не буде перешкодою для громадян України для в'їзду до Латвії.

    Медична допомога

    Якщо під час прибуття на територію Латвії вам або члену вашої сім'ї потрібна термінова медична допомога, повідомте про це співробітника Держприкордонслужби, який працює на пункті пропуску кордону, або за номером – 113.

    Під час прибуття через пункти пропуску

    Для осіб, які в'їжджають з біометричними паспортами, прикордонні перевірки, а візи будуть видаватися особам, які мають інші проїзні документи, але не мають візи для в'їзду до Європейського Союзу. Якщо

    особа не має проїзного документа, її ідентифікують у співпраці з компетентними органами України.

    Громадяни України, які не мають місця для проживання в Латвії, повинні повідомити працівників Держприкордонслужби про необхідність допомоги.

    Прибуття, перетинаючи кордон Естонії чи Литви

    Громадянам України, які не мають місця для проживання в Латвії, необхідно звернутися до Держприкордонслужби за телефонами:

    +371 67913569,

    +371 67913568

    Де отримати інформацію?

    Про порядок подачі документів на візу та оформлення

    довгострокової візи: +371 67209400 (понеділок-четвер 8:30-16:00; п'ятниця 9:00-15:00)

    Перетин державного кордону:

    +371 67913569, +371 67913568 (24/7)

    Посвідка на постійне проживання в Латвії.

    Для отримання посвідки на постійне проживання в Латвії іноземний громадянин зобов’язаний офіційно проживати в Латвійській Республіці не менше 5 років і перебувати на її території не менше 6 місяців щороку.

    Право на отримання посвідки на постійне проживання надається іноземцю, який офіційно прожив на території Латвії не менше 5 років і придбав нерухоме майно на суму не менше 250 000 євро.

    Посвідку на постійне проживання мають право отримати чоловік / дружина громадянина Латвії.

    Строк проживання для отримання посвідки не поширюється на неповнолітніх дітей, один з батьків яких є громадянином / резидентом Латвії, а також дітей, які закінчили латвійську школу.

    Іноземним громадянам, які навчаються у ВНЗ Латвії, враховується лише половина терміну перебування в країні (тобто 1 рік рахується як 6 місяців).

    Основні вимоги до іноземця, який бажає отримати посвідку:

    • вік старше 15 років;
    • Успішно скласти тест на знання Латвійської мови (мінімальний рівень – А2), за винятком осіб, які досягли 65-річного віку;
    • Успішно скласти тест на знання Конституції, історії та традицій Латвійської Республіки;
    • Знати гімн Латвії;
    • Мати постійний дохід не менше 430 євро на місяць (має бути підтверджений документально);
    • Не мати боргів по сплаті податків;
    • Підтвердити, що під час проживання на території Латвії на підставі посвідки на тимчасове проживання іноземний громадянин не порушував міграційне законодавство.

    Заява про продовження строку дії посвідки на постійне проживання подається до Управління з питань громадянства і міграції раз на 5 років.

    Посвідка на тимчасове проживання в Латвії

    Для отримання посвідки на тимчасове проживання в Латвії іноземний громадянин повинен звернутися до Консульства Латвії або до місцевого Управління у справах громадянства і міграції.

    Посвідка на тимчасове проживання в Латвії видається строком на 1 рік з правом подальшого продовження до 5 років і являє собою пластикову ID-карту, яка містить інформацію про власника.

    Право на придбання посвідки на тимчасове проживання мають:

    • Іноземці на підставі возз’єднання сім’ї;
    • Іноземці, які бажають відкрити бізнес в Латвії;
    • Іноземці, які працюють на території Латвії;
    • Іноземці, які навчаються на території Латвії;
    • Інвестори;
    • Іноземці, які придбали нерухомість на території Латвії;
    • Наукові співробітники;
    • Іноземці, що проходять лікування на території Латвії;
    • Іноземці, які займаються релігійною діяльністю на території Латвії;
    • Іноземці, що володіють Блакитний картою ЄС;
    • Іноземці, які мали громадянство Латвії до 17 червня 1940 року.

    Посвідка на тимчасове проживання для родичів:

    Громадянин Латвії або іноземний громадянин, який проживає на території Латвії на підставі посвідки на постійне проживання, має право на возз’єднання з сім’єю:

    1. Чоловік дружина;
    2. Неповнолітні діти;
    3. Батьки;
    4. Близькі родичі.

    Посвідка на тимчасове проживання для бізнесменів, інвесторів, власників нерухомості.

    Іноземний громадянин, який бажає відкрити бізнес на території Латвії, повинен:

    1. Мати затверджений бізнес-план;
    2. Внести статутний капітал в розмірі не менш як 2800 євро;
    3. На момент подання документів компанія повинна існувати не менше року (для уникнення отримання фіктивної посвідки на тимчасове проживання).

    Іноземець має право на отримання посвідки на тимчасове проживання, якщо він придбав нерухомість на території Латвійської республіки на суму не менше 250 000 євро, а також заплатив державне мито в розмірі 5% від її вартості.

    Зміни, внесені в законодавство Латвії, дозволяють здійснювати купівлю майна не тільки у Латвійських громадян і компаній, але також і у осіб, зареєстрованих на території ЄС.

    Оплата здійснюється виключно за безготівковим розрахунком, щоб уникнути випадків шахрайства.

    Іноземець, який бажає отримати посвідку на тимчасове проживання шляхом інвестування коштів в економіку Латвії, зобов’язаний:

    1. Укласти договір з кредитними компаніями на термін не менше 5 років і на суму від 280 000 євро;
    2. Вкласти кошти в Латвійські підприємства:

    a) Оборот компанії більше 10 млн євро на рік, штат від 50 співробітників, сума вкладення – 150 000 євро;

    b) Оборот компанії менше 10 млн євро на рік, штат від 50 співробітників, сума вкладення – 35 000 євро.

    Щорічний податок, що сплачується державі, повинен становити не менше 40 000 євро.

    Посвідка на тимчасове проживання на підставі працевлаштування:

    • Іноземному громадянину, який бажає працювати на території Латвії, необхідно отримати дозвіл на роботу. Посвідка на тимчасове проживання видається іноземцю строком на 1 рік з правом продовження до 5 років. Заробітна плата іноземного громадянина повинна бути не менше 860 євро на місяць.
    • Іноземець не має права змінювати роботодавця протягом 1 року.
    • Латвійська компанія, яка бере на роботу іноземного громадянина, зобов’язана повідомити про це Державне агентство зайнятості, яке протягом місяця перевіряє, що на вакансію не претендують громадяни Латвії і ЄС.

    Робота в Латвії:

    Якщо ви плануєте знайти дійсно гідну роботу в цій державі, доведеться підучити латиську мову. Для деяких видів трудової діяльності стане в нагоді і володіння ще якоюсь іноземною мовою. Причому такі знання знадобляться вже на етапі пошуку роботи, оскільки в деяких випадках доведеться мати справу з місцевими сайтами або агентствами з працевлаштування.

    Основні інтернет-майданчики, де можна знайти непоганий варіант:

    www.cv.lv - тут вам допоможуть скласти ідеальне резюме і підібрати вакансію не тільки по її назві, але і по найменуванню фірми.

    Ресурс доступний російською мовою;

    www.workingday.lv - великою перевагою даного сайту є виділення вакансій для іноземних працівників в окремий розділ: visas vakances;

    www.sidc.lv - ще один ресурс, де пошук полегшується наявністю російськомовної версії сайту. Тут можна просто заповнити заявку до ваших побажань, і модератори займуться вашим працевлаштуванням;

    www.ss.lv - на сайті представлено близько 6 тисяч вакансій в різних сферах, а ознайомитися з каталогами можна на російській мові.

    Щоб отримати місце в латвійській компанії, ви повинні подати роботодавцю пакет необхідних документів:

    1. закордонний паспорт;
    2. латиську візу;
    3. дозвіл на ведення трудової діяльності.

    Залежно від посади, на яку ви претендуєте, керівництво підприємства може вимагати від вас докази отриманої освіти і наявності досвіду роботи.

    Ніяких шансів працевлаштуватися немає у наступних категорій громадян:

    у дітей молодше 15 років;

    у підлітків 15-18 років (правда, тут мова йде тільки про вакансії з високим ступенем ризику для здоров'я).

    Основний документ, який знадобиться вашому майбутньому наймачеві, це дозвіл на роботу. Видається він Управлінням у справах міграції та громадянства. Однак при його наявності працювати можна тільки на певній посаді в рамках однієї компанії. Це означає, що дозвіл видається виключно під конкретний трудовий контракт. Якщо ви маєте намір поєднувати два види роботи, нехай навіть в одній компанії, вам доведеться отримати дозвіл на кожен з них. Само собою зрозуміло, що при зміні посади або місця роботи подавати документи для отримання дозволу доведеться заново. Такого поняття, як продовження дозвільного документа, в Латвії просто не існує. Замість минулого видається новий папір на новий період часу.

    Ще одна особливість місцевого законодавства полягає в тому, що якщо ви позбудетеся роботи, ваш вид на проживання, який ви отримуєте відразу після в'їзду в країну і проходження всіх формальностей, автоматично анулюється.

    Отже, процес працевлаштування в Латвії виглядає наступним чином:

    Пошук вакансії.

    Отримання запрошення від роботодавця.

    Подача заявки в Міністерство міграції на отримання дозволу на роботу (для цього до пакету паперів доведеться докласти попередній контракт).

    1. Оформлення робочої візи.
    2. В'їзд до Латвії.
    3. Отримання ВНЖ.

    Дозвіл на роботу видається мігранту відразу після прибуття в країну. Для цього йому протягом перших трьох днів потрібно з'явитися в Управління міграції. Після того як він отримає даний документ, він має стати на облік в Відділ державних доходів (аналог української фіскальної служби).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Вони можуть перебувати без статусу беженца там протягом 90 днів та протягом зазначеного періоду у будь який час можуть повернутися до України.

    Допомогу українцям, які втікають від війни, пропонує і Латвія. Офіційну інформацію можна прочитати на сайті https://www.ukraine-latvia.com/uk#arrival

    Для осіб, які мають біометричні паспорти, здійснюється прикордонний контроль. Візи видаються особам з іншими проїзними документами та без дійсної шенгенської візи. При перетині латвійського кордону потрібно зв’язатися з Фондом інтеграції суспільства, там ви отримаєте допомогу з проживанням, роботою, харчуванням, медичною допомогою і всім необхідним. Номер телефону +371 27380380, Якщо особа прибуває без проїзних документів, її особу підтвердять у співпраці з компетентними органами України.

    Громадянам України не потрібна віза протягом перших 90 днів перебування в Латвії (тільки для власників біометричних паспортів).

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    7. Громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень..

    9. Громадяни, які перетинають державний кордон, зобов'язані пройти прикордонний, митний та інші види контролю відповідно до законодавства.

    10. Пропуск громадян через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами підрозділу охорони державного кордону.

    Закон України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17/conv#n...):

    Стаття 7. Прикордонний контроль осіб

    1. Паспортні та інші документи громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перетинають державний кордон, перевіряються уповноваженими службовими особами Державної прикордонної служби України з метою встановлення їх дійсності та приналежності відповідній особі. При цьому з'ясовується наявність або відсутність підстав для тимчасової відмови особі у перетинанні державного кордону.

    2. У ході перевірки документів уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України використовують технічні засоби контролю для пошуку ознак підробки у документах, здійснюють пошук необхідної інформації у базах даних Державної прикордонної служби України, а також за результатами оцінки ризиків проводять опитування осіб, які прямують через державний кордон.

    3. Уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України з урахуванням результатів оцінки ризиків можуть проводити повторну перевірку документів осіб, які перетинають державний кордон.

    4. Паспортні та інші документи осіб перевіряються в кабінах паспортного контролю, на смугах руху транспорту, у контрольних павільйонах, службових приміщеннях пунктів пропуску через державний кордон чи безпосередньо в транспортних засобах.

    Увага!!! З 24 лютого 2022 року відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено режим воєнного стану!

    У зв’язку із військовою агресією з боку Російської Федерації та введенням воєнного стану на території України відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 № 188-р "Про тимчасове закриття деяких пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю" тимчасово з 00 год. 00 хв. 28 лютого 2022 р. закрито деякі пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю (перелік визначено у додатку до розпорядження).

    Пересекать границу можно как с загранпаспортом, так и с внутренним, даже если они просрочены. Если они потеряны, то могут принять ксерокопии паспортов после тщательной проверки в базе данных. В этом случае все решается в индивидуальном порядке. Напоминаем, что с 1 марта 2022 года украинцы могут бесплатно продлить срок действия загранпаспорта на 5 лет.

    ВСЕГО ДОБРОГО!

    УДАЧИ ВАМ!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України