Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 24 марта 2022, вопрос №59695

Тимчасовий захист VS статус біженця. У чому різниця. Так як на різних ресурсах - різна інформація.

Доброго дня

Тимчасовий захист VS статус біженця. У чому різниця. Так як на різних ресурсах - різна інформація.
https://visitukraine.today/ru/blog/194/germaniya-cego-ozidat-ukraincam-ubegayushhim-ot-voiny

"Украинцы, которые получат временную защиту, смогут без ограничений работать в Германии. Если гражданин Украины приехал на основании визы или биометрического паспорта, получил статус беженца - работать нельзя."

Чому так пишуть? Це дійсно правда?
Наприклад якщо жінка розуміє немецьку мову, та може розмовляти на уровні А2.
По приїзду хоче начати пошук роботи, який статут їй краще отримувати? Тимчасовий захист VS статус біженця ?


Тимчасовий захист триває рік.
Статус біженця також. Якщо війна (не дай Бог) триває більше часу, то мають можливість пролонгувати.
Але якщо ти знайшов роботу в Німеччині (поки мав один з двух статусів), що тобі потрібно, щоб наприклад залишить працювати і надалі? Так как твое рідне місто було зруйноване.

Ще раз дякую, та чекаю на відповіді.

Ответы юристов (1)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Єгор!

    1) Якщо ви проживали в Україні на постійній основі і виїхали з країни, щоб уникнути війни з 24 лютого 2022 року, ви маєте право на тимчасовий захист у будь-якій країні ЄС. Тимчасовий захист триватиме щонайменше один рік, він може бути продовжений залежно від ситуації в Україні. Права згідно з Директивою про тимчасовий захист включають: дозвіл на проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей. Кожен, хто легально проживає в ЄС, також має право відкрити основний банківський рахунок.

    Тимчасовий захист триватиме до 4 березня 2023 року. Якщо причини надання тимчасового захисту не зникнуть, ваш тимчасовий захист буде автоматично подовжено на 6 місяців двічі, тобто до 4 березня 2024 року. Якщо причини для тимчасового захисту залишаються і надалі, Європейська Комісія може запропонувати Раді продовжити тимчасовий захист ще на один рік (тобто до 4 березня 2025 року).

    Тимчасовий захист надає наступні права:

    Права на проживання

    Доступ до житла

    Соціальна допомога

    Медична допомога

    Опіка над дітьми та підлітками без супроводу

    Доступ до освіти для дітей та підлітків

    Доступ до ринку праці (відповідно до політики країн ЄС на ринку праці)

    Право на платіжний рахунок з основними функціями

    2) Тимчасовий захист розроблено щоб забезпечити негайний захист переміщених осіб, у тому числі тих, які втекли від зон збройного конфлікту. Хоча тимчасовий захист не пов’язаний з міжнародним захистом, він зменшує потребу негайно звертатися за міжнародним захистом, оскільки він гарантує надання дозволу на проживання, а також пов’язані з ним права. Тривалість тимчасового захисту визначається законодавством ЄС

    Статус біженця — це індивідуальне право, яке надається після спеціального адміністративного та юридичного процесу, який визначає, чи є у вас обґрунтована небезпека бути переслідуваними через расу, релігію, національність, належність до певної соціальної групи чи політичні переконання. Після надання статусу біженця, такий статус може бути відкликаний щоразу, коли з’являються нові елементи або докази, які вказують на те, що є підстави до його перегляду.

    Вам слід звернутися до національних органів держав-членів, де ви перебуваєте, для отримання детальнішої інформації щодо конкретних прав, таких як доступ до медичної допомоги, житла та ринку праці, освіти для дітей та утримання під вартою, за кожним режимом. Загальна інформація про основні права під час процедури надання статусу біженця доступна тут.

    Віддячити за консультацію можна на: 5168 7574 1017 5287 (ПриватБанк).

    Якщо виникнуть додаткові питання, пишіть на mailmessage@ukr.net

    ВСЬОГО ДОБРОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України